Готварска печка - кабел - начин на свързване - безопасност?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
nikitasz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikitasz » Вто 14 окт 2008 20:02

KingoftheROAD, благодаря за отговора! Да с метален корпус е. Май наистина ще викна някой... :)

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 14 окт 2008 20:39

И добре ще направиш. Виж някой който си знае работата за да "нема проблема с лепа брена" ;) :-)

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Re: k

Мнениеот Dead man » Вто 14 окт 2008 20:57

nikitasz написа:здравейте! много съм боса в ел.техниката.чета тук за трифазен ток;кабели с 3 жила. Аз имам следния проблем:на калорифера ми няма щепсел.кабела е с 4 жила-жълт,зелен,син и черен.Как да ги свържа

Калорифера ти е за 3фазен ток,3 от кабелите са за съответните фази,а четвъртия е нулата.Син,жълт и черен са фазите,а зеления е нулата.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 14 окт 2008 21:51

Той и да е за монофазен този калорифер по-добре го дай за старо желязо! Това чудо на техниката се ползваше през социализма когато тока беше без пари че как лапаааа.....направо топи контакти :lol:

Daniel_iliev
Автомобил:
Двигател:

Re: Готварска печка - кабел - начин на свързване - безопасност?

Мнениеот Daniel_iliev » Пон 10 сеп 2012 11:44

Здравейте,вчера си купих нова печка и разбира се трябва да се свърже с захранващата мрежа.Има възможност да се свърже и към 380V и към 220V.Общо на клемореда имам 6 извода,три фази L1,L2,L3,две нули N1,N2(на които по между им си има мост) и шестия проводник е заземяването/зануляването.По схемата на печката за 220V трябва да сложа мост между L1,L2,L3 на които да свържа фазата,нулата съответно на N1,и заземяващия кабел на последната клема (на жълто зеления кабел).Печката е 4000W,като мисля да я свържа със щепселна връзка.Въпроса сега е дали като обърна щепсела и се разменят фаза и нула ще има някакво значение или не?Аз мисля че може да стане но все пак съм длъжен да питам,тъй-като на самата печка си е показано къде трябва да е фаза и нула.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 10 сеп 2012 15:38

Не, няма да има значение, печката ще си работи безпроблемно.
Все пак 4кW си е сериозен товар и ако е някой от съвременните контакти (пълни боклуци в 90% от случаите) може да прави проблем след време :?
Аз моята си я хванах с клеми за по-сигурно, да не остана без вечеря по някое време! :lol:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 10 сеп 2012 15:55

Аз също наскоро правих ремонт на кухнята, включително сменях контактите. До сега печката ми беше със щепсел и нямах проблем със старите порцеланови контакти, със здравите контактни пластини. Обаче новите "модернни" контакти и щепсели са или от проста пластмаса или в най-добрия случай бакелит, и то не най-издръжливия. Затова и аз моята печка я свързах с клема, по-сигурно е.

Фазите и нулата (става въпрос за трифазната печка, за пръв път чувам че има такива домашни готварски печки) имат значение само за трифазното напрежение. И печката ти не може да работи на 380V :lol: , а просто на трифазно напрежение - три фази по 220V спрямо нулата. Затова при трифазно напрежение е важно къде е нулата, защото ако я объркаш, може наистина да заработи на 380V!

Daniel_iliev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Daniel_iliev » Пон 10 сеп 2012 16:16

Благодаря ви за отговорите,днес купих 3 метра кабел 3x2.5m2 многожилен,намерих и "контакт" тип твърда връзка и реших че така ще е най-добре за свързване.В кухнята където ми е печката си има и специално усилен конткат с 4m2 кабел.Единсвеното което така ми направи впечатление е че като завия много добре многожилния кабел за клемата(в последствие трябваше да го отвия че да го скъся малко)видях че доста от жичките са се отчупили така да се каже(но може би това става само като го отвиеж).Да ли е голям проблем?

Печката е вече свързана та даже и работи.Свързах я по следния начин.Между L1,L2 и L3 съм направил мост от многожилния кабел,там разбира се е свързана и фазата,на N съм свързал нулата и вече на жълто зеления кабел зануляването,който предварително съм занулил в контакта.Мерих на всякъде с фазомер по печката и всичко изглежда нормално,по някога обаче за част от секундата като допра фазомера до задния капак и лампичката светва :shock .Това може ли да буди някакво притеснение?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 10 сеп 2012 19:38

Май е по-добре да правиш мостовете от едножилен кабел. Относно свързването в контакта и късането на жички - калайдисай края на кабела!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 10 сеп 2012 21:09

Ако кабела е многожилен или калайдисване или кримпване не е препоръчително на един болт да има едножилен и многожилен проводник :!: И какви са тия работи 4 кв печка на обикновен контакт :screwy максимума е 3 кв или 16А и то не продължително,друг е въпроса кога ще се наложи печката да работи на пълна мощност но както казваше някой тва е като маймуна с граната-задължително ще гръмне само не се знае кога.Та за стационарна печка само твърда връзка кел файда от усиления проводник за печката като контакта ще е слабото място.

Потребителски аватар
dandrv
Автомобил: VW PASSAT B8 - 2016
Двигател: 2-0 TDI 150 Hp CRLB motor

Мнениеот dandrv » Чет 15 ное 2012 9:26

Здравейте колеги. Вчера си вързах една Gorenje EC56320AW. Принципно е вметнато това из темата, но тъй като ми докара малко чудене не много ясната схема за връзване ше споделя:
Ключа от бараката са връзване на клемореда с мостови кабели! :idea: Това(за мостовете) не се вижда много добре на схемата и ако не го направиш - печката просто не работи.
Значи има опция за трифазен или монофазен ток. Има значение кое е фаза и кое маса и за двете - описано е в схемата.
За монофазното стандартно връзване се пускат мостчета(1 захранващ + 2 мостчета) към трите леви клеми на фазата и също мостче(1 захранващ + 1 мостче) от нулата към останалата свободна клема в дясно. Другата клема(дясно долу) е заземяване. Ако няма специален кабел в твърдата връзка се прави мост между заземяването и нулата. Принципно твърдите връзки си идват фабрично с такъв мост вътре, който може да се махне ако си има специален кабел за заземяване, както е в по-новите блокове.

Tooty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tooty » Съб 11 юни 2016 18:29

За ел.готварска печка ZanussiZCE540G1WA свързването става по следния начин: 1,2 и 3 са на мост и синият кабел се закача на 2 например. Кафявия кабел на 4 или 5, които фабрично си имат мост. И зелено-жълтият кабел е на 6. Вероятно и на други модели и марки свързването е подобно.
Кабел захранващ 3х4мм, свързването към щепсела по принцип е ясно.
Това исках да споделя и дано на някой да му е от полза.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 11 юни 2016 19:23

Tooty написа:Кабел захранващ 3х4мм, свързването към щепсела по принцип е ясно

Ухааа 3Х4 :eek Това как се връзва в стандартен щепсел,и после бум в контакта където спокойно може да е сложен 3Х2,5 ама важното е да се подсигуриш :wink

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 12 юни 2016 7:45

Ами той обикновено с печката идва такъв кабел 3х4 кв.мм, друг е въпросът, че действително контакта е с 2 квадрата кабел, а 4 квадрата да ги напъхаш в шуко е меко казано невъзможно. Смисъла май е, че всички неща пусанти на печката, 4 котлона и фурна са някъде около 6 киловата, което си е в повече за 15 амперовото шуко

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”