Резачка за дърва STIHL 181 - разочарование/лошо качество

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Re: Резачка за дърва STIHL 181 - разочарование/лошо качество

Мнениеот lz2aii » Сря 26 фев 2014 13:30

Колега Kossis, уважавам мнението ти. Нямам за цел да агитирам колеги за една или друга марка моторни триони. Всеки има глава на раменети си и може сам да си прецени кое е по-добре и кое не. При мен превес на нещата, довели до това да избера "Щил" е един спомен от близкото минало, свързан с един мой комшия. Цял живот този човек имаше Хуск и при 2 часа рязане, долу-горе толкова му отиваха и по ремонт на машината. Далеч съм от мисълта да твърдя, че това се отнася за всички машини от тази марка, но нали ме разбираш. Някак си като видиш това веднъж и вече мислиш с едно на ум за конкретната марка. Та същия този човек си закупи "Щил" и повече не го видях да прави ремонти. Не казвам нищо, просто може да не е случил на модел или конкретно на бройка. Може да е изолиран случай, но веднъж като ти влезе в главата това, то не те напуска. Не знам за конструктивното изпълнение на Хуск, но си мисля, че "Щил" са направили доста опростен монтаж. А както знаем, простите неща винаги са по-надеждни. Пак казвам, въпрос на предпочитание. И двете марки са се доказали на пазара и общо взето е безмислено да се води какъвто и да е спор, относно това, коя е по-добра. Конкретно по темата-същата е открита по повод един бих казал фабричен дефект на моделите MS 181 и MS 211. Продавачите в магазина бяха достатъчно коректни да не ми го спестят и този факт, ако щеш вярвай още повече ме накара да се ориентирам към тази машина. В крайна сметка ремонта на този дефект извънгаранционно струвал около 15 лева (труд+материали). И не, че подценявам марката Хуск, но не мисля, че те са безупречни и не проявяват абсолютно никакви дефекти.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 26 фев 2014 14:03

Човек, няма проблем, за това е форума. Да се разисква.

Естествео е като си видял ядовете на съседа ти с въпросната машина да не си настроен позитивно към марката.
Аз имам старата Шведска 36 още от Баща ми. Имахме ядове, но по наша вина- неправилна експлоатация - водеша до дефекти.
Трябва да се знае как да се работи с техниката. С тази 36-ца лично Аз нарязах една ябалка 2 пъти по дебела от дължината на шината на машината без проблеми, а уж била за кастрене. Яка машина си е от най малкият клас.

Лично Аз не харесвам в Щил-

-Карбураторите им
-По високата цена при еднакви качество и параметри с Шведският аналог
-Дизайна и цвета на Хуска ме кефи повече :Mr Green Fun

Изобщо не твърдя че Шведските машини са без дефекти.
Ето ти пример за лоша машина от марката
http://www.husqvarna.com/bg/products/chainsaws/236/#specifications
Преди малко се разходих до Магазина и питах специално Майстора за тази 236 и за 135.

236 е много евтина и слаба машина, стои му за реклама на витрината. Отказал се е да ги препоръчва на клиентите, защото после той трябва да ги поправя.

135 е класика- бил продал от както е излезнал модела стотици. До сега нямал рекламация. Цилиндъра и буталото са легирани-яка сплав. Издържа на тормоз ! Ремонтирала се лесно.

Машината била "збирщина" от старите класически агрегати на марката и при тази цена от 450 лева Лично аз изобщо не бих се замислил какво да взема на добри пари !

===========

Относно монтажа на двата типа агрегати- и от Щил и от Хускварните има и прости и усложнени.

