Висока температура на процесор и видеокарта - решено
- marianchev
- Автомобил: Passat B5 + B6
- Двигател: AFN + BKP
Висока температура на процесор и видеокарта - решено
Предистория : открай време имам проблеми с температурата на процесора в компа. Купуван е преди около 3 години някъде нов.
Прилагам 2 снимки при игра и когато е ненатоварен.
Процесора е АМД 4400 или 4200 беше BOX нещо си май, видеото г форс 8600гт.
Преди време с XP също загряваше, от година някъде съм с 7-мицата и пак е така.
Зимата по се трае ама лятото не ми дава да цъкам игрички без значение колко са стари, зумера почва да пищи още на първата минута и ситгам 80 градуса на процесора.
Днес го чистих за последно като съм разглобил всичко, сложих и нова термопаста и ефекта е никакъв. Пак си загрява при игра, при това доста бързо.
Има ли трик с тази паста, тънко се нанасяла на 100% и уж така я мазах ама няма ефект.
Вентилатора ли е слаб незнам, досега не съм го сменял, а и се чува как си мени обороти при натоварване - следователно работи добре. Та съм в мат.
Давайте идеи как точно се нанася тази паста, че сигурно там оплесках. Тя е една бяла такава като паста за зъби в спринцовка. Нанесох я тънко уж, и гърба на процесора не се виждаше, обрах с пластмасова шпатулка и затворих. Радиатора също е перфектно почистен.
Интересното е че щом изляза от игра буквално за 2 секунди температурата пада до 60 и надолу, едвам го хванах с print screen
Прилагам 2 снимки при игра и когато е ненатоварен.
Процесора е АМД 4400 или 4200 беше BOX нещо си май, видеото г форс 8600гт.
Преди време с XP също загряваше, от година някъде съм с 7-мицата и пак е така.
Зимата по се трае ама лятото не ми дава да цъкам игрички без значение колко са стари, зумера почва да пищи още на първата минута и ситгам 80 градуса на процесора.
Днес го чистих за последно като съм разглобил всичко, сложих и нова термопаста и ефекта е никакъв. Пак си загрява при игра, при това доста бързо.
Има ли трик с тази паста, тънко се нанасяла на 100% и уж така я мазах ама няма ефект.
Вентилатора ли е слаб незнам, досега не съм го сменял, а и се чува как си мени обороти при натоварване - следователно работи добре. Та съм в мат.
Давайте идеи как точно се нанася тази паста, че сигурно там оплесках. Тя е една бяла такава като паста за зъби в спринцовка. Нанесох я тънко уж, и гърба на процесора не се виждаше, обрах с пластмасова шпатулка и затворих. Радиатора също е перфектно почистен.
Интересното е че щом изляза от игра буквално за 2 секунди температурата пада до 60 и надолу, едвам го хванах с print screen
Последна промяна от marianchev на Сря 22 юни 2011 14:44, променено общо 1 път.
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Re: Висока температура на процесор и видеокарта
Смени си охладителят. Явно не смогва. Не са толкова скъпи.
Пастата си я нанесъл както трябва. Радиатора е малък и не смогва да разсее толкова топлина - щом казваш, че принципно си прегрява... трябва явно с по-голяма площ.
Нещо такова ще реши проблема: http://www.stealtech.org/coolers/TITAN_ ... _id3290/#0
Пастата си я нанесъл както трябва. Радиатора е малък и не смогва да разсее толкова топлина - щом казваш, че принципно си прегрява... трябва явно с по-голяма площ.
Нещо такова ще реши проблема: http://www.stealtech.org/coolers/TITAN_ ... _id3290/#0
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Mihailov78 написа:Смени си охладителят. Явно не смогва. Не са толкова скъпи.
Пастата си я нанесъл както трябва. Радиатора е малък и не смогва да разсее толкова топлина, трябва явно с по-голяма площ.

