Как се пазарува в Ebay

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
izzo
Автомобил: 96 Puntamera
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот izzo » Пет 10 окт 2008 17:45

ChimeyJimmey написа:Къде ги намирате тия артикули (или пък жени...), аз не мога да разбера...

Аслъ, затфа пишем и аз че ми става интересно....
Малко ми мирише на видел манго масло и гъзот си наврътел :)

Има си и скъпи неща на солидни цени в eBay, но цялата (според мен)
идея е че оттам се пазарува защото предимно се намират нещата по евтино...
Аз съм на eBay от 2003-а година и смея да твърдя че съм "наясно" след 300+ feedback,
но четейки колко смехории има в тази тема направо падам :)

Както и да е, просто сметнах за уместно да коментирам.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пет 10 окт 2008 17:50

Прав си, човече.
Радвам се, че най-сетне, тук, в този форум, открих поне един с поне малко подобно на моето мнение.
Иначе, такива лумпении трудно ще се намерят другаде.
То е като "юруш на маслините" тука... Ама то тия маслини, дето ги намират, хич не си заслужават ни качеството, ни парите... :lol:

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пет 10 окт 2008 18:57

съвсем правилно,то Булгар какво друго да си купи ... mhihi mhihi mhihi
луд на шарено се радва и аре юрууушшшш :twisted:
принципно колегата е супер прав,просто се избягва надценката на нещата защото хората имат друга политика на бизнес :idea:
сега съм поръчал релето за зареждане за мотора че тук в хонда искат 489лв :evil: ,май 68 $ ми звучи по добре
а Чими ти знаеш кои маслини съм аресал за по натам кат имам финанси,баш тия дет ми прати ти :wink:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Пет 10 окт 2008 19:22

Това са неща, които си заслужават.
А не гащи с цветчета на Армани (но всъщност са Гюзелтекс), маратаратонки и разни други финтифлюшки за куп пари...
Ако народът си беше спестил парите от такива неща, сега ми се струва, че щеше да кара коли с по 300-400 коня сток и лукс, а не голфетки разни...
Както и да е, да не оакваме и тая тема повече, а? :D

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пет 10 окт 2008 19:40

ChimeyJimmey написа:А не гащи с цветчета на Армани (но всъщност са Гюзелтекс),
:D

що беее ма е фърфежно дебиш копеуе ский кво си земах от ибея mhihi mhihi mhihi mhihi
мислиш ли че може да имам проблеми с комплекта който ми прати в смисъл то си пише -brand new,factory packed? :roll:
когато e- faktory recondicioned би тряало да си пише нали

Потребителски аватар
izzo
Контакти:

Мнениеот izzo » Съб 11 окт 2008 2:28

В доста случаи reconditioned/refurbished е по-добре от factory...

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Пон 13 окт 2008 9:05

вместо да спамите, разходете се по Витошка /ако стигнете до София някога/ :lol: и вижте колко по 500 долара са едни такива чехлички :D

ПС: Въпросните хора НЕ карат голфетки :shock

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пон 13 окт 2008 11:29

http://store.picbg.net/pubpic/C7/C3/4ef ... b4c7c3.jpg
Джъст до ит дет се вика :heavymetal:
ааа на витошка не одим да го ева мноо далече от Руски паметник :wink:

hanks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hanks » Пон 13 окт 2008 13:03

Ако си поръчам маратонки от Англия дали ше има некакъв проблем при доставката ?

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Пон 13 окт 2008 13:20

hanks написа:Ако си поръчам маратонки от Англия дали ше има некакъв проблем при доставката ?

От Англия не виждам какъв проблем може да имаш - освен да ни станат като размер... Нали сме в Е.С. - няма митница и т.н. Повечето продавачи застраховат стоката и ако колета се загуби, ще ти върнат парите...

Потребителски аватар
izzo
Контакти:

Мнениеот izzo » Пон 13 окт 2008 18:11

hanks написа:Ако си поръчам маратонки от Англия дали ше има некакъв проблем при доставката ?

Не би трябвало. Миналия месец взех яке adidas Chelsea от eBay.co.uk за 26 паунда,
пристигна навреме без никакви проблеми:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0280622692

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 14 окт 2008 7:12

Аз пазарувам изключително само от .co.uk. :wink:
Прочетете и долното:
semerdjiev @ narmag.info написа:Накратко:
В общия случай върху всяка пратка дължите както ДДС, така и мито. Изключение правят:
1. При изпращане на пратка от частно лице извън ЕС, на частно лице в рамките на ЕС и при условие, че не става дума за търговия, а за безплатно и безвъзмездно изпращане, то стоки под 45 евро не подлежат на облагане с мито и ДДС.
2. При закупуване на стока на стойност под 20 евро от търговец (било то частно или юридическо лице) извън ЕС, пратката не подлежи на обмитяване и облагане с ДДС.
3. При закупуване на стока от търговец в ЕС пратката не се обмитява.
4. Предвидени са изключения в разни случаи като изпращане на зестра и пр., които са описани в закона.

