избор на LCD телевизор - помощ

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

избор на LCD телевизор - помощ

Мнениеот icefire » Пон 28 май 2012 19:04

Колеги, знам, че има много такива теми, прочетох доста от тях. Само че част от тях са вече на няколко години, а нещата се променят, излизат нови модели и т.н.
Затова пускам и нова тема.

Търси се LCD телевизор с екран 40". Ще се ползва по-малко за телевизия и повече за филми (примерно съотношение 40/60). Няма да се играят игри на него. Ще се свързва с външни говорители, така че вградените не са от значение.
Също така не е важно да има вграден Wi-Fi, защото имам LAN кабел точно зад телевизора.

Бюджетът е макс. 600 евро.

Обмисля се нещо такова: http://www.samsung.com/de/consumer/tv-a ... ES5700SXZG
или пък това: http://www.samsung.com/de/consumer/tv-a ... EH5300WXZG

Аз някакви разлики м/у двете не намерих, освен в цената. Може ли да ми обърнете внимание къде е разликата и дали тя е съществена? Цените по магазините са с около 100 евро по-ниски от тези, обявени в сайта на Samsung, затова ги обмислям.

Ако ми препоръчате и други модели в тоя ценови клас или споделите лични впечатления от тия модели ще е още по-добре... :beer

Edit: Още няколко въпроса...

1. Опцията на по-скъпите телевизори за 3D изображение ми се вижда тотална глупост, но все пак да питам. Има ли смисъл да се купува TV с такава функция, при положение, че по-готините dvd-player програми (примерно PowerDVD) могат софтуерно да постигат същия ефект (естествено, тук става дума филмът да се плейва на лаптоп, свързан с HDMI към tv-то)?

2. LCD-тата по принцип могат ли да четат филми на Blu-Ray (примерно копирани на външен хард) или за това си трябва външен плеър (лаптоп)?

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: избор на LCD телевизор - помощ

Мнениеот radi_nrj » Пон 28 май 2012 22:24

Ако телевизора ще се ползва предимно за гледане на филми обмисли вариант за плазма. Ако щеше да се гледа предимно телевизия Самсунга щеше да е идеален, но за домашно кино плазмата дава много повече за същите пари. Разгледай 42 инчовите Панасоници докато ги има...

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 28 май 2012 22:46

Благодаря за идеята, колега. Понеже съм убеден, че си навътре, искам да те помоля за малко повече разяснения.
Чел съм, че при плазмата черното е по-наситено и че като цяло цветовете са по-готини. От друга страна, статичните картини били по-кофти. Има ли някаква истина в това?

Иначе, няма да се ползва на 100% за филми, все пак ще се гледа и телевизия, но предполагам, че филмите ще са в повече... макар че ми е трудно да кажа в следващите няколко години как точно ще се развият нещата..

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 28 май 2012 23:04

Аз на моята предимно телевизия гледам защото в последно време просто няма нищо за гледане ама като му пуснеш 1080p и всички LCD-та ги удря в земята. Проблем със статичните сцени има ако го забравиш да седи повече от половин час на една картина защото светлите участъци по картината ще прогорят.

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Пон 28 май 2012 23:04

Предполагам, че под проблем със статичните картини имаш в предвид "прогаряне".Уверявам те, че проблема е почти на 100% е решен.Иначе за избора дали да е плазма или ЛСД(ЛЕД) подходи разумно като се съобразиш и със осветеността на стаята в която ще се ползва.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 28 май 2012 23:08

Да, Пенсията отбеляза един фактор който аз пропуснах. Ако стаята е много светла LED LCD ще е една идея по-добре от Плазма, но при нормална осветеност Плазмата ще даде най-добра картина.

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Пон 28 май 2012 23:59

За първият ти въпрос: смисъл има от 3D, но е много важно да не ти става навик да го гледаш и разбира се типа на технологията.
По вторият ти въпрос отговора е НЕ.Четат .mkv, което в повечето случаи е с добър bit-rate и като качество ще те задоволява.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 29 май 2012 1:14

А ако ще е плазма, към кой модел ще ме насочите, който да е в рамките на бюджета?
Дали това ще е удачен избор: http://tec2buy.de/PANASONIC-TX-P42GT30E ... a-TV-EEK-C

Иначе наистина не знам кое ще е по-добро. Няма винаги да се гледа фронтално (примерно по време на вечеря, когато не се седи на дивана), така че тук плазмата е по-добре. От друга страна, в стаята има уникално количество прозорци и много слънце (т.е. по-добре LCD), макар че има много ефективни дебели щори.

Има ли някакъв друг фактор, който играе роля, а още не е споменат? Който евентуално да наклони везните в едната посока...

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Вто 29 май 2012 1:41

При тази цена е добро попадение.Имай в предвид, че очилата за 3D са активни и се купуват допълнително. Насока - Бягай далеч от Ту-шиба-ту-не и Сони.
П.С.Моля радетелите на двете марки не ми опонират, а си ги гледат със здраве.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 29 май 2012 8:23

42GT30 е една стъпка преди топ модела на Панасоник, най-добрия им е VT30. Телевизора наистина е много добро попадение на тая цена.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 29 май 2012 16:39

Днес гледах по магазините, като цяло не мога да преценя коя картина ми харесва повече - дали на lcd-то или на плазмата. 42GT30 точно нямаше, но погледнах TX-P42STW50. Дали 42GT30 ще има подобно изображение?

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 29 май 2012 20:27

ST е по-нисък клас, но както цифричка на края 50 показва е много по-нов модел.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 29 май 2012 20:47

GT30 e модел от миналата година, но за сметка на това е в средния клас.

В крайна сметка изборът се свежда до нов модел LCD на Самсунг от най-ниската им серия или по-стар модел плазма Панасоник от среден клас... :banghead:

Панасоникът има 3Д, но няма браузър. За мен не е важно нито 3Д да има, нито браузър да има. Остава дилемата кое е по-удачен избор като съотношение цена/качество..

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 29 май 2012 21:33

Аз имам много стар модел плазма (42G20) и не я сменям за нито едно LCD. В магазина на силна светлина трудно си личи, но като си го прибереш в къщи угасиш лампите и си пуснеш някое FULL HD филмче LDC-то "кляка" и то много.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 29 май 2012 21:44

Аз май също клоня към плазмата, макар че е от миналата година. Само искам да те попитам, на светло как е положението? Не говоря за гледане при директна слънчева светлина, но ако е през деня, слънцето грее през прозореца, без да попада в/у телевизора. Това ми е притеснението...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”