Съвет за вентилаторче.
Съвет за вентилаторче.
Прблема ми е следния. Купих си домашно кино и на това нещо охлаждането на радиатора със стъпалата е с въпросното вентилаторче. Дотук добре обаче феновете са го направили да работи постоянно, спира само като го изключиш от копчето, което са сложили отзад и постоянно трябва дупене да го изключиш и е тъпотия. Замерих му тока за вентилатора и се оказа в работен режим дава 11,60в. а на stand-by 10,40 и се усеща как намалява оборотите. При натоварване не съм мерил и незнам дали качва, но това не ме вълнува. Въпроса ми е има ли по магазините такова 40 милиметрово вентилаторче с датчик на него да пропуска ток според нагряването на радиатора или дайте акъл как да запоя един отрицателен термистор на тоя вентилатор и да реша проблема. В смисъл термистора директно ли се пои на кабела му до радиатора за да отчита и пропуска ток според нагряването или трябва платка да се прави. Е това е помагайте.
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Съвет за вентилаторче.
Варианта с термистора би изглеждал по следния начин (примерно)
http://home.highertech.net/~cdp/fridgctr/fridgctr.htm
Не знам дали няма чип с вградена подобна схема с датчик и релеен изход. Сигурно има, но трябва да попиташ в специализиран форум.
Друг вариант да изключваш вентилаторчето по температура е с контролер, но вече идва скъпо.
Аз бих се замислил за схема със следене на напрежението щом казваш, че в stand by режима напрежението пада малко.
Не знам дали няма възможност да се влезе в някое сервизно меню и от там да се зададе в режим stand by да спира вентилаторчето, което м/у другото да работи постоянно е много тъпо
Дотук съм с идеите. Успех
http://home.highertech.net/~cdp/fridgctr/fridgctr.htm
Не знам дали няма чип с вградена подобна схема с датчик и релеен изход. Сигурно има, но трябва да попиташ в специализиран форум.
Друг вариант да изключваш вентилаторчето по температура е с контролер, но вече идва скъпо.
Аз бих се замислил за схема със следене на напрежението щом казваш, че в stand by режима напрежението пада малко.
Не знам дали няма възможност да се влезе в някое сервизно меню и от там да се зададе в режим stand by да спира вентилаторчето, което м/у другото да работи постоянно е много тъпо
Дотук съм с идеите. Успех

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”