По-голям радиатор евентуално в комбинация и с по-голям/мощен вентилатор.
Също задължително вентилатор на самата кутия на компютъра, който да изкарва топлия въздух навън.
Каква термопаста ползваш?
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Mihailov78 написа:Смени си охладителят. Явно не смогва. Не са толкова скъпи.
Пастата си я нанесъл както трябва. Радиатора е малък и не смогва да разсее толкова топлина, трябва явно с по-голяма площ.
Щом e "BOX", трябва да е разчетен за този процесор.
Добави ако нямаш още 1-2 вентилатора на предвидените за това места на кутията. И внимавай с посоката на вентилаторите - отпред на кутията трябва да смуче, а отзад - да духа навън.

- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Ljubon написа:...Щом e "BOX", трябва да е разчетен за този процесор...
marianchev написа:...Предистория : открай време имам проблеми с температурата на процесора в компа...
Явно не е разчетен

- marianchev
http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... ILICON+12G
Ето това е пастата която съм сложил, пише BOX сега като прегледах документите, тоест както Ljubon написа трябва да е разчетен охладителя за този процесор.
По-късно ще отворя пак, ще почистя пастата и ще нанеса по-тънък, след това по-дебел да видя как ще се държи.
Вариант е да взема 1 или 2 вентилаторчета и да ги подкарам, обаче може само отзад и отстрани. Отпред нямам решетка в кутията. Ама доста шумно ще стане
Ето това е пастата която съм сложил, пише BOX сега като прегледах документите, тоест както Ljubon написа трябва да е разчетен охладителя за този процесор.
По-късно ще отворя пак, ще почистя пастата и ще нанеса по-тънък, след това по-дебел да видя как ще се държи.
Вариант е да взема 1 или 2 вентилаторчета и да ги подкарам, обаче може само отзад и отстрани. Отпред нямам решетка в кутията. Ама доста шумно ще стане

Последна промяна от marianchev на Пет 17 юни 2011 17:06, променено общо 1 път.
отваряш компютъра за по добра вентилация тъй като нямаш две перки една за изкарване и една за вкарване на въздуха. тъй като липсват въздуха се заседява и загрява. аз моя постояно го държа отворен лятото не качва повече от 63 градуса на тежки игри като шифт 2
- marianchev
И при отворен сандък е същото. Ако пусна стаен вентилатор да духа към вътрешностите тогава не загрява 

