Готварска печка - кабел - начин на свързване - безопасност?
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
- Dead man
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Hyundai Sonata 2007
- Двигател: 2.0 16V 145HP
- Контакти:
Re: k
nikitasz написа:здравейте! много съм боса в ел.техниката.чета тук за трифазен ток;кабели с 3 жила. Аз имам следния проблем:на калорифера ми няма щепсел.кабела е с 4 жила-жълт,зелен,син и черен.Как да ги свържа
Калорифера ти е за 3фазен ток,3 от кабелите са за съответните фази,а четвъртия е нулата.Син,жълт и черен са фазите,а зеления е нулата.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Готварска печка - кабел - начин на свързване - безопасност?
Здравейте,вчера си купих нова печка и разбира се трябва да се свърже с захранващата мрежа.Има възможност да се свърже и към 380V и към 220V.Общо на клемореда имам 6 извода,три фази L1,L2,L3,две нули N1,N2(на които по между им си има мост) и шестия проводник е заземяването/зануляването.По схемата на печката за 220V трябва да сложа мост между L1,L2,L3 на които да свържа фазата,нулата съответно на N1,и заземяващия кабел на последната клема (на жълто зеления кабел).Печката е 4000W,като мисля да я свържа със щепселна връзка.Въпроса сега е дали като обърна щепсела и се разменят фаза и нула ще има някакво значение или не?Аз мисля че може да стане но все пак съм длъжен да питам,тъй-като на самата печка си е показано къде трябва да е фаза и нула.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Не, няма да има значение, печката ще си работи безпроблемно.
Все пак 4кW си е сериозен товар и ако е някой от съвременните контакти (пълни боклуци в 90% от случаите) може да прави проблем след време
Аз моята си я хванах с клеми за по-сигурно, да не остана без вечеря по някое време!
Все пак 4кW си е сериозен товар и ако е някой от съвременните контакти (пълни боклуци в 90% от случаите) може да прави проблем след време

Аз моята си я хванах с клеми за по-сигурно, да не остана без вечеря по някое време!

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Аз също наскоро правих ремонт на кухнята, включително сменях контактите. До сега печката ми беше със щепсел и нямах проблем със старите порцеланови контакти, със здравите контактни пластини. Обаче новите "модернни" контакти и щепсели са или от проста пластмаса или в най-добрия случай бакелит, и то не най-издръжливия. Затова и аз моята печка я свързах с клема, по-сигурно е.
Фазите и нулата (става въпрос за трифазната печка, за пръв път чувам че има такива домашни готварски печки) имат значение само за трифазното напрежение. И печката ти не може да работи на 380V
, а просто на трифазно напрежение - три фази по 220V спрямо нулата. Затова при трифазно напрежение е важно къде е нулата, защото ако я объркаш, може наистина да заработи на 380V!
Фазите и нулата (става въпрос за трифазната печка, за пръв път чувам че има такива домашни готварски печки) имат значение само за трифазното напрежение. И печката ти не може да работи на 380V

-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря ви за отговорите,днес купих 3 метра кабел 3x2.5m2 многожилен,намерих и "контакт" тип твърда връзка и реших че така ще е най-добре за свързване.В кухнята където ми е печката си има и специално усилен конткат с 4m2 кабел.Единсвеното което така ми направи впечатление е че като завия много добре многожилния кабел за клемата(в последствие трябваше да го отвия че да го скъся малко)видях че доста от жичките са се отчупили така да се каже(но може би това става само като го отвиеж).Да ли е голям проблем?
Печката е вече свързана та даже и работи.Свързах я по следния начин.Между L1,L2 и L3 съм направил мост от многожилния кабел,там разбира се е свързана и фазата,на N съм свързал нулата и вече на жълто зеления кабел зануляването,който предварително съм занулил в контакта.Мерих на всякъде с фазомер по печката и всичко изглежда нормално,по някога обаче за част от секундата като допра фазомера до задния капак и лампичката светва
.Това може ли да буди някакво притеснение?
Печката е вече свързана та даже и работи.Свързах я по следния начин.Между L1,L2 и L3 съм направил мост от многожилния кабел,там разбира се е свързана и фазата,на N съм свързал нулата и вече на жълто зеления кабел зануляването,който предварително съм занулил в контакта.Мерих на всякъде с фазомер по печката и всичко изглежда нормално,по някога обаче за част от секундата като допра фазомера до задния капак и лампичката светва

