Какъв лаптоп да си купя?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Re: Какъв лаптоп да си купя?

Мнениеот dlug » Пон 14 апр 2014 21:08

Ще кажа конкретно защо питам, че според мен се изразих неясно. През една стая от рутера има десктоп машина, и за да не прекарваме кабели през целият апартамент ползваме безжичният адаптер, (който е комплект с рутера) за да закараме нета до тази машина. А за лаптопа ще си ползваме wi-fi (в повечето време в същата стая, в която е рутера) . Та в този случай да разбирам ли че скоростта на n-рутера ще бъде 25 мегабита заради безжичният адаптер? Или не съм разбрал

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 14 апр 2014 21:15

Ще започна първо с една препоръка, пък после ще ти отговоря на въпроса директно.
Разбрах, че правиш ремонт. Ако той засяга и стаята с десктопа те съветвам да окабелиш до стаята, ако вече не е късно (не зная в какво се състои ремонта ти). По принцип аз съм на мнение, че от кабелният пренос няма по-читав, затова бих окабелил, ако съм на твое място и ситуацията го позволява. Особено при десктоп машини е повече от препоръчително. Не че няма ви-фи адаптери и за тях, но...
Ако безжичният адаптер (не разбирам имаш ли го, или смяташ да го купуваш комплект с новия рутер) е от USB-базираните такива мисля, че резултатите няма да са толкова добри, колкото ако се ползва вграден в лаптопа. За съжаление правилното проектиране на безжичната мрежа изисква доста опит и тестове, няма как да се каже предварително какво и как. Много неща "спъват" скоростта на този вид предаване на данни и без да се тества е малко трудно да се дадат точните отговори. Относителни са нещата. Ще ти дам пример. Задават ми доста често въпроса: Сега ако си купя еди си какъв рутер в тая стая как ще работи, с каква скорост и т.н. На този въпрос няма еднозначен отговор, щото в тухлена къща ще работи по един начин, в панелка с арматура по съвсем друг. Почти винаги съветвам хората да вземат назаем рутер от техен познат и да пробват преди да купуват какъвто и да е рутер. Отделно разположението на някои апартаменти и къщи не позволява с един рутер да се покрие 100 процента от площта на жилището или поне не и със задоволителни резултати по моите разбирания.
На какъв рутер си се спрял като модел и марка?

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Пон 14 апр 2014 22:39

Извинявай, малко мъгляво се изразявам :banghead
В момента имам рутер d-link dir-301 (който се оказа g-рутер) Него съм дал като линк в по-предното ми мнение. Основната причина да купя точно него беше, че се продаваха комплект рутер плюс безжичен USB адаптор за премане на wi-fi сигнал (така както са на снимката). И сега в едната стая ми е включен рутера, а през една стая от рутера има десктоп машина, в която е включен въпросният USB адаптор за приемане на wi-fi. На тази десктоп машина се работи изключително рядко (от тъщата), и под работи имам предвид че се влиза веднъж в месеца в нета за да се потърси нова схема за гоблен примерно. Та в този случай водещата идея е да няма кабели през стаите и коридора, защото нета, който минава като wi-fi през въпросният адаптор е напълно достатъчен. А нет за бъдещият лаптоп ще ползвам с вграденият в самият лаптоп wi-fi.
Не съм се ориентирал към рутер, конкретният ми въпрос е: ако взема n-рутер с идеята да имам по-бърз безжичен нет на лаптопа ще мога ли да ползвам безжичният адаптер, който в момента ми е включен на десктоп машината? И ако може да си остане този USB адаптер това би ли се отразило по някакъв начин на wi-fi връзката между n-рутера и лаптопа

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Пон 14 апр 2014 23:14

Какви 25 мегабита за G стандарт. :screwy Неискам да се заяждам, ама такива твърдения са абсурдни. Ако някой не е виждал да се постигат по - високи скорости от 25 мефабита през G стандарт е негов личен проблем, но нека необърква хората, които да дошли за съвет тук. Аз лично съм бил собственик на 3, към момента останаха 2 рутера, непретензиозни марки при това, които спокойно през 1 стена могат да поддържат скорости от порядъка на 35 - 40 мегабита свързаност на 2 до 3 машини, ако някой невярва - да дойде да му покажа. Толкова по тази тема. На колегата по - горе. Ако имаш Wi-Fi адаптер поддържащ G стандарт и рутер поддържащ B/G/N компютъра ти ще е вързан към рутера на скорост до 54 мегабита, лаптопа ако поддържа N например ще работи на скорост до 150 мегабита в посока, която реално скоро няма да усетиш. Голямо преимстео на N стандарта е, че поддържа по - големи отстояния между лаптоп и рутер например, съответно би с N стандарт би трябвало да имаш по - добро покритие. Казвам би трябвало защото ако вземеш Линксис поддържащ само до G стандарт и Тенда, която уж е стейт оф арт, най - вероятно с Линксис - а ще имаш по - добро покритие и скорост - примерно казвам. За прилични марки на прилични цени съм доволен от TP - Link. От D-Link е останало само името. Но нека първо харесаш лаптопа, рутерчето е лесно :)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 15 апр 2014 6:15

