Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Мнениеот stefan4o » Пон 30 дек 2019 23:20

Не е слух. Следи се.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 31 дек 2019 1:08

Някаква масова заблуда се коментира в последните две страници от темата. Митничарите имат право да спрат всяка пратка влязла в България за проверка на бройки, съдържание или стойност, еле ако пък е от жълтурите. Няма такова нещо че пратки под 30 лв. нямат право да ги спират. Това че, ако пратката е на стойност до 30 лв. не плащаш ДДС, не означава че митничарите нямат право да я спрат за проверка и да изискат от вносителя документ с който да докаже внесените бройки, реалната стойност и т. н. Хората в митницата са наясно какво се внася, колко струва и какво се декларира от жълтурите, нали и те си пазаруват от същите места. Друг е въпроса доколко им се занимава да ровят и привикват хората за дребните пратки с ниска декларирана стойност под 30 лв. Така че вкарвайки разни дреболии винаги имайте готовност да докажете реалната цена на стоката, ако искате да си я получите навреме. Ако сте платили едно, а е декларирано друго, тогава вече ще си платите ДДС-то както е редно, митническото представителство (ако не се представлявате лично), малко излишни такси и те така.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 дек 2019 7:15

Каспър написа: и те така.

Точно тези примиренчески думички са причината за всичките свинщини, с които родните ни държавни, общински и прочее паразити да продължават неуморно да творят всякакъв абсурден тормоз над редовите граждани.
Защо е нужно да изискват присъствие за проверка какво има в пратката? Защо просто не я отворят да видят, че вътре наистина има вещи за 5 долара и да я освободят заедно с лепенка, която да обясни на получателя защо пратката е отваряна? Има 1000 начина всичко да се случва, без да се налага тормоз и издевателства над чичо Минчо от Тутракан.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Re: RE: Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Мнениеот ivo_555 » Вто 31 дек 2019 8:25

joro_kem написа:И аз пазарувам от али, ама стотици пратки за лично ползване ми звучи... невярно. Възможно е и това да е причината стоката да е на митница.
п.п. съвсем скоро и обявите в олх и подобните платформи ще влязат в полезрението на държавната администрация
Не са за лично ползване, продавам ги. И не съм забогатял, ако някой си го мисли. НАП съм чувал, че наблюдават куриерските фирми, но за под няколко хиляди на година не се занимават!

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: RE: Re: RE: Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Мнениеот joro_kem » Вто 31 дек 2019 8:54

ivo_555 написа:Не са за лично ползване, продавам ги. И не съм забогатял, ако някой си го мисли. НАП съм чувал, че наблюдават куриерските фирми, но за под няколко хиляди на година не се занимават!

Търговията в България е ясно дефинирана дейност, заедно с в всички съпътстващи я изисквания. Това, че не си забогатял, не означава, че не нарушаваш законодателството. А дали точно с теб ще решат да се занимаят от съответната агенция или служба, няма как да знаеш.
п.п. по темата - последните 5-6 дреболии, които поръчах, са от 11.11 и все още очаквам една пратка. Всички без изключение, дори и тази със сингапурски пощи, минаха през Белгия (поне така пишеше в проследяването).

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 31 дек 2019 9:38

Темата май много се отклони, не съм нито първия, нито последния който продава нещо в ОЛХ, просто питах как стоят нещата с митницата, ама типично за бг форум се оказа, че съм тъп, нарушавам закона и правя „цигански” номера.

Весело посрещане на новата година!

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 31 дек 2019 10:13

ktamen написа:
Каспър написа: и те така.

Точно тези примиренчески думички са причината за всичките свинщини, с които родните ни държавни, общински и прочее паразити да продължават неуморно да творят всякакъв абсурден тормоз над редовите граждани.
Защо е нужно да изискват присъствие за проверка какво има в пратката? Защо просто не я отворят да видят, че вътре наистина има вещи за 5 долара и да я освободят заедно с лепенка, която да обясни на получателя защо пратката е отваряна? Има 1000 начина всичко да се случва, без да се налага тормоз и издевателства над чичо Минчо от Тутракан.

Колега, драматизираш смело и пишеш глупости. За какви свинщини иде реч тук?
От митниците са спрели и проверили пратка и изискват от вносителя да докаже реалната стойност на пратката. Те имат пълното право да го правят. Къде пише че се изисква присъствие? Такова се изисква, ако има нещо нередно с пратката и тогава е нормално да присъстваш за да обясниш защо има разминаване между реалната и декларираната стойност или бройки.
Иначе в 99% от случайте чичо ти Минчо от Тутракан вкарва вещи за 50 долара декларирани на 10 долара, продава ги за 200 долара и си прибира "чистите" парички в джоба без да отчете нито лев пред държавата от незаконната си търговийка.
Легалния търговец вкарва вещи за 50 долара, декларирани на 50 долара, плаща ДДС, продава ги на 200 долара, плаща отново ДДС (ако е регистриран по ЗДДС), плаща един куп данъци, такси, счетоводство, осигуровки и т.н и печалбата му остава минимална. Но този човек е вкарал легално, докато чичо ти Минчо е дребен български тарикат който мрънка, че държавата издевателства над него защото му е хванала незаконно внесената пратка и сега трябва да се дадат 12 лв. за митническо представителство.
Има ясно написани правила за внос на артикули от трети страни в държавата ни. Ако не си съгласен с тези правила просто не внасяш. Другото е заобикаляне и мрънкане че някой си върши работата и така видиш ли ни тормози със свинщини.
В случая митниците просто си вършат работата и ако го правеха по-често както трябва, 99% от нелегалните търговци просто нямаше да ги има.
Иначе незаконния внос на стока с цел продажба на колегата, мисля няма какво да се коментира. За всички е ясно, че това си е измама, без значение дали е забогатял, обеднял, хванат на митница или нещо друго.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 31 дек 2019 10:36

