Mac OS впечатления.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Mac OS впечатления.

Мнениеот AmW » Сря 16 юни 2010 9:23

Здравейте,
Имам едни странни желания да се сдобия с iMac, но понеже не съм ползвал тяхната ОС освен на телефона нямам никаква представа що за животно е.
Та моя запознатите да дадат мнение по въпроса.
Как се работи? Бързо ли се свиква ако преминеш от ПЦ на МАК? Много ли програми не работят на МАК? И т.н.

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Re: Mac OS впечатления.

Мнениеот vwfena » Сря 16 юни 2010 10:50

Еми да ти кажа работил съм малко на Mac OS-като първи впечатления много по бързо е от win по приятна е като че ли средата на работа.Софта си е специален не стават програмите за windows.За свикването предполагам, че ще свикнеш бързо, защото са почти еднакви като ботони и менюта.Давам ти мнение на човек който е работил около час и то основно с Photoshop и InDesign.И едно предложение защо не си дръпенш от някъде Mac OS не си го качиш на някакъв комп, или на друг дял на твоя(ако има таква възможност) и не го пробваш.A не да го вземеш и после да прецениш, че не е за теб ;) все пак инвестицията си е сериозна.Както ми казваше един преподавател по ком. графика цитирам:"Всеки дизайнер е хубаво да си има поне един mac в къщи :) "

Потребителски аватар
dangi_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dangi_ » Сря 16 юни 2010 11:05

здравей колега аз съм с мак от 2 години
и мога да ти кажа че е просто перфектен и адски бръз както и улеснен
няма да съжаляваш програми се намират почти всичко необходимо-безплатно:)
ако имаш нужда ще помагам:)
иначе докато свикнеш спокоино може да му инсталираш и ХР
с едно копче превключва от едната на другата система:)
това е най-яката машинка но и малко скъпичка:)

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Сря 16 юни 2010 11:22

Именно ползването на Iphone ме накара да се замисля за смяна. Наистина имат много добър софт.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 16 юни 2010 11:28

Откакто ябълките минаха на интел хардваре, нещата и при тях се смарангясват.
Мен ако питаш намери версия за интелска машина и тествай на VMware. Иначе самата ОС е модификация на ранна версия на BSD. Графичната среда може и да прилича на виндофса или обратното, но като начин на работа малко общо помежду им. Ще трябва много четене и експерименти за да я овладееш добре. За мен лично цените на ябълките са неоправдано високи. Може преди да са били "мерцедесът" на компютрите, но вече не са това което бяха...

Потребителски аватар
dangi_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dangi_ » Сря 16 юни 2010 11:30

мда сега са Кадилаците в бранша:)
:mrgreen:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 16 юни 2010 13:28

Цените им са високи поради една причина... В САЩ се ползва само това, щото е най-лъскаво и най-лесно за употреба. И американеца като свикне с това и като му дадеш да пробва PC се хваща за главата и си бяга обратно в хралупата...
Ако толкова ти е кеф да дадеш повече пари за същата работа - вземи си. Според мен е неоправдан разход :)

Потребителски аватар
kickd0wn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kickd0wn » Сря 16 юни 2010 14:16

AmW написа:Именно ползването на Iphone ме накара да се замисля за смяна. Наистина имат много добър софт.

Не се замисляй ако имаш парите. Задължително intel процесор, да не се набълбукаш на старата архитектура, която макар и стабилна е доста бавна.

И аз тръгнах от iPhone, след това се сдобих с MacBook, а наскоро и с iPad.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 16 юни 2010 14:33

То операционната система може да си я пусне на някой дву, или четириядрен интел. и без да си купува точно ябълка. Стив Джобс е по-битер и от чичко Били. Просто за оригинална ябълка плащаш много пари за реноме, и на техните кошници върви тяхното и само тяхното - хардваре и софтваре. Ако имаш много работа вероятно си заслужава, но за експеримента не е трудно да се сдобиеш с машинка на която да подкараш ОС-а без да набиваш прекалено крупни суми...

