Интересно нещо става с дънната платка на ПЦ-то ми!

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Интересно нещо става с дънната платка на ПЦ-то ми!

Мнениеот lent » Пон 22 авг 2011 18:41

Започвам да обяснявам от самото начало.
През юни се случи така,че в един слънчев ден изведнъж падна светкавица много близо до нас.Не съм бил в къщи,както и да е.Какво се случва - компа се изключил и понеже брата бил в къщи каза,че от към рутера и едно ПАП устройство(за телефония по ЛАН) замирисало на изгоряло. :lol:
Връщам се аз и започвам да гледам какво е станало.Явно някакво пренапрежение е дошло по ЛАН кабела на доставчика.Схемата е следната :входящия кабел влиза в ПАП-а,излиза от друг порт и влиза във WAN-а на рутера D-LINK DIR - 615.Оттам вече от ЛАН портовете към ПЦ-то и лаптоп.
Та ето какви бяха пораженията - изгоряло ПАП у-во,изгорял WAN порт на рутера и изгоряла ЛАН карта на ПЦ-то(външна,а не вградена в дъното - още от самото начало си сложих такава за една идея по-сигурно).
Та смених ПАП у-вото с ново,смених и ЛАН картата на компа и временно(2 месеца някъде) бях без рутер,докато се наканя да си купя.И дойде момента да си купя - TP-LINK.Всичко точно с настройки и т.н.,но ето това ,коеот забелязах:като изключа компа ,порта на рутера остава да свети.Това го прави и на двете ЛАН карти - вградената и външната.Въртях щепсели да пробвам ако има някакъв остатъчен потенциал да прехвърля от рутера към ПЦ-то или обратно,но ефект няма.Единствено като изключа нацяло захранването на компа от черното ключе отзад,тогава порта на рутера угасва.
Преди проблема го нямаше - гарантирам.Замених рутера за проба с един суич - ами порта на суич-а пак свети,мамка му :lol: И сега останах с впечатление,че може би това пренапрежение е направило някакъв пробив в дънната платка и сега има някакъв потенциал между рутера и компа и той прехвърля някакъв паразитен ток по усуканите двойки на ЛАН кабела между ПЦ-то и ЛАН портовете на рутера.Между другото пробвах да сменя и порта на рутера - пак свети порта при изкл.комп.
Иначе проблем с нета - никакъв,както ис компа.Просто ми е интересно ако не е пробило дъното и ако не е много скъпо даси оправя този проблем. \:D/

Ха сега да видим какво ще кажат хардуеристите във форума! smile001

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Интересно нещо става с дънната платка на ПЦ-то ми!

Мнениеот fox_vt » Пон 22 авг 2011 19:32

Хардуеристите още ги няма та за това ще съм първи :Mr Green Fun -незнам какво разбираш под пробило дъно mhihi но щом компа си работи значи ако има такова нещо е минимално.Оттам следва че така или иначе си има тук таме утечки по някои елементи което е неизбежно,та вероятноста да намериш къде е точно утечката е равна на нула.Винаги има вариант ако имаш схемата да почнеш да сменяш елементи наред по трасето докато уцелиш ама по добре :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 22 авг 2011 19:35

lent написа:Започвам да обяснявам от самото начало.
През юни се случи така,че в един слънчев ден изведнъж падна светкавица много близо до нас.Не съм бил в къщи,както и да е.Какво се случва - компа се изключил и понеже брата бил в къщи каза,че от към рутера и едно ПАП устройство(за телефония по ЛАН) замирисало на изгоряло. :lol:
Връщам се аз и започвам да гледам какво е станало.Явно някакво пренапрежение е дошло по ЛАН кабела на доставчика.Схемата е следната :входящия кабел влиза в ПАП-а,излиза от друг порт и влиза във WAN-а на рутера D-LINK DIR - 615.Оттам вече от ЛАН портовете към ПЦ-то и лаптоп.
Та ето какви бяха пораженията - изгоряло ПАП у-во,изгорял WAN порт на рутера и изгоряла ЛАН карта на ПЦ-то(външна,а не вградена в дъното - още от самото начало си сложих такава за една идея по-сигурно).
Та смених ПАП у-вото с ново,смених и ЛАН картата на компа и временно(2 месеца някъде) бях без рутер,докато се наканя да си купя.И дойде момента да си купя - TP-LINK.Всичко точно с настройки и т.н.,но ето това ,коеот забелязах:като изключа компа ,порта на рутера остава да свети.Това го прави и на двете ЛАН карти - вградената и външната.Въртях щепсели да пробвам ако има някакъв остатъчен потенциал да прехвърля от рутера към ПЦ-то или обратно,но ефект няма.Единствено като изключа нацяло захранването на компа от черното ключе отзад,тогава порта на рутера угасва.
Преди проблема го нямаше - гарантирам.Замених рутера за проба с един суич - ами порта на суич-а пак свети,мамка му :lol: И сега останах с впечатление,че може би това пренапрежение е направило някакъв пробив в дънната платка и сега има някакъв потенциал между рутера и компа и той прехвърля някакъв паразитен ток по усуканите двойки на ЛАН кабела между ПЦ-то и ЛАН портовете на рутера.Между другото пробвах да сменя и порта на рутера - пак свети порта при изкл.комп.
Иначе проблем с нета - никакъв,както ис компа.Просто ми е интересно ако не е пробило дъното и ако не е много скъпо даси оправя този проблем. \:D/

Ха сега да видим какво ще кажат хардуеристите във форума! smile001

Хари що не ми се обади, бе, мойто момче. Май си забравил, че това е втората ми страст. На първо време влез в БИОС-а на дъното и огледай за функцията wake-on-lan какво пише срещу нея - дисабле или енабле. mhihi
Почти съм сигурен, че "проблемът" ти се корени в някоя настройка в БИОС. Като си спреш компа и извадиш кабела индикаторите на лан-картата ти светят ли?

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Вто 23 авг 2011 9:34

stefan4o написа:На първо време влез в БИОС-а на дъното и огледай за функцията wake-on-lan какво пише срещу нея - дисабле или енабле. mhihi
Почти съм сигурен, че "проблемът" ти се корени в някоя настройка в БИОС. Като си спреш компа и извадиш кабела индикаторите на лан-картата ти светят ли?

:да:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 23 авг 2011 10:26

С външна LAN карта е практически невъзможно да се повреди дъното ти откъм самия LAN . Картата ще си отиде , но вероятността дъното да "усети" :) е почти нулева .

огледай за функцията wake-on-lan

аз никога не я разрешавам :да:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пет 26 авг 2011 19:25

milmar написа:С външна LAN карта е практически невъзможно да се повреди дъното ти откъм самия LAN . Картата ще си отиде , но вероятността дъното да "усети" :) е почти нулева .

Да бе да, питай южния мост на старото ми туалатинско дъно, да ти каже не може ли. Струваше сума пари навремето и оттогава си имам обица на ухото - освен външна лан-ка слагам и още някаква защита.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”