въпрос за видеокарти
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
въпрос за видеокарти
Днес разглеждах един каталог за лаптопи и настолни компютри и ми направи впечатление на някои конфигурации пише че видеокартата е със собствена памет, а на други видеокартата е със споделена памет. Някой който е в час с тези неща да сподели разликите, защото и доста разлика имаше в цената за сходни конфигурации. 

- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
Re: въпрос за видеокарти
barezifranko написа:Днес разглеждах един каталог за лаптопи и настолни компютри и ми направи впечатление на някои конфигурации пише че видеокартата е със собствена памет, а на други видеокартата е със споделена памет. Някой който е в час с тези неща да сподели разликите, защото и доста разлика имаше в цената за сходни конфигурации.
Накратко: Вградената карта черпи от RAM-а. Примерно, ако имаш 512MB рам, то заради картата ще имаш(ако е 128МВ) - 384MB.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Ненакратко:
Невградени вече май няма (в смисъл наистина да са отделни платки). Просто някои са вградени в чипсета (някои Intel-ски), някои са си в отделен чип (останалите Intel-ски, Radeon и GeForce).
Ако има собствена памет, няма да ти използва паметта на компютъра. Понякога може освен собствената, да може да ползва и основната RAM.
Ако няма собствена памет, черпи от RAM-та.
По принцип е по-добре да си е със собствена памет поради две причини:
1. Не заема от основната.
2. По-бърз достъп до нея.
А това дали ще е вградена или не... Просто ѝ гледай модела дали е читав и дали си има собствена памет.
stefarata, има такива, които са вградени и си имат собствена памет (някои Radeon-и например).
Невградени вече май няма (в смисъл наистина да са отделни платки). Просто някои са вградени в чипсета (някои Intel-ски), някои са си в отделен чип (останалите Intel-ски, Radeon и GeForce).
Ако има собствена памет, няма да ти използва паметта на компютъра. Понякога може освен собствената, да може да ползва и основната RAM.
Ако няма собствена памет, черпи от RAM-та.
По принцип е по-добре да си е със собствена памет поради две причини:
1. Не заема от основната.
2. По-бърз достъп до нея.
А това дали ще е вградена или не... Просто ѝ гледай модела дали е читав и дали си има собствена памет.
stefarata, има такива, които са вградени и си имат собствена памет (някои Radeon-и например).
-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
slimmer написа:Ненакратко:
Невградени вече май няма (в смисъл наистина да са отделни платки).
Колега, не е вярно това. Всички карти от висок клас са на отделни платки

- slimmer
bnick написа:Колега, не е вярно това. Всички карти от висок клас са на отделни платки
Говорим за лаптопи... Досега съм виждал само един Сателит с отделна платка (Nvidia). То за лаптоп и малко не върви да е така, понеже заема място...
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
slimmer написа:bnick написа:Колега, не е вярно това. Всички карти от висок клас са на отделни платки
Говорим за лаптопи... Досега съм виждал само един Сателит с отделна платка (Nvidia). То за лаптоп и малко не върви да е така, понеже заема място...
автора говори за лаптопи И персонални пц-та........
- slimmer
Моя грешка, извинете. Значи това горе е за лаптопи.
За ПЦ-тата има 3 варианта:
1. Вградени без памет - повечето.
2. Вградени със собствена памет - пример на ASRock дъна със SidePort памет.
3. Отделни платки със собствена памет.
Като производителност се подреждат така: 3: "най-добре", 2: "почти не става за игри, горе-долу за филми", 1: "само за ходене по сайтове и офисна работа".
Пак извинявайте за недоглеждането
За ПЦ-тата има 3 варианта:
1. Вградени без памет - повечето.
2. Вградени със собствена памет - пример на ASRock дъна със SidePort памет.
3. Отделни платки със собствена памет.
Като производителност се подреждат така: 3: "най-добре", 2: "почти не става за игри, горе-долу за филми", 1: "само за ходене по сайтове и офисна работа".
Пак извинявайте за недоглеждането

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Така или иначе , от това каква е видиокартата зависи доста цената на изеделието , поне едни +10% .
А видеокартата е фатална за разни графични обработки и основно игри , направи си сам сметка дали ти е важна или можеш да направиш компромис .
Ако ползваш компа за НЕТ , гледане на филми и някави елементарни игри , или за работа несвързана с обработка на сериозна графика - спести си едни 150-200 лв. , т.е. "карай" с вградено видео .
А видеокартата е фатална за разни графични обработки и основно игри , направи си сам сметка дали ти е важна или можеш да направиш компромис .
Ако ползваш компа за НЕТ , гледане на филми и някави елементарни игри , или за работа несвързана с обработка на сериозна графика - спести си едни 150-200 лв. , т.е. "карай" с вградено видео .
-
slimmer написа:bnick написа:Колега, не е вярно това. Всички карти от висок клас са на отделни платки
Почти всички лаптопи имат отделен слот за карта, дали ще е пълен или не зависи от доста неща и най вече парите. Лично аз имам лаптоп с отделен Радеон 3650. Общо взето на АМД всички карти с номера Х6ХХ са на отделен слот, за Нвидиа е подобно положението. Само ниския им клас са на чип, всичко друго е на отделни платки
Ето ти два примера:
http://www.ebay.com/itm/ATI-Mobility-Radeon-HD-4870-MXM-3-0-Type-B-not-5870-/180498549897?pt=PCC_Video_TV_Cards&hash=item2a068d4c89
http://www.ebay.com/itm/ATI-Mobility-Radeon-HD-5870-GPU-MXM-3-0-Type-B-/120809696947?pt=PCC_Video_TV_Cards&hash=item1c20d1aeb3
-
milmar написа:Ако ползваш компа за НЕТ , гледане на филми и някави елементарни игри , или за работа несвързана с обработка на сериозна графика - спести си едни 150-200 лв. , т.е. "карай" с вградено видео .
Това е най-важното в случая

- slimmer
bnick написа:...
Съгласен. Почти всички, но от по-висок клас. На по-евтините (да кажем под 1400 лв) не съм попадал на такъв. Явно съм останал с грешно впечатление, че не се използва много, може би поради факта, че рядко ми се случва да разглобявам висок клас лаптопи. Точно този сателит, който ми беше попаднал, беше с MXM слот.

На milmar обобщението важи най-много

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
И как най-лесно да разбера моя лаптоп има ли слот за такава видеокарта да му прасна!?
- slimmer
Гледаш характеристиките му в сайта на производителя (би трябвало и в ръководството му да пише) дали има MXM слот, каква версия е. После, ако изобщо го има, отиваш в eBay и се дивиш на цените...
Другият вариант е да напишеш в Google модела на лаптопа си и "MXM" и най-вероятно ще се ориентираш.
Другият вариант е да напишеш в Google модела на лаптопа си и "MXM" и най-вероятно ще се ориентираш.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
slimmer написа:Невградени вече май няма (в смисъл наистина да са отделни платки). Просто някои са вградени в чипсета (някои Intel-ски), някои са си в отделен чип (останалите Intel-ски, Radeon и GeForce).
Пък на някой като новия ми лаптоп видеото е в самия процесор

- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Ради, HD 3000 ли е?
Ако да - сподели какво си му пускал успешно, било то синтетичен тест, софтуер или игра някаква.
Ако да - сподели какво си му пускал успешно, било то синтетичен тест, софтуер или игра някаква.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”