Би ли ми казал как се постигат 30-40мбит/сек през G-стандарт? Интересно ще ми е да науча.
802.11g is the third modulation standard for wireless LANs. It works in the 2.4 GHz band (like 802.11b) but operates at a maximum raw data rate of 54 Mbit/s. Using the CSMA/CA transmission scheme, 31,4 Mbit/s[1] is the maximum net throughput possible for packets of 1500 bytes in size and a 54 Mbit/s wireless rate (identical to 802.11a core, except for some additional legacy overhead for backward compatibility). In practice, accesspoints may not have an ideal implemetation and may therefore not be able to achieve even 31,4 Mbit/s throughput with 1500 byte packets. 1500 bytes is the usual limit for packets on the Internet and therefore a relevant size to benchmark against. Smaller packets give even lower theoretical throughput, down to 3 Mbit/s using 54 Mbit/s rate and 64 byte packets. Also, the available throughput is shared between all stations transmitting, including the AP so both downstream and upstream traffic is limited to a shared total of 31,4 Mbit/s using 1500 byte packets and 54 Mbit/s rate.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 15 апр 2014 7:09

Добре де, един постигнал 32, друг постигнал 35 мегабита с Г стандарт и доста усилено го препоръчвате, а още преди две страници Стефчо спомена че това е равносилно да сложиш карбуратор на голф 6 примерно. Ще а постигнеш тая скорост при идеални условия на метър -два от рутера, като минеш в съседната стая умираш от към скорост и не може да ме убедите в друго твърдение, да не приказваме пък за скоростта на пренос между устройствата във вашата мрежа.
А и вече не е много по скъпо да се оборудва човек с рутер с гигабитови кабелни портове и Н стандарт безжично, дори и с двойна мрежа на 2.4 и 5 гигахерца. Така или иначе рано или късно ще си купите телевизор с длна и с г стандарта безжично няма как да стане, ще сече.

gugun4u

Мнениеот gugun4u » Вто 15 апр 2014 8:59

stefan4o написа:Би ли ми казал как се постигат 30-40мбит/сек през G-стандарт? Интересно ще ми е да науча.
802.11g is the third modulation standard for wireless LANs. It works in the 2.4 GHz band (like 802.11b) but operates at a maximum raw data rate of 54 Mbit/s. Using the CSMA/CA transmission scheme, 31,4 Mbit/s[1] is the maximum net throughput possible for packets of 1500 bytes in size and a 54 Mbit/s wireless rate (identical to 802.11a core, except for some additional legacy overhead for backward compatibility). In practice, accesspoints may not have an ideal implemetation and may therefore not be able to achieve even 31,4 Mbit/s throughput with 1500 byte packets. 1500 bytes is the usual limit for packets on the Internet and therefore a relevant size to benchmark against. Smaller packets give even lower theoretical throughput, down to 3 Mbit/s using 54 Mbit/s rate and 64 byte packets. Also, the available throughput is shared between all stations transmitting, including the AP so both downstream and upstream traffic is limited to a shared total of 31,4 Mbit/s using 1500 byte packets and 54 Mbit/s rate.

Точно, че това което си подчертал пише may - разбирай може, може и да стане, може и да не стане, а може и статията да е стара, ако желаеш ела и виш в нас, пазя си и предишното рутерче :) Иначе не че препоръчвам G вместо N, аз ползвам N към момента. Изтъкнах и други предимства на N, които за мен дори са много по важни от скоростта, която така или иначе освен при прехвърляне на информация от 2 устройства закачени директно на рутерчето помежду си, едва ли би използвал в домашни условия. Причината да пиша по тази тема бяха някой твърдения, които нямат много общо с истината. И отново... за да достигнеш прилични скорости е изключително важно да е читав рутера - добър процесор, добри антени и прочее. А че с еднакво добри устройства използващи G и такива N, естествено че с N би могла да се държи по - добре мрежата. Съвсем отделна тема е, че в 90% от случайте в домашни условия не би се усетила разликата. :offtopic
Да не съм съвсем извън темата
http://laptop.bg/laptops-asus-X550_dark_gray-asus_x550vb_xo049d_SSD250GB Процесора му не е много силен. Но с бърз хардиск и добра видеокарта, ще се държи повече от перфектно за филми, музика, игри, ако това е целта на покупката. Особенно ако колегата иска да го ползва повече за игри, му трябва повече видеокарта отколкото процесор. А и с това SSD :11 Ако мисли да ползва специализиран софтуер искащ предимно мощен процесор, да се ориетнира към някое предложение с I7
http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_M5400-lenovo_ideapad_m5400_59410389 по мощен от предишния като CPU, но без SSD и малко по - ниска цена.

