Пренавиване на трансформатор
- Gazaro_wow
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ 1990
Пренавиване на трансформатор
Здравейте колеги имам един стар трансформатор от радио "Орфей" трансформатора не работи мерих връзките между намотките му и установих ,че първичната е прекъсната. Та сега търся формули с които да пресметна колко намотки ще са необходими за първичната намотка и колко за вторичната ( искам да направя двуполярно захранване 2 по 30 Волта ) Ако някой може да даде формули и малко обяснение как да пресметна мощността , напрежението и тока. П.П трансформатора е с "Ш" образни ламели. Благодаря предварително 

Re: Пренавиване на трансформатор
http://www.kn34pc.com/soft/prog-ham-trafo.zip. Дано да ти свърши работа. 

- Gazaro_wow
Благодаря ти колега точно такова нещо търсех

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Огледай го още веднъж ако не е нагоряла макарата е почти сигурно че намотките са здрави.
Първичната на повечето подобни стари трансформатори е разделена на две или повече части за да могат да се свързват за различно захранващо напрежение. Закачи единия пробник към единия край на първичната и с втория пробник провери всички останали изводи дали не излиза някъде. Провери и втория извод. Повечето работа за преработката е за навиването на първичната. Ако първичната проработи навий няколко навивки без да разглобяваш трансформатора и като го вкл чиш измери колко волта има на новата намотка - по-този начин ще разбереш колко навивки са нужни за един волт. Ако мултицета ти не може да мери ниски променливи напрежения трябва да навиеш поне десетина навивки и към измереното напрежение да добавиш половин волт.
Първичната на повечето подобни стари трансформатори е разделена на две или повече части за да могат да се свързват за различно захранващо напрежение. Закачи единия пробник към единия край на първичната и с втория пробник провери всички останали изводи дали не излиза някъде. Провери и втория извод. Повечето работа за преработката е за навиването на първичната. Ако първичната проработи навий няколко навивки без да разглобяваш трансформатора и като го вкл чиш измери колко волта има на новата намотка - по-този начин ще разбереш колко навивки са нужни за един волт. Ако мултицета ти не може да мери ниски променливи напрежения трябва да навиеш поне десетина навивки и към измереното напрежение да добавиш половин волт.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
по-добре нов. С тоя Ш образен магнитопровод ще ти се отели вола докато извадиш ламелите и ги наредиш после без да изкривиш някои.После ще бръмчи.Огледай и ламелите да не са ръждясали.
Ако решиш все пак да пренавиваш - направи си 1 дървено трупче по отвора на макарата. Пробий отвор точно в средата на трупчето според това каква дълга шпилка ще намериш .От 2 те страни на макарата -парчета от текстолит или друго подобно с размери по-големи от отвора на макарата, стягаш с гайки. Единия край - по-дългия на шпилката хващаш в патронник на дрелка с регулируеми обороти и започваш да навиваш. Съвет изводите на първичната намотка не ги прави с бобинажния проводник, а с изолиран многожичен запоен след усукване на бобинажния . Изолираш спойката.
Ако решиш все пак да пренавиваш - направи си 1 дървено трупче по отвора на макарата. Пробий отвор точно в средата на трупчето според това каква дълга шпилка ще намериш .От 2 те страни на макарата -парчета от текстолит или друго подобно с размери по-големи от отвора на макарата, стягаш с гайки. Единия край - по-дългия на шпилката хващаш в патронник на дрелка с регулируеми обороти и започваш да навиваш. Съвет изводите на първичната намотка не ги прави с бобинажния проводник, а с изолиран многожичен запоен след усукване на бобинажния . Изолираш спойката.
- Gazaro_wow
