Линукс на стар компютър
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Линукс на стар компютър
Здравейте, от периодичното разглеждане на форума видях, че има хора занимаващи се с Linux. Искам да поопозная тази операционна система. Имам един стар компютър, който така прашасва, със следните характеристики: Процесор: Селерон на 1 гигахерц, 256 рам и 20 гигабайта хард. Може ли да и препоръчате версия на Linux, която да мога да му инсталирам и да разцъквам, когато имам свободно време. Мерси предварително за отговорите!
- lou
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: BMR TDI
Re: Линукс на стар компютър
Теглиш си Ubuntu и си ти
но пък пак трябва да търсиш driver-и за всичко 
Edit: Зависи за какво искаш да го ползваш.. Ако е Desktop Edition ти трябва минимум 1 GB Рам, Ако е за сървар тази конфигурация е добра

Edit: Зависи за какво искаш да го ползваш.. Ако е Desktop Edition ти трябва минимум 1 GB Рам, Ако е за сървар тази конфигурация е добра

- amigoto777
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
минт 

Последна промяна от amigoto777 на Вто 27 ное 2012 21:10, променено общо 1 път.
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Дебилиън с LXDE за графична среда, например...
- luciuz
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Преди няколко години от форума имаше дарение за един детски дом - мисля, че компютъра, който подарих беше с подобни характеристики. Беше с Xubuntu тогава.
Горе колегите са ти препоръчали mint, мисля, че ще стане също.
Направи си бутваща флашка и пробвай 2-3 дистрибуции и виж коя се държи най-добре.
Горе колегите са ти препоръчали mint, мисля, че ще стане също.
Направи си бутваща флашка и пробвай 2-3 дистрибуции и виж коя се държи най-добре.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Ако си хептен начинаещ - Xubuntu или Mint с XFCE (LXDE става, но като почнеш да го ползваш, най-вероятно ще ти се иска нещо по-стабилно /нищо лично, просто разни дребни дразнещи работи/). Не очаквай да научиш много за самата система от него - просто самите дистрибуции са направени така, че да не се заглеждаш много в терминала, а така не се научава Linux, честно казано.
Ако си начинаещ с амбиции - Debian. Има разни дистрибуции, които се базират на Debian - antix, който е специално направен за това (колега го е препоръчал по-горе, предполагам върши работа).
Аз лично (ако едно време го имаше) бих се хвърлил на ArchLinux (ArchBang ми се струва добър избор като за начало; това си е ArchLinux с лека графична среда). Има доста добро wiki, откъдето да си четеееш, форумът им също е на ниво. И програмите в него обикновено са последна версия. Началната настройка си е доста играчка и това не се харесва на "новобранците", но веднъж като го настроиш... Работният си компютър не съм му пипал нищо от 2-3 години, само обновяване.
То да си харесаш линукс си е малко като да си харесаш автомобил: Трудно, ама като го харесаш веднъж...
Ако си начинаещ с амбиