Видео и аудио наблюдение.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Видео и аудио наблюдение.

Мнениеот xalerrelax » Пон 11 апр 2011 20:27

Колеги , искам да помогна на мой приятел чрез вас.
Има задание за дипломна работа като това в заглавието.
Трябва да се изгради цяла система за видео - аудио наблюдение на апартамент.
Търсим всякаква информация за устройство , функции , принцип на действие на датчици , камери и т.н.
За предпочитане да е на български език.
Рових се из интернет , но като цяло нищо систематизирано.
Благодаря.

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Re: Видео и аудио наблюдение.

Мнениеот vwfena » Пон 11 апр 2011 20:59

Ето ти два материала, които може би ще ти свършат някаква работа като за начало. Като цяло няма как да намериш цяла готова тема. Но като почетеш и видиш какво ти трябва точно ще намериш доста инфо. Ако дадеш и малко повече подробности може и тук да ти помогнат доста. :)
Прикачени файлове
nabludenie.rar
(98.66 KиБ) Свален 85 пъти

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Пон 11 апр 2011 21:04

Като за начало не търсим готова тема , а информация за нея.
Моят приятел има учебник , който е над 600 страници :horror: , ама е на английски и няма време за него.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 12 апр 2011 6:57

Ето един сайт на който има информация http://www.geovision.bg/index1.html относно чаркалаците които се използват, има и цени но като цяло сайта е полезен. Според мен изграждането на такава система е строго индивидуално. Аз като ползвател, поддръжка и доизграждане на готова такава система в службата съм стигнал до извода, че като се прави такова нещо трябва да се мисли. Първо от какъв вид да е рекордера, компютър или ДВР устройство, разположението на камерите да е такова, че да не са срещу прозорците за да не са срещу светлината. Зависи какво ще се контролира от самите камери, но ако са за пропускателен режим, примерно наблюдаваш входа на апартамента камерата която е за това трябва да е на ниво на което ще се виждат лицата на тия които минават през вратата, не на тавана да им гледа теметата. Хубаво е да има резервно захранване на системата с мощен ЮПС.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 12 апр 2011 18:26

Като цяло нищо няма да се изгражда понеже става въпрос за дипломна работа на студент.
Обаче студента изобщо не е в час с това , което учи.
Заданието му е да изгради такава система в неговия апартамент със стандарт - сто квадрата.
И търсим информация за самите изграждащи елементи , понеже имаме 600 страници на английски.
Сайта е полезен.

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 12 апр 2011 20:19

Ок де разбрахме за апартамента, ама какво ще се контролора с това наблюдение на кой етаж е апартамента. Защото ако не е на първия етаж и с две камери (една следяща входната врата и една следяща балкона) записващи постоянно ще можеш да го доста прилично да го защитиш. А и щом е дипломна работа несъмнено са му дали подробности във заданието или дипломния му ръководител го е оставил да му предложи подробности в заданието за да му е по лесно.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 12 апр 2011 20:53

Трябва да разгледам заданието , но знам , че няма конкретен апартамент - а просто личния.
На среден етаж , нито последен , нито първи.
Не искам готова дипломна работа , особено от интернет , защото с нея е обречен.
Просто информация някаква.

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 12 апр 2011 20:57

Ние искаме да разберем малко повече подробности да ти дадем някакви насоки за да започнеш и то после висчко ще си дойде на мястото. Никой не е казал че ще ти дадем нещо готово, а само насоки.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 12 апр 2011 21:06

В най - общи линии:
Компютър със сравнително мощен процесор и голям хард диск и в него кепчърна платка поддържаща и аудио.UPS. Куполни камери във всяка стая, една следяща входната врата на апартамента и това е. Камерите да имат микрофончета на тях за звук. Другото са кабели, захранващи адаптори които си вървят с камерите и кабели. В общи линии е това, ето и в сайта готовото което предлагат http://shop.geovision.bg/products/produ ... uct_id=192
1. КОМПЮТЪР ASUS SEMPRON за управление от 1 до 8 камери - 1 бр.
2. Платка за видеонаблюдение и запис: DVR-800, с 16 видео и 4 звукови входа, 100 кадъра в секунда, със софтуер - 1 бр.
3. Инфрачервени цветни камери за външен и вътрешен монтаж LONGSE LIT40ES: 1/3" SONY SUPER HAD CCD InfraRed waterproof Color camera, 420 TV Lines, 4-9 mm varifocal lens, 0 Lux, Backlight compensation, Auto White Balance, Auto Gain control, 30m Infrared distance, със стойка и козирка, IP66, DC12V, алуминиев корпус - 8 бр.
4. Захранващ адаптер за камери - 12V DC, 4000 mA - 1 бр.
5. 200 метра кабел комбиниран за видеонаблюдение, микрокоаксиал с меден вътрешен проводник и медна външна оплетка + захранващ 2х0.16, екраниран
6. Конектор BNC/F-connector - 16 бр.
7. Захранваща букса за камери - 8 бр.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 12 апр 2011 21:06

Ще гледам възможно най - бързо да кача заданието да е по - ясно.
Сайта го разгледах , но както се предполага , никой не раздава информация просто така.
Момчето иска да завърши и не иска да чуе за ток , комуникации и тем подобни , след това. :horror:
Въпросът е в намирането на техническата информация на изграждащите елементи.

Потребителски аватар
eos
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eos » Пет 15 апр 2011 7:30

xalerrelax написа:Трябва да разгледам заданието , но знам , че няма конкретен апартамент - а просто личния.
На среден етаж , нито последен , нито първи.
Не искам готова дипломна работа , особено от интернет , защото с нея е обречен.
Просто информация някаква.

Еми до колкото знам в дипломната работа трябва да се включат всякакви глупости. В твоя случай започваш със сградата, етажи, материали за изграждане, стени и т.н. После се почва сравнение на всички видове записваща техника: цветна, черно бяла, звук без звук, нощно виждане, записващи устройства, правят се таблици с различни модели, сортират се по модел, параметри, цена..Избираш най-изгодните за съответния случай-дали ще е някой баровец или просто някой параноичен дедка.. после окабеляване, свързване... Абе нещата са си много, успех :да:

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 16 апр 2011 6:32

Офтопик - и за какво му е на твоя приятел да завършва след ато няма да го работи и очевидно нищо не разбира? Само за да има "вишо". Затова хем имаме най много вишисти и университети на глава от населението хем като трябва някой да ти свърши работа, няма кой.
По темата - нека някой разбирач да офертата на геовижън добра ли има ли по добри. Гледам че дават пакетни цени, но компонентите как са като качество в тези пакети. Вярно ли е че с компютър е по добре да се записва а не с ДВР? ей такива неща да има полезност на темата и за другите.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Съб 16 апр 2011 13:01

Ти кой беше , че не се сещам.
Някакъв съдник ли какво?
Аман от философи.
Или помагаш или подминаш :Mr Green Fun .

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 16 апр 2011 13:38

Аз кой съм няма значение. Форума е за взаимопомощ, а не за помощ на некадърници, дето дори нямат регистрация тук. Иска ми се темата да стане полезна и за останалите (в случая за мен;)).
И да ти кажа, не мога да подмина тая тема, имам лично отношение. А пък ти следващия път като попаднеш на некадърен лекар/зъболекар/архитект и т.н. ще се замислиш дали трябва да се помага на такива хора да изкласят.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 16 апр 2011 14:26

xalerrelax написа:Като за начало не търсим готова тема , а информация за нея.
Моят приятел има учебник , който е над 600 страници :horror: , ама е на английски и няма време за него.

xalerrelax написа:Като цяло нищо няма да се изгражда понеже става въпрос за дипломна работа на студент.
Обаче студента изобщо не е в час с това , което учи.
Заданието му е да изгради такава система в неговия апартамент със стандарт - сто квадрата.
И търсим информация за самите изграждащи елементи , понеже имаме 600 страници на английски.
Сайта е полезен.

Не е чел, когато х.я не е бил опрял до гъза, а сега няма време.
Изобщо не е в час с това, което учи.
Според мен, редно е за тази задача да получи Слаб - подкрепям drmilendd.
И преди да ме питаш кой съм аз, ще ти отговоря - никой!

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”