Една от причините за облагане с ДДС на влизащите в територията на ЕС стоки закупени от частни лица:
Всяка продажба в рамките на ЕС се облага с ДДС. Това вдига цената на стоките и услугите и следователно европейските търговци са по-слабо конкурентоспособни отколкото тези извън ЕС, които нямат такова задължение - например американските (но не всички) търговци. Ако можеше да внасяте стоки закупени извън ЕС, без да ви се наложи да заплатите ДДС, всички щяхме да купуваме от чужбина. Изключение за личните пратки не може да се направи - в противен случай всички стоки щяха да влизат в страната под формата на "подарък". Например 1 тир цигари и 100 барела нефт подарък от китайския народ за фирма X ;-)

Кое не мога да кажа със сигурност:
1. Ваш познат от САЩ ви изпраща маратонки-подарък на стойност 40 евро. Тази пратка не се обмитява, но не знам дали отпада задължението да внесете ДДС в края на годината.
2. Търговец от САЩ ви продава маратонки на стойност 15 евро. Случаят е като по-горния, но тук съм по-склонен да вярвам, че сте задължени да внесете ДДС.
3. Ваш познат/търговец от Германия ви изпраща маратонки-подарък на стойност 150 евро. Не дължите мито, тъй като пратката е в рамките на ЕС. Не знам обаче дали дължите ДДС, защото на практика то вече е платено веднъж - ако маратонките са подарък, ДДС-то е платено от крайния купувач. Ако сте ги закупили от търговец, то вероятно сте заплатили немското ДДС върху тях.

Ще съм благодарен ако някой може да отговори на горните въпроси или ме поправи ако някъде бъркам.
И те така.

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Вто 14 окт 2008 8:55

колега, когато се получава стока от държава-членка на ЕС има 3 случая:
1. ДДС е начислено от изпращача /Юр. лице/ - това е дистанционна продажба... Ако изпращача достави в рамките на 1 година стоки за над 75000лв в БГ, той е задължен да се регистрира по ЗДДС в България.

2. ДДС не е начислено от изпращача - само ако получателят е юр. лице регистрирано по ЗДДС... Тогава получателят е задължен да си начисли ДДС и да го декларира със Справката-декларация за съответният месец...

3. Изпращача и получателя са физ. лица. - тогава не се начислява ДДС. Същото е, както ако продадете нещо на съседа си :)

Приемаме, че най-често попадаме в случай 1, защото повечето продавачи в е-бей са фирми...

Когато получаваме стока от страна извън ЕС, изпращача не начислява ДДС /VАТ/, а получателят си освобождава стоката на митницата. Когато стоката е под определена стойност /в момента 40 долара вкл транспорта/, се приема че стоката не представлява интерес /т.н. "нискостойностна пратка"/... митн. инспектори преценяват за всяка една пратка дали има или няма митн. стойност... Затова като получавате нещо съвсем дребно с обявена стойност напр. 5 долара, то идва в "кварталната" поща... А когато получите нещо с декларирана стойност 500 долара, получавате известие да се явите в съответната митница...
Когато получавате колет 10кг с декларирана стойност 10 долара, митничарите 100% ще се усъмнят и ще спрат пратката за "изясняване на случая"...
Корупционният елемент в цялата система е, че митничаря преценява действителната стойност... А понеже документите не са описани както трябва, той може да изхвърли дори ф-ра за 500 долара и да "мине" пратката като "нискостойностна" при съответни "подбуди". :evil:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 14 окт 2008 9:05

Aми, само си повтаряме.
Тъй като на митническите служители им е дадена свободата да решават кое "представлява интерес" по "свое усмотрение" - единствената сигурност на купувача е да пазарува от ЕС, тъй като от там няма ПОЧТИ никакво значение. :wink:

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Вто 14 окт 2008 9:11

ChimeyJimmey написа:Aми, само си повтаряме.
Тъй като на митническите служители им е дадена свободата да решават кое "представлява интерес" по "свое усмотрение" - единствената сигурност на купувача е да пазарува от ЕС, тъй като от там няма ПОЧТИ никакво значение. :wink:

Не "почти" - а въобще - митниците не контролират стоките от ЕС с изключение на АКЗИЗНИТЕ СТОКИ - цигари, алкохол, горива и леки автомобили над 120кВ /163кс/

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”