Локално парно, въглища, дърва - за всички със собствен ТЕЦ

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Re: Локално парно,въглища,дърва -за всички със собствен ТЕЦ :)

Мнениеот k_garchev » Нед 06 яну 2013 17:34

Добре де,тез 45кг за денонощие не са ли много?Това идва близо 1200кг за месец,а сега един тон пелети е около 330лв,според зависи от качеството!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 06 яну 2013 18:13

k_garchev написа:Добре де,тез 45кг за денонощие не са ли много?Това идва близо 1200кг за месец,а сега един тон пелети е около 330лв,според зависи от качеството!

Ако цял месец е под -10 всеки ден, парното ще си харчи, както писах това е максимума, който сме засекли до този момент, ако падне под -20 може и повече. Като е по-хубаво времето, както последните дни (без днес) не работи постоянно. В момента в къщата живеят 3ма души нон стоп, За сега от началото на отоплителния сезон е изразходен почти 1 тон, тока е около 30-40 лева, което идва грубо 200 лева режиини на месец. Миналата година средномесечния разход за всичко (климатици, бойлер, ток) в тухлен апартамент на същите хора е бил 250-300 лв. Като комфорт двете неща не могат да се сравняват. Тази година ми се струва по-топла от предишната, така че сравнението е трудно, но пък има още какво да се оптимизира и в инсталацията :)
Точната реална квадратута днес я смятах - 100 кв.м. (121 кв.м е премерена от вън 11х11).

Имам един ВЪПРОС: от къде може да влиза въздух в системата при положение, че постоянно е под налягане, никъде няма течове и тн ... тамън обезвъздушим радиаторите и след известно време почнат пак да клокочат. В момента тестово са поставени два винтила за автоматичн обезвъздушаване, ама това не оправя проблема, а само последствията и малко ме гложди кое не е наред и защо

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Вто 08 яну 2013 13:13

ще ти "излиза" въздух от системата още доста .. има го във водата .. спира след един сезон ..
поне при мен е така

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 08 яну 2013 14:23

rado_mit написа:ще ти "излиза" въздух от системата още доста .. има го във водата .. спира след един сезон ..
поне при мен е така

След 4 сезона все още на последния етаж /само там/ радиаторите им пускам въздуха поне три пъти в месеца ,вече съм свикнал и не се чудя какво да ги правя !

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 08 яну 2013 14:37

ясно, приемам че е от въздуха по тръбопровода и не му се вталявам :)

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 08 яну 2013 16:45

Възможно е да дърпа през обезвъздушителите обратно въздух, обезвъздуши хубаво и завий плътно капачките.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Вто 08 яну 2013 21:05

Не знам вече, е сега пак го смятам - 2000лв. сезон (от средата на октомври до края на март) пак ще ми излезе, с 13 палета дърва (около 9 кубика) и ток за около 70м2 етаж от къща :banghead:
Няма изолация къщата, само дограма. Под нас е отопляемо около 20м2 от площта на етажа (една стая), а другите не. Над нас е неотопляемо. Камината е с водна риза (20кв) и серпентина на бойлера. Работи от 14:00 до около 23:00, през останалото време работят 1 стар радиатор 2,5кв и един конвектор на адакс 1,5кв. (конвектора не се изключва през сезона).
Температурата докато работи камината е средно 22С, а с радиатора е толкова, но само в хола, тоя конвектор шибан, не ми се коментира - дали прави и 18С докато работи само той - не съм сигурен, при зададени 25С :screwy
И изолация да шибна, под 1400лв на сезон няма да слезна, при същите режими на работа. :banghead:
Бахти и живота, дойде тока за декември - 275лв, отчайвам се дееба! :banghead:

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Вто 08 яну 2013 21:13

Ей тука viewtopic.php?f=60&t=364546 човека обяснява как се отоплява с 500 лева на сезон.
Иначе колкото и да го смятате всичко е скъпо, или казано по друг начин - малко са ни парите.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Вто 08 яну 2013 21:31

zloby3400 написа:Ей тука viewtopic.php?f=60&t=364546 човека обяснява как се отоплява с 500 лева на сезон.
Иначе колкото и да го смятате всичко е скъпо, или казано по друг начин - малко са ни парите.

Абе глупости, спал е и той отвит и на отворен прозорец... 500лв. на сезон... ама само за бойлера и фризера например :screwy

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 08 яну 2013 23:10

Повечко секс колега и ще е топло :mrgreen:
Иначе по въпроса, сложи изолация на таваните и гарантирам падане на разходите и увеличаване на температурата смея да твърдя с 40% поне.
По инженерни сметки на втория етаж над който е тавана и не се топли 40% от топлинния товар отиваше именно през таванските плочи.
Пример е стаята в която съм сега, радиаторите са си същите, котлето пак си гори и поддържа температура на водата 60 градуса, в момента в стаята е 26 градуса като след обяд стигна 29 като се показваше слънцето през прозорците, а преди изолацията на тавана трудно стигах 21-22 градуса. Разхода на дърва падна с около 5 кубика, горях 25-27 кубика дърва на сезон, сега минавам с 20-22.
Иначе къщата е зидана с тухли двойки и е измазана, изолация по стените няма.

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Сря 09 яну 2013 9:19

в тази връзка .. аз да попитам ..
има ли някой представа от къде мога да наема термо-камера за да си снимам къщата сега в студа???
ама да не ми излезе колкото половината изолация .. ако може :drinking:

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Чет 10 яну 2013 18:56

Според вас с какво гориво ще изкарате по-дълго време при еднакви условия - един тон донбаски въглища за 340 лева или дърва за същата сума - например 5 кубика дърва?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 11 яну 2013 11:41

Ми аз последно като купувах въглища, с 1 тон изкарах 25-6 дни, дърва бук и дъб смесено около кубик на седмица при цена 60лв за кубик е по- евтино

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Пет 11 яну 2013 12:06

Има много фактори,които влияят в случая!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 11 яну 2013 16:26

К.Одаджийски написа:Ми аз последно като купувах въглища, с 1 тон изкарах 25-6 дни, дърва бук и дъб смесено около кубик на седмица при цена 60лв за кубик е по- евтино

Колко хубаво щеше да бъде ако имаше дърва по 60лв кубика :banana В масовия случай около 70-75лв е ФИГУРА с дърва /нацепени/ което в най,най-добрия случай е 0,7 кубика ! 60лв можеш да ги докараш ако сам си ги береш,транспортираш,режеш и цепиш,но това много малко хора могат да го направят :idea: А иначе по темата най-добре си вземи и от двете и си мешай щото с всяко по отделно е кофти,само с дърва трябва честичко да тичаш до котела /особено ако застудее/ и сутрин ще ти тракат зъбите а само с въглища като се има предвид какви се продават ще се задръства котела !

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”