отново избор на фотоапарат

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
napster
Автомобил: BMW E30
Двигател: 1.6 LPG

отново избор на фотоапарат

Мнениеот napster » Съб 14 авг 2010 13:48

Та така до снощи си мислих да си търся добър огледално рефлексен апарат 2ра ръка, но от днес съм на мнение че ще си купя нов :screwy От фотоапарати бих казал че нищо не разбирам, но с времето и с повечко четене ще се науча. Бюджетът ми е до максимум 1400лв. Гледам най- вече Canon, но от всичко което прочетох досега из форумите май Nikon е доста по- предпочитаната марка. Та въпросът ми е какво бихте ми препоръчали вие? Засега съм се насочил към Canon Eos 500D понеже бил с по- нов процесор сравнение с 450D, може да снима HD видео и е повече мега пиксели. Общо взето това успях да разбера :Mr Green Fun Относно обективите в началото ще се кара с 18-55IS, а по- нататък ще видим вече какво ще ми трябва според целите ми.

Аз съм дотук. Чакам фотографите да изразят тяхното мнение по въпроса.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Re: отново избор на фотоапарат

Мнениеот brabus » Съб 14 авг 2010 15:13

Здравей,
току що си идвам от среща с мой познат фотограф. Една от темите, които коментирахме е точно такава. Понеже и аз съм на крачка от закупуването на такава машина.
Бях се спрял на кит Nikon D5000 Ето това - цък
Изборът към този модел не е това, че прави HD видео. Това е последното нещо, което търся. Поблазни ме въртящия се дисплей. Примерно искам да снимам кола от ниво на земята и няма да ми се налага да лягам по корем.
Сега мнението на моя познат. Аз тук искам да вметна, че съм още много бос по темата с фотоапаратите и буквално препредавам думите. Сигурно ще има много разностранни мнения, но това е което чух днес.

В никакъв случай кит - това ме втрещи. Беше ми обяснено образно. Все едно да си купиш чисто ново Порше турбо и да му сложиш ограничител на скоростта на 120 км/ч. Това бил ефекта на китовия обектив върху снимката - с една дума развалял е.

Размислих е предложих, че ще взема тогава само тяло D5000 и ще си търся обективи (твърди).
Пак не! За Никон стават обективи само за Никон. Има преходници, но те били с оптика и съответно влошавали качеството на снимките. А и самите преходници били скъпи.
Съветът му беше да си взема тяло Канон. Причината - лесно намиране на обективи на добра цена. Било то нови или втора употреба. Пак се ползват преходници, но те били без оптика. Казаха ми, че има дори и за 35~40 лв. такива преходници. Съответно хубави обективи за по 120 долара в ибей също можело да се намерят. Спомена ми и за някакви М42 обективи (дано не бъркам), които били перфектни (с ръчен фокус) за без пари и могат да се сложат на байонета на Канона.

Та сега и аз току що гледах Canon EOS 500D. Неприятното е че само тялото е на цената на D5000 Nikon с два обектива.

От всичките глупости, които изписах се стига до извода, че си се ориентирал правилно. :да:

Потребителски аватар
napster

Мнениеот napster » Нед 15 авг 2010 1:07

Явно без да искам съм нацелил правилният продукт, но все пак нека знаещите в бранша да се изкажат (визирам някои хора (madcap))

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 15 авг 2010 2:11

От доста време съм с 500D на Канон и нищо лошо не мога да кажа за него. Китовия обектив става, ама само докато посвикнеш с апарата. Силно ти препоръчвам един твърд 50мм F1.8, нов е към 210 лева, и макар да се води евтин обектив е на светлинни години спрямо китовия. Гледам в Техномаркета е 1399 лева, моя го взех пак за толкова, но беше в промоция тогава и ми дадоха карта 2ГБ и един термо-сублимационен фотопринтер, та може и сега да дават някой бонус.

Потребителски аватар
napster

Мнениеот napster » Нед 15 авг 2010 7:46

Точно това щях да питам има ли значение откъде ще го купим понеже им нямам много вяра на тези Техномаркет и Технополис, а гледам че там е 1399лв и ако го поръчаш онлайн ти правят и 5% отстъпка?

