Wireless router - какъв да си взема?
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Re: Wireless router - какъв да си взема?
Мерси за мнението точно това ме интересуваше, че ще го взимам за позната и не ми се ще да се сърди после :)
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
740d е много спорна история. Кума ми има от стария модел, който е в такава кутия:

Рутера работи безупречно откакто е инсталиран.
Преди известно време смениха дизайна и май и хардуера. Новите изглеждат така:

От тоя модел има тъста ми както и няколко познати. Нито един от тях не е доволен!

От тоя модел има тъста ми както и няколко познати. Нито един от тях не е доволен!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
vwfena написа:Малко да повдигна темата. :)
Някой с наблюдения и мнение над TP-Link TL-WR740N. Интересува ме дали ще успее да захрани къща на два етажа и двор. Като най далечната точна на двора е около 10-12 метра.Основно ще се ползва на около 4-5 метра от къщата.Ако не става рутера предложете ми друг модел на цена около 30-тина ле. Мерси предварително за мненията.
Много трудна работа. От къща до къща има огромна разлика. Ако имаш такъв познат вземи назаем за проба, че иначе твоята позната ще те псува доста. Тези неща само опитно се установяват, по форуми не става. Ползувам в апартамента си такъв точно в момента, като за 30 лева е ОК но за къща и то на два етажа бих заложил на по-сериозен рутер от този. Има вариант на всеки етаж по един такъв, но пак казвам - само с проба се установява. Доста рутери съм тествал, понеже работя с крайни клиенти, имало е и доста разочаровани потребители, които не са запознати с особеностите на ви-фи мрежите.

Нещо което не ми харесва при този модел е ограничаване на скороста при сваляне на файлове от мрежата, повече от 3,1 MB/s не пуска при връзка 21-2MB/s.
При сваляне на торрент скоростта при повечето торент-клиенти се изобразява като мегабайти/сек, а доставчиците обявяват мегабити/сек. Разликата между двете е цифром и словом осморна. Т.е. 1мбайт = 8мбита, 24мбита = 3мбайта и т.н. Рутерът самосиндикално няма как да ти ограничи скоростта, възможно е да има проблем, примерно да се зашумява от другите в ефира (имал съм такъв проблем в абонат - 1мбит скорост едвам-едвам, след смяна на канали и тестване се установи, че работи ОК само на 10ти канал и си постига там 50-60 мбит/сек).
radi_nrj написа:
Ради, в какво точно се изразява недоволството им?
- radi_nrj
Жичния е стабилен, но безжичния дропва постоянно. Пробвал съм да сменям канали, никакъв ефект.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
radi_nrj написа:740N е много спорна история. Кума ми има от стария модел, който е в такава кутия:
Махнах снимките за да не утежнявам отварянето,но потвърждавам написаното за двете версии на модела-тази новата е пълен боклук,имам ги и двата и този новия си седи в кутията готов за подаряване

- icokr
- Автомобил: GOLF 3 GTI 16V
- Двигател:
Колега, аз си взех https://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=537523
Доволен съм много и хваща през 2 3 стай. Цена-качество е добро.
Доволен съм много и хваща през 2 3 стай. Цена-качество е добро.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Бе то ясно че този е добър, ама колегата май пита за бюджетно решение, а този който ти си купил е почти три пъти по- скъп от 740N 

- vwfena
- Контакти:
Да точно за бюджетно решение питам. Имам познати със стария, не знаех че новия дава толкова проблеми. Препоръчайте нещо бюджетно(20-30 максимум 40 лв.) понеже и без това не се натоварва толкова много wi-fi-я основно смартфони и таблети.
Що не проверите първо при доставчика си за безплатни рутери, доста имат практика при предплащане на няколко такси да дават/подаряват рутер! Пък като се има предвид, че масово подаряват Tp-link wr740n, оттам си вадя извода, че това са едни от най евтините рутери, та ако дойде време да си купувам, едва ли ще си взема точно такъв! Нямам голяма база за сравнение, но ако има една стена и обхвата му доста пада, а от втория етаж до двора на 5 метра свети само точката на обхвата за скалата, че и на моменти се губи напълно, но за без пари върши работа все пак!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
vwfena написа:Да точно за бюджетно решение питам. Имам познати със стария, не знаех че новия дава толкова проблеми. Препоръчайте нещо бюджетно(20-30 максимум 40 лв.) понеже и без това не се натоварва толкова много wi-fi-я основно смартфони и таблети.
Не искам да ти троша хатъра, ама с бюджетно решение е много трудно да имаш приличен нет в цялата къща. Вземи модела с две антени на ТП-линк, виждал съм такъв да мята сигнал през 4 стени на много прилично ниво, спокойно си пердашеше с 50мбит/сек през двете стаи

Относно 740Н - откак фирмата ни започна да ги предлага като асортимент на клиентите съм си направил заключение, че са много читави. Инсталирал съм стотици такива при абонати, заявка "дропи постоянно ви-фи" нямам спомен да е имало при 90 процента, както споделяте.
Сега видях моят 740Н е версия 3.0, до момента не съм забелязал да ме дропи - ползувам таблет, ноутбук и стационарен с ви-фи карта, реално само ТВ ми е през кабел включен. Таблетът го ползвам сигурно по над 2 часа всеки ден, жена ми ползва лаптопа, хлапето ползва настолния и никой не е ревнал, че го дропи досега

Ради, освен канали сменявал ли си държавата? Защото и тя е от значение (там дето са каналите, най-отгоре в падащите менюта). На една госпожа докато не го поставих на United States не пожелаха таблетът и лаптопът да се вържат към него. Някой преди мен беше го направил на България, опитвах с всички канали, докато накрая не смених държавата и станаха нещата.
- radi_nrj
Мерси, Стефане, ще пробвам това с държавата, но при нас няма проблем със свързването. На всичките се свързвам без проблем въпроса е, че след 5 минути връзката се разпада и устройството реконектва. Прави го на произволен принцип и понякога работи няколко часа без проблем.
-
- Автомобил: Караше Honda Civic
- Двигател: D14Z4 1998
Netgear WNR2000 втора ръка, ако намериш разбира се. За предпочитане v2, строшва всичкото Тъп-Линк в тоя ценови сегмент откъм обхват, стабилност и скорости безжично. Дори е рамо до рамо в повечето неща с прехваления 1043 със силно надценени възможности.
- vwfena
- Контакти:
Взехме TP link TL-WR841N. Засега е ОК. Мерси за мненията.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Аз давам още едно положително мнение за TP-Link TL-WR1043ND. 

- vwfena
- Контакти:
За TP-Link TL-WR1043ND съм съгласен, че е добър аз ползвам същия, но е малко над бюджета който имахме. Иначе рутера (TL-WR841N) е супер за парите си.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”