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Вто 15 апр 2014 9:23

Благодаря на всички за мненията, като че ли се поориентирах донякъде. Лаптопа ще го ползвам основно за интернет, възпроизвеждане на филми (които обаче ще гледам на телевизора) и нормална работа с ненатоварващи програми. Няма да ползвам специализиран софтуер, за игри също рядко ще се ползва и те ще бъдат също ненатоварващи. Мина ми времето на геймърските изпълнения. Като се има предвид това явно няма да търся лаптоп с SSD, дори и 5400 оборотен хард ще ми върши работа според мен. Ще се оглеждам за i5 процесор, но ми се струва че и с хубавите серии на i3 не би трябвало да имам проблем. Искам задължително да има оптично устройство и 8GB рам (като все пак има и опция да се добави една платка ако се предлага с 4Гб) Ще търся матов екран, който ще бъде по-малко претенциозен към светлина и отражения. Може би се поориентирам към Леново или Асус като ще гледам и делл, като ви чета няма много лоши отзиви за тях (в сравнение с другите модели).
Отделно от това бихте ли ми препоръчали някой конкретен N-рутер. Нямам специални изисквания към него, няма да пренасям кой знае какви данни-просто да работи безпроблемно и да е с възможно най-ниска цена. Гледам че има и за по 30 лева (и тенда и ТиПи линк), но май отзивите не са много добри за тези модели.

gugun4u

Мнениеот gugun4u » Вто 15 апр 2014 9:52

dlug написа: Ще се оглеждам за i5 процесор, но ми се струва че и с хубавите серии на i3 не би трябвало да имам проблем. Искам задължително да има оптично устройство и 8GB рам (като все пак има и опция да се добави една платка ако се предлага с 4Гб) Ще търся матов екран, който ще бъде по-малко претенциозен към светлина и отражения. Може би се поориентирам към Леново или Асус като ще гледам и делл, като ви чета няма много лоши отзиви за тях (в сравнение с другите модели).
Отделно от това бихте ли ми препоръчали някой конкретен N-рутер. Нямам специални изисквания към него, няма да пренасям кой знае какви данни-просто да работи безпроблемно и да е с възможно най-ниска цена. Гледам че има и за по 30 лева (и тенда и ТиПи линк), но май отзивите не са много добри за тези модели.

Линка за Леновото от предишни ми пост и http://laptop.bg/laptops-lenovo-G710-lenovo_ideapad_g710_59412633 може би ще са най подходящи за теб, предвид изискванията, които си написал. Балансирани конфигурации, с малко по бавни дискове, но стават. Матови дисплей, I5 - ци, ако ти се доиграе, можеш все пак и да подкараш някоя друга игра. Втория е и с 17 инча дисплей, ако ще го ползваш предимно у вас ще ти е идеален, ако ще го изкарваш често от вас, може да ти е неудобен. В този сайт има още подобни конфигурации, надежден е, приятели са си взимали от там и не са имали проблеми. Гаранцията ако се наложи я търсиш директно към дистрибуторите на марката. И все пак неигнорирай напълно SSD - то, то се усеща дори и при най - обикновенна работа.
За рутер, подариха ми TP-Link, който така или иначе беше по - нов от предишния ми, пробвах го. Приятно съм изненадан. Около 70 квадрата панелка я покрива перфектно навсякъде. Има всички по - важни tool - ве, ОК е. Ако ти се дават много пари, в което се съмнявам взимаш Линксис. Но за нормален апартамент и стандартно домашно ползване не си заслужава. Избягвай Д-Линк. И аз и съквартиранта имахме, 2 - различни модели и серии, е с тоя недъгав рутер, колегата с 25 - те мегабита щеше да излезне прав :icon_lol :mhihi . И покритието беше едно... Наложи се да продадем 2 - та за по 15 кинта, и да си купим 1 за да покрием панелката :screwy . Сега може и да са ги оправили, ама аз не бих пробвал.

