Какво мислите за тази компютърна конфигурация?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Какво мислите за тази компютърна конфигурация?

Мнениеот azrod » Чет 19 яну 2012 14:27

Само едно уточнение - уиндоус 7 не заема 1,5 ГБ рам ! В никакъв случай - инсталирал съм сума ти машини, не знам ти с какъв уиндоус си го правил.
И още едно - процесорът ти няма да стане по-бърз, просто програмите ползващи 64 битови данни ще могат да ги "пускат" образно казано на един такт на процесора, а не на два както при 32-битовия. За игри не съм информиран кои и изобщо има ли такива да чуруликат 64-битов код за изчисляване към ЦПУ-то. По-скоро 64-битовия уиндоус се ползва заради по-големия обем рам памет, който може да бъде индексиран, защото 32-бит ОС индексират 3.25 ГБ рам независимо колко си забучил по слотовете.
Дано съм ти бил полезен и наистина е добре да се чете от достоверни източници, защото има леко изкривена информация в това, което пишеш :)

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Чет 19 яну 2012 14:39

Предимството (от гледна точка на потребителя) на 64 битовата операционна система, е единствено ако има повече от 4ГБ RAM. И то за професионални цели (обработване на голямо количество данни и т.н.) има значение, за игрите не е много сигурно... Аз досега съм виждал 64 битова версия единствено на FlightGear, но аз не съм критерий, понеже не играя игри.
За момента Windows 7 64bit е леко безсмислен за хора с по-малко от 4ГБ (а и за някои с повече). Повече проблеми създава (повече изисквания към RAM и HDD, проблеми с разни драйвъри), отколкото носи предимства. Да не говорим, че за Windows 64 битовите програми са си рядкост все още. Някои игри даже не вървят коректно с Windows 7, независимо от 32 или 64 (пресен пример - заради FlightSimulator X мой близък downgrade-на до Vista).
За бързодействието си го казаха колегите.
Виж за Linux работата е друга...

П.п. И това пак си е оффтопик...

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Чет 19 яну 2012 18:42

за уиндолс 7 64 бита , ако нямаш повече от 4 гб рам памет забрави да го слагаш. компютъра ти става по бърз и може да чете всички видове рам и 10гб рам да сложиш ще я разпознае. точно заради рамта се слага 64 битовата версия , а с повече рам памет естествено , че компютъра е по-мощен.
и когато процесора ти е 64 бита а си с 32 бита система ти го делиш на две и той не работи с 64 бита , а с 32бита. mhihi
колкото до колегата escrime където казва , че това не е верно бих казал , че само процесора не става по бърз исках да кажа , че си работи на пълни 64бита и изпълнява функцията си на макс. докато с 32 битовата не е така.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Чет 19 яну 2012 19:01

azrod написа:Само едно уточнение - уиндоус 7 не заема 1,5 ГБ рам ! В никакъв случай - инсталирал съм сума ти машини, не знам ти с какъв уиндоус си го правил.
И още едно - процесорът ти няма да стане по-бърз, просто програмите ползващи 64 битови данни ще могат да ги "пускат" образно казано на един такт на процесора, а не на два както при 32-битовия. За игри не съм информиран кои и изобщо има ли такива да чуруликат 64-битов код за изчисляване към ЦПУ-то. По-скоро 64-битовия уиндоус се ползва заради по-големия обем рам памет, който може да бъде индексиран, защото 32-бит ОС индексират 3.25 ГБ рам независимо колко си забучил по слотовете.
Дано съм ти бил полезен и наистина е добре да се чете от достоверни източници, защото има леко изкривена информация в това, което пишеш :)

уиндолс 7 32бита заема към 600-800мб , а 64 битовия колко ще заеме според теб. според мен 64 битовия уиндолс 7 ще заеме двойно на 32 битовия кеето прави над 1 гб рам памет.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Чет 19 яну 2012 22:16

nikson85 написа:за уиндолс 7 64 бита , ако нямаш повече от 4 гб рам памет забрави да го слагаш. компютъра ти става по бърз и може да чете всички видове рам и 10гб рам да сложиш ще я разпознае. точно заради рамта се слага 64 битовата версия , а с повече рам памет естествено , че компютъра е по-мощен.
и когато процесора ти е 64 бита а си с 32 бита система ти го делиш на две и той не работи с 64 бита , а с 32бита. mhihi
колкото до колегата escrime където казва , че това не е верно бих казал , че само процесора не става по бърз исках да кажа , че си работи на пълни 64бита и изпълнява функцията си на макс. докато с 32 битовата не е така.

