Здравейте,
Тези дни сглобих една конфигурация със стари елементи, както следва:
1. Дъно - L4IBMGL3;
2. Процесор - Pentium 4, 2.4 Ghz
3. Памет - 1 х 1 GB Corsair
4. Захранване LPG9 - 500W /поне така пише/
5. HDD - 40 GB, празен, форматиран.
6. CD - SONY 50x
7. Флопи
8. Монитор, мишка, клавиатура.
Видеото, звука и LAN-а са интегрирани на дъното.
Включвам захранването, всичко тръгва, натискам Del, правя настройки на BIOS-а и нареждам реда на буутване - CD, HDD, flopy. В CD-то съм сложил инсталационния диск на WINDOWS. Излизам от BIOS-а като съхранявам промените. Компютърът се рестартира и започва инсталацията. Всичко върви нормално до момента, в който излиза екрана с партишъните на твърдия диск и ме пита какво да правим - да инсталираме Windows-a, да трием партишъна, да създадем нов. То пита, но аз не мога да отговоря, защото вече не приема нищо от клавиатурата. Не мога да продължа по никакъв начин. Трябва да го загася.
Всъщност това е проблема. Моля някой да даде съвет - какво да правя.
Проблем с инсталиране на Windows XP
- Stefaka
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Проблем с инсталиране на Windows XP
А клавиатурата с usb джак ли е ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Явно клавиатурата е с проблем или ако е USB не си включил поддържането и като устройство от BIOS.
-
- Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
- Двигател: CBDC 2010
Клавиатурата не е USB. По принцип приема команди от нея преди началото на инсталацията. Пробвах я на другия компютър под Windows - работи си. Интересно. Нали в началото на инсталацията се вкарват маса драйвъри. Пък и с този инсталационен диск инсталирам Windows от няколко години и до сега не е имало проблем. Не знам!
- kentavara
- Автомобил:
- Двигател:
HDD-то и CD-TO ги раздели на отделни кабели(всяко за себеси),премести платката за рамат на друг слот и изключи флопито го махни напълно,после махни кабелите от компи'тара и махни батерията.след това я слагаш и настройваш само от каде да бутва без нищо друго. Ако нестане така пробвай с 300w захранване ане с 500 както си ти.Успех.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
В крайна сметка има ли дялове или няма? Ако има дялове пробвай да му изтриеш всички дялове на диска и да направиш наново таблицата с дялове (така поне се нарича в GParted). Може старите дялове нещо да бъркат инсталатора, ако им има нещо. (Предполагам знаеш, че ГОРНОТО ЩЕ ТИ ИЗТРИЕ ВСИЧКИ ДАННИ, въпреки, че казваш че така или иначе е форматиран дискът)
С друга клавиатура пробва ли?
Случайно да има вързани USB дискове/флашки през това време? Ако има, махни ги.
Другото което ми идва на акъла е някакъв дефектен драйвър на IDE контролера, ама е малко вероятно, предвид че е горе-долу старо дъното и би трябвало да се поддържа от инсталатора.
Както казва колегата по-горе, не е лошо да разделиш HDD от CD-то, или поне да се увериш в Master/Slave настройките (ако ти излизат както трябва в BIOS, не би трябвало да имаш проблем де...).
С друга клавиатура пробва ли?
Случайно да има вързани USB дискове/флашки през това време? Ако има, махни ги.
Другото което ми идва на акъла е някакъв дефектен драйвър на IDE контролера, ама е малко вероятно, предвид че е горе-долу старо дъното и би трябвало да се поддържа от инсталатора.
Както казва колегата по-горе, не е лошо да разделиш HDD от CD-то, или поне да се увериш в Master/Slave настройките (ако ти излизат както трябва в BIOS, не би трябвало да имаш проблем де...).
-
Значи HDD и CD са си на отделни кабели. В биоса показва, че HDD е Primary Master, а CD е Secondary Master. Нямя включено нищо, що е USB. Вързани са само нещата, посочени в първия ми пост. По отношение дяловете на HDD, пробвах и по двата начина - с тотално изтрити партишъни и със създаден празен партишън. Стига все до едно и също място. Забива нещо. Снощи сложих HDD на другия компютър и успешно му инсталирах Windows със същия инсталационен диск. Може би трябва да изключим HDD-то.
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Аз бих започнал от захранване и дъно.
Опитай друго захранване и огледай дъното за нещо подозрително - нагорели молекс конектори или почернели крачета на чипове, подути кондензатори и така нататък.
Щом стига до определен момент от инсталацията, значи или тока пропада в определен момент, или управлението на системата се срива в този момент... Преди да погледна дъното почти щях да се обзаложа, че е с VIA чипсет или южен мост, но като гледам са си интелски...
Поне моята логика е такава.
Опитай друго захранване и огледай дъното за нещо подозрително - нагорели молекс конектори или почернели крачета на чипове, подути кондензатори и така нататък.
Щом стига до определен момент от инсталацията, значи или тока пропада в определен момент, или управлението на системата се срива в този момент... Преди да погледна дъното почти щях да се обзаложа, че е с VIA чипсет или южен мост, но като гледам са си интелски...
Поне моята логика е такава.
Последна промяна от escrime на Вто 11 окт 2011 11:16, променено общо 1 път.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Да не би батерийката на BIOS-а да е пътник и след рестарт да си забравя и майчиното мляко.
- escrime
radi_nrj написа:Да не би батерийката на BIOS-а да е пътник и след рестарт да си забравя и майчиното мляко.