-
- Автомобил:
- Двигател:
Май е по-добре да правиш мостовете от едножилен кабел. Относно свързването в контакта и късането на жички - калайдисай края на кабела!
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Ако кабела е многожилен или калайдисване или кримпване не е препоръчително на един болт да има едножилен и многожилен проводник
И какви са тия работи 4 кв печка на обикновен контакт
максимума е 3 кв или 16А и то не продължително,друг е въпроса кога ще се наложи печката да работи на пълна мощност но както казваше някой тва е като маймуна с граната-задължително ще гръмне само не се знае кога.Та за стационарна печка само твърда връзка кел файда от усиления проводник за печката като контакта ще е слабото място.

- dandrv
- Автомобил: VW PASSAT B8 - 2016
- Двигател: 2-0 TDI 150 Hp CRLB motor
Здравейте колеги. Вчера си вързах една Gorenje EC56320AW. Принципно е вметнато това из темата, но тъй като ми докара малко чудене не много ясната схема за връзване ше споделя:
Ключа от бараката са връзване на клемореда с мостови кабели!
Това(за мостовете) не се вижда много добре на схемата и ако не го направиш - печката просто не работи.
Значи има опция за трифазен или монофазен ток. Има значение кое е фаза и кое маса и за двете - описано е в схемата.
За монофазното стандартно връзване се пускат мостчета(1 захранващ + 2 мостчета) към трите леви клеми на фазата и също мостче(1 захранващ + 1 мостче) от нулата към останалата свободна клема в дясно. Другата клема(дясно долу) е заземяване. Ако няма специален кабел в твърдата връзка се прави мост между заземяването и нулата. Принципно твърдите връзки си идват фабрично с такъв мост вътре, който може да се махне ако си има специален кабел за заземяване, както е в по-новите блокове.
Ключа от бараката са връзване на клемореда с мостови кабели!

Значи има опция за трифазен или монофазен ток. Има значение кое е фаза и кое маса и за двете - описано е в схемата.
За монофазното стандартно връзване се пускат мостчета(1 захранващ + 2 мостчета) към трите леви клеми на фазата и също мостче(1 захранващ + 1 мостче) от нулата към останалата свободна клема в дясно. Другата клема(дясно долу) е заземяване. Ако няма специален кабел в твърдата връзка се прави мост между заземяването и нулата. Принципно твърдите връзки си идват фабрично с такъв мост вътре, който може да се махне ако си има специален кабел за заземяване, както е в по-новите блокове.
За ел.готварска печка ZanussiZCE540G1WA свързването става по следния начин: 1,2 и 3 са на мост и синият кабел се закача на 2 например. Кафявия кабел на 4 или 5, които фабрично си имат мост. И зелено-жълтият кабел е на 6. Вероятно и на други модели и марки свързването е подобно.
Кабел захранващ 3х4мм, свързването към щепсела по принцип е ясно.
Това исках да споделя и дано на някой да му е от полза.
Кабел захранващ 3х4мм, свързването към щепсела по принцип е ясно.
Това исках да споделя и дано на някой да му е от полза.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Tooty написа:Кабел захранващ 3х4мм, свързването към щепсела по принцип е ясно
Ухааа 3Х4

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Ами той обикновено с печката идва такъв кабел 3х4 кв.мм, друг е въпросът, че действително контакта е с 2 квадрата кабел, а 4 квадрата да ги напъхаш в шуко е меко казано невъзможно. Смисъла май е, че всички неща пусанти на печката, 4 котлона и фурна са някъде около 6 киловата, което си е в повече за 15 амперовото шуко
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”