Пак казвам - това в червено е съвършено невярно. :!:
64-битов Windows 7 върви изключително безпроблемно на 2GB DDR2 на шина 667. Даже и игри се играят.
64-битовите инструкции на процесора и 64-битовата операционна система могат да направят много неща, но нито игри, нито приложения ще тръгнат по-бързо ако просто на една настолна машина ѝ се смени ОС от х32 на х64.

Освен това сравнения се правят при равни други условия, а не ако се сложи повече рам, ако процесора е не знам какъв и т.н.
Аз лично пиша за последно с приятелски съвет - намали писането за сметка на четенето и ако действително търсиш мнение и съвет - задай си въпроса кратко, точно, ясно и грамотно. :!:

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 19 яну 2012 22:57

nikson85 написа:
azrod написа:Само едно уточнение - уиндоус 7 не заема 1,5 ГБ рам ! В никакъв случай - инсталирал съм сума ти машини, не знам ти с какъв уиндоус си го правил.

уиндолс 7 32бита заема към 600-800мб , а 64 битовия колко ще заеме според теб. според мен 64 битовия уиндолс 7 ще заеме двойно на 32 битовия кеето прави над 1 гб рам памет.

Защо да заеме двойно? Да не стартираш точно 2 пъти повече процеси и сървиси ?

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 20 яну 2012 8:06

azrod написа:Защо да заеме двойно? Да не стартираш точно 2 пъти повече процеси и сървиси ?

Не, елементарна математика - 32 X 2 = 64 ;)
Сериозно: 64-битовата версия наистина заема мааалко повечко рам (за място да не говорим), но това най-вероятно се дължи на факта, че в нея се съдържа и голяма част 32-битови неща, които да осигурят съвместимост. Има и разни други причини, но за какво изобщо се хабим, хората са си го написали, остава и да го прочете някой.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 20 яну 2012 10:00

x64 заема повече RAM, защото има способността да мап-ва по-големи файлове точно в RAM паметта. Което не означава, че по-малко от 4GB са недостатъчни за подкарването и безпроблемната експлоатация на х64 система. Също и не означава, че недостиг на памет се проявява по-бързо. ;)

Ето примерно в съседна тема Ради прави машина, на която да обработва видео. Вероятно ще се занимава с големи файлове и освен това иска да има възможността да прави и нещо друго, докато машината смята. За него на практика х32 не съществува като възможност (особено като се има предвид количеството памет, което слага... mhihi) Там и софтуера, който ползва, вероятно се възползва от възможността да се мапват големи файлове в RAM паметта, но това не е нещо, което се прави от всеки редови потребител. Редовият потребител се възползва от възможността да адресира 4GB и повече памет и в 90% от случаите - от нищо повече. ;)

Ама няма какво да пишем неща, които хората са изписали на милион достоверни източника... slimmer е посочил статия в Уикипедия с предостатъчно достъпно инфо по въпроса. :)

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Пет 20 яну 2012 23:27

Защо да заеме двойно? Да не стартираш точно 2 пъти повече процеси и сървиси ?

Не, елементарна математика - 32 X 2 = 64 ;)
Сериозно: 64-битовата версия наистина заема мааалко повечко рам (за място да не говорим), но това най-вероятно се дължи на факта, че в нея се съдържа и голяма част 32-битови неща, които да осигурят съвместимост. Има и разни други причини, но за какво изобщо се хабим, хората са си го написали, остава и да го прочете някой.
:да: :bowdown :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”