Избор на монитор :)

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Избор на монитор :)

Мнениеот Muncho » Нед 04 окт 2009 11:04

Привет.
Нещо напоследък са ме хванали лудите и ме избиват на харч.. в случая смяна на вярното 22"ЦРТ с нещо по-компактно. Не ми се иска да го сменям, пък и зимата добре си ме топли.. ама много място ми заема :roll: .
Тъй като скоро не ми се е налагало да се занимавам с монитори малко съм загубил ориентация кое как къде и защо.
На кратко - търся 22" плосък ( различните видове матрици ), със сравнимо ( до колкото е възможно ) качество на картината като ЦРТ-то.
Очаквам да давате конкретни препоръки и отзиви :). Няма смисъл да се опитвате да ме убеждавате че тфт,лцд и т.н. са по-добри от тръбите.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на монитор :)

Мнениеот maxpayne » Нед 04 окт 2009 12:49

Не си дал бюджет.
Не си казал за какво ще го ползваш.
EIZO S2201
EIZO S2232
EIZO S1932 - бюджетен избор, струва към 700-800 макс
NEC 2090UXi - с S-IPS, отлични цветове
NEC 2490WUXi2 - също отличен избор
NEC 2170NX
NEC 2190UX
DELL 2209wa -също много добър избор по отношение цена/качество, само малко доставката е слабото място
HP LP2475W

Мога да ти предложа и по-професионални де, както казах зависи за какво ти е и какви пари ще дадеш.

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Нед 04 окт 2009 12:57

Еми гледам че в МОСТ и в ЖАР вървят от 300 до 400камъка. Бюджет да кажем 400.
Ще го използвам за браузване и филми :).
Ако в този бюджет не може да се намери нещо читаво, просто ще си остана с ЦРТ-то :Mr Green Fun

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 04 окт 2009 13:07

Аха, ами опасявам се за този ценови клас не мога да бъда полезен, очевидно някаква ТН-ка търсиш, поне виж да има 0 dead pixel политика, за някои модели на филипс и самсунг я прилагат. Ама прочети дребния шрифт 8)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 04 окт 2009 13:12

Баси, все едно ще си купуваш Бойнг....отиваш в некоя технодрисня и грабваш некво 24 инчово пишлеме и толкова.....или драсни на мусура едно Лс... :да:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 04 окт 2009 15:27

Искаш ли за 180 лв. 22" ЛГ на няколко месеца и с поне 24 месеца гаранция в Мост?

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Нед 04 окт 2009 15:41

musura написа:Искаш ли за 180 лв. 22" ЛГ на няколко месеца и с поне 24 месеца гаранция в Мост?

прати подробности - модел, състояние, изгорели пиксели...

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Нед 04 окт 2009 15:48

Не се занимавай с LG. Насочи се към NEC, Samsung, Philips, HP. Лично аз бих ти препоръчал 4:3 да е, но изглежда е масово заболяването по 16:9, тъй че както си решиш (и цената както реши). За около 400лв има Samsung 20" с вграден тунер.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 04 окт 2009 15:51

Muncho написа:
musura написа:Искаш ли за 180 лв. 22" ЛГ на няколко месеца и с поне 24 месеца гаранция в Мост?

прати подробности - модел, състояние, изгорели пиксели...

Е то ако имаше изгорели пиксели, щях ли да ти го предлагам :screwy

Иначе точно модела и колко още гаранция има ще ти пратя в понеделник. Принципно е купуван от Технополис, но вносителя и сервиза са Мост Компютърс и сервизните им центрове. В София специално са самите Мост, а в останалите градове - техни партньори.
От клиент, който е маниак на тема техника, така че няма да е калпав модел ;) просто го ъпгрейдна за FullHD монитор (нали новите модели са такива), а човека се хапе за всяко най-ново нещо, което се появи на пазара (примерно е сменил вече 1 плазмен и 2 LCD телевизора за последните 2 години mhihi )

А относно пикселите - поне на мен досега не ми се е случвало да се появят такива след време. Имал съм случаи да има още в началото монитора постоянно светещи или мъртви пиксели, но не съм имал оплаквания да са се появявали след време такива. Това, което съм виждал като дефект е да изгаря примерно цял ред пиксели, но тогава гаранцията го покрива. И всъщност дефектите в това отношение са много редки, явно качеството на матриците вече е на доста голямо ниво, защото % върнати за ремонт монитори е пренебрежимо малък (специално LG и Asus, че това продаваме, за другите марки нямам статистика). Най-честия дефект е със захранванията им, които изгарят при токови удари от енергото, но там няма спасение, ако нямаш UPS и не зависи от макрата на монитора, а от това, колко често ти спират тока.

