След интензивно проучване, основните неща са купени:
- Yamaha Aventage RX-A810
- DALI Ikon 6 MK2
- VAN DEN HUL - The CLEARWATER
В магазина правих директно сравнение между DALI Ikon 6 MK2 и DALI Lektor 8.
Разликата между двете бе доста осезаема:
Високоговорителите:Предимствата:При Ikon 6, изнесени напред бяха вокалите - средните и високите честоти бяха кристални, конфигурацията на туиитърите определено си казваше своето. От ъпбиит рок до класическа - хрупкавостта и "игривостта" на звука впечатляваше!
При Lektor 8 звукът бе като цяло по-плътен, ниските честоти доминираха. Пасваха чудесно на рок, придаваха "твърд" дух на всяко рок изпълнение и не натрапваха китарите прекомерно. Звукът като цяло бе "тлъст" и изпълнен, но някак изцяло изместен в по-ниския диапазон. Визуално красиви и с подходящ размер.
Недостатъци:Ikon 6: Кратко и ясно: ниски честоти. Нищо друго не ми липсваше при пробата. Образно казано - един прекрасен на вкус хляб, на който обаче му липсва едното крайче. Чисто визуално Ikon 6 са по-малки и по-простичко изглеждащи от Lektor 8, което го причислявам по-скоро към недостатъците, но е въпрос на вкус.
Lektor 8: Тук недостатъците сякаш бяха по-трудно за дефиниране. По-глухи средни, липса на високи... Нещо всякаш се губеше. Не знам кое беше, знам само, че не беше в ниските честоти. За определен тип музика - може би все пак правилните колони, но не за всеки!
И така на база на горното и макар и на по-заден план фактът, че Ikon 6 бяха мъничко по-евтини от Lektor 8 - решението бе взето: Ikon 6 МК2, които на втори етап да бъдат допълнени със съб, който да запълни именно хралупата, която Ikon 6 оставят в честотния диапазон.
Кабелите:Признавам, че не отделих може би достатъчно време за проучване там, така че се доверих до голяма степен на персонала. Дилемата бе между
VAN DEN HUL - The CLEARWATER и
QED - Silver Anniversary XT.
Нямаше как да се направи практическо сравнение, според персонала вторите имат тенденцията да подсилват именно това, което Ikon 6 има и без това в изобилие. Първите според тях са по-"равни" по отношение на влияние.
Послушах съвета, знаейки, че и двата се славят с положителни рецензии в интернет, а бяха на общо взето една и съща цена.
Лични впечатления за евентуална разлика (извън визуална) между двата нямам.
Така и така съм тръгнал да правя кратко, непрофесионално ревю в полза на следващия, може би е редно да кажа и нещо за рисиивъра:
Receiver:Надали мога и сам да кажа колко часове прекарах в четене на ревюта, форуми, техн. спецификации и т.н. на различните достъпни за мен рисиивъри...
В крайна сметка се вслушах в няколко съвета и така изборът се стесни полека лека и падна на Yamaha Aventage RX-A810.
Който иска, може да намери достатъчно информация в интернет, но съвсем накратко: това е риссивър, модел 2011 година, чиито главни предимства са:
- 7.2
- Макар и нисък модел, но от серията
AVENTAGE на Yamaha, с която се гордеят и с която държат сериозни позиции в HiFi сферата. През процепите за въздух се вижда и защо това е така - липса на всякакви чипове, отделни платки с old-school компоненти, високо тегло на целия уред, изключително стабилна и масивна конструкция от метал и т.н. и т.н.
- Video upscaling
- 3D compatibility
- Поради навлизането именно сега на пазара на последователя RX-820, цената на RX-A810 бе изключително добра, стига човек да успее да се добере до такъв уред - оказа се, че търсенето е много голямо, а предлагането - все по-малко! Може би към цената трябва да включа и обикалянето от магазин на магазин докато открия една единствена бройка останала на склад.
Първите ми впечатления от конфигурацията са силно положителни, с единствената твърда забележка, че за да ми хареса звука (лично на мен, спрямо моя вкус) напълно, събууфър е напълно задължителен!
Нека обаче да не подвеждам излишно - Ikon 6 предлагат приличен бас, не липсва изцяло.... просто дълбочината му за моя вкус не е достатъчна. Не бих се изненадал, ако е напълно достатъчен за някой.
Ах колко чисто зучат класики като
Metalica - Nothing else matters, Whiskey in the jar,
Guns'n'roses - November Rain и т.н. и т.н.
... и как липсва само онзи плътен, плътен бас, който да те накара да се пренесеш другаде!!
Опитах да добавя лека корекция от няколко децибела на биските честоти - има леко подобрение, но все пак се усеща, че нещата са по-скоро насилени.
В края на дългия пост, който се надявам да може да послужи и на друг в нужда, искам да благодаря специално на
radi_nrj, който запази голямо търпение да се опита да ме вкара поне отчасти в правия път!

Благодаря и на
escrime, който пръв спомена магическата дума
DALI!