Ремонт вкъщи -немога да реша как да го направя

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
passat_rs
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57 T2

Ремонт вкъщи -немога да реша как да го направя

Мнениеот passat_rs » Пон 13 фев 2012 16:26

Здравейте колеги, знам че е авто форум но простете затова че питам тук. Смятам че има много компетентни да ми дадът съвет за най доброто решение.
Така дилемата е че ще правя ремонт на двуетажна къща, по точно на втория етаж. Къщата е стара и няма плоча а е гредоред по долу ще приложа снимки.
На пода имаше дюшеме май талашит 2.5 см. Махнах го и отдоло има нещо като згурия ама не точно.
Згурията е към 3 на места 5 см изкам да отнема малко то него да поставя арматурна скара и върху него да прекарам тръби за подово отопление имам локално парно смятам отгоре да е бетон към 3 см.
Това което видях в нета е че поставят 5 см изолация под подовото но аз нямам възможноста да вдигна много нивото затова моля да ми дадете съвет дали ще е ефективно това кото смятам да направя.
Външните стени ще са с вътрешна изолация фибран и отгоре 9 мм гипс картон а тавана вата и гипс картон. Смятам кат прекарвам тръбите за отопление да сложа колектори и да оставя изходи за по 1 радятор на стая.

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Re: Ремон вкъщи -немога да реша как да го направя

Мнениеот Zlatina » Пон 13 фев 2012 17:04

За какви колектори става дума?
Тея тръби за подовото от какъв материал са?На отделен кръг ли ще са?

Потребителски аватар
passat_rs

Мнениеот passat_rs » Пон 13 фев 2012 17:12

двете стаи ще са на отделен кръг а подовото и радатора на 1 кръг
Тръбите са пластмасови с алуминиева вложка
Прикачени файлове
thumb2_yqL7XD.jpg
Те го колектора ще е в кутия забита в стената
thumb2_yqL7XD.jpg (2.48 KиБ) Видяна 5466 пъти
319s-Kolektorna-kutiq.jpeg
Нещо подобно мисля само че в умален вариант
319s-Kolektorna-kutiq.jpeg (17.75 KиБ) Видяна 5455 пъти

Потребителски аватар
shoko_boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shoko_boy » Пон 13 фев 2012 17:38

тия работи дето си ги замислил не са много подходящи

това подово няма те те топли как го гледа ама грам по добре сложи по един радиатор по голем или 2 по средни в стая ( на мене дето минават 16 тръби една до друга за парното отгоре стъпвам не се усеща топлина то е плочки но все пак по добре сложи отдолу вата за ламинат и отгоре ламинат 12мм ще е по добре )

а и тая вътрешна изолация е страшна едно ударане и става дупка

все пак ти си знаеш какво да правиш

Потребителски аватар
passat_rs

Мнениеот passat_rs » Пон 13 фев 2012 17:47

Аз и без това смятам да слагам ламинат а за изолацията нали затова е гипс картона хем да абсурбира топлината и да не стават дупки по стените аз си замервам тръбите вкъщи. Когато водата е на 60 градуса тръбата е 45. Берона няма ли да се топли толкова :?: + и по 1 радиатор на стая

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 13 фев 2012 18:49

shoko_boy написа:

а и тая вътрешна изолация е страшна едно ударане и става дупка

Абе бая ще се озориш да направиш дупка във фибран и отгоре гипскартон освен ако не го натиснеш с чука.От към тази страна поблем няма да има.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 13 фев 2012 18:52

По-добре вложи парите предвидени за подовото отопление в качествена изолация за под ламината и си карай с радиатори колкото си иска кубатурата,и фибрана може да го пропуснеш,напраскай си вата в скарата на гипсокартона и си решаваш проблема с топлоизолацията !

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Пон 13 фев 2012 18:57

3см.бетон и ламинат 12 см....не знам.Знам само,че тръби с алуминиева вложка не са подходящи за подово.Някакви метални по-мога да се съглася.
Мисля,че не трябва да са на един кръг с никой радиатор/подовото/.Просто като видиш колко е неефективно можеш да го спреш и да си сложиш още радиатори.
По въпроса с броя и мощноста на радиаторите не можем да вземем отношение,не знам каква мощност е котела и колко радиатора има вързани.
За стените е добър замисъла.Само да отбележа,че е хубаво да има и външна изолация.Даже за мен външната е за предпочитане пред вътрешната...има разлика.
Лично мнение.

Потребителски аватар
passat_rs

Мнениеот passat_rs » Пон 13 фев 2012 19:12

Аз имам една довършена стая с размери колкото другата от снимките но без подово с 1 радиатор който е с мощ около 2кв. Но пода е студен има ламинат 0.8см с изолация под него 0.5см стремя се да избегна сухия под и в другите стаи ето 2 снимки стената е с 2см фибран и 0.9 гипс картон

п.п. температурата на водата е 50 градуса на 60-65 вътре е 23-24 градуса

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 13 фев 2012 19:31

Подовото е незаменимо , добре си се ориентирал . Помисли все пак за материала на тръбите и диаметъра им , при малък диаметър ще има голямо хидравлично съпротивление и малък дебит , съответно малък ефект .Поразгледай в нета , има специални схеми за най-ефективно "мотане" :D на тръбите Не го включвай в един кръг с радиатор .

