Колеги, имам проблем с хладилника вкъщи. От известно време, под него от време на време се появява вода. Отначало мислех, че може да не сме го били затворили хубаво, но се оказа, че не е това. Днес пак видях, че има вода и го преместих. Огледах го отзад и се оказа, че водата е изтекла от ето това чудо: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=361101
Става въпрос за белия пластмасов съд над компресора. В него влиза една гофрирана тръба, излизаща от фризера.
Та, каква му е идеята на този съд, каква е тази тръба, защо от нея тече вода, нормално ли е това и какво може да се направи за да се избегнат локвичките под хладилника(явно пластмасовия съд на моменти се препълва и част от водата изтича навън)...
Благодаря педварително на отзовалите се!
Въпрос към разбиращите от хладилници.
Re: Въпрос към разбиращите от хладилници.
Ами според мен е напълно нормално.
Неразбирам от хладилници, то те са един вид затрорени климатици.Както при климатиците тече вода, както при атвомобила на климатик остава една локвичка под него(отначало се плашех).
Според мен е нормално.Дано все пълен да бъде
Неразбирам от хладилници, то те са един вид затрорени климатици.Както при климатиците тече вода, както при атвомобила на климатик остава една локвичка под него(отначало се плашех).
Според мен е нормално.Дано все пълен да бъде

- Snejoky
- R.I.P
- Автомобил:
- Двигател:
Не разбирам от хладилници, но мисля, че идеята е следната:
На задната страна на хладилника се образува конденз под формата на капки. Този конденз се оттича през отвора, който е долу ниско. Чрез гофрираната тръба се стича в този белия съд. Съдът пък е върху компресора, който е топъл и водата да се изпарява. Да не би да е спукан съда върху компресора и от там да тече? Според мен не е нормално да прелива водата.
На задната страна на хладилника се образува конденз под формата на капки. Този конденз се оттича през отвора, който е долу ниско. Чрез гофрираната тръба се стича в този белия съд. Съдът пък е върху компресора, който е топъл и водата да се изпарява. Да не би да е спукан съда върху компресора и от там да тече? Според мен не е нормално да прелива водата.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
Snejoky написа:Не разбирам от хладилници, но мисля, че идеята е следната:
точно това е
виж да няма запушвания, течове, пукнатини
това е конденз и аз наскоро го разбрах по трудния начин

-
- Автомобил:
- Двигател:
ОК Мерси много на всички. Утре на трезва глава ще поразгледам за какво иде реч

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Новите хладилници са така наречени саморазмразяващи се. Не както едно време като го размразяваш водата от скрежа и леда да се събират в легенче, което да трябва да изхвърляш. При сегашните тази вода се стича по гърба на хладилника (вътрешната част) и тази вода стига някъде близо до компресора, който е топъл и освен да охлажда фреона трябва и да изпари тази вода.
Според мен гофрираната тръба излиза от от хладилната част, а не от фризера ти. Просто е на неговото ниво и затова си мислиш, че е от там. Странно е съдът да се препълва с вода. Това означава че или комресора не смогва да я изпари, или самия хладилник образува много скреж, който често саморазмразява и по този начин образува много вода.
Според мен гофрираната тръба излиза от от хладилната част, а не от фризера ти. Просто е на неговото ниво и затова си мислиш, че е от там. Странно е съдът да се препълва с вода. Това означава че или комресора не смогва да я изпари, или самия хладилник образува много скреж, който често саморазмразява и по този начин образува много вода.
- ostavime
- Автомобил: Мазда
- Двигател:
brabus написа:Новите хладилници са така наречени саморазмразяващи се. Не както едно време като го размразяваш водата от скрежа и леда да се събират в легенче, което да трябва да изхвърляш. При сегашните тази вода се стича по гърба на хладилника (вътрешната част) и тази вода стига някъде близо до компресора, който е топъл и освен да охлажда фреона трябва и да изпари тази вода.
Toчно това щеше да пиша, но си ми го спестил (писането).
Трябва ясно да се знае, че хладилника не прави конденз (външно).
Другото го е обяснил колегата.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Това е т. нар. No Frost система. При която не се образува скреж във фризера и конденза от хладилника се отвежда извън него в пластмасовия съд и там се изпарява. Повечето по-скъпи нови хласилници си го имат по дефолт. А на по евтините и по-старите трябва периодично да се излива една ваничка монтирана вътре...
Проблемът може да е в запушен маркуч или тръбичка...
Проблемът може да е в запушен маркуч или тръбичка...
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”