съвет за електрожен

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: съвет за електрожен

Мнениеот joro_kem » Пет 09 апр 2010 15:28

svetlio_jk написа:А какво мислите за марката VARSTROJ??? Някакви отзиви за нея! Трансформаторните бива ли си ги!

словенска марка с добри традиции в производството на заваръчна техника. съществен минус за трансформаторните им модели - едногодишната гаранция (всички техни инвертори са с две).
за сравнение - електрожените на Дечев Електрик (гр. Пещера) също ползват двугодишна гаранция.

doktora_84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот doktora_84 » Пет 25 фев 2011 22:48

Здравейте на всички от форума!Въпросът ми е следният,имам руски електрожен започва от 120А,160до200А,но без никакви кабели за захранване,ръкохватка и маса,за тях си имам на представа какви трябва да бъдат,но ми казаха,че започвал от висок"А"и нямало да върши работа за по дребни работи.Ето и снимки на същия
Picture 037.jpg
ако може да кажете къде се върже ръкохватката и масата
Прикачени файлове
Picture 038.jpg
Picture 036.jpg

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 26 фев 2011 15:38

Правилно са ти казали, можеш да заваряваш от 4мм. дебело желязо нагоре, с 3,25 електроди и нагоре. Може и за рязане да стане, но трябва да го следиш да не прегрява. Руската материална част понякога е по-грамотно сделана от многото китайски или турски боклуци, дето се внасят в България.

doktora_84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот doktora_84 » Нед 27 фев 2011 22:55

А дали има възможност да се направи да започва от по малък "А"от50А например то,ако не може няма да ми върши работа,такива дебели метали надали ще се наложи да заварям и да е така ще е много рядко.Имам едни кабели ще ги вържа да пробвам да видя как ще действа,и ще преценя дали ще ми върши работа или не.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 28 фев 2011 16:17

doktora_84 написа:А дали има възможност да се направи да започва от по малък "А"от50А например то,ако не може няма да ми върши работа,такива дебели метали надали ще се наложи да заварям и да е така ще е много рядко.Имам едни кабели ще ги вържа да пробвам да видя как ще действа,и ще преценя дали ще ми върши работа или не.

В случая ти препоръчвам да манипулираш по Първичната намотка на трансформатора(токът,протичащ през нея е в пъти по-малък от този през вторичната)!Целта е да създадеш загуби по първичната част(по-ниско входно напрежение)!Това може да стане например чрез последователно свързване на нагревател(в някакъв изолиран корпус) към първичната намотка на трафа!Друг вариант е чрез Вариатор(обаче едва ли щеимаш такова нещо...).Варианти има много.....

П.П Става и чрез развиване на част от вторичната намотка,но тогаве вече губиш силните токове(остава си например само до 120А)!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 28 фев 2011 18:36

pas1.8mi написа:
doktora_84 написа:...Друг вариант е чрез Вариатор(обаче едва ли щеимаш такова нещо...).Варианти има много.....

Автотрансформатор /по руски "латер". Може да се изнамери от някой бивш военен завод -5 или 10А особено , ако е имало в завода отдел Метрология.Преди някъде 8-10г се намираха и в Конрад 10А

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 04 мар 2011 13:43

Принципно можеш да вържеш един диод поне 20-30А (ако намериш руски по-добре) на първичната намотка, и така ще резнеш напрежението до 110В. Какъв ще е фектът обаче не знам, Поразгледай добре дали няма някъде превключвател за по-ниска степен на първичната или вторичната страна.

doktora_84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот doktora_84 » Нед 06 мар 2011 16:10

Благодаря все пак за идеите,но тази седмица купих кабели и ги вързах пробвах го и за мой късмет проработи и то доста добре на 120А със 2.5 електрод заваря перфектно и то ламарина 2-3мм.Тъкмо се бях уговорил с един който може да ми го направи на по малък"А",но ми каза първо да го пробвам,нали е нов и не е работено с него и не се знае какво ще стане и ето,че проработи и то както на мен ми се иска за по тънки метали.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”