Винтоверт einhell - върти слабо и пуши

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Винтоверт einhell - върти слабо и пуши

Мнениеот icefire » Вто 28 фев 2012 22:27

Колеги, имам винтоверт einhell, който изглежда ето така:
Изображение

Днес, както си завививах винтове за дърво с него, изведнъж оборотите му паднаха рязко, разнесе се ужасна смрад и започна да пуши. Отворих го и открих, че пуши от мотора, който изглежда така:

Изображение

Не съм отварял моторчето, защото исках да ви попитам какво да правя. Като гледам през отворите около колектора, четките не изглеждат особено изтъркани. Защо пуши и смърди така гадно и това подлежи ли изобщо на ремонт или да си търся направо нов винтоверт?

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Винтоверт einhell - върти слабо и пуши

Мнениеот radi_nrj » Вто 28 фев 2012 22:31

Укъсил е някоя намотка.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 28 фев 2012 22:38

т.е. аз няма какво да направя? В смисъл, в домашни условия няма как да си пренавия мотора, а ако го дам на майстор няма смисъл финансово...

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Вто 28 фев 2012 22:43

Такъв мотор може да намериш в магазина за RC modeli на български "радиоуправляеми модели".Струва 15лв.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 28 фев 2012 23:06

Имам един къртач Енхел и съм си го ремонтирал няколко пъти. Официалния им сервиз е на 500m от нас в Малашевци и съм си купувал четки и други дреболии за машината, цените са народни. Като гледам местожителството на колегата май няма да му е много от полза.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 29 фев 2012 0:19

Знам го къде е сервизът в малашевци, ходил съм един път преди доста време. Значи или ще си купувам нов или ще почакам до следващото прибиране в БГ. Благодаря за съветите :)

Потребителски аватар
eos
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eos » Сря 29 фев 2012 8:47

Ако работиш в Германия парите за този EinHELL ще ги изкараш за 1-2часа,
а ремонта ще го правиш цяла седмица. Нищо лошо, ако си запален по ремонт на електротехника :да:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Сря 29 фев 2012 11:38

Да ти кажа личното ми впечатление за Енхел, че обикновено страдат от немърливо сглобяване. На моя къртач като му отстраних няколко дребни грешки при сглобяването заработи перфектно. Някоя лоша спойка, имаше и неправилно монтирана пружина на едната четка и такива глупости иначе машината е сравнително здрава за тези пари ;)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 29 фев 2012 12:24

eos написа:Ако работиш в Германия парите за този EinHELL ще ги изкараш за 1-2часа,
а ремонта ще го правиш цяла седмица. Нищо лошо, ако си запален по ремонт на електротехника :да:

По принцип е така, само дето студентите (като мене) не са прочути с баснословно богатство :drunk

radi_nrj написа:Да ти кажа личното ми впечатление за Енхел, че обикновено страдат от немърливо сглобяване. На моя къртач като му отстраних няколко дребни грешки при сглобяването заработи перфектно. Някоя лоша спойка, имаше и неправилно монтирана пружина на едната четка и такива глупости иначе машината е сравнително здрава за тези пари ;)

И аз така мисля. Имам в БГ и компресор einhell, на който му беше прецакан вентилът, който предпазва от свръхналягане, а освен това бяха пукнати пластмасовите колелца на компресора. Купих нов вентил, изрязах си дървени колелца и компресорът вече няколко години си работи перфектно :)

Но в случая.. моторът не е нещо дребно, това е едната от двете важни части във винтоверта..

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 29 фев 2012 21:03

Днес му отворих редукточето и като видях какво има вътре щях да падна от стола mhihi
планетните колелца на планетния редуктор не се намираха в/у осите си, а просто пуснати отстрани... Направо не знам как е работил досега винтовертът нормално...
Закачих дребните зъбни колелца на местата им и го включих пак.. Открих, че ако не го пусна веднага на макс. обороти, а започна постепенно да ги увеличавам, така си достига за кратко максималните обороти, след което започват да се появяват много силни искри откъм четките и колектора, оборотите рязко падат и започва да смърди. Явно проблемът е в четките (четчиците).. Иначе моторът е с модел RS-550S с номинално напрежение 18V. В alibaba.com се продава за 1-3 долара, ама мин. количество за поръчка е 1000 бр. :No

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 02 мар 2012 12:50

Явно проблемът е в четките (четчиците)..

Окъсил е ,затова "искри".

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 02 мар 2012 13:11

i.e.i написа:
Явно проблемът е в четките (четчиците)..

Окъсил е ,затова "искри".

Да , случва се често ! Нагаря между ламелите на колектора и започва да искри между тях , нарича се технически "кръгов огън" . Ако си "карал" дълго време така ще да е станал ремонтонепригоден :wink: , иначе вземаш нещо остро ( макетно ножче , шило , игла , пиличка ) и изчистваш добре нагара между пластините . Но ако е нагоряло много пластините падат . Ако стане така може да пробваш възстановяване с много здраво и термостабилно лепило , нещо от рода на двукомпонентните .

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 02 мар 2012 14:02

Направих следното: Разглобих китайското моторче и му полирах колектора с дремела (с най-мекия накрайник: http://www.tunekatana.de/led_tut/polish.jpg)
След това с една тънка часовникарска отвертка изстъргах колкото можах от графитения прах, който се беше натъпкал м/у ламелите на колектора и го сглобих. Сега работи, само че при пускане и спиране се образува много силна искра м/у колектора и четките, която по-рано я нямаше. Надявам се сега да ми служи още няколко месеца.. а като се прецака мисля да си взема нов винтоверт на някоя малко по-надеждна марка.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 02 мар 2012 14:21

icefire написа:Сега работи, само че при пускане и спиране се образува много силна искра м/у колектора и четките, която по-рано я нямаше. Надявам се сега да ми служи още няколко месеца.. а като се прецака мисля да си взема нов винтоверт на някоя малко по-надеждна марка.

Недостатъчен натиск на четките върху колектора. Виж дали има вариант да се натегнат пружините, на къртача бяха като серпентина и едната хлабава я извадих и завъртях на 180 градуса като след това осигури необходимия натиск и искренето намаля.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 02 мар 2012 15:06

Ами те пружините представляват едни медни пластинки, които има двойна роля: от една страна натискат четките към колектора, а от друга - предават напрежението от кабелите на мотора към четките. Не виждам как бих могъл да ги натегна, освен да ги изкривя леко, но тогава рисувам да се разместят четките и моторът да стане напълно неизползваем... Бих могъл да монтирам две допълнителни пружинки, но не съм сигурен дали ще стане това...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”