Ако беше така вероятно щеше да му е трудно да влезе в инсталацията, а при него проблемът е, че увисва в даден момент от самата инсталация.
- slimmer
Ок, значи остават 3-4 неща:
1. Прецакан инсталационен диск/устройство - чистено ли е скоро?
2. Кофти дънна платка (може да пробваш това с изтриването на настройките на биос, ама ако контролерът не е наред, все тая). Виж escrime какво е писал по-горе за оглед на компонентите ѝ.
3. Прегряване - това е малко вероятно, понеже няма да го прави на едно и също място.
4. Памет - ако RAM не е наред, по принцип дава сини екрани, ама знае ли човек. А и обикновено ги дава на най-различни места, ако има проблем... В случая щом е при определено условие, може да не е от нея...
Пробвай как ще се държи под линукс, ако ти се занимава (SysRescueCD). Ако можеш, провери RAM-та (memtest86) и HDD-то (MHDD) как са, по възможност на друг компютър. Твърдият диск, щом си му инсталирал Windows от друг компютър, най-вероятно му няма нищо, ама поне елементарен S.М.A.R.T. Test може да му се направи при съмнение.
Ако си абсолютно сигурен в тях... Дъното (EliteGroup си е малко проблемна марка, въпреки, че аз лично не съм имал проблеми - първият ми компютър беше с ECS платка).
За захранването не съм особено сигурен, ама то с тия техники всичко е възможно
1. Прецакан инсталационен диск/устройство - чистено ли е скоро?
2. Кофти дънна платка (може да пробваш това с изтриването на настройките на биос, ама ако контролерът не е наред, все тая). Виж escrime какво е писал по-горе за оглед на компонентите ѝ.
3. Прегряване - това е малко вероятно, понеже няма да го прави на едно и също място.
4. Памет - ако RAM не е наред, по принцип дава сини екрани, ама знае ли човек. А и обикновено ги дава на най-различни места, ако има проблем... В случая щом е при определено условие, може да не е от нея...
Пробвай как ще се държи под линукс, ако ти се занимава (SysRescueCD). Ако можеш, провери RAM-та (memtest86) и HDD-то (MHDD) как са, по възможност на друг компютър. Твърдият диск, щом си му инсталирал Windows от друг компютър, най-вероятно му няма нищо, ама поне елементарен S.М.A.R.T. Test може да му се направи при съмнение.
Ако си абсолютно сигурен в тях... Дъното (EliteGroup си е малко проблемна марка, въпреки, че аз лично не съм имал проблеми - първият ми компютър беше с ECS платка).
За захранването не съм особено сигурен, ама то с тия техники всичко е възможно

-
До по-миналата седмица това дъно си работеше с процесор Celeron 2.6 Ghz със същия охладител. Твърдият диск беше същия, клавиатурата и мишката също. Ram-та беше 2х256 MB. Захранването беше друго - 300W, ама нещо му стана, но на друго дъно. Процесора го замених с този, който е монтиран сега.
Пиша всичко това, за да кажа, че не мога да върна старата конфигурация, за да видя дали ще тръгне пак. Имам общо 3 стационарни компютъра заедно с този, със сходни параметри. Правих някакви оптимизации и в резултат другите два работят добре. Само този нещо се инати. Иначе инсталациите на Windows ги правих с един и същи диск, както казах снощи пробвах за последно на другия компютър с този диск и стана. Работя внимателно, не виждам причина да не тръгне, но неведоми са пътищата компютърни.
Иначе никога не съм работил с Линукс и едва ли ще постигна тепърва нещо.
Пиша всичко това, за да кажа, че не мога да върна старата конфигурация, за да видя дали ще тръгне пак. Имам общо 3 стационарни компютъра заедно с този, със сходни параметри. Правих някакви оптимизации и в резултат другите два работят добре. Само този нещо се инати. Иначе инсталациите на Windows ги правих с един и същи диск, както казах снощи пробвах за последно на другия компютър с този диск и стана. Работя внимателно, не виждам причина да не тръгне, но неведоми са пътищата компютърни.
Иначе никога не съм работил с Линукс и едва ли ще постигна тепърва нещо.
- slimmer
Щом всичко друго е така както си го написал, за мен остава вариантът на escrime със захранването (т.е. хвани на някой от другите компютри захранването и тествай с него) или оптичното устройство да не действа както трябва в определен момент (чистене?)...
Ram-та ако си работил с нея, би трябвало да няма проблем, но може да я провериш за всеки случай.
Линукс-а го казах, понеже SysRescueCD е линуксче, което има разни програми за тестване покрай/в него, върви от диск. Не е страшно, просто трябва да се внимава какво се прави.
Ram-та ако си работил с нея, би трябвало да няма проблем, но може да я провериш за всеки случай.
Линукс-а го казах, понеже SysRescueCD е линуксче, което има разни програми за тестване покрай/в него, върви от диск. Не е страшно, просто трябва да се внимава какво се прави.
- escrime
Предполагам си внимавал за статично електричество?
Мой добър приятел изхвърли едно дъно миналата седмица само защото след като го е извадил от старата кутия го е сложил на леглото и после директно в новата... Резултат - заминал BIOS.
Мой добър приятел изхвърли едно дъно миналата седмица само защото след като го е извадил от старата кутия го е сложил на леглото и после директно в новата... Резултат - заминал BIOS.
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
е имаш у вас 3 сходни конфигурации а пишат тука.раменяй компонентите докато не оста фирясалия,разбира се ако е възможно но най-малко захранванията може да размениш
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”