FAN Speed контрол?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

FAN Speed контрол?

Мнениеот Barovski77 » Сря 18 май 2011 7:37

Колеги,трябва ми някаква програма,с която да мога да контролирам оборотите на вентилаторите на компютъра. Скоро го отварях да го почистя,смазах вентилаторите и сега работят на невероятно високи обороти. Компютъра натоварен седи на 18-20 градуса и не ми харесва как работи. Доколкото знам най-добре е да е между 30 и 40 градуса. Дъното ми е BIOSTAR I945C-M7B,а OS - Windows 7. Пробвах досега SpeedFan 4.43,но никакъв резултат. В последствие във форумите на 7-цата видях,че въпросната програма не работела под Win7. За съжаление обаче никой не споменава каква друга програма може да се ползва.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: FAN Speed контрол?

Мнениеот slimmer » Сря 18 май 2011 10:15

Температурите от 10 до около 50 не трябва да те притесняват, по-скоро шумът.

За процесорния вентилатор - регулирането го направи от BIOS-а по-добре, за да може той да си следи температурата на процесора и да наглася оборотите. Така ще си спестиш ресурси и общо взето е по-правилният начин. SpeedFan може да контролира само PWM вентилатори (4-пинови) и то не на всички дъна. Почти сигурно и останалите подобни програми няма да могат да го правят, освен ако не си вървят към дънната платка.

За видеокартата - освен ако нямаш програма за контрол (обикновено към драйвърите), няма възможност за контрол, освен с външен контролер (виж следващия абзац).

За останалите вентилатори - контролират се ако са свързани към PWM или чрез контрол на волтажа от BIOS-a (вариант е за 3-пинови). Иначе трябва някакъв вид контролер - ръчен или по-добре термо (линкът е за илюстрация). Другият вариант е да са вързани с PWM разклонител към този на процесора.

Преди защо са работели на по-ниски обороти? Да не си пипал BIOS настройките? Ако е така, знаеш поне къде да ги регулираш :) Ако не е така най-вероятно са се изгубили настройките при разкачането на компютъра от мрежата (т.е. смяна на старата батерийка (CR2032) на дънната платка - 1-4 лв). Ще трябва да си ги направиш наново.

П.п. Странно, но такова дъно не мога да намеря в сайта на Biostar...

Последна промяна от slimmer на Сря 18 май 2011 11:18, променено общо 6 пъти.

motoj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот motoj » Сря 18 май 2011 10:32

Вземи си мултибеи панел за контрол на оборотите на вентилаторите на VGA,CPU и HHD като се монтират термо датчици на устроиствата който искаш да следиш и охлаждаш. Аз съм с такъв. Компа има 12 вентилатора и трябва да се доближиш за да го чуеш. Ако шума не те дразни остави го така, това не е автомобил да влиза в температурен режим. По ниска температура по-добре.

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Сря 18 май 2011 13:12

Да,шумът ме притеснява страшно много,не толкова температурата на процесора. Видео картата ми направо не си се чува ама грам. С нея нямам проблем. Шума ми идва от вентилатора на процесора и от този на захранването и е доста непоносим. Преди работеха на много ниски обороти (този на процесора ми стоеше на 300 оборота),защото бяха зацапали страшно много. След като ги почистих и смазах се оправиха,но пък сега въртят страшно шумно. В настройките на биоса относно контрола на вентилаторите имам 2 режима само - "винаги включени" и "умен режим",като и в двата случая положението е едно и също. Странното е,че в smart режима мога да контролирам някви градуси - кога да се пусне вентилатора на пълна мош,на какви градуси да ми стартира процесора,каква да е критичната температура,но нямам настройки за оборотите или напрежението на вентилаторите. И най-гадното е,че и аз самия не мога никъде в интернет да намеря информация за смотаното дъно,а в момента точно някак си не ми се дават пари за ново. Кажете какво да търся в биоса,да не да пропускам нещо?

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 18 май 2011 16:03

Първо за захранването: предполагам, че вентилаторът е директно вързан към платката на самото захранване? Ако е така и вентилаторът няма температурен сензор (повечето евтини захранвания с 8см вентилатор), ще върти колкото може бързо и шумно. Т.е. може да си е заминал самия вентилатор, за да се чува така.

За процесора: този вентилатор, някак си трябва да го накараш през BIOS-а да заработи по-бавно. Нали е PWM (4-пинов)? Ако е така, в BIOS трябва да му кажеш да го контролира чрез PWM. На Biostar специално тази секция е малко странно направена с някакви калибровки (поне такова съм виждал). Точно заради подобен проблем на един приятел му сложих SpeedFan, защото нямах много време да разгадавам BIOS-а. Скоро ще мога пак да го погледна та да видим...
Провери дали си вързал вентилатора му към правилния конектор (обикновено са 2-3).

Ако искаш направи една снимка на дънната платка от отгоре директно, ама с фотоапарат, за да може да се виждат детаилите и да проверя дали всичко е добре с връзките. Също така снимка и на екрана/ите на BIOS-а, който е за настройките на скоростта на вентилатора. Ще се разберем на ЛС как да ми ги пратиш да ги погледна.

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Сря 18 май 2011 17:22

slimmer,мисля,че във последния ти пост намерих отговора на въпроса си :) Значи вентилатора на процесора е вързан на точното място. Проблема май е там,че самата букса на вентилатора е с 3 пина,а конектора на дъното е с 4 - 1 остава свободен. Може би,за да контролирам напрежението и оборотите на вентилатора на процесора,трябва да взема такъв с 4 пина... Или съм грешка?