marianchev написа:И при отворен сандък е същото. Ако пусна стаен вентилатор да духа към вътрешностите тогава не загрява
значе си за за по силен ъпдайт в охлаждането. трябва да го засилиш.
има значение видът на пастата дали е за меден или алуминиев радятор е
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Пич, колко градуса е в стаята и имаш ли вентилатори на кутията? За термопаста препоръчвам Ceramique.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
marianchev написа:И при отворен сандък е същото. Ако пусна стаен вентилатор да духа към вътрешностите тогава не загрява
Голям сандък му е майката. На Е8400/х 4GHz/ бях с някаква кутия дето е нагъчкано всичко.На проферсора вентилатора се готвеше постоянно за излитане.
Взех сандък Centurion 534 2 ра младост - 40 пари и опа темепратурите паднаха на професора. Взех и 1 Ноктуа радиатор и още паднаха.даже оборотите ги нмалявам с контролер .
Преди 2 х120мм отсрани вкарват, 1х120 отгоре и 1х92 изваждат / без занранването и то е 120мм/
Сега са ; 2 х120 опред и отстрани вкарват, 1 х92мм изважда + Ноктуата. рахат работа
Видеото GF7650GS го побългарих, понеже щатния хеликоптер сдаде дух. Сложих 1 х92мм NB-BlackSilentFan на 1 плочка текстолит б 1 мм с отвор ф 92 мм за хеликоптера. Плочката я закрепих със стойки М2 мм + гайки и има тишина и спокойствие. паста изпозвах , която дойде с Ноктуата.На Ноктуата е активен само 1 я хеликоптер дето я обдухва/др е в резерв/
Голямата кутия с добър възд. поток е нещо чудно.
Сега проф е на 27гр, хардове 36 и 38 гр, видео 43 гр. след цял ден работа, климата не е пускан .професора повече от 43-45 гр не вдига, видеото 50.
ре;И при отворен сандък е същото От опит - не помага - въздушния поток съвсем се обърква
Re ; Ода .. да ама ко вземе да протече това водно става ... И не си заслужава наливането на пари за водно при цени на 120мм хеликоптери с нисък шум за по 10-12лв .като се рабръмчат подарък на някой и нови.
Последна промяна от kris11 на Пет 17 юни 2011 19:40, променено общо 3 пъти.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
С АМД съм имал подобен проблем , след като сложих сребърна паста с меден охладител на Термалтейк нещата заспаха - на култова лятна жега с клок си бачкаше до 65-68 С*
П.с + Много добро охлаждане на кутията /2ка фенове/
П.с + Много добро охлаждане на кутията /2ка фенове/
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Аз на процесорите слагам колкото грахово зърно паста в средата и като сложа охладителя отгоре, тоя си я размазва и избутва колкото трябва. До сега съм го правил поне 30-40 пъти по този начин и не съм имал проблем.
Другото вече са го казали колегите, по - сериозни охладители и вентилатори и ще се оправи работата. Хубаво е да може човек да инвестира във водно охлаждане, че като се разбръмчат тия вентилатори си евало мамата.
Другото вече са го казали колегите, по - сериозни охладители и вентилатори и ще се оправи работата. Хубаво е да може човек да инвестира във водно охлаждане, че като се разбръмчат тия вентилатори си евало мамата.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Както колегите са ти писали по-горе, задължително си сложи един вентилатор на кутията отзад. Ако искаш виж последното мнение от тази тема, може да ти е от полза.
Относно процесора, за съжаление BOX-овите вентилатори на AMD-тата са добри само за лека работа. За игри задължително трябва да се сменят (личен опит - предпочитам AMD и основно с тях се занимавам). Та по темата - това нещо мисля, че би ти свършило перфектна работа (има си сложена една от най-добрите пасти на пазара - Arctic Silver). Баща ми нещо се е захласнал по Flight Simulator, който сам по себе си е мноооого тежък и натоварва процесора много. Взехме му един Phenom Black edition 4-ядрен, който със сигурност грее повече от твоя (аз в момента ти пиша от компютър с Athlon X2 4200+, с китайски радиатор, който не е за игри, та няма да ти го препоръчвам). Та със BOX-овия вентилатор вдига от раз 80 градуса при натоварване. С Freezer-а си държи 65 максимално с натоварване на 100% на три от ядрата. Мисля, че при теб резултатът би трябвало да е по-добър дори. Има и малко по-евтини варианти на охладители на други фирми, но не ти ги препоръчвам - на Titan са леко шумнички, а на CoolerMaster малко не им издържат вентилаторите дълго време (един ми се прецака на 3-тия месец, друг на 9-тия).
Та каквото и да си избереш, гледай да е с PWM. За кутията съм писал в другата тема, която ти дадох по-горе.
Успех с охлаждането - приключение си е понякога.
Относно процесора, за съжаление BOX-овите вентилатори на AMD-тата са добри само за лека работа. За игри задължително трябва да се сменят (личен опит - предпочитам AMD и основно с тях се занимавам). Та по темата - това нещо мисля, че би ти свършило перфектна работа (има си сложена една от най-добрите пасти на пазара - Arctic Silver). Баща ми нещо се е захласнал по Flight Simulator, който сам по себе си е мноооого тежък и натоварва процесора много. Взехме му един Phenom Black edition 4-ядрен, който със сигурност грее повече от твоя (аз в момента ти пиша от компютър с Athlon X2 4200+, с китайски радиатор, който не е за игри, та няма да ти го препоръчвам). Та със BOX-овия вентилатор вдига от раз 80 градуса при натоварване. С Freezer-а си държи 65 максимално с натоварване на 100% на три от ядрата. Мисля, че при теб резултатът би трябвало да е по-добър дори. Има и малко по-евтини варианти на охладители на други фирми, но не ти ги препоръчвам - на Titan са леко шумнички, а на CoolerMaster малко не им издържат вентилаторите дълго време (един ми се прецака на 3-тия месец, друг на 9-тия).
Та каквото и да си избереш, гледай да е с PWM. За кутията съм писал в другата тема, която ти дадох по-горе.
Успех с охлаждането - приключение си е понякога.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”