п.п. Иначе и Виндофса и Линукса, и Юникса могат да си перкат без каквито и да било проблеми, на интелски машини. Зависи най-вече от задкомпютърното устройство.

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Чет 17 юни 2010 12:46

и аз съм чувал само добро за МАК.пробвал съм го за има няма 30 мин. и ми направи добро впечатление.най-евтиния мак...до колкото видях в сайта им е 999$.MAC AIR също не е лош.абе добри машини са.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 17 юни 2010 13:38

цената сега е такава, щото минаха на интел хардваре. иначе преди бирата беше друга. За мен лично само ОС-а му трябва на колегата и що-годе прилично РС от последните 2-3 години, не е задължително да е точно МАС. Пък ако не му ареса ОС-а, мое си метне кото му душа и сърце сакат :-)

Иначе лъскавата графична среда е залъгалка за потребителите. Луд на шаренко се радва.В крайна сметка въпрос на вкус донякъде... Теми и графични среди има и за виндофса, и за линукса и юникса и тн, но графичната среда не прави операционната система а обратното...

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 18 юни 2010 0:03

Размишлявах днес точно за ОС.
Ако не ми хареса, бих ли могъл да му сложа windows изцяло, не boost или както се казва. Драйвери дали има за windons ?
Мерси на всички за мненията :beer

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пет 18 юни 2010 7:38

Имам лаптоп на Епъл. С чистата OS MAC. Е, много приятна машина. Бърза и удобна. Някак е по-съвършена от Виндоус. Разлики определено има. Да дадем пример с инсталация на програма:

Как става във Виндоус?

-> Търси се файл Setup. Стартира се файла. Започва едно копиране на файлове, правене на папки и голямото чакане... може да се наложи и рестарт.

Как става в MAC OS?

-> Взима се файла на програмата и с мишката се премества там където искате да бъде. Това е :)Програмата вече е инсталирана.

Да не говорим, че самата машина е приятна за окото, изработката е префектна. Все едно се возиш на Мерцедес. Отделно менюта, интерфейси - всичко е адски красиво и се движи с плавни преходи. Работата с MAC OS е различна от Виндоус, въпреки, че идвете са със сходен графичен интерфейс. Просто подхода е много различен (виж примера с инсталацията на програма). Но се свиква бързо, просто всичко е направено с МНОГО акъл.

Нямам впечатления от MAC/INTEL ОS, но Епъл са доказани професионалисти - със сигурност е добра. НО! Със MAC OS много от софтуера не може да бъде намерен. Особено в Бг където почти всеки разчита на пиратски такъв. Т.е. Епъл не е за тук. Става за лаптоп на който не си вършите основната работа и го използвате предимно за интернет.

Моя съвет е:

Ако ти е за основен компютър си инсталирай Виндоус.

Ако искаш да се наслаждаваш на приятна машина и не я използваш толкова за работа, а за кеф - инсталирай си MAC OS.

:beer

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 18 юни 2010 10:14

Не виждам смисъл да платя нещо два пъти по-скъпо, заради това, че кутията на компа ми ще е хипер гъзарска ябълка ;)

В крайна мсетка, вътре в ябълката всичко е като на ПЦ - процесор Интел, видеокарти или nVidia или Ati, САТА харддиск и т.н. железария ;)

Като си фен на МакОС, просто си я инсталирай на текущия комп или си купи нов съвместим вариант.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 18 юни 2010 10:39

И аз това казвам, ако текущия комп е от последните 2-3 години, може само с лек ъпгейд - малко рамец или по-прилично видео да речем. ОС-а се намира, и драйвери също. Ако толкова не му хареса на колегата, формат с някое лайв СД и след това и Виндофс ако иска. Графичната среда не е никакъв проблем Виндофса да заприлича на МАС и обратното. Теми също се намират в нета. :да: успех

В крайна сметка компютърът прави това което му казваш, а не това което искаш :012:

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”