Въпрос към разбиращите от хладилници.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Въпрос към разбиращите от хладилници.

Мнениеот Lyubaka » Съб 04 апр 2009 22:06

Колеги, имам проблем с хладилника вкъщи. От известно време, под него от време на време се появява вода. Отначало мислех, че може да не сме го били затворили хубаво, но се оказа, че не е това. Днес пак видях, че има вода и го преместих. Огледах го отзад и се оказа, че водата е изтекла от ето това чудо: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=361101
Става въпрос за белия пластмасов съд над компресора. В него влиза една гофрирана тръба, излизаща от фризера.
Та, каква му е идеята на този съд, каква е тази тръба, защо от нея тече вода, нормално ли е това и какво може да се направи за да се избегнат локвичките под хладилника(явно пластмасовия съд на моменти се препълва и част от водата изтича навън)...
Благодаря педварително на отзовалите се!

blinder
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос към разбиращите от хладилници.

Мнениеот blinder » Съб 04 апр 2009 22:14

Ами според мен е напълно нормално.
Неразбирам от хладилници, то те са един вид затрорени климатици.Както при климатиците тече вода, както при атвомобила на климатик остава една локвичка под него(отначало се плашех).
Според мен е нормално.Дано все пълен да бъде mhihi

Потребителски аватар
Snejoky
R.I.P
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snejoky » Съб 04 апр 2009 22:39

Не разбирам от хладилници, но мисля, че идеята е следната:
На задната страна на хладилника се образува конденз под формата на капки. Този конденз се оттича през отвора, който е долу ниско. Чрез гофрираната тръба се стича в този белия съд. Съдът пък е върху компресора, който е топъл и водата да се изпарява. Да не би да е спукан съда върху компресора и от там да тече? Според мен не е нормално да прелива водата.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 04 апр 2009 22:53

Snejoky написа:Не разбирам от хладилници, но мисля, че идеята е следната:
На задната страна на хладилника се образува конденз под формата на капки. Този конденз се оттича през отвора, който е долу ниско. Чрез гофрираната тръба се стича в този белия съд. Съдът пък е върху компресора, който е топъл и водата да се изпарява. Да не би да е спукан съда върху компресора и от там да тече? Според мен не е нормално да прелива водата.

точно това е
виж да няма запушвания, течове, пукнатини
това е конденз и аз наскоро го разбрах по трудния начин :oops:

Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lyubaka » Нед 05 апр 2009 0:28

ОК Мерси много на всички. Утре на трезва глава ще поразгледам за какво иде реч :shock :shock :shock

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Нед 05 апр 2009 9:02

Новите хладилници са така наречени саморазмразяващи се. Не както едно време като го размразяваш водата от скрежа и леда да се събират в легенче, което да трябва да изхвърляш. При сегашните тази вода се стича по гърба на хладилника (вътрешната част) и тази вода стига някъде близо до компресора, който е топъл и освен да охлажда фреона трябва и да изпари тази вода.
Според мен гофрираната тръба излиза от от хладилната част, а не от фризера ти. Просто е на неговото ниво и затова си мислиш, че е от там. Странно е съдът да се препълва с вода. Това означава че или комресора не смогва да я изпари, или самия хладилник образува много скреж, който често саморазмразява и по този начин образува много вода.

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Нед 05 апр 2009 10:43

brabus написа:Новите хладилници са така наречени саморазмразяващи се. Не както едно време като го размразяваш водата от скрежа и леда да се събират в легенче, което да трябва да изхвърляш. При сегашните тази вода се стича по гърба на хладилника (вътрешната част) и тази вода стига някъде близо до компресора, който е топъл и освен да охлажда фреона трябва и да изпари тази вода.
Според мен гофрираната тръба излиза от от хладилната част, а не от фризера ти. Просто е на неговото ниво и затова си мислиш, че е от там. Странно е съдът да се препълва с вода. Това означава че или комресора не смогва да я изпари, или самия хладилник образува много скреж, който често саморазмразява и по този начин образува много вода.

Toчно това щеше да пиша, но си ми го спестил (писането).
Трябва ясно да се знае, че хладилника не прави конденз (външно).
Другото го е обяснил колегата.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 06 апр 2009 10:52

Това е т. нар. No Frost система. При която не се образува скреж във фризера и конденза от хладилника се отвежда извън него в пластмасовия съд и там се изпарява. Повечето по-скъпи нови хласилници си го имат по дефолт. А на по евтините и по-старите трябва периодично да се излива една ваничка монтирана вътре...
Проблемът може да е в запушен маркуч или тръбичка...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”