Избор на надеждна съдомиялна машина

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на надеждна съдомиялна машина

Мнениеот alpinab » Чет 27 ное 2025 12:43

Ние както казах по-горе имаме Електролукс 45см и ежедневно използваме вече 10тина години само таблетки. Като марки единствено Финиш и Феари. Винаги късата програма, която е около 30 минути и се казва "ЕКО". Досега никога не сме имали проблеми с неизмити съдове(допуска се, че са правилно позиционирани) и неразтворена таблетка. Може би е късмет с конкретната съдомияна.

Понеже видях, че се дискутират +/- на таблетките спрямо гела. За гел не мога да споделя нищо, но от таблетките на 2те фирми горе сме доволни. ОБщо взето всичките им класове мият чудесно за нуждите на нашето домакинство.

Винаги купувам само на промоциите големи количества около 28-32 ст. на капсула спрямо серията, фирмата производител и конкретната промоция. Даже миналата седмица заредих количествата с Finish Quantum еди кво си... от Кауфланд на 32стинки бройката. Което си е топ цена превид, че е висок клас капсула.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 27 ное 2025 14:52

Ние ползваме програмата на Beko ,която е 59 мин , пак е някакво ECO мисля, не знам , 4-та програма. Жена ми слага само Finish, аз сипвам само гел (защото ме дразнят таблетките , или се отварят трудно, или ги пипам и ставам като насапунисан и няма измиване от кожата) за измиване на съдове на Fairy от тези дето си стоят на капачката и кати стиснеш изцвръкват през едно силиконово клапанче. Разлика в измиването няма. Ползвали сме и на W5 аз си харесвам как мие , жената не , оставяло й следи по стъклените чаши. Аз следи виждам след таблетките на Finish , тя там следи не вижда. Та съм се отказал да убеждавам , явно има неща , които са до възприятие и всеки трябва да си ползва това дето на него му носи удовлетворение. Интересно ми е на тази сега , която е купил автора на темата колко литра пише за един цикъл на измиване, при нас беше нещо около 12 литра, което най много ме впечатли като я купувахме. Толкова много посуда аз на ръка с 12 литра вода няма шанс да успея да измия.
За неразтворените таблетки при нас се случва , когато до вратичката има висок съд, който пречи таблетката да падне долу на дъното

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 27 ное 2025 16:24

Колега ДОн_Кихот, ако питаш мен въобще не ми трябва съдомиялна, но...................знаеш........убеждаването, доводите и т.н. Аз четох от менюъл-а, че на режим Мини (така се казва програмата)хаби 9 литра вода ако не се лъжа за 30 минути, което е безБожно количество за 5 чинии и 5 вилици и лъжици (по моему) ама иди обяснвай. В минимален режим машината "харчи" 0.27КВтч електричество, което ми е супер трудно да повярвам, най-дългата и програма е мисля 178 минути и 12 литра вода. Дали е така или не няма как да разбера, при мен тръбите са мръсна вода са тънки с доста чупки и , като прибавим и гофрето от машината до мръсния канал и извивките му, ще е некво чудо с тия таблетки (тук е мястото да благодаря отново, че ме предупредихте за това), купих днес от Лидъл некъв гел 750 мл червено шише, като шампоан :) , за съдомиялни на W5, ще го пробвам, но в крайна сметка пък ако не съм доволен винаги мога да взема някой скъп и доказан препарат на Финиш или Сомат, ако чак пък толкова се наложи. В менюъла пише, че на чистата вода трябва да се монтира възвратен клапан ???? но пък не погледнах дали не е на самия маркуч, но ако трябва ВиК майстора ще купува не е проблем. Та вече нямам търпение да я пробваме, но е малко, като чопъра за зеленчуци - трябва да обелиш лука, да го резнеш малко или респективно моркова и тогава да слагаш, та и тук - да обереш всичко от чиниите, и така................ама жена.............

