Темата е интересна и понеже победих във войната с Win/7/64 и реших да споделя информацията, пък дано спестя на някого якото копаене.
Проблема:
Alienware M11x R2 с качен на него гореупоменат уиндоус. Както си работеше прекрасно и като самолет изведнъш започна да работи страшно бавно, да зависва на всеки клавиш а паленето и гасенето на лаптопа бяха по 15 минути.
Опит 1. Започнах да използвам Restore point за да го върна в момент от миналото, когато е работил добре. След като направих около 7-8 опита установих, че проблема си седи, тоест връщането назад във времето не помага. Междувременно това омаза софтуера окончателно.
Опит 2. Инсталирах и пробвах няколко програми като систем механик, ASO, и какво ли още не. Това доомаза проблема и почнах с преинсталациите на уиндоуса. Принципно програмите са читави, но в случая не помогнаха никак.
Опит 3. Лаптопа има сервизни партиции и програма, която връща заводските настройки и софтуер. На около 3-тото преинсталиране на софтуера, проблема си беше още там и абсолютно нищо не помагаше. Почнах да се вбесявам.
Опит 4. Помислих, че имам вирус в сервизните партиции или нещо се е скапало централно. Съответно им пуснах тънка стружка, затрих ги и сложих чисто ново копие на Win, пак 64, офис и всичко останало. Учудването ми беше огромно, когато старите проблеми и болести на компютъра се появиха отново.
Опит 5. Случая малко ме изнерви и посмачка лаврите ми на бивш хардуерист с бая стаж в сервиз за компютри. Вдигнах телефона, говорих с няколко човека и ме свързаха с човек, който доста добре разбира Alienware. Говорихме надалъго и нашироко, като накрая стигнахме до идеята, че може и тъпият лаптоп да е гръмнал някой чарк. Разбрахме се да му го занеса за диагностики със сервизни програми /които аз нямам/.
Решението
Прекъснах опитите да го оправя и почнах с това, което трябваше да почна от самото начало - форумите на Майкрософт. Оказа се, че доста хора рипортват проблеми с ъпдейти на 64 битов уин на различни лаптопи и симптомите са същите като мойте. За първи път виждам компютър забил от чисто софтуерен проблем на уиндоус и след като затрих необходимите ъпдейти - компа тръгна като от магазина!!!
Какво причинява проблема?
Хората рипортват различни версии на ъпдейти, но всички те са security updates на уин и офис. Така че аз просто махнах всички подобни ъпдейти и проблема се реши.
Така че, ако имате подобен изнервящ проблем - просто махнете съответните ъпдейтите и той ще се реши.
6 дневна война или проблеми с Windows 7 / 64 bit
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Автомобил: Dacia Sandero Stepway
- Двигател: 2017
- Контакти:
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Re: 6 дневна война или проблеми с Windows 7 / 64 bit
Да разбирам ли, че ако махна всички секюрити ъпдейти ще ми работи една идея по-бързо компа. 
Иначе темата е страшно полезна

Иначе темата е страшно полезна

- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Не разбрах какъв релийз на Win 7 x64 е сложен?
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Същия филм с х86 7ца при бъдещия ми тъст. Оправи се по същия начин
като ние го налучкахме случайно.

- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
съвета ти е изключително некадърен. не може да казваш на хората, че виждаш ли понеже твоят кошник се е сгънал и си махнаш някакви си updates, трябва едвали не като правило да се махат всички SECURITY updates, и всичко ще се оправи. тези updates, не стига, че са кът и са супер закъсняли, са там за да не ти се бъгва компа от червеи и троянски коне и вируси. ако при махането на точно определен и конкретен update си успял да си оправиш компа, кажи кой е номера на този update. да не говорим, че ако постнеш такава тема в комп. форум, ще ти се смеят хората..
btw ако си разглеждал по - внимателно във technet форума на М$, постовете които имат продуктивна стойност и решават проблемите са с конкретни решения, а не разкази за среща с бога.
btw ако си разглеждал по - внимателно във technet форума на М$, постовете които имат продуктивна стойност и решават проблемите са с конкретни решения, а не разкази за среща с бога.
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Контакти:
Момче,
1. Кошника ми е по-скъп от колата ти.
2. Всяка различна железария се влияе от различен ъпдейт - при едни ноутбуци са упоменати едни ъпдейти, при други - други номера. Ако ти се чете - чети и поствай.
3. Аз не изследвах кой ъпдейт прави проблема /щеше да ми отнеме 2-3 дни/ а изтрих всички и си реших проблема.
Темата не е за малоумни коментари а информативна - след това всеки си решава как да действа.
1. Кошника ми е по-скъп от колата ти.
2. Всяка различна железария се влияе от различен ъпдейт - при едни ноутбуци са упоменати едни ъпдейти, при други - други номера. Ако ти се чете - чети и поствай.
3. Аз не изследвах кой ъпдейт прави проблема /щеше да ми отнеме 2-3 дни/ а изтрих всички и си реших проблема.
Темата не е за малоумни коментари а информативна - след това всеки си решава как да действа.
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
тея рестор пойнтове,разни смешни софтуери,дефрагментации и сякви простотии за оптимизиране на системата за мен специално са безполезни.При първи наченки на бавене веднага преинсталация по възможност с някакъв изпитан релийз.А да си ъпдейтваш боза свалена от замундата,поне според мен е неправилно,омазва са сичко
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Все си миля, че на Кайзера за тия пари са му дали "Пришелеца" с лицензиран Виндолс. Или се лъжа?
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Контакти:
radi_nrj написа:Все си миля, че на Кайзера за тия пари са му дали "Пришелеца" с лицензиран Виндолс. Или се лъжа?
Ахам, прав си...лицензиран истински. В интерес на истината никога досега не съм виждал проблем причинен от ъпдейти.
Но и лицензирания и тоя от замундата имат едно и също поведение. Някои хора рипортват едни ъпдейти, други - други, трети споделят че SP1 им е омазал ситуацията, но нямам време да изследвам проблема - много различни лаптопи се оплакват от различни ъпдейти.
Аз махнах всичките

Лично за мен не виждам проблеми със сигурността - ползвам 2 файъруола, без антивирусна. Не съм качвал такава от 7-8 години. Никога не съм имал проблем.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако е от ъпдейти - ристор пойнтовете е трябвало да оправят нещата - нали пишеш че са били от време когато ги е нямало ъпдейтите?!?
Какво значи "започна да работи страшно бавно, да зависва на всеки клавиш а паленето и гасенето на лаптопа бяха по 15 минути."
Процесора ли беше натоварен?
Диска?
Кой процес товареше?
Ако не си проверил тези неща, борбата е била малко като на Дон Кихот
Действително има редки случаи, когато сервиза за обновяване товари тежко и сравнително дълго - до час съм виждал , но веднъж минал през етапа сканиране се кротва, не ми се е случвало да зависне в такова положение и дано не се случва
Просто това решение е малко в стил "махнах уиндоуса, сложих линукс и си реших проблема"
Какво значи "започна да работи страшно бавно, да зависва на всеки клавиш а паленето и гасенето на лаптопа бяха по 15 минути."
Диска?
Кой процес товареше?
Ако не си проверил тези неща, борбата е била малко като на Дон Кихот

Действително има редки случаи, когато сервиза за обновяване товари тежко и сравнително дълго - до час съм виждал , но веднъж минал през етапа сканиране се кротва, не ми се е случвало да зависне в такова положение и дано не се случва

Просто това решение е малко в стил "махнах уиндоуса, сложих линукс и си реших проблема"
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Да си купиш Алиенуеър и да го ползваш с линукс? Леко pointless ми се чини...
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Контакти:
Диска?
Кой процес товареше?
Нямаше индикация за отделен процес, който да скапва ситуацията - процесор, памет или диск. Ако го бях видял, щеше да е много лесно...това и търсех първо.
Можех и повече да задълбая колега, но просто търсех решение, което да ми позволи да си върша работата, от която печеля пари, не да изследвам процеса...