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Вто 15 апр 2014 10:31

Лошото е, че цената все отива на 1200 и нагоре :cry Искаше ми се някак си да се вместя до 1000, ще го мисля. Иначе предложените от теб модели ми харесват, благодаря. За съжаление финансите не са никак без значение и това е и основна причина за отпадане на SSD, все пак трябва да направя компромис с нещо за да се вместя. Ще видя дали ще преглътна някой лев отгоре, то е ясно че ще са по-добри машините, ама...
И за рутер явно ще се ориентирам към ТиПи линк, има по-евтини модели, които се надявам да ми вършат нормална работа :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 15 апр 2014 13:04

Тенда я избягвай като марка. Не виждам смисъл да пояснявам защо. Достатъчно клиенти съм пратил за нов рутер след като тендата просто отказва безпричинно или постоянно прави проблем. Никой от тях не се е обадил повторно да ме извика за проблем. Относно евтин и хубав - аз лично ползвам ТП-линк. За цената си от 30 лева смятам е доста приличен. С една антена е има N-интерфейс. Има и по-"яки" от тази серия с по две или три антени. Този с две наскоро ми се случи в абонат да го видя как работи през 4 или 5 стени - разбирай две стаи между рутера и лаптопа - имаше повече от добра скорост, не помня точно колко беше, но ме учуди доста :th_up Ако имаш чуденка къде точно да го позиционираш мога да ти дам съвет, но само след като драснеш скица на цялата площ, която искаш да обхваща. Искам тук да направя едно доуточнение, че има вариант да се сложи там, където най-често се използва безжичната връзка (т.е. там, където човечето ползува лаптопа или друго устройство с ви-фи интерфейс), в някои случаи това е най-доброто решение.
Колега гугунчо - имаш лично съобщение. Все пак забрави да споменеш как я мериш скоростта и при какви условия. Не знам доколко си наясно с английския, но в удебеленото пише, че само при идеални условия може да се постигнат заветните 31мбит/сек, като в реалността това е доста трудно да стане, както се досещаш предполагам.
Искам още нещо да вметна за ноутбуците на Леново, което ми е направило впечатление. Не визирам абсолютно всички модели, просто съм виждал от по-новите серии някои от тях да се свързват с Н-устройство на 72(или 74 не помня с точност)мбит/трансфер, не зная на какво се дължи това, само предполагам, че ползуват някакви чипове, които не са точно N-стандарт(те трябва да се конектнат на 150мбс). Ако някой е по-запознат нека сподели, ще ми е интересно да науча.

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Вто 29 апр 2014 12:51

Тъй...след чудене и четене из нета и вашите напътствия най-накрая се спрях на лаптоп. Реших да взема този
http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_Edge_E540-lenovo_thinkpad_e540_20C6A00KBM
малко по-слаб процесор, но според мен за моите цели ще ми върши прекрасна работа. Ходих да гледам почти всички модели на живо, този като че ли ми е най-удобен (говоря за клавиатура, тъчпад и такива неща). Просто ми пасна на ръцете. На мен ми излезе точно 887 лв. с две години гаранция. Вчера вечерта си играх да инсталирам уиндоус и други нужни дреболии за да работи, засега се държи прекрасно. Хубавото също е, че все още има всички необходими драйвъри за Уиндоус 7 в официалният сайт. Казаха ми, че сервиза им бил малко куц, ама все пак се надявам да не стига до там :smile Сега следва само един N-рутер и се надявам после само да цъкам. Благодаря на всички за напътствяията :beer

Потребителски аватар
miitaka
Автомобил: POLO 1.0 i
Двигател: AER 1998

Мнениеот miitaka » Вто 29 апр 2014 14:08

Много добър избор за тези пари. Да си го ползваш със здраве !

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Пет 02 май 2014 13:19

И аз взех подобна машина, внимавай с корпуса, особено с отварянето на дисплея, че пантите са слаби. Има писано по нета. :c010

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Пон 12 май 2014 21:45

Привет отново. Разцъквам лаптопа известно време, голям кеф е, особено след старата ми машина. Все още съм със старият рутер и си направих тест-скоростта с рутера и wirless е 15Mbps. Като бодна кабела кове 50Mbps Искам да питам ако взема такъв рутер
http://www.emag.bg/bezzhichen-ruter-n-tp-link-tl-wr740n/pd/EN772BBBM/
дали ще имам скорост 50Mbps през wirless?
И въобще ще ми върши ли работа като е толкова евтин?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”