Кабел или модул 12 =>5В с накрайник за миниусб
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Кабел или модул 12 =>5В с накрайник за миниусб
Колеги, имам следното питане. Навигацията ми пристигна най-накрая и както всяка (предполагам) има в комплекта кабел запалка=>усб, който я зарежда. Тъй като не желая да висят кабелаци из купето на колата ми имам намерение да измисля нещо по въпроса да не ползвам запалката да ми се зарежда навигацията. Идеята ми е, примерно от буксата на запалката, която е 12В да изкарам по някакъв начин 5В (с помощта на доп.устройство) като на края на кабела има накрайник мини-усб (като този при някои дигитални камери, които ползват този интерфейс, мисля се нарича miniUSB). Някой може ли да удари рамо за готово предложение или как да си сглобя такова? Знам, че има всякакви видове кабелчета, но лошото е, че не зная как точно да го намеря 

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Re: Кабел или модул 12 =>5В с накрайник за миниусб
Има такива адаптери - от 12в към усб. Има ги в магазините за гсм аксесоари, също и в ebay за 2-3 лв
Предполагам че ако се махне корпуса и се свърже към 12в директно ще придобие достатъчно малки размери за да се скрие някъде в арматурното табло. После може усб буксата да се сложи пак някъде по таблото или да се ползва кабел усб->мини усб за да заема по малко място на таблото 

- stefan4o
- Контакти:
Аз успях да намеря схема на усб-кабела в нета и видях кои са двата проводника за захранването
Останалите два са за преноса на данни (халф-дуплекс), тях няма да ги пипам, просто ще взема едно понижаващо модулче със стабилизатор на 5В и ще направя малко труд и техника тези дни 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Всички зарядни за телефон за кола са около 5 волта на изхода или поне тия дето съм виждал. Аз точно така си направих захранване за разни работи в колата, като в началото беше навигация, после за зареждане на едно фенерче с батерия вършеше работа, а сега си светя с един диоден фенер. Кои кабели са за захранването на ЮСБ-то открих по трудния начин. Срязах един стар кабел от принтер, на който мислех да му ползвам единия край, оголих четирите кабела и мерих в ЮСБ на компютъра. Мисля че бяха черен и бял или червен и бял.
- stefan4o
- Контакти:
Черен - маса GND, червен + 12V 

Това според мен може да се монтира почти като оригинално. Успех!
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”