Информация за Intel Atom
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Информация за Intel Atom
Имам колега, който е решил да си прави машинка с пасивно охлаждане и процесор Atom D525.
Идеята му е да го използва за домашно кино, като мултимедиен център.
Веднага на въпроса - Ще се справя ли с натоварването за HD видео?
Има ли някой, който има преки наблюдения върху производителността на този процесор?
П.П.: Дъното също е уточнено - Intel, с поддръжка на DDR3 и 5.1 канално аудио с чип Realtek.
Идеята му е да го използва за домашно кино, като мултимедиен център.
Веднага на въпроса - Ще се справя ли с натоварването за HD видео?
Има ли някой, който има преки наблюдения върху производителността на този процесор?
П.П.: Дъното също е уточнено - Intel, с поддръжка на DDR3 и 5.1 канално аудио с чип Realtek.
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Информация за Intel Atom
Ще се справя ако има читава външна видеокарта. Но нещата са малко рисковани според мен. Трябва и бърз харддиск и поне 2 гиги рам. Ако видео потока е с голям битрейд може и да имаш проблем. Примерно HD видео потока може да е със 17 Мегабита/с. може и да е над 40 Мегабита /с. Аз имам двуядрен процесор и 512 Mb ATI видеокарта и с медия плеър ми насича HD видеото, но това е от плеара при мен.За гледане препоръчвам Splash player 1.2 - аз ползвам този, но сигурно има и по-добри.
- escrime
Да, прав си, че не съм уточнил за какво HD става въпрос. Говорили сме доста с колегата и на него му е ясно, че директните Блу-Рей рипове са доста взискателни.
Дъната, с които вървят атомите имат достатъчно слотове за памет, но за видеото вероятно ще трябва да се помисли за вариант с пасивно охлаждане.
Другото, за което съм мислил е аудиото. Мисля си, че една звукова карта би свършила добра работа, включително и при гледането на HD филми.
Ако някой ползва такъв процесор, ще се радвам да сподели как му се струва.
Дъната, с които вървят атомите имат достатъчно слотове за памет, но за видеото вероятно ще трябва да се помисли за вариант с пасивно охлаждане.
Другото, за което съм мислил е аудиото. Мисля си, че една звукова карта би свършила добра работа, включително и при гледането на HD филми.
Ако някой ползва такъв процесор, ще се радвам да сподели как му се струва.

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Не съм много в час с тия неща относно видеото, но все си мисля че едва ли в един обикновен блурей или двд плеър има сложени свръх бързи и мощни процесори за обработка на картината при положение че двд-та има и за по 30-50 лева.
- escrime
Калине, има логика в това, което думаш. 
Замислял съм се и по този въпросТ... Проблемът е, че не знам с абсолютна сигурност какво да го посъветвам момчето в този случай. Държи на пасивно охлаждане за да е тихо, а пасивното охлаждане е подходящо само за Атом, май.

Замислял съм се и по този въпросТ... Проблемът е, че не знам с абсолютна сигурност какво да го посъветвам момчето в този случай. Държи на пасивно охлаждане за да е тихо, а пасивното охлаждане е подходящо само за Атом, май.

- passat_rs
- Автомобил: BMW E91
- Двигател: M57 T2
Става за HD видео без пропуски в картината, правили сме го
Имам един приятел който искаше пс без вентилатори с интел атом някаква видео карта не си спомням каква беше но струваше 270 лв. някава nVidia и с Thermaltake захранване което беше като чугунен радятор
струваше към 800 лв. (през януари 2010) и до ден днешен си точи call of duty modern warfare
на 32-ка самианг 

- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
escrime написа:Калине, има логика в това, което думаш.
Магическтата комбинация е Атом с ION графичен процесор. Твоя човек да потърси тестове в нета за подобни дъна, ако иска да сглобява сам, или може готова система:
http://www.pcwelt.de/produkte/Full-HD-N ... 71106.html
Ion доколкото знам е най-ХД-читавата комбинация на Атом платформа засега
Колкото за "кое може да се охлади пасивно" - както навсякъде другаде е само въпрос на $$$. Пример:
http://www.ichbinleise.de/Media-PCs:::2 ... 28f3e80d34
Не че не може и по-евтино, но тук системите са готови сглобени
-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
К.Одаджийски написа:Не съм много в час с тия неща относно видеото, но все си мисля че едва ли в един обикновен блурей или двд плеър има сложени свръх бързи и мощни процесори за обработка на картината при положение че двд-та има и за по 30-50 лева.
Некомпресиран блурей върви на не много претенциозни машини, но на корвертиран му трябва вече поне двуядрен процесор, видео или дъно с хардуерно декодиране
-
- Автомобил:
- Двигател:
След месец трябва да почнат да се появяват дъна с АМД Brazos с вграден видеочип поддържащ HD декодиране. В Щатите началната цена ще е около 120 долара за дъно+процесор. Като процесор ще е около 50% по-бърз от Атом Д, като видео - кризата ще може да върви на лоу 800х600
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
restless написа:След месец трябва да почнат да се появяват дъна с АМД Brazos с вграден видеочип поддържащ HD декодиране. В Щатите началната цена ще е около 120 долара за дъно+процесор. Като процесор ще е около 50% по-бърз от Атом Д, като видео - кризата ще може да върви на лоу 800х600
Ама става въпрос за HD - 1920/1080р - там натоварването на видеото е огромно. Без външна видео карта поне 512МВ DDR3 и двуядрен процесор ще ти насича. Пробвах на десктоп машината ми - двуядрен Е 2200 серия с 2 GB Рам и вградена видеокарта с 128 МВ собствена памет и пуснах HD от камерата ми 17Мегабита видеопоток и не откъсва, насича, назъбва картината - абе ужасТ. Представи си ако пуснеш нещо над 40 мегабита - нема даже да тръгне.
-
- Автомобил:
- Двигател:
embi4a написа:restless написа:След месец трябва да почнат да се появяват дъна с АМД Brazos с вграден видеочип поддържащ HD декодиране. В Щатите началната цена ще е около 120 долара за дъно+процесор. Като процесор ще е около 50% по-бърз от Атом Д, като видео - кризата ще може да върви на лоу 800х600
Ама става въпрос за HD - 1920/1080р - там натоварването на видеото е огромно. Без външна видео карта поне 512МВ DDR3 и двуядрен процесор ще ти насича. Пробвах на десктоп машината ми - двуядрен Е 2200 серия с 2 GB Рам и вградена видеокарта с 128 МВ собствена памет и пуснах HD от камерата ми 17Мегабита видеопоток и не откъсва, насича, назъбва картината - абе ужасТ. Представи си ако пуснеш нещо над 40 мегабита - нема даже да тръгне.
Това е като да кажеш, че на S3-Virge Quake3 насича въпреки че имаш двуядрено Conroe ...
На практика що годе пълно ускорение на HD декодирането имат (позволяващо HD възпроизвеждане дори на 1ядрен Семпрон 2ГХц):
Нвидия от 4хх
АМД от 6ххх
Интел - от Санди Бридж
Brazos в минималната си конфигурация е с едноядрен процесор на 1Гхц и поддържа стандартните HD кодеци. На anandtech неотдавна имаше статия по въпроса, що да не вярвам като човека го е видял с очите си и го е пипнал с ръцете си

- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
restless написа:embi4a написа:restless написа:След месец трябва да почнат да се появяват дъна с АМД Brazos с вграден видеочип поддържащ HD декодиране. В Щатите началната цена ще е около 120 долара за дъно+процесор. Като процесор ще е около 50% по-бърз от Атом Д, като видео - кризата ще може да върви на лоу 800х600
Това е като да кажеш, че на S3-Virge Quake3 насича въпреки че имаш двуядрено Conroe ...
На практика що годе пълно ускорение на HD декодирането имат (позволяващо HD възпроизвеждане дори на 1ядрен Семпрон 2ГХц):
Нвидия от 4хх
АМД от 6ххх
Интел - от Санди Бридж
Brazos в минималната си конфигурация е с едноядрен процесор на 1Гхц и поддържа стандартните HD кодеци. На anandtech неотдавна имаше статия по въпроса, що да не вярвам като човека го е видял с очите си и го е пипнал с ръцете си
Аз това дето го казвам не съм го чул "отнякъде", а е моето впечатление от моите камера и компоти. На десктоп машината с двуядрен 2,2 ГХц процесор и 128 МВ вградена карта насича и замазва яко при видеопоток 17Мегабита. На лаптопа ми при двуядрен процесор T 56xx и ATI 512 MB DDR3 с медия плеър класик също ми върви покадрово с леко насичане, а със SPLASH Player върви перфектно. Това при видеопоток 17 мегабита - ако пуснеш над 40 мегабита и моя лаптоп може да умре. Говорим за FULL HD видео. Ако е HD 1440/1080 или по-малка резолюция вече е друго.
-
restless написа:Това е като да кажеш, че на S3-Virge Quake3 насича въпреки че имаш двуядрено Conroe ...
Нвидия от 4хх
АМД от 6ххх
Интел - от Санди Бридж
ATI имат още от 2ХХХ серия ускорено HD декодиране
-
embi4a написа:Аз това дето го казвам не съм го чул "отнякъде", а е моето впечатление от моите камера и компоти. На десктоп машината с двуядрен 2,2 ГХц процесор и 128 МВ вградена карта насича и замазва яко при видеопоток 17Мегабита. На лаптопа ми при двуядрен процесор T 56xx и ATI 512 MB DDR3 с медия плеър класик също ми върви покадрово с леко насичане, а със SPLASH Player върви перфектно. Това при видеопоток 17 мегабита - ако пуснеш над 40 мегабита и моя лаптоп може да умре. Говорим за FULL HD видео. Ако е HD 1440/1080 или по-малка резолюция вече е друго.
Нещо не ти е наред, поне според мен. Кодеците ти правят номера. С ATI 3200, която е вградена и Athlon II 240 няма никакъв проблем със възпроизвеждането на 1080р и процесора се товари около 20%
-
- Автомобил:
- Двигател:
След като процесора ти е Интел и говориш за "вградено видео със 128МБ памет", спорът е безсмислен.embi4a написа:Аз това дето го казвам не съм го чул "отнякъде", а е моето впечатление от моите камера и компоти. На десктоп машината с двуядрен 2,2 ГХц процесор и 128 МВ вградена карта насича и замазва яко при видеопоток 17Мегабита. На лаптопа ми при двуядрен процесор T 56xx и ATI 512 MB DDR3 с медия плеър класик също ми върви покадрово с леко насичане, а със SPLASH Player върви перфектно. Това при видеопоток 17 мегабита - ако пуснеш над 40 мегабита и моя лаптоп може да умре. Говорим за FULL HD видео. Ако е HD 1440/1080 или по-малка резолюция вече е друго.
Уверен си, че ако при тебе не работи, никога по никакъв начин няма да работи?

2 bnick
Зависи какво се разбира под HD. За mkv контейнери с нестандартна компресия е възможно двуядрен на 2.2 да не стига - ако видеото не ускорява. По-горе имах предвид, че в новите чипове на практика 90% от декодирането се прави от видеочиповете, процесора е напълно разтоварен (както навремето, за да гледаме ДВД на P-90MHz се слагаше платка с чип за мпег декодиране) и се поддържат екзтични формати като Blue-Ray 3D (а това са 2 1080p потока)
2xxx и 3ххх са с първата версия UVD на АМД, 4ххх и 5ххх - UVD2.
6xxx (Barts 6800 + Cayman 6900) на АМД са с UVD3 и хардуерно декодират формати, които досега не се поддържаха добре.
http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Video_Decoder
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”