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 27 ное 2025 16:47

Съдомиялната, сушилнята и зъбния душ са нещата към които съм бил най-скептичен и вече не си представям деня без тях, та има една приказка "слушайте си жените" та нещата лека полека отиват натам , не е случайно :mhihi

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 03 дек 2025 20:43

Да върна feedback, както казват на село.
Днес дойде ВиК майстора, подвърза я , че имаше и други неща и преди малко завърши втория си цикъл от 30 минути. Като цяло към момента за мен машината е 9 от 10, ще споделя защо, но е възможно и аз да съм сбъркал нещо.Изключително тиха, много лесна за обслужване. След, като настроих твърдостта на водата, напълних резервоара с 1 литър вода и после догоре със сол (както е в user manual-a), я заредихме с чинии, стъклени чаши и друга посуда, но стояли в шкаф, не мръсни или използвани - просто за тест колкото да се махне едва ли не прахта, имаше леко захабени по металната си част две картофобелачки и сложих и тях, налях 15мл гел и избрах най-късата програма от 30 минути.След, като свърши - всичко блестеше, като ново (пак казвам не бяха употребявани съдовете, преди да влязат в съдомиялната), пропуснах да кажа, че беше подредена от професионалист с разположението на чинии, чаши и вилици вътре (наехме си обучител :mrgreen ), картофобелачките обаче не бяха толкова чисти (явно програмата не е достъчно дълга, защото и без това пише, че е за слабо замърсени съдове). Това го приемам, обаче.....................всички чинии бяха мокри, както и чашите - четох в книжката, че е възможно от неправилна подредба това да се случи.Другия минус - на стъклени чаши за вино за пръв път (а са ползвани многократно преди и не е имало никакъв проблем) се появи нещо, като лека едва забележима "мъгла", като варовиков остатък, както ако идеш с червена кола на автомивка и остава следи от водата, ако след автомивката не я избършеш. Виждал съм такива чаши, които многократно са ползвани в съдомиялна и приличат на......................да не казвам какво, от прозрачни са станали помътнели. Та относно мокрите чинии си мисля, дали има опция за някакво допълнително подсушаване (както на пералнята можеш да си избереш да ги центрофугира отново, след , като свърши основната И зададена програма). Зачетох се в ръководството, но честно казано не видях такава описана функция, прилагам снимка с наименование User Manual (ако някой разбере нещо случайно), прилагам и снимка 1, на която съм снимал реалния дисплей с бутони и която няма много общо с описанието от ръководството.
Прилагам и снимка 2 в по-близък план - там на горния ред, бутона по средата не е ли за допълнително подсушаване (не го пробвах), защото никъде в ръководството няма описани бутоните с картинките, а под номера, но не отговаря описанието на реалността.
Иначе, като цяло аз бях против да ми се лангърка 4 часа и да мие една тава и 10 чинии и още толкова чаши, ама ..............а бе удобство си е така с бутоните и газ. :bowdown Открих топлата вода :)
Прикачени файлове
User Manual.jpg
1.jpg
2.jpg

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 05 дек 2025 11:17

Напълно е възможно при толкова кратка програма да няма изсушаване, като я отвори излезе ли пара от нея ?

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 05 дек 2025 11:22

Ако питаш мен, направо е задължително да няма. :mhihi

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пет 05 дек 2025 18:54

Stivi написа:Напълно е възможно при толкова кратка програма да няма изсушаване, като я отвори излезе ли пара от нея ?