Ами трансформатора е леко ръждясал понеже от доста години стои в мазето на село ,та тези дни мисля да взема телена четка за ъглошлайфа и да почистя ръждата и да го натопя в масло за да излезнат по лесно ламелите. Преди малко пак мерих намотките и установих ,че като размърдам кабелите от време на време има връзка в първичната намотка. (тя е една със 3 средни извода за да работи и на по-малко захранващо напрежение) След като поразместих кабелите дойде звуков сигнал и реших да го включа. Трансформатора започна леко да бръмчи тръгнах на меря напрежението на вторичните намотки и след 9-10 секунди трафа започна да пука и мирише на хартия ,изгасих го и като пипнах намотките беше горещ. Явно някъде е окъсил. Ще опитам да го разглобя ако не стане трябва да търся ламели от някъде.
- kn9453
- Автомобил:
- Двигател: AHF 99
колега кажи какъв траф ти трябва може да се намери готов!На сносна цена!
Ако нямаш условия (навивачка) е голям ФИЛМ навиването особено на първичната намотка.
Ако нямаш условия (навивачка) е голям ФИЛМ навиването особено на първичната намотка.
- vladovelin
- Автомобил: Golf3 GTI
- Двигател: 2E 1994
Добре колега, искаш 2х30V а за какъв ток говорим, каква мощност???
Този т-р от радио би могъл да захранва само слаботокова електроника.
За типовата мощност на т-ра е необходимо да измериш сечението на магнитопровода - ширината на средната част на Ш образната ламела Х дебелината на набрания пакет.
S=k. корен квадратен от Sн . 1/10000 / m2 /
за еднофазни мантийни т-ри / Ш / К=1,25 - 1,35
Навивково напрежение е= 222. В .S . кc V/навивка.
За трансформаторна ламарина 0,35mm B= 1 - 1,25T kc=0,9
Брой навивки W1 = U1/ e W2 = U2 / e
Според мощноста се определят токовете в първичната и вторичната намотки, а от токовете се определя и сечението на проводника и т.н. и т.н.
За справка " Наръчник на електротехника" от Клисаров стр 588.
Този т-р от радио би могъл да захранва само слаботокова електроника.
За типовата мощност на т-ра е необходимо да измериш сечението на магнитопровода - ширината на средната част на Ш образната ламела Х дебелината на набрания пакет.
S=k. корен квадратен от Sн . 1/10000 / m2 /
за еднофазни мантийни т-ри / Ш / К=1,25 - 1,35
Навивково напрежение е= 222. В .S . кc V/навивка.
За трансформаторна ламарина 0,35mm B= 1 - 1,25T kc=0,9
Брой навивки W1 = U1/ e W2 = U2 / e
Според мощноста се определят токовете в първичната и вторичната намотки, а от токовете се определя и сечението на проводника и т.н. и т.н.
За справка " Наръчник на електротехника" от Клисаров стр 588.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Предполагам, че трансформатора е от старо лампово радио - това значи, че е поне стотина вата и ще може да се захрани и нещо не толкова слаботоково. Употребата на дрелка като навивачка едва ли ще е успешно. Навивките трябва да са подредени и между отделните слоеве да има изолация. Между отделните намотки също трябва да има изолация. Вероятно първичната трябва да има около 1000навивки, и ако трябва ти да я навиваш на ръка е много работа.
За да събера отново ламелите в макарата последните десетина бройки ги вкарвам заедно с чука, това, че не са една оттам и една отсам не се отразява съществено на работата на трансформатора.
Има смисъл да се занимаваш с преработката само, ако искаш да се научиш. Шанса от първия път да го навиеш така, че да работи добре е минимален. Ако не ти е целта да се научиш послушай колегите и си потърси готов трансформатор.
За какво ти трябва този трансформатор?
За да събера отново ламелите в макарата последните десетина бройки ги вкарвам заедно с чука, това, че не са една оттам и една отсам не се отразява съществено на работата на трансформатора.
Има смисъл да се занимаваш с преработката само, ако искаш да се научиш. Шанса от първия път да го навиеш така, че да работи добре е минимален. Ако не ти е целта да се научиш послушай колегите и си потърси готов трансформатор.
За какво ти трябва този трансформатор?
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Ех навремето кат бехме млади си бях направил навивачка от моторче от кола на батерии,редуктор от кола дето се засилва и върви и брояч от километраж на жигула.Малко много коли станаха ама карай
беше ми останало само да направя и подреждащия механизъм и сигнализацията за край на навиването-иначе си имаше всичко регулируеми винтове за различни макари,регулируеми обороти,реверс.Ех спомени 