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Пон 13 фев 2012 19:37

перфектна температура.Аз проблема със студения под съм го решил с чехли тип джапанки.Така си ходя в къщи и верно като ги събуя е хладно.Решението е дебел ламинат и хубав килим.Твоето решение не че нещо,но самите тръби не са удачни за греене.По бих възприел ако подовото е с нормални водопроводни тръби,да не говорим за медни или алуминиеви.Също за макс греене трябва да са възможно най-близо до повърхноста,с възможно хубава изолация от доло.Тея 3 см.бетон може и да ги сгрееш,но не и повърхноста от горе.И не забравяй спирателен кран на входа или изхода на подовото.
Вждам че си го направил почти,пробвай в едната стая как е и после му мисли.

Потребителски аватар
passat_rs

Re: Ремонт вкъщи -немога да реша как да го направя

Мнениеот passat_rs » Пон 13 фев 2012 20:02

Мен ми е добре но скоро се очаква да стана баща и поради това искам да грейна пода малко.
Да обясня малко по подробно за това което мисля
Имам пуснат по 1 кръг на стая тръбата е ф20. Мисля да издълбая дупка в стената където са тръбите и да сложа колектори с по 2 изхода. На всеки изход ще има монтиран спорателен кран като на примерната снимка горе. Ако се питате защо по2 изхода един към подовото един към радиатора за да мога да си ги спирам когат реша принципно го измислих подовото ще е с тръба ф16 и сега интересното в австрия го правят с червена пласмасова тръба с алуминиева вложка на тръбата пише мах 60 градуса а не като белите 90 градуса видях се в зор да намеря такава тръба в бг на цена под 3 лв.кв.метър а бялата е 80 стотинки :mrgreen: по ме притеснява скарата и тръбата в бетона върху гредоред. Защото нали знаете какво става с тръбата като му се промени температурата а и мисля тая скара долу няма да върши никва работа. Смятам пак с изолация за ламинат 0.2 см и ламинат с дебелина 0.7-0.8 мм ще се стопли все някога поне 20 градуса да е все файда

Потребителски аватар
shoko_boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shoko_boy » Пон 13 фев 2012 20:14

това на газ ли ще е котела боилера и т.н ако е на газ знаеш ли колко ще ти е гаста на месец ако е на газ кажи ще ти кажа какво да направиш за да е най ефикасно и какви уреди да подбереш ,ако не си ги купил вече ,щото това съм завършил :да:

Потребителски аватар
rabotnika
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: AJM++

Мнениеот rabotnika » Пон 13 фев 2012 20:17

passat_rs написа:Мен ми е добре но скоро се очаква да стана баща и поради това искам да грейна пода малко.
Да обясня малко по подробно за това което мисля
Имам пуснат по 1 кръг на стая тръбата е ф20. Мисля да издълбая дупка в стената където са тръбите и да сложа колектори с по 2 изхода. На всеки изход ще има монтиран спорателен кран като на примерната снимка горе. Ако се питате защо по2 изхода един към подовото един към радиатора за да мога да си ги спирам когат реша принципно го измислих подовото ще е с тръба ф16 и сега интересното в австрия го правят с червена пласмасова тръба с алуминиева вложка на тръбата пише мах 60 градуса а не като белите 90 градуса видях се в зор да намеря такава тръба в бг на цена под 3 лв.кв.метър а бялата е 80 стотинки :mrgreen: по ме притеснява скарата и тръбата в бетона върху гредоред. Защото нали знаете какво става с тръбата като му се промени температурата а и мисля тая скара долу няма да върши никва работа. Смятам пак с изолация за ламинат 0.2 см и ламинат с дебелина 0.7-0.8 мм ще се стопли все някога поне 20 градуса да е все файда

Бате честно да ти кажа това със вътрешната изолация хич не ме кефи
аз на новия апартамент бях пред същите дилеми като теб но ме посъветваха специалисти по отопление да си направя добра външна изолация веднага обяснявам защо първо в пъти по малко конденз и второ много по голяма ефективност има по простата причина че веднъж затоплена тухлата изстива доста по бавно съответно топленото помещение се нуждае от по малка отоплителна мощност/там съм на газ/
като заговорихме за пода аз лично се спрях на естествен бамбуков паркет малко по скъп е /36 37лв /но е доста по добър изолатор от който и да било ламинат/така знам/
другото което задължително те съветвам да направиш за да ти е топло през зимата и прохладно през лятото е да сложиш стъклопакет с Ка-стъкло повярвай ми няма да ти е нужно нито подово нито нищо с правилно подбрани радиатор за стаята ще бъдеш изключително доволен от резултата

Потребителски аватар
passat_rs

Мнениеот passat_rs » Пон 13 фев 2012 20:21

Не е газ само дърва без кИмюр камина е 17 киловата в момента топля 5 стаи без проблем 15 кубика ми стигат без проблем не се гаси печката у нас от ноември до март нон стоп. Мога да поддържам спокойно без много зорене 60 градуса eusa

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”