Но конкретно Карбураторите на Шведските машини са в пъти по ремонто-пригодни. Причината е в наличието на 3 реглажни жигльора. При Щила е само един в повечето случай и ако след смяна на платната и почистване -машината не запали и с помоща на този реглаж- карбуратора отива в кофата.
При Валбро почти винаги нещата се регулират и карба пали след ремонт.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 26 фев 2014 20:43

Брех, моята е 270 щил и има 3 винта за реглаж, ходих при майстор да ми я регулира онзи ден, че 3 години откакто съм я взел само режа, а трябвало да се регулира след известно време работа. Не спираше веднага веригата заради по високи ниски обороти, бяха 3200, а трябва да са 2500. Майсторчето дето я прави изобщо не можа да познае на колко години и колко работа е машината, изглежда като току що излезнала от магазина, а е на около 200 кубика дърва, просто минавам през компресор след всяко рязане, въртя дъската на 10-15 кубика, сипвам двигателно масло чисто за смазване на веригата и само щилово червено в бензина между 20-25мл масло на литър, човека обаче каза да и сипвам 25-30 обаче, по дълго ще работи и те така

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Чет 27 фев 2014 8:46

Добрата поддръжка е задължение на всеки добросъвестен владелец. Машината ти изглежда като нова, защото добре се грижиш за нея. Явно е попаднала в добри ръце. Има машини на 20 кубика, които изглеждат като 20 годишни. Моята MS 211 има два реглажни болта, но от магазина ме посъветваха да не пипам там за нищо на света, защото всяка машина като излезе от завода й се прави заводска настройка. "Машината иска ласка, добра грижа и смазка" (лозунг от Тошово време).

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Чет 27 фев 2014 9:56

Колега К.Одаджийски, твоята машина е в средният клас - 800 лева, 50 кубика и е естествено за тия пари да ти сложат и хубав карбуратор.
Естествено че като я поддържаш ще стои запазена.

Също като отрицателна страна на Щилките е по големият Шум при работа.

След като Бащата се спомина, аз занесох моята 36 при майстора да я ревизира и да подмени водещото колело. Като я видя и каза-брей колко е запазена. Аз мислех че е износена-лепенката на капака се е отлепила и тнт.
Обаче после видях при майстора за какви стари машини става на въпрос и разбрах защо моята е като нова. :Mr Green Fun

lz2aii- значи относно заводското регулиране и проблема с настройването. Ако въртиш болта за дроселната клапа, беля няма да направиш с него. Но ако пипаш жигльорите за количеството и качеството на сместа, тогава може да вдигнеш много високите обороти и да гръмнеш мотора. Това е най-добре да се регулират с безконтактен оборотомер.
В завода производител обикновено тези Жигльори ги отвиват на 1 до 1.5 оборота. Но когато машината започне същинска работа при конкретният климат- влага, температура, налягане, тогава се вижда дали е необходимо -донастройване от сервиза. Това даже го пишат и в упътването на новите машини.

Последна промяна от kossis на Чет 27 фев 2014 10:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Чет 27 фев 2014 10:08

Сигурно е проста работа, но лично аз не възнамерявам да правя това с реглажа. Виж, ако е някоя платка да запоя някой друг елемент да, но с това не се наемам :biggrin . Ако недай си боже се наложи, ще я нося в сервиз.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Чет 27 фев 2014 10:12

Не е проста работа. А единствено дросела за ниските обороти можеш да пипаш по безодговорно. На слух трудно ще разбереш дали си прекалил с високите и работата отива на зле.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 27 фев 2014 10:21

Да, на слух вярно е трудна работата, дори и дългогодишните майстори ползват оборотомер, щото разликата между 12 и 15 хиляди оборота на ухо трудно се лови, а на 15000 щила е умрял след стотина кубика дърва които са нормалните високи обороти на хускварната, макар че имам приятел които има щил 290 вече доста години който не си знае дървата дето е нарязал, щото водеше статистика до 25 литър масло. Миналата година в едно сечище реже 200 кубика и носи машината на реглаж, високите обороти 15 хиляди, машината оцеля

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 27 фев 2014 10:23

Пичове, я кажете сега един оборотомер за тез техники , какъв отде ...Ама онез дет' са по 300 кинта не ми ги показвайте :biggrin тях ги знам. Нещо по-народно и точно да е разбира се :bowdown

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Чет 27 фев 2014 10:32

Абе майче, тия евтините не вършат работа и тия от 300 са необходимите. Евтините не отчитат точно и не прихващат добре оборотите-смущават се и тнт.