П.П. Колега Един, не знам с каква съвест препоръчваш монитор HP, ама ти си знаеш най-добре. Реално погледнато световния пазар на матрици се държи от 3 фирми под различни форми. Най-голямата е Benq, които преди около 2 години купиха най-големия производител в Китай, а другите двама големи са именно LG и Samsung ;) Само за справка - Sony ползват матрици на Samsung мониторите си, Philips на LG и така нататък... А фирми като Dell, HP, Toshiba и т.н. не са производители на монитори - тяхните монитори са произведени за тях в някоя от фабриките на горепосочените три фирми :idea: Да препоръчаш на някой да си купи HP е все едно да му кажеш да си вземе LG или Benq, но с 20% по-скъпо заради логото :idea: , а ако е по-евтин монитора - значи ще е много по-зле като качество, от истинските монитори на тези производители. 4:3 почти никой няма да прави вече, просто този размер си изживя живота. Ако трябва да бъдем честни, дори е и неудобен за работа. Колегата е написал, че търси монитор за филми и нет, а какъв по-доър размер за филми от 16:10?Тенденцията е дори да стават все по-широки и мониторите и телевизорите. Просто е много по-удобно за работа, а и очите възприемат много по-добре по хоризонтала, от колкото по вертикала. Хората които се занимават професионално с дизайн или с CAD приложения, не случайно си редят по 2-3-4 монитора един до друг ;), а проблема им лесно се решава с един много широк монитор (примерно 27:9 или нещо подобно беше бъдещия стандарт).

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Нед 04 окт 2009 16:22

HP-то го споменах малко по инерция - покрай другата им техника предполагам държат на някакво качество. Неслучайно е накрая в редицата. Иначе за 4:3 не съм съгласен, но всеки има право да се заблуждава както иска. Едно време ни учеха, че съотношението 4:3 е това, което възприемат очите - сега се върти легендата, че е много по-широко поне. Вярно, че има периферно зрение, но може да се обсъжда само в насока филми. За работа си е 4:3. "По-вертикала" не знам кой какво възприема и не възприема, но доколкото съм забелязал например почти всички уеб страници са непълна ширина настрани и скролер надолу. При 17" монитор 4:3 често пъти има гола лента с фон отдясно и скролиране на 2-3+ размера по вертикал, а ти се опитваш да ме убеждаваш, че хоризонталът бил ценен. Цялата работа с широкоекранните монитори е като много други стоки, където се виждат реклами от типа "+20% гратис" и тем подобни - просто ти пробутват малко нагласени инчове встрани, за да докарат целия размер уж като по-голям. Ама я сравни цената на 22" 4:3 и 22" 16:9...

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 04 окт 2009 16:34

Хубава тема.
Нека цената да бъде около 400лв.(+/-някой лев)
Колеги, пишете марките и моделите.
Така и други читатели могат да имат полза от темата. Идва Коледа, защо да не си направим едно подаръче?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 04 окт 2009 16:37

Това последното написано от masura е вярно донякъде, но само за най-ниския клас монитори. За матриците - филипс правят матрици също, тоест LG матриците се водят официално LG/Philips, а тези на самсунг са малко завъртяни - някой от монтироите им са с техни дисплей, а някои са с матрици на auptronics или cmo. Освен това матрицата само на прави монитора и пример за това е ейзо, които ползват основно s-pva на самсунг, но са доста стъпки напред пред техните модели заради електрониката.

Изгорелите пиксели са появяват в 90% от случаите в първите 40 дни. След това е наистина много рядко да се сдобиеш с такъв. Главно tn-ките страдат от проблеми по събпикселите, тоест да ти свети един зелен пиксел на екрана например. Всичко нагоре, ако изобщо изгори нещо, гори цял пиксел. Наистина напоследък като че ли рядко има проблеми, явно технологията напредва.

И за последно само да добавя, че в посочения ценови клас според мен е без значение като цяло на какво ще се спреш, всичките са правени за съвсем непрофесионални нужди и един любител едва ли ще види разлика.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Нед 04 окт 2009 16:47

Секънд хенд марков с гаранция бива ли?
Ако да - аз съм си пазарувал два Dell 1905FP от тук
http://docs.google.com/Doc?docid=dhbgpz ... m7hr&hl=bg
Хората са много коректни. Освен това марков монитор с IPS или PVA (MVA) матрица си е класи над ширпотребата с TN, дето ги има по магазините.

ПП и малко офтопик: колега, аватара ти е от филма "Иван Василиевич сменя професията си" - култов, има го в Замундата, на мен лично ми е един от любимите. :bowdown

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 04 окт 2009 17:13

Miki написа:Секънд хенд марков с гаранция бива ли?
Ако да - аз съм си пазарувал два Dell 1905FP от тук
http://docs.google.com/Doc?docid=dhbgpz ... m7hr&hl=bg

Какво значи марков? Dell е толкова марка за монитори, колкото и NEO. Принципно не ми харесва идеята да дам 150 лева за нещо със 6 месеца гаранция (визирам DELL 1704fp), при положение, че за (почти) същите пари го има ново с 36 месеца гаранция. И отделно, че тези модели не си знаят годините... Да не забравяме, че подсветката има живот, да не се окаже, че след 1 година ще трябва да се дават пари за ремонти...

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Нед 04 окт 2009 17:18

Никого не карам, а и не ми се спори.
Всеки сам си решава.
Peace.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”