Излезе ама яко, чак лееееееко се притесних за окачения таван.А вчера след 30 минутната програма, веднага я пуснах на 60 минути - бяха една идея по-сухи съдовете, но тия на 2-я етаж (втората кошница), си бяха пак мокри, възможно е и да е от лошо подреждане.
А някой случайно знае ли какъв е тоя бутон от снимката, за който питам или касае функцията overloading, ако го натисна дали евентуално ще ги суши повече?
Иначе сега взех 10-на таблетки от тия Лидълските с 3-те слоя да пробвам и с тях, вместо с гел, но вида детергент не би трябвало да има отношение към сушенето.
Другия вариант е да я пусна на 3:55 и ако и тогава излязат не добре подсушени ще търся сервиз, въпреки, че приятел с Горение ми каза, че неговата ги подсушавала хубаво само на дълга програма над 2 часа и половина.
А ако ползвам таблетка, ще е задължително на минимум 1 час да може да се разтвори хубаво.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 07 дек 2025 10:32

Тя миялната не пуска някакъв вентилатор да суши съдовете, топлината от горещата вода вътре ги изсушава, но няма как това да стане за 5 мин. просто си трябва време да се оттече водата и да успее да изсъхне, затова и на дълга програма излизат сухи, а на кратки /особено ако я отвориш веднага/ са си мокри !

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Нед 07 дек 2025 19:05

Точно така е както го описа Стиви.

Да допълня - за да станат идеално сухи готови за подреждане без допълнителни занимавки, ние правим следното: Винаги след 30мин. програма, която и е единствената дето ползваме:

1.Отваря се веднага след като измърка, че е завършила програмата. Така съдовете вътре са максимално топли и най-лесно изпаряват остатъчната вода.
2. Използваме гланц за финиш. Сипва се отделно от агента за миене било гел или таблетка. Този гланц за финиш помогва драстично и за бързото изсушаване. Един литър опаковка стига за сума време.

А и чашите нямат бели петна

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Нед 07 дек 2025 19:46

Благодаря колеги за полезните съвети и насоки, изясниха ми се доста неща.Нямам повече въпроси по темата. Изключително полезно инфо. :beer

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 07 дек 2025 21:08

Само искам да добавя, че когато поставям таблетките в отделението го подсушавам. Когато е мокро, таблетката се залепя за него и намирам остатъци от нея. Когато го подсуша, таблетките изчезват напълно.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 08 дек 2025 8:13

Vlad777 написа:Само искам да добавя, че когато поставям таблетките в отделението го подсушавам. Когато е мокро, таблетката се залепя за него и намирам остатъци от нея. Когато го подсуша, таблетките изчезват напълно.

Важна подробност , благодаря. Съсед сподели, че вместо да слага таблетката в отделението я слагал на дъното на съдомиялната, защото по някой път ако е в отделението се "залепвала" на някоя чиния и не се измивали приборите добре и по тази причина я слагал на дъното на съдомиялната, но ако е пък така наистина, защо мислената конструкция от десетки инженери ще трябва да се пренебрегне.Незнам дали няма значение и марката на неговия уред - Финлукс, въпреки, че принципа на действие е подобен при всички съдомиялни предполагам, като вземе да пръска вода от дюзите и таблетката "изскача" от отделението. Иначе взех някоко таблетки за проба, но ще я пусна на минимум 2 часа и 15 минута да може хубаво да се разгради самата тя.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пон 08 дек 2025 8:55

За сухи съдове и аз правя същото, изпее ли си мелодията отварям веднага, широко и вадя кошниците докрай , даже пускам и аспиратора, че иначе от влагата запотяваме прозорците в кухнята. Оставим ли я да мия и да си легнем , на сутринта отваряш и всичко е влажно, защото няма къде да излезе влагата , остава вътре, после изстива всичко и тя полепва по съдовете. Има и друго, пластмасовите съдове (кутии за храна например) си остават мокри винаги, те няма как да се нагреят като порцелана и стъклото и не изсъхват :) Прибираме ги в шкафа отворени, че иначе влагата си я затваряш вътре и не се знае каква форма на живо ще намериш следващия път като ти дотрябва кутия

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 08 дек 2025 9:49

Обръщам внимание, че за силно упорити мазнини и манджи е препоръчително да се удари една вода, колкото да падне едрото - преди да се сложат в машината, а да не се чака да се трупа планина от храна.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”