Проблем с акум.батерии на винтоверт Риоби ( Ryobi)

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Проблем с акум.батерии на винтоверт Риоби ( Ryobi)

Мнениеот samo_pechka » Пон 12 мар 2012 17:21

Здравейте колеги.Притежавам винтоверти на Риоби.На 18v и 14.4v .Имам ги от доста време( от около 4 години) По принцип се ползват доста често ,като зимата и в студени дни -рядко. Последно някъде началото на ноември- за последно.Заредих всички ак.батерии както трябва (около 9 на брой -общо) и ги прибрах.Реших вчера да поработя с тях-някой акута нямаха грам ток ,а други едва едва....Учудих се -досега не е било така :talk: Реших да ги заредя .По принцип зарядните зареждаха акумулаторите за около час,час и половина,много рядко -два часа. А сега минават 5-6 часа и не изключват. Стана ми ясно каква е работата ... :bishop ..Проблема е ,че освен тези винтовери имам и други уреди на същата марка работещи със същите батерии. Ровнах се в нета -батерии има ,ама парата солена :banghead: ( като си помисля ,че трябва да взема минимум четири..). Учудва ме ,че Риоби поначало не е лоша марка,а батериите са меко казано -"леко" калпави..Сега да попитам:има ли шанс да "посъбудя" старите батерии ,ако не-замяната на елементи рентабилна ли е ?Откъде да си купя що годе качествени и на сносна цена? И дали моите зарядни които имам стават и за никел-металхидридни акумулатори.Старите ми са никел-кадмиеви.....
Изображение0453.jpg
Изображение0454.jpg
Изображение0455.jpg
Изображение0456.jpg

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с акум.батерии на винтоверт Риоби ( Ryobi)

Мнениеот muns61 » Пон 12 мар 2012 18:06

Все пак 4 години не са малко за тези акумулатори. Пробвай няколко цикъла заряд-разряд - може да живнат някои. Ако ще сменяш с хидридки - стават зарядните. Елементи под 3 лв/брой няма да намериш. Аз съм минал на литий-полимер, но за тях ти трябват специални зареждачки и индикатор за напрежение, за да не се преразреждат при работа. Инак полимерките като токоотдаване са несравними.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пон 12 мар 2012 19:03

Гледам тука ,че тая "хурка" с батериите са я яли и други http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=10359 .Колегата muns61 ме подсети и за други варианти..Загледах се и по литиево-йонни акута оригинални http://www.ebay.de/itm/RYOBI-18V-ONE-Li ... 3cbf35cc1f ама ... Да знае някой откъде могат да се купят елементи що годе качествени и на сносна цена.По груба сметка ще ми трябват към 60 парчета (за четири батерии).....

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пон 12 мар 2012 19:44

Колега muns61 за такива акумулатори ли става дума :
ли-по батерия.jpg
гледам ,че има по двойки и по тройки от тях (като пакет) виждам че има и специални зарядни към тях..

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пон 12 мар 2012 19:55

Можеш да замениш само скапаните елементи а не целия пакет
Така ще ти излезе по-евтино поне на първо време

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 12 мар 2012 20:16

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Пон 12 мар 2012 20:35

По добре,да си направи 3-4 батерии с нови никел кадмиеви....и да си остави 4-5 с по читавите елементи (от старите батерии)
В конрад съм виждал да продават елементи! :да:
Има и едно момче,което продава Robby (стари модели),но чистонови!Може да го попиташ за батерии.Момчето продава в Prodavalnik (името на сайта е такова)!

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пон 12 мар 2012 21:10

Благодаря за отзивите колеги! Ще се възползвам от някои идеи !Засега като "най-поносим" по джоба ще е да си направя четири както трябва батерии с нови елементи и от по-здравите останали да си сглобя колкото станат :Mr Green Fun А пък по-нататък смятам да се "гръмна" с четири оригинални литиево-йонни акумулатора .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 12 мар 2012 21:18

В инструкцията на един телефон с литиево-йонна батерия пишеше, че ако няма да го ползвам дълго време да разредя батерията докрай и да я прибера в хладилника. Може би трябва да се поинтересуваш как да съхраняваш батериите, ако няма да ги ползваш дълго време.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 12 мар 2012 21:50

ktamen написа:В инструкцията на един телефон с литиево-йонна батерия пишеше, че ако няма да го ползвам дълго време да разредя батерията докрай и да я прибера в хладилника. Може би трябва да се поинтересуваш как да съхраняваш батериите, ако няма да ги ползваш дълго време.

Разреждането докрай ги съсипва. Не бива да падат под 3 волта на клетка. Съхраняват се обикновено при 3,6 - 3,7 волта.
http://modelistika.com/showthread.php?t=898
Тук може да се прочете за литий-полимерките.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 12 мар 2012 21:56

Предполагам, че са имали предвид да се разреждат докато се изключи телефона - той сигурно няма да ги разреди до нула. А може и да не си спомням добре и да се бъркам нещо, но все пак си струва да се провери как е най-добре да се съхраняват батериите.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 13 мар 2012 7:42

ktamen написа:В инструкцията на един телефон с литиево-йонна батерия пишеше, че ако няма да го ползвам дълго време да разредя батерията докрай и да я прибера в хладилника. Може би трябва да се поинтересуваш как да съхраняваш батериите, ако няма да ги ползваш дълго време.

Извън темата, но като си купи човек нов телефон или лаптоп с такава батерия заряда и е около 1/3, което мисля са сметнали да постои по складове и магазини.

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Сря 21 мар 2012 22:49

Купуваш си елементи, даваш ги заедно с оригиналната "опаковка" за да ти ги "налепят" и подредят вътре.
Правено вече за винтоверт, елементите бяха китайски естествено но нови. Изпълнителя с пунктшвайса -
Пулсатор в Студентски град на ул. Проф. Кирил Попов.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”