Въпрос за архив на информация на външен носител.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за архив на информация на външен носител.

Мнениеот tisho_tch » Нед 17 юли 2011 9:42

Решил съм да да изкарам ценната информация (видео, снимки и т.н) от двата компа и да ги архивирам на едно място, което да е достатъчно сигурно и надеждно години наред. Дайте ми съвет какъв носител да избера, разглеждам външните HDD но при тях бол от модели и разновидности. Евентуално ако се спра на такова устройство, кои модели са за предпочитане?

Благодаря !

Потребителски аватар
pit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за архив на информация на външен носител.

Мнениеот pit » Нед 17 юли 2011 15:07

Може би е за предпочитане на дискове,най-евтино и все пак държат години, преди да се скапат.Имам дискове с такива архиви на 10 години, не са ползвани повече от 5 пъти и се четат идеално,нищо им няма. А и информацията се записва механично, няма електроника която да откаже. С хард диск, я тръгне някой ден, я не... просто разсъждавам :-)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 17 юли 2011 15:35

На времето тези работи бяха голям хит! :mrgreen:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Зип_дискове
Не бях чувал сис-админа да се оплаче от 'мизерия'

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Нед 17 юли 2011 15:46

ако имаш добър интернет като скорост, си намери безплатен online (cloud) storage. ако непременно държиш да е на диск, не ти препоръчвам да ползваш дискове. 1во трябва да ползваш архиватор, за да архивираш всичко на диска ти и split до размера на DVD, след това всеки диск на ръка да го запишеш и така всеки път когато си правиш архив.. накрая ще ти излезе доста по - скъпо от hard disk. иначе какъвто и диск да си вземеш, стига да го ползваш само за архивиране без да го размотаваш наляво надясно ти върши работа.

п.с. отностно ZIP дискетите. тяхното време отдавна отмина. твоят админ, може да им се е радвал е врата на ГБ-овете, но сега говорим за масиви от ТБ.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 17 юли 2011 16:08

Записваш и на ДВД дискове и на хард. Харда и ДВД диска си имат живот. Аз лично държа по 2-3 копия на снимки на различни места. На 2 харда и ДВД-та отделно. Парен каша духа mhihi

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 18 юли 2011 16:18

Имал съм случай 5-6 годишен СД диск да се пръсне на милион парченца в СД то,пластмасата на диска беше изгоряла все едно от слънчеви лъчи е огряван с години.Всъщност нз как и къде е бил стопанисван диска но препоръката ми е да имате едно на ум със дисковете и евентуално подмяната има на 5-6 години.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 18 юли 2011 19:41

Аз архивирам снимките и OS на външен хард, остана ми един 2.5 инчов от лаптоп, сложил съм го във външна кутия за 3.5 инчов, с автономно захранване, основния плюс е, че захранването е поне 3 пъти над консумацията на диска, освен това няма никакво греене, а именно високата температура убива хардовете, и вибрациите де.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”