При мен сагата приключи. Току-що получих предложение от съдиите на алиекспрес да ми върнат около 60 процента от сумата (т.е. 17 долара и нещо от платени 29) и го приех. Но вече ще имам едно наум с китайските батерии.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 дек 2019 10:40

Огромната част от китайските джунджурии по магазините влизат в контейнери с твърде съмнителна декларирана стойност и се плащат символични такси и мита. Е плаща се и такса спокойствие на правилните хора.
Защо е нужно да се плащат 12лв за да ми освободят нещо, дето струва наполовина? Защо е нужно да се плаща каквото и да е? Това си е грабеж! Грабеж също като фиша, който ми написа катаджията в съучастие с община, държава, НАП и пр. Това, че в България тези грабежи са узаконено ежедневие не може да промени факта, че са си откровено мародерстване.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 31 дек 2019 11:02

Абе хора, вие ме изкарахте най големия престъпник за това, че по някакъв що годе нормален начин, да, не е много законен , я си изкарам, я не, 50 лева чисто месечно. А както каза колегата по горе, цели контейнери се вкарват без мита и данъци, огромни компании по документи работят на „загуба”, източват се и се укриват милиарди данъци, укриват се акцизи от горива и алкохол, а държавата вместо да се хване с тях, си мисли, че ще изкара „милиони” от кокошкари като мен. Нямам нищо против да плащам данък, но по някакъв по лесен начин, и не на последно място, да оправят първо големите далавери, та чааак после да се захващат с такива като мен!

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 31 дек 2019 11:10

За онези 12лв дето ги споменавате - не са 12. Последната ми информация е 12лв + 4.80лв + ДДС на пратката + (евентуално) мито. Но не съм записал коя такса за какво е.

Първите 12лв могат да се спестят и да се мине с 4.80 ако:
1) Документите се носят директно на "будката" на Челопешко шосе.
2) Пратката наистина е на стойност под 30лв и подлежи на освобождаване.

Или може да си спестите всичко с електронен подпис и ако сами си подготвите документите за пред митниците. Поразтърсих се и StamIT подписите изглеждат като най-удачен вариант. 12лв на година + ~25лв за устройствата. Само дето трябва да се ограмоти човек как се работи с тоя електронен подпис, а на мен към момента не ми изглежда много тривиално.

И информативно - и аз имам стотици пратки, но абсолютно всичките са за лични цели. Сензор за 2 долара, кутия за 3 долара, фрезер за 5 долара. Скъпите неща ги поръчвам с доставка от EU. Китаеца да му мисли как ги е внесъл и как е платил ДДСто/митото. И съм ЗА да си плащам ДДС-то на реална стойност, но не съм ЗА да ме цакат още близо 16лв за пратки дето струват 5лв. За това ще си изкарам електронен подпис и ще споделя следващият път как се минава директно през митницата с него.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 31 дек 2019 11:35

Ще се радвам, предполагам и не само аз, да споделиш как става.

Между другото като поразпитах, се оказа че, в НАП пък е поредната „безсмислица”, като приход приемали справка от Еконт, примерно, обаче няма как да докажеш разход, защото не приемат разпечатка от Пей пал, или банка, не ги интересува, че примерно съм връщал или унищожавал пратки, което е пак разход. Значи държавата гледа единствено и само как да взима, и съм сигурен, че повечето хора като ще предпочетат да внесат някой лев данък, за да е законно всичко, но то е толкова неуредено всичко, че институциите вместо да помагат повече пречат. Много познати имам, по скоро имах в дребния бизнес, много се отказаха поради тази причина.

Но както и да е, много встрани мина темата, по добре да спираме.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт

Мнениеот joro_kem » Вто 31 дек 2019 14:50

Изображение
от последните поръчки: капак за акумулатора за 16 лв. - пасна перфектно (оригинално имаше само странично термо одеало)

Потребителски аватар
darknessevil
Автомобил: Passat B6 DSG 2009
Двигател: CBBB 170hp

Мнениеот darknessevil » Вто 31 дек 2019 15:05

Я дай линка за тоя капак :mhihi

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт

Re: RE: Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Мнениеот joro_kem » Вто 31 дек 2019 15:40

darknessevil написа:Я дай линка за тоя капак :mhihi
Заповядай: BGN 17.71 22%OFF | Engine Battery Dustproof Negative Electrode Waterproof Protective Cover for Skoda Kodiaq Octavia 5E A7 VW Tiguan L 2016 - 2019
https://a.aliexpress.com/CsszePpQ

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”