>>Големи<< охладители - радиатори за електроника

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

>>Големи<< охладители - радиатори за електроника

Мнениеот wili98 » Чет 02 окт 2008 11:40

Мисля да си правя HTPC... демек компир, който ще се ползва за за мултимедия.. и ще е с формата на стандартен домашен усилвател..

целта е да е безшумен ...т.е. това е основно изискване...

HTPC кутиите предвидени за целта са колосална сума.... /с лекота подминават 800-900 левчета/

и мисля да си направя...

Та за целта ми трябват алуминиеви охладители...
да речем такива, че да имат способност да разсйват около макс 100 вата..

трябват ми подобни охладители..

Изображение

Изображение

някой знае ли къде мога да намеря...

размер на радиаторите:
6-10 см... височина..
до около 30-40 см дължина
дебелина.. т.е. височина на ребрата..
около 4-6 см...

някъде някой да знае къде има фирма, която излива.. или внася такива подобни радиатори..

п.п.. може и по-малки.. просто ще сложа няколко един до друг, или един над друг ;)

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Чет 02 окт 2008 12:00

Сподели за хардуера, който ще използваш?
Аз преди се бях запалил да правя безшумно РС, но установих, че няма смисъл от напълно fanless решение. Основното е:
1. Солидна кутия - десктоп от марков компютър е бюджетно решение, има и нови на цена около 100$
2. Захранване - 120 мм перка или напълно пасивно( по-скъпо) - при мен Фортрон-а се чува само при сериозно натоварване - игри или рендер нещо, ама тогава не го забелязвам :wink:
3. Охладител на процесора - преди имаше едни тауъри, които при слабо натоварване съвсем спокойно се справят и без вентилатор, а ако е необходимо - още един 120 мм на 1000 оборота върши работа.
3. Видео - пасивно (не знам дали още има такива), моето е АТИ9550, но няма ускорение за HD филми.
4. Твърд диск - доволен съм от Сийгейт.
Та като цяло - с минимални инвестиции може да се постигне задоволително ниско ниво на шум - демек ако ти е отворен прозореца, не чуваш че машината работи (това за тиха уличка ;))

Потребителски аватар
valdesbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valdesbg » Чет 02 окт 2008 12:49

Не вземеш едно барбонче ами се занимаваш с .....
Не ти давам наклон на ... ако имаш време и нерви за губене - давай .

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 02 окт 2008 13:17

Вили, водните охлаждания не са ли достатъчно безшумни?
Иначе за наслагването на радиатори, разделени на парчета не е далаверка! :? М/у тях ще получиш голямо термично съпротивление и трябва да ги шлайфаш, че да лягат плътно и да намалиш загубите.. :(
Ще видя какво мога да ти уредя от службата изостанало, но ако не е спешно! Чак в събота ще имам отговор.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 02 окт 2008 13:23

Приложения:
0. 24x7 PC
1. NAS - гигабитов
2. HTPC - home theater PC - full HD съвместимо
4. WEB сървар.. и въобще каквото се сетите на 24 х7 пц...
5. да харчи малко ток.

Темата с безшумно PC ми е доста добре позната...
в момента имам c2duo e8400 @ 4GHz на 1.4 в... с 5 диска.. и гарантирано се чуват САМО харддисковете.. а е с 4 12 см вентилатора...

С този сетъп съм доволен наистина е безшумно .. НО.. не и нощем.
нощем се чува... за PC с режим 24х7 това не е добре...

Бербон не искам.. защото 99% от тях са с активно охлаждане.. и са Low cost...

сетъпа който ще използвам е:
Intel DG45FC - mini-itx
E8400 ако мога ще го down-volt'на или някакъв такъв 45 микр. икономичен процесор /икономичен от към ватове;)/
захранване - електронно от 12 в към АТХ

дават му на това дъно с подобен процесор на фул макс да харчи около 65 вата.. в ИДЛЕ около 17... което е приемливо... с един ХДД.

дискове.. все още мисля.. в/у идеята за 4-6 малки 2.5 инчови... - по-малко печат, по-малко харчат, по-малко се чуват.. но това ще е следващ етап.. защото имам 2 х640Г предвидени за целта.

Мисли:
В нас имам hdx-1000- което е мултибедиен бокс, който плейва HD преспокойно.. базиран е на X с мипс процесор.. но си е бавно за ПЦ.. + това тези фирмуери. и линикски истории са бъгави до болка.. и не са лесни за работа от жена ;)

предвижда се да имам и dreambox 8xx HD също...

АКо искам НАС.. има насове гигабитови бързи... които поддържат РАИД /0, или 1 - ние гоним мироринг.. за подсигуряване на информация/ струва над 400 лв.. и за тези пари ще е по-бавен отколкото горната конфигурация.. но няма да плейва HD /има и варианти които плейват.. но са много скъпи на ДЛинк.. и пак е компир и не мога да му пъхам нищо/

този HDX който имам плейва.. ама е бавен като НАС /само 4-5 мб/с трансфер/ а и няма РАИД

PC Мога да го помпам в последствие допълнително....

