От лаптоп към LCD с HDMI -да гасим ли устройствата ?
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
От лаптоп към LCD с HDMI -да гасим ли устройствата ?
Кажете според вас как е правилно /и безопасно/ да се осъществи връзката между точно тези две устройства ? Трябва ли едно от двете или и двете да се изключат от захранването /или ТВ-то само от "power" бутона/ или може и при всичко работещо ? Понеже ми се вижда много тъпо да се налага да си гасиш лаптопа за да пуснеш на някой приятел снимки на телевизора ?? Преди малко пробвах ама набързо че децата си искаха филмчето и ми се стори че при двете работещи не излиза сигнал на телевизора а при изключено ТВ от бутона става,но може да съм се объркал в бързината !?
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Re: От лаптоп към LCD с HDMI -да гасим ли устройствата ?
Нищо не е нужно да гасиш
Plug&Play дет се вика 

- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Нищо не трябва да гасиш. Евентуално (ако лаптопът не го направи автоматично, Windows 7 си го прави) трябва да пипнеш настройките на екрана, за да го засече.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Понеже на доста места в нета чета че било задължително едва ли не да се угаси всичко преди свързване,даже някакъв работещ в реномиран сервиз предупреждаваше как гаранцията не покривала повреда причинена по този начин /нещо можело да изгори/ и предупреждавал всичките си клиенти да изключват PC-то и телевизора 

- Haralampi
От електро-гледна точка, винаги е по-добре при закачане да не тече електричество!
Но това не е предназначението на HDMI, също както не е и на VGA изхода. Той е предвиден за Plug&Play.
Да смее някой да не ми признае гаранция под такъв предтекст.
Сигурно е даже още по-добре да спреш бушоните вкъщи за да не стига и ток до ТВ и лаптопа - още по-сигурно!
Но това не е предназначението на HDMI, също както не е и на VGA изхода. Той е предвиден за Plug&Play.
Да смее някой да не ми признае гаранция под такъв предтекст.
Сигурно е даже още по-добре да спреш бушоните вкъщи за да не стига и ток до ТВ и лаптопа - още по-сигурно!
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
От всеки сервиз могат категорично да ти откажат гаранцията ако си признаеш, че си направил включване от комп към ТВ без да си угасил устройствата.
Другото колегите са ти го обястнили.
Другото колегите са ти го обястнили.
Авера ми имаШЕЕЕ лаптоп като моя НР,-- LCD и компа му работели,свързва ги с HDMI кабела както обикновено и познайте...лаптопа му направа запушил..Тоталка,е!!! Подари ми го за части евентуално нещо да ползвам като екрран,зарядно и такива. Диагнозата на сервиза беше,че нетрябвало да се свързват, когато са били пуснати(но да ли само да са спряни или май беше,че трябвало да са спряни и от контакта).... Аз обаче съм с хубав ресийвър пайнер,който е HDMI входове и изходи. Та кабела ми от компа отива в ресийвъра,там сигнала се обработва допълнително и от там пак с друг кабел(постоянно свързан) към LCD-то. Та винаги когато ги свързвам с кабела,лаптопа си работи,а пък ресийвъра ми е спрян(но не от тока). Когато пусна ресийвъра,лаптопа сам се превключва (издава един сигнал и за секунда екрана става черен). Та това е от мен. Дано съм бил полезен.
- Haralampi
Това е абсурдно! Кой ще гаси и пуска всеки път като искам да закача допълнителен екран
Това все едно да изключвам двигателя всеки пък когато искам да пусна или спра радиото!
Потърсих в google и не можах никъде да намеря подобни инструкции, а ако бяха официални щеше да ги има на страницата на всеки лаптоп производител, а също и от производителите на видео карти и телевизори! Това са някакви градски легенди!
HDMI е предвиден за Plug&Play! За да свържете мишка или външен харддиск не изключвате компютъра нали?

Това все едно да изключвам двигателя всеки пък когато искам да пусна или спра радиото!
Потърсих в google и не можах никъде да намеря подобни инструкции, а ако бяха официални щеше да ги има на страницата на всеки лаптоп производител, а също и от производителите на видео карти и телевизори! Това са някакви градски легенди!
HDMI е предвиден за Plug&Play! За да свържете мишка или външен харддиск не изключвате компютъра нали?
Последна промяна от Haralampi на Съб 31 мар 2012 9:42, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
В упътването на всички устройства с ХДМИ, които имам е записано да се гаси при включване и изключване. Задължително. Дали ще го правиш, Харалампи, решаваш сам.
Според мен е достатъчно едното устройство да е изключено - така е почти сигурно, че няма сигнал при включване/изключване.

