Колеги, много ви моля за компютърна помощ...

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Колеги, много ви моля за компютърна помощ...

Мнениеот Green_Madness » Сря 15 окт 2008 17:11

Дано поне успея да напиша за проблема, преди компютъра ми пак да замине... Още е в гаранция машината, но днес за втори път, както преди месец ме изненада много неприятно :?

Ровейки се из интернет компа се рестартира и въобще не тръгна Windows-a, а малко след рестарта се появяваше това:

A disk read error occured
Pres C + A + D to restart

След около 30 рестарта се появи това:

Windows could not start because the file is missing or corrupt:

....\system32\ntoskrnl.exe

Please re-install a copy of the above file

И преди малко ме пита дали да тръгва в Safe mode или Normal - избрах Normal и си зареди и в момента всичко е точно.

Преди месец пак имах този проблем, но го отворих и изчистих до прашинка, имаше много прах, 5 месеца не беше отварян. Мислех, че съм решил проблема, но явно не. Много ще съм признателен ако някой ми помогне, да го оправя, защото свободното ми време е много ограничено и ако трябва да го мъкна по сервизи или пък да правя реинстал става много лошо... :?

P.S. Температурата и на ядрата и на харда е напълно нормална, а Windows-a е XP

Благодаря ви предварително!

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Сря 15 окт 2008 17:18

Не мисля, че проблема е от прахта.Моя си е отворен и има прах да се зарина с него ... намирисва ми на преинстал или поне репеир на ОС.
Ако имаш инсталационен диск на ХП или нз на какъв си, го пусни и repair, така ще ти останат програмите всичко, само ще се наложи пак видео драйверите да сложиш.И ако има липсващ файл ще се оправи, но трябва да видиш, защо става така ... щото при мен антивиростната ми намира в система32 уж реклами, но не ги трия а ги оставям така.
Нека по компетентен да сподели...
Успех.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 15 окт 2008 17:32

Както windows-a си казва файл-а е missing или е corrupt.В случая явно се зарежда някакъв бозав процес и той прецаква работата.Защо не се поразровиш из msconfig да видиш какви мизерии са са завъдили в startup-a и какви процеси се зареждат при стартиране на ОС.При мен така имаше проблем с 10-тина файла ама като се отбих през msconfig-a малко ги поразбутах ;)
Другата ти алтернатива е да си качиш един Avast Antivirus щото има готината екстра да ти скенира за вируси преди да се е заредила ОС и маха бая гадинки...ама преди това все пак надникни какво има в msconfig-a като програмки,дето се зареждат.Отбии се в Startup и в Services и разгедай за разни странн .exe без смислено име и описание за какво точно са.От сорта на това "lphcvf8j0eefa.exe" , което ми изяде desktop-a един хубав ден :)
Успех!

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Сря 15 окт 2008 23:07

Колега, първо да попитам дали си барал нещо изгледа при зареждане на винбозето, логото, велкоме скриин-а? Тоз файл определя какъв ще ти е велкоме скриина.

Други вероятни причини за които съм чел, че водят до проблеми с него са кофти клавиатура, по-лошия вариант заминаващ си твърд диск. Може пък и проблема да ти е в boot.ini, или пък разни буби.

Пробвай с repair дали ще се оправи, ако ли не преинсталираш без формат и си запазваш всичката информация от стария винбоз.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 15 окт 2008 23:26

ДАНО е преинсталация!
Първата грешка ми мирише на заминаващ си HDD.
Преинсталирай и си направи резервно копие на всички важни неща - снимки, документи и т.н.

Потребителски аватар
Angeljordan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Angeljordan » Чет 16 окт 2008 7:33

Аз мисля, че проблема ти идва от Контролера, който най-вероятно е СериалАта. Моята кошница направи същият проблем, отне ми десетина минути докато захапя, защо го прави. Като преди това преинсталирах поне 3-и пъти.
Погледни си настройките в Биос-а и тогава останалите неща, които са изброили колегите.