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Сря 18 май 2011 18:13

на проца го остави автоматично да не стане беля,особено ако си го клоквал

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 18 май 2011 18:34

Ако BIOS-ът не поддържа контол на волтажа (обикновено има някаква опция AUTO<>PWM<>VOLTAGE; в твоя случай трябва да е Voltage), значи трябва да вземеш такъв с 4 пина (PWM). Другият вариант е нещо такова, което да контролира текущия вентилатор чрез волтажа според температурата на процесора. Според мен по-добре си вземи направо нов вентилатор с PWM, и без това смазването е временно решение. Естествено трябва да видиш дали е стандартен вентилаторът на процесора или не (дали е квадратен с четири дупки и размери 60х60/70х70/80х80/92х92), понеже такъв горе-долу лесно ще намериш (за 80 и 92мм със сигурност има PWM модели). Ако не знаеш, прати прикачи една снимка на самия охладител.
Ако искаш виж последното мнение от тази тема, може да ти е от полза.

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Сря 18 май 2011 20:20

Мисля утре направо да се снабдя с един вентилатор с 4 пина и да ми спрат главоболията от шума на компютъра. А живот и здраве след месец може и да мина на водно охлаждане на компютъра. Нека бъде тишина! :bowdown Благодаря на всички за отговорите,идеите и съветите. Специални благодарности на slimmer :drunk

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 18 май 2011 20:48

За нищо.
Това с водното охлаждане... ако наистина имаш нужда и ти се дават пари, действай, ама според мен ако не овърклокваш не си заслужава. По-добре се замисли за по-безшумни варианти:
- захранване със 120мм вентилатор (Codegen 400W - 44 лв; евтино и китайско, ама върши работа за нормални компютри, ако трябва, има и по-мощни варианти с автоматичен термоконтрол за 60-70 лв.)
- голям радиатор на процесора с тих вентилатор (виж има един CoolerMaster Hyper TX или на Arctic Cooling вертикалните варианти 30-50 лв.)
- Accelero S2 (50лв) без вентилатори зa видеокартата, ако се поддържа
- още един 120мм ако има къде да го сложиш на гърба на кутията

Това за мен е доста по-лесно за поддръжка и по-евтино от води всякакви. Естествено ако някои от тези неща те заинтересуват провери много внимателно дали стават за твоя сокет и видеокарта. Ако трябва, ще помагам, макар че като гледам си достатъчно вещ :)

Успех с манипулациите! :)

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Сря 18 май 2011 21:27

Отново ти благодаря за бързия,точен и подробен отговор!

Просто компютъра ми е клокнат на Н-та степен и май тишина с добри температури ще мога да получа само с вода. А и до преди малко се рових по интернет магазините - има големи гъзарийки,като най-голямо впечатление ми направи някъква светеща охлаждаща течност... Аз съм малко болен мозък - относно компютрите и колите искам всичко да е 6-ти номер. Пък и луд на шаренко се радва :)

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 19 май 2011 7:04

Ами, като ще клокваш, ще даваш пари, и то доста май. Аз лично избягвам да правя подобни лудории по ред причини (като например всичко да е 6-ти номер: техниката е изчислена да си работи на дадени честоти/волтажи, всичко отгоре я износва доста по-бързо). Онзи ден минах през едни познати с магазин за компютри, та вътре стоеше един интелски компютър, който както ми каза човекът там струвал около 5000. Работата била там, че през ден бил в сервиза поради технически проблеми. Според мен, понеже системата ти е относително стара май (поне според малкото данни из интернет сокетът е 775?!?) вместо да наливаш пари за разни такива работи, по-разумно в далечен план е да събереш пари за свестен нов компютър, ама не като горния де - мисля, че по-добра работа ще ти върши и ще излезе сигурно същите пари, които ще дадеш за водните светещи гъзарии, само дето ще работи по-бързо на нормалните си честоти. Това си е лично мое мнение де. Гъзарията може да върши работа за пред хората, ако искаш наистина да ти върши работа, гледай да не е гъзарско. Аз затова си взех VW :)

Успех с гъзарийките все пак, ако решиш да ги правиш! :)

Потребителски аватар
Barovski77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barovski77 » Чет 19 май 2011 9:37

Бедна ти е фантазията колко си прав! Аз компютър,който да е доста производителен имам,на който си върша работата. Инвестирах в лаптоп,който,надявам се,ще ми служи вярно доста време. А въпросния компютър,за който коментираме тука,съм си го купувал като дете още. Сега тоя компютър малко ми е като "я да видим колко и какво можеш",ама то това ще е до време. Така ми беше и с последната кола. Карах едно БМВ дето и с него си правех експерименти колко и какво може,та му замина главата,но това е друг въпрос. Относно VW-то - търся "моята" 4-ка,че взе да ми влиза акъл в главата вече :)
Поздрави!

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 19 май 2011 9:50

Barovski77 написа:Относно VW-то - търся "моята" 4-ка,че взе да ми влиза акъл в главата вече :)

Успех и с това! :)

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Чет 02 юни 2011 14:43

Има версии Спиид Фан, които работят с уин 7. Аз порових из Замундата и свалих няколко - третата тръгна и от година съм с нея.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”