- kn9453
- Автомобил:
С това двуполярно напрежение 2Х30В ще да е за някое крайно стъпало! А там освен напрежение трябва и "стабилен" ток от порядъка на 5-7А зависи от мощността.
Така че казвай мощността и да се "втурваме" да ти потърсим готов траф направо с изправителя и кондензаторите!
Така че казвай мощността и да се "втурваме" да ти потърсим готов траф направо с изправителя и кондензаторите!
- Gazaro_wow
Предполагам, че трансформатора е от старо лампово радио - това значи, че е поне стотина вата и ще може да се захрани и нещо не толкова слаботоково.
Да радиото е лампово
С това двуполярно напрежение 2Х30В ще да е за някое крайно стъпало! А там освен напрежение трябва и "стабилен" ток от порядъка на 5-7А зависи от мощността.
Да за стъпало ми трябва
С програмата която ми я даде колегата damian d смятах и показва ,че мога да изкарам 2 по 30 Волта с 2 Ампера ток и трафа е 100 Ватов. От един сайт видях схеми на НЧ усилватели харесах един той е 100 Ватов моно, пише че му е необходимо напрежение от +-10 Волта до +- 40 (двуполярно),а за тока нищо не пише, пише ,че 100 Ватово захранване е необходимо. А в нас имам един бокс преди време ми беше в колата но СД-то не го захранва и си мислех дали да не направя едно стъпало за вкъщи освен буфера който има добър звук да пусна и бокса. Но колегата kn9453 каза ,че трябва да е поне 5-7 Ампера спрямо програмата трафа може да изкара 2 по 10 Волта на 5 Ампера и 115 Вата според вас дали ще го захранва ? или да не се занимавам с глупости и да си се кефя на буфера

П.П Колега kn9453 гледам ,че си от моя град имаш ли нещо конкретно което да ми предложиш

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Имам няколко еднакви трансформатора единия го свалих от стар български телевизор (не лампов, но все пак доста стар). И те са по стотина вата. Вторичната е 2 х 20В. Не са с Ш образни ламели. Не знам как се казват с една макара и два разрязани навити от дълга лента магнитопроводи.
Тези трансформатори би трябвало да са доста популярни щом съм събрал няколко и вероятно няма да ти е трудно да си намериш такъв.
Когато са дадени мощността и напрежението - тока може и да не го посочат защото се предполага, че можеш и ти да си го сметнеш.
Търси си готов трансформатор. Има смисъл да си навиваш сам, ако трафа е поне няколко киловата ( например за електрожен) защото готовия ще е доста скъп, а първичната ще има малко навивки и се навива лесно на ръка.
Най-малкия трансформатор, който съм навивал (пак за усилвател разбира се
) беше 250 вата, но това беше бай тошово време и по магазините нямаше такива работи, а и като ученик можех да си позволя да се занимавам с глупости. На по-малки съм навивал само вторична - тя обикновено е с малко навивки и се навива лесно.
Тези трансформатори би трябвало да са доста популярни щом съм събрал няколко и вероятно няма да ти е трудно да си намериш такъв.
Когато са дадени мощността и напрежението - тока може и да не го посочат защото се предполага, че можеш и ти да си го сметнеш.
Търси си готов трансформатор. Има смисъл да си навиваш сам, ако трафа е поне няколко киловата ( например за електрожен) защото готовия ще е доста скъп, а първичната ще има малко навивки и се навива лесно на ръка.
Най-малкия трансформатор, който съм навивал (пак за усилвател разбира се

- kn9453
- Автомобил:
П.П Колега kn9453 гледам ,че си от моя град имаш ли нещо конкретно което да ми предложиш
Имам трансформатори различни!!! След празниците звънни едно телефонче. Номера на ЛС
- quattro^^
- Автомобил: audi a6 c5
- Двигател: AJL
колега като минал през такива блянове ти казвам да не се занимаваш, преди 1 година и на мен ми трябваше траф и не намерих трябваше ми биполярно на 40 волта 550 навивки на първична и 2х36 май беше на вторична...като се захванах осъзнах къв феноменален калъф съм, както и да е навих си всичко на ръка всичко излезна както го бях смятал ама повече не бих го направил.беше за някакъв усилвател дето ми беше влезнал в главата.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”