В момента, в който си оправих проблема и прекратих дейностите. Исках просто да информирам хората за да не губят толкова време, колкото затрих аз, а да се съсредоточат върху ъпдейтите и да започнат процеса оттам.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Същия проблем с HP лаптоп. Пробвах х64 и х86 на седмици, висти... даже обмислях връщане към ХР. Деинсталирането на някои драйвери и/или ъпдейти временно решаваше нещата, но само до следващия рестарт (образно казано).
Изпратихме машината на сервиз и се оказа хардуерен проблем (HDD).
Изпратихме машината на сервиз и се оказа хардуерен проблем (HDD).
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Kaizer Soze, хубаво е, че споделяш опит, но не каза какво е станало след опит 5 - занесъл ли си си лаптопа на диагностика? Понеже от няколкото лаптопа, които са ми попадали с Windows 7, първото нещо, което правя е да им инсталирам всички обновления и досега не е имало такъв случаи. Възможно е ти да си "късметлия" с техниката, ама все пак кажи резултатът от диагностиката. Въпреки, че ако става въпрос за Alienware-ът, който наскоро видях, че си закупил, най-вероятно няма да е проблем в техниката, ама знае ли човек... (Наскоро бях видял един компютър за 5000 лв, който през ден бил в сервиза, та нищо чудно всъщност)
Просто ми е чудно всичкото това, понеже единствените неща, които съм виждал от Windows Update (под XP, Vista и 7) да прецакват системата са някои драйвъри за видеокарти, които явно не са преценили особено добре дали са за конкретния хардуер (Nvidia например).
Надявам се да не го приемеш за заяждане, радвам се, че си си оправил проблемът, но обновленията не са лошо нещо и са доста препоръчителни - нови функции, поправка на грешки и понякога бързодействие. Такъв съвет като твоя не бих приел с лека ръка, честно казано. Казвам го защото незапознатите хора ще видят, че си си оправил проблемът и ще спрат да си инсталират обновления, което поне за мен е много грешна практика... По-правилният начин в случая е да се търси кое точно прави проблемът, да се съобщи на разработчика и така да се помогне и на останалите със същите проблеми. Разбирам, че малко хора биха го направили поради липса на време и желание, но поне може да се съобщи в сайта на Dell (ако вече не е направено), защото на практика проблемът си остава.
Знам, че всичко горе може да ти звучи като поредния "ламер", понеже си писал, че имаш стаж, ама винаги има нещо, което може да не е така както изглежда...
Просто ми е чудно всичкото това, понеже единствените неща, които съм виждал от Windows Update (под XP, Vista и 7) да прецакват системата са някои драйвъри за видеокарти, които явно не са преценили особено добре дали са за конкретния хардуер (Nvidia например).
Надявам се да не го приемеш за заяждане, радвам се, че си си оправил проблемът, но обновленията не са лошо нещо и са доста препоръчителни - нови функции, поправка на грешки и понякога бързодействие. Такъв съвет като твоя не бих приел с лека ръка, честно казано. Казвам го защото незапознатите хора ще видят, че си си оправил проблемът и ще спрат да си инсталират обновления, което поне за мен е много грешна практика... По-правилният начин в случая е да се търси кое точно прави проблемът, да се съобщи на разработчика и така да се помогне и на останалите със същите проблеми. Разбирам, че малко хора биха го направили поради липса на време и желание, но поне може да се съобщи в сайта на Dell (ако вече не е направено), защото на практика проблемът си остава.
Знам, че всичко горе може да ти звучи като поредния "ламер", понеже си писал, че имаш стаж, ама винаги има нещо, което може да не е така както изглежда...
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”