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 16 окт 2008 8:11

Имал съм доста такива случаи - в 99% от случаите проблемът е много гадния и труден за окончателно решение:

лош контакт на САТА кабела или към диска или към дъното.
След краен брой рестарти от вибрациите кабела се е понаместил и е тръгнал криво-ляво.

Проблемът не е:
- съсипана инсталация, защото такъв проблем не се оправя от само себе си след 30 рестарта. От преинсталация няма смисъл
- почти сигурно не е и заминал диск - също не се оправя сам :)
- възможно (макар не много вероятно за нов комп) проблеми със захранването и диска да не "отлепя" да не се развърта и инициализира, тогава ще се чува как се развърта и спира

Ако проблемът е в кабела би трябвало диска да тръгва нормално, просто комуникацията с контролера трупа яко грешки.

Отвори го, извади и намести куплунзите на сата кабела и захранването на диска, ослушай се за странни звуци при стартиране, може да пробваш да закачиш диска на съседния порт или да смениш кабелчето. В работата имаме 3-4 пецета от една партида дето през 1-2 месеца се случва този проблем - подозирам има серии дъна с леко "хлабав" купулнг на сата портовете :(

А, като влезеш в Уиндоус, иди на дивайс менажера - пропъртис на хард диск контролера, виж в какъв режим работи диска - като е трупал грешки може да е минал в PIO режим

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Чет 16 окт 2008 10:09

Освен това, което е писал колегата restless, друга причина за странното поведение може да е кофти китайско нонейм захранване, което работи на границата на възможностите си. Ако можеш снимай лепенката на захранването или препиши означението му. Ако е някой боклук както подозирам, купи си свястно захранване, много хора недооценяват това, а захранването си е много важен компонент. В един момент като издумка, може да ти отнесе половината комп във вечните силициеви полета. ;) Още една причина - изхабена батерия на дъното! Извади кабела от захранването, почакай няколко минути и премери с мултицет колко волта дава батерийката. Ако е по-малко от 2.95 смени я.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 16 окт 2008 15:37

Смени си харда или пробвай с друг хард диск от някой познат.

П.С. Към модс: Може ли да стана модератор на компютърните теми? :evil:

П.С.2. Въпросът беше риторичен
не.. благодаря за вниманието :lol:
mod еdit: Vizor

Odisei
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Odisei » Чет 16 окт 2008 16:35

Това е освновно проблем на дисковата под-система. Най-вероятно самият хард диск е на път да си замине, но не пречи да се провери дали конекторите са добре свързани и чисти. Иначе трябва да се види в Event Viewer-a дали хард диска не генерира грешки и след това да се пусне chkdsk с опция /r в команден режим да се провери за лоши сектори.

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Чет 16 окт 2008 20:43

Момчета, благодаря че се отзовахте! :) Ще изчета всички ваши мнения подробно и ще направя, това което сте ме посъветвали и после ще пиша как е положението! Мисля да започна с Repair днес вечерта ако успея или утре.

cna
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cna » Чет 16 окт 2008 23:02

Angeljordan написа:Аз мисля, че проблема ти идва от Контролера, който най-вероятно е СериалАта. Моята кошница направи същият проблем, отне ми десетина минути докато захапя, защо го прави. Като преди това преинсталирах поне 3-и пъти.
Погледни си настройките в Биос-а и тогава останалите неща, които са изброили колегите.

лош контакт на САТА кабела или към диска или към дъното.
След краен брой рестарти от вибрациите кабела се е понаместил и е тръгнал криво-ляво.

Съгласен съм с колегите, само да допълня нещо... свали си "Hiren's Boot CD" зареди от него, и там виж "HDD Regenerator" . Ако има софтуерни грешки по секторите ще ги оправи...

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Вто 21 окт 2008 9:55

Направих Repair и засега всичко си работи на 6! Линка с тази тема си го пазя във Favorites. Пак благодаря на всички за мненията. :) 8)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”