К.Одаджийски-30 грама масло на литър е много. Стават мазни течове от ауспуха, нагари в цилиндъра и пушене от ауспуха. За тия машини до 25 грама е ОК. И аз нашибах 30 грама на моторната коса. И понеже тя има и някакъв катализатор-после бърсах мазно стечено от ауспуха. Абе като ТДИ :Mr Green Fun - ако и нашибаш повече масло в картера-скапва катализатора.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 27 фев 2014 11:11

Загледах се тук : вариант 1 - http://www.ebay.de/itm/Betriebsstundenzahler-Drehzahlmesser-fur-Aufsitzmaher-Rasentraktor-Motorsage-/221299226208?pt=DE_Garten_Terrasse_Rasenm%C3%A4her_Zubeh%C3%B6r&hash=item3386763660
вариант 2- http://www.ebay.de/itm/Betriebsstundenzahler-Drehzahlmesser-Motorsage-Kettensage-Stihl-Dolmar-Husqvarna-/190947884827?pt=DE_Garten_Terrasse_Kettens%C3%A4gen_Zubeh%C3%B6r&hash=item2c75617f1b
вариант 3- http://www.ebay.de/itm/Drehzahltester-SenDEC-Profi-Drehzahlmesser-Motorsage-prufen-/171231665759?pt=DE_Haus_Garten_Heimwerker_Handwerkzeug&hash=item27de33de5f
вариант 4- http://www.ebay.de/itm/Stihl-Drehzahlmesser-EDT8-elektronisch-digital-2-4-Takt-Motor-Motorsage-Motorrad-/251258627702?pt=DE_Garten_Terrasse_Kettens%C3%A4gen_Zubeh%C3%B6r&hash=item3a802e6676
Не съм проверявал на каква цена може да се купи последния от представителство на Щил в Бг.
По принцип залитам по първия вариант :redface дали ще е точен и добър.....
П.п. проверих ей сега , кат номер е 59108501009 , Оборотомер EDT 8 , цена- 139.98лв без ДДС. Има го в http://www.stihl-varna.eu/rezervni-chasti-komponenti-konsumativi
П.п.2 ей това също ми фана оченце http://www.ebay.de/itm/DREHZAHLMESSER-zur-optimalen-Einstellung-von-2-und-4-Takt-Verbrennungsmotoren-/231139816066?pt=Elektroger%C3%A4te&hash=item35d101b282 до 20 к.об/мин за двутактова машинка , грешката е 10+- оборота в минута ,т.е. никаква

Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Чет 27 фев 2014 20:03

Не коментирам други модели на Щил, но съвета ми е да избягвате модел "181". Преди около 4 години се изръсих към 500 лв. за такава. Навремето в описанието на модела се посочваше за домашни нужди, рязане на дърва с диаметър около 30см. На 3-та година/малко след изтичане на гаранцията/ машината почна да прави проблеми. След 3-ия ремонт разбрах, че причината е немърлив монтажа на маслените пътища. Винаги съм спазвал съветите на производителя. На година режа не повече от 10 кубика дърва за огрев и не очаквах да се скапе толкова бързо. В един ден рядко съм я товарил с повече от 1 резервоар гориво. Веригата винаги е била наточена. В резултат на проблемите със смазването се скъса веригата. Има проблеми с ремонта. Не във всеки Щил център ще ви приемат машината за ремонт. Често ремонтират само машините, които те са продали. Не ходете в Плевен за ремонт. Имат лош имидж а и на мен само ми взеха парите, смениха ми част която не е за смяна и толкоз.
Между другото видях, че вече са променили инфото за модел 181 и вече е само за подкастряне а не за рязане на дърва. Наистина ме хваща яд, че някоя "китайка" за 200 лв. щеше да ми свърши същата и по-добра работа от Щила.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Пет 28 фев 2014 9:27

Колега, явно при по "евтините" модели на Щил, нарочно се ползват некачествени материали с цел прогнозирано дефектиране и след изтичане на гаранцията да се ориентира към кофата продукта им. Най вероятно Западните потребители знаят, че това са евтини и некачествени машини, предназначени за по ниско-платежоспособните потребители на Изток. А и търговците ги ориентират за това.

Щил наблягат на смазването на веригата, но в отрицателният смисъл на думата. :Mr Green Fun Това реално е видно и от модела на колегата lz2aii- 211, които също протича прогнозно след закупуването.

Със сигурност и материална от които е направен твоят Щил 181 е чист Алуминий и не е за предпочитане да го товариш много.

Както вече споменах и Хускварна не е пропуснала да направи един Боклук -модел 236. Пак слаб, но в пъти по евтин от твяоя-360 кинта и си го биеш в главата.

Понеже съм фен на качественото и Хускварна, ще ти кажа че Тебе колега трябва да те е яд Не че не си купил по голям и по евтин боклук от 500 левовата Щилка, ами че не си взел малко по евтиният 450 леваа Швед- 135 !

Тогава щеше да се видиш в сносна и качествена машина на нормална цена.
По горе обясних защо.
Просто за да купиш качествен Щил ти трябват около 700 лева.

А при Шведите е необходимо само 450 лева и режеш големи дънери. Е вярно не е пригодна за профи работа, но ти с тези 10 кубика на година можеш на талаж да си ги правиш с 135-цата. :mrgreen

Просто при различните марки има и различен праг на съотношение цена/качество.

Относно сервизите и подръжката. И ти си разбрал един факт-магазина които ти продава стоката после я обслужва най-добре.
Особено в гаранцията и !

Защо е така- ами майстора които я ремонтира гаранционно, има в предвид това дали при закупуването на машината е взел процент от печалбата на машината.

Примерно -Хипермаркетите продават подобни агрегати с търговската си печалба, но сервиза го няма. И после гаранционно ти отиваш при друг продавач които не е доволен от този факт и ти отказва поддръжка. Той не е и длъжен да ти я осигури.

А в оторизираните сервизи им е през кривия за която и да е машина и ти сменят части които им трябват на тях за да си ремонтират техни машини по качествено или просто да ти вземат парите. Това и аз съм го брал.

За това и аз си купувам Шведите от едно магазинче в което продавача е и поддръжка и проблеми за сега нямам.

Krasimir_0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Krasimir_0 » Чет 06 мар 2014 22:14

Колеги ,по рано писах че съм сменил доста малки щилове 018 ,181,017 и понякога протича масло от маркучето под грифа. Всичко друго им е професионално за 181 211 ,спокойно мога да вляза в гората и да ползвам 211 за кастрачка на пълен работен ден ,без да се притеснявам че ще имам проблеми . Коментирайте каквото искате пред малък щил и малка хускварна бих предпочел щила. Между другото имам и хускварна 365 хт прероботена до 372 хт ако се вълнувате вижте клипа http://www.youtube.com/watch?v=7Vdn_VzDYTY .

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Пет 07 мар 2014 9:21

Въпрос на лични предпочитания, но защо не се аргументираш защо колега ?

Аз поне се аргументирам защо предпочитам Шведа.
И освен дизайна и това че винаги съм работил с техните машини изтъкнах и други основни технически предимства и недостатъци, както и сервизирането им на двете марки които ме карат да избирам Шведската техника.

Последна промяна от kossis на Пет 07 мар 2014 10:44, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”