та попредвидил съм някой работи които ми позволява ПЦ .. и искам ПЦ.. и то тихо..!!! много тихо.. безшумно ;)

и сега ми требе кутия...

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 02 окт 2008 13:26

radotom написа:Ще видя какво мога да ти уредя от службата изостанало, но ако не е спешно! Чак в събота ще имам отговор.

въобще не ми е спешно..
още сме на ниво замисъл...
после трябва да дам да ми направят кутията.. на лазарно рязане.. с панела... капака... проче.... мислим всичко да е алумин.. па да видим.. докъде ще стигна.. все се надявам за 200 кинта да сглобя една наистина убава кутия...

гледах аудио усилватели.. но са нестандартни като размер, и нямат такова пространство на охлаждане каквото искам.. пък и са ми малко нисички.. ;)

другият вариант е както в посочените кутии - да нарежа няколко много парчета от някакъв профил... алуминиев.. и да ги заваряваме после.. но кой ще се навие да го прави..

Потребителски аватар
Petyoffy
Автомобил: Passat B7
Двигател: CBBF 2012

Мнениеот Petyoffy » Чет 02 окт 2008 13:35

Вили, ако те устройват 2 бр. с размери 50 х 20 см. и височина на ребрата 2-2,5см. свиркай, подарък са.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 02 окт 2008 13:44

Petyoffy написа:Вили, ако те устройват 2 бр. с размери 50 х 20 см. и височина на ребрата 2-2,5см. свиркай, подарък са.

бате от какво са тези ве.. ;)
една снимка можеш ли да им треснеш.. ?
50х20 см.. с това ще охладя.. печката у нас ;) което не пречи да ги срежа ;)

Потребителски аватар
Petyoffy
Автомобил: Passat B7
Двигател: CBBF 2012

Мнениеот Petyoffy » Чет 02 окт 2008 13:52

Алуминий, свалени са от изчислителна машина ИЗОТ - черни на цвят. Снимки утре, че фотото е вкъщи.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 02 окт 2008 15:51

В ебай има сървъри готови... Ама като се замисля ще са доста по-шумни от това, което искаш да направиш.. Ти искаш всичко да е с пасивно охлаждане?

edit: Извинявам се, исках да помогна. Това, което исках да кажа е, че сървъра върши същата работа, но е по-шумен. При повече желание може да се преправят охлажданията.

Кажи ми една причина да трупам мнения?

Последна промяна от Ivailo на Чет 02 окт 2008 16:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 02 окт 2008 15:53

ISRalien написа:В ебай има сървъри готови... Ама като се замисля ще са доста по-шумни от това, което искаш да направиш.. Ти искаш всичко да е с пасивно охлаждане?

ако исках да имам сървар щях да пиша, че имам такава нужда..
достатъчно добре съм обяснил за какво става въпрос..
нужно ли е да се изказваш постояно... трупаш мнения?

Потребителски аватар
smg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот smg » Чет 02 окт 2008 18:08

Погледни тук колега :arrow: http://hardwarebg.com/forum/

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 02 окт 2008 18:32

Абе това не е евтино, но е сметнато... Има и модел с по-добра видеокарта, но беше грубо с около 100-150 лева по-скъп...

В комплекта има безжична клавиатура с тъчпад като на преносим комп, дистанционно съвместимо с Windows Media Center, има ТВ тунер, всякакви аудио-видео входове и изходи... Поддържа до 4 ГБ РАМ, както и по-големи процесори (пуснахме такова с QuadCore Q6600)... читаво е. Реално погледнато, ако сметнеш всички неща поотделно (примерно такава клавиатура и дистанционно са доста парички) се връзва сметката.

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Чет 02 окт 2008 20:18

Преди време си направих такива - за един усилвател 2 х 250 вата. На фреза, от блокче алуминий. Радиаторите бяха 70 х 50 х 400 мм.

За твоите цели можеш да минеш и по-тънко, защото лист с дебелина 30 мм (фрезовано ребро 20 мм, дебелина и разстояние между ребрата 5-7 мм) ще ти е достатъчен. 100 вата не е мощност.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 02 окт 2008 20:29

Tougi написа:Преди време си направих такива - за един усилвател 2 х 250 вата. На фреза, от блокче алуминий. Радиаторите бяха 70 х 50 х 400 мм.

За твоите цели можеш да минеш и по-тънко, защото лист с дебелина 30 мм (фрезовано ребро 20 мм, дебелина и разстояние между ребрата 5-7 мм) ще ти е достатъчен. 100 вата не е мощност.

100 вата не е мощност ако искаш да ги държиш под 150 градуса. Ако искаш да ги държип под 70 си е бая мощност.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”