Според мен е достатъчно едното устройство да е изключено - така е почти сигурно, че няма сигнал при включване/изключване.
- Haralampi
myrshavija написа:В упътването на всички устройства с ХДМИ, които имам е записано да се гаси при включване и изключване. Задължително. Дали ще го правиш, Харалампи, решаваш сам.![]()
Тъкмо написах, че аз никъде не намирам подобен текст! Нито в моите устройства с HDMI, нито в google!
Ето всичко по темата в инструкцията за телевизора:
"For the best picture and sound quality, connect a DVD, Blu-ray disc player, or game console through HDMI (TM)."
Няма абсолютно нищо споменато и в графата "Risk of injury or damage to the TV".
Моля за линк?
Като имам предвид линк в който изрично е написано, че има опастност от повреда в противен случай. Иначе производтеилите обичат да пишат и че за да забършеш праха от монитора е хубаво да го изключиш..... естествено, че е най-добре...

Докато търся попадам по-скоро точно на противоположната информация!
http://superuser.com/questions/333874/s ... al-display
"Should I turn off my PC when plug/unplug external display?
Short Answer>
Assuming that this external display input is VGA, DVI, or HDMI there should be no adverse effects."
Последна промяна от Haralampi на Съб 31 мар 2012 9:54, променено общо 2 пъти.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
моя позната така беше закачила ТВ-то към лаптоп докато работи - резултатът беше изгоряла звукова карта на лаптопа 

- Haralampi
maxpayne написа:моя позната така беше закачила ТВ-то към лаптоп докато работи - резултатът беше изгоряла звукова карта на лаптопа
А на мен ми се е случвало десетки пъти да получа син екран като включа мишка към компютър или да гръмне бушон като закача електрическа тенджера в контакта, но това са все неща, които не би трябвало да се случват

Аз именно за това споря - естествено че всяко едно свързване на електрически уреди МОЖЕ да има неочакван ефект, но такъв не е предвиден и не би трябвало да се очаква при нормални обстоятелства, щом производителя не е предупредил за подобно нещо...
Разбира се съм готов да бъда оборен в противното по отношение на HDMI, но до момента не намирам нито една официална информация, която изрично да оказва опастност ако се закача HDMI без да е изключен PC!
В случая говорим за закачане на втори екран (а не на основен). Абсурдно е да трябва човек да гаси компютъра! Ами докинг стейшън?? Да не би да се гаси компютъра като го поставяш на докинг? А към докинга може да има закачен HDMI, VGA, Audi, Power, USB и всичко това едновременно

Закачането на екран към включен комп бе ежедневие в бившата ми работа и се случва по n-пъти на ден всеки път когато някой си понесе лаптопа нанякъде Аз го правих средно по 5-6 пъти на ден, това са над 100 пъти месечно в продължение на години

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Това се получава заради изравняване на напреженията на двете устройства които си имат отделни захранвания и в повечето случай отделни контакти. Би трябвало да няма проблеми ако двете устройства са на един разклонител но не е много сигурно.Това важи за повечето електронни устройства със собствено захранване.
- Haralampi
Да де, ама спора е дали подобен риск е определен от производителите като "висок", т.е. предупреждения, отказване на гаранция и т.н. и т.н. или обратното - това не би трябвало да се случва (а то всичко което не би трябвало - има отделни случаи в които се случва!) и нещата са измислени за Plug&Play както подсказва самото практично приложение на втори изход за екран!
Аз твърдя че е второто - така както не е нужно да изключваш лаптопа си преди да го включиш в контакта, така и не е нужно да го изключваш за да закачиш HDMI!
А че има хора, на които се е случило като включат лаптопа в зарядното да изхвърчи искра, да подпали килима, да пламне паркета и за изгори къщата - сигурно!
Аз твърдя че е второто - така както не е нужно да изключваш лаптопа си преди да го включиш в контакта, така и не е нужно да го изключваш за да закачиш HDMI!
А че има хора, на които се е случило като включат лаптопа в зарядното да изхвърчи искра, да подпали килима, да пламне паркета и за изгори къщата - сигурно!
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Не случайно питам за тези конкретни 2 устройства ТВ-лаптоп понеже си мисля че при лаптопа дори и да е включен в контакта тока е така да се каже "успокоен" от трафа на зарядното му което по дефолт е качествено и риска от искрене е минимален за разлика от настолно PC където нещата са малко по-опасни
Което ме навежда на мисълта че ако се извади буксата на зарядното в момента на включване съвсем се елиминира опасността,но това може и да е някоя пълна глупост родена от незнанието ми 

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”