PC-то забива при натоварване?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

PC-то забива при натоварване?

Мнениеот Каспър » Нед 23 окт 2011 20:52

Напоследък компа започна да ми прави такъв проблем. Работи нормално, но когато трябва да извърши някаква операция (да отвори уеб браузера или някакъв документ; да пусне филм, песен или някаква програма) замръзва и блокира, само рестарт го оправя. Като казвам замръзва имам предвид, че курсора се движи, но нищо не можеш да правиш. Натоварването на процесора отива на 100% и там си забива. Ползвам Win XP SP3 BG от доста време, но този проблем е отскоро. Преинсталирах, ъпдеитвах, тествах процесор, хард, рам, захранване (основно с програмата S&M) и нищо. На мен ми намирисва на процесор (Атлон АМ2 3000), но да видим вие какво мислите. Температурите също са нормални, радиатора е изчистен и пастата е сменена. Някакви идеи, какво още да проверя?

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Re: PC-то забива при натоварване?

Мнениеот pacoboy » Нед 23 окт 2011 23:16

Пробва ли с драйверите на видеото?
Може да се окаже нещо простичко, ако имаше проблем с процесора, щеше да забие и курсова да "умре".
Пробвай да сложиш Windows 7.

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Пон 24 окт 2011 7:30

преинсталирай на чисто нова ос,като за начало

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пон 24 окт 2011 7:59

Нещо софтуерно е, щом температурите са му наред и си проверил основните компоненти. Лоши драйвъри или някоя съмнителна програмка...
Може да провериш връзката на твърдия диск с дънната платка, понякога се получава така, ако прекъсва (смени кабела ако имаш наоколо такива).

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 24 окт 2011 8:11

slimmer написа:Може да провериш връзката на твърдия диск с дънната платка, понякога се получава така, ако прекъсва (смени кабела ако имаш наоколо такива).

Потвърждавам, и аз съм патил от кофти SATA кабел. Всъщност е добре да се видят всички връзки по компа да не не е застанал някой кабел на "магия".

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 24 окт 2011 8:32

TiL написа:А прегледа ли дъното и захранването за подути кондензатори? При мен се е получавало същото нещо от подути кондензатори(също е имало случай да ми примигва монитора от тях)...

Мда, щом си тествал другия хардуер, хвърли едно очо на дънцето. А като преинсталира форматира ли дяла или само го поправи с repair конзолата?

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пон 24 окт 2011 10:24

pacoboy ще пробвам това с драйверите, а може и направо да спра допълнителната видео карта и да мина на вградената на дъното, за да видя с нея как ще се държи.
vinixxx едва ли ОС е проблема. Ползвам я от доста време, но този проблем е от скоро. Но, ако нищо не помогне ще пробвам друга ОС.
slimmer/radi_nrj при всяка преинсталация слагам едни и същи програми и драйвери и досега не е имало ядове. Хардовете са два. Сега размених сата кабелите им и проверих захранващите дали са добре закрепени. Действително захранващия кабел на харда с Уиндоуса беше почти изваден. Наместих го хубаво и сега ще следя дали ще има резултат.
TiL сега прегледах дъното за подути кондензатори, но не видях такива.
stefan4o винаги при преинсталация форматирам съответния дял, никога не съм имал доверие на този repair.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 24 окт 2011 10:36

Ако пак ти направи същата мизерия и процесорът ти се натовари на 100%, отвори един таск-мениджър и виж кой процес го товари. :idea:

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пон 24 окт 2011 10:44

Това е странното, че понякога процесора отива на 100% и забива, но след малко започва да се оправя извършвайки операциите една по една и доста бавно и накъсано. Друг път забива без процесора да е на 100% и нищо не можеш да правиш, но ако съм пуснал песен за фон, то тя продължава да си свири. Курсора също веднъж забива със системата, друг път се движи, когато всичко останало е забило. Когато забие не мога да отворя task manager да видя какво товари процесора.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 24 окт 2011 10:53

Щом звукът върви... мирише леко на видеокарта... Щото ако забива заради рам/хард/кабел и звукът ще сече :idea: :Mr Green Fun Огледай нейното охлаждане как е, има ли подути кондензатори и тествай с вградена, ако имаш на дънната платка.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пон 24 окт 2011 10:54

Ако е от видеокартата няма да може и мишката да са движи... Ако песните са на диска, който работи добре, няма да забива...

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 24 окт 2011 10:55

Ако стигне дотам да не се движи мишката ще е вече може би късно - може да й прегрее ядрото и да й разкаже играта :!:
Направи и друга проба - пусни някой филм. И като усетиш, че работата става дебела минимизирай екрана хвани го с курсора и го раздвижи по видимата площ на кинескопа. Ако замазва и опреснява бавно - видеокарта. Лично тествано на моята карта с изгоряла перка на охлаждането mhihi

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пон 24 окт 2011 10:59

Не е задължително, няколко пъти съм виждал такива ситуации - ако видеокартата прегрява всичко се забавя и замръзва картината. Ако блокира заради твърд диск, всичко замръзва, но мишката се движи (според зависи какво точно работи в момента). Процесорът понякога работи на 100%, понякога не. Зависи какво е пуснато в момента.

Последна промяна от slimmer на Пон 24 окт 2011 11:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 24 окт 2011 11:01

Може, но за мен не е логично да сече картината, аудио-то да върви и да търсим проблема в харда. Може и да бъркам, но се опитвам да мисля логично :drunk

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пон 24 окт 2011 11:08

И аз така. Само че логиката много зависи от конкретния случай, та ще разчитаме колегата да споделя разни резултати :)
Между другото, Каспър, с какво си си тествал хард-диска? Ако е с chkdsk, пробвай нещо по-хард... MHDD, например (само внимавай какво му пускаш, че да не отидат данните ти) или нещо по твой избор, което да прочита всичките сектори от диска.
А и температурата на видеокартата виждаш ли си я някъде или само си мислиш, че е добре? (Ако реално виждаш, че е чист вентилаторът ѝ, работи и не грее повече от нормалното видеокартата, игнорирай този въпрос)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”