От тук ми изглежда най- добре да се закупи понеже дават 2 години гаранция, а в техномаркет и технополис гаранцията е 1 година при почти еднакви цени :)

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Нед 15 авг 2010 10:05

Ето тук може да видиш кои магазини зареждат от Канон България и да разгледаш цените и китовете, които предлагат и да си избереш.

Потребителски аватар
napster

Мнениеот napster » Нед 15 авг 2010 21:47

Днес пак се бях позачел по- задълбочено и намирам доста голяма разлика в настройките на светлочуствителността между 2та апарата коментирани по- горе и пак в полза на Canon-a. Явно скоро време ще се поразходя до София да се оборудвам с апаратче, че нямам вяра на магазини за бяла и черна техника в които почнаха да продават и мебели :shock Някой да има мнение за магазините ФОТО Павилион, че съм се насочил към покупка от него?

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Нед 15 авг 2010 22:07

Аз лично не съм пазарувал от фотопавилон, ама само добри отзиви съм чувал за тях. Ето от тези съм много доволен доста добър и разбиращ персонал, поне като ходихме да избираме едно фото от тях преди година две-консултация, дадоха ни възможност да пробваме няколко модела докато си изберем, доволен съм.Имат магазин и в Стара Загора може да се разходиш да разгледаш, а като гледам май и на една и съща цена обявяват с фотопавилиона.

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Нед 15 авг 2010 22:29

Брей каква хубава темичка.
Сега и аз да се икажа, дет се вика

На всякаде (във фотофорумите) се говори кой (на кой) е по хубав, дали Канон, Никон или Сони и др. нема значение, отиваш в магазина и почваш да го човъркаш, по точно да видиш сам как ти пасва, дали ти е удобен и т.н. Аз винаги съм бил фен на Никон, ма снимам с Канон, щот' това ми попадна на далавера. Бях пробвал Канон 50д, просто идеално ми пасна в ръката, ма си взех 5д, щото още по добре ми пасна на ръката, а цените бяха еднакви, но 5д-то е втора употреба.
И тоя китовия 18-55 ИС, си доста добър за парите, някой ако пита.

И napster в Ст. Загора си имате Фотосинтезиз :да:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пон 16 авг 2010 14:08

Аз имам Никон. Не става. Пълен боклук С 520 май беше. Повече Никон никога няма да си взема.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 16 авг 2010 14:33

velinsl написа:..С 520 май беше. Повече Никон никога няма да си взема.

napster написа:..огледално рефлексен апарат..

ти правиш ли разлика м/у апарат и сапунерка?
Aз съм с Никон Д3000. Не мога да се оплача

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 16 авг 2010 14:45

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 16 авг 2010 14:59

scuba написа:

Остави ама то дори и да не знае каква е разликата между цифрова камера и DSLR то да сравнява апартат за 200ле с такъв за 1000 е смешно.

Аз скоро ще купувам някакъв по-серизен апарат но сам за себеси прецених, че не съм дорасъл за DSLR и се оглеждам за някаква "турбо сапунерка" и се оказа, че на канон powershot SX...IS серията най-добре ми пасва на лапата. Само все още се двуумя дали да скачам на SX1 IS, който снима видео FullHD и е с CMOS матрица или да мина 300лв по-ефтино и да си взема SX20 IS с CCD и видео 720P. (размера на матрицата и при 2-та е един и същ)

Та исках да потвърдя, че много е важно да ти е удобен за работа апарата. Тези към които съм се насочил са в едно и също тяло.

Потребителски аватар
napster

Мнениеот napster » Вто 17 авг 2010 9:08

radi_nrj написа:
scuba написа:

Остави ама то дори и да не знае каква е разликата между цифрова камера и DSLR то да сравнява апартат за 200ле с такъв за 1000 е смешно.

Тук нещо неможах да разбера какво искахте да кажете?

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 17 авг 2010 9:54

scuba написа:

НЕ съм рабирач, но С560, грешката е моя
http://www.nikonusa.com/Assets/Digital-Camera/COOLPIX-S560/ColorVariants/26120-COOLPIX-S560/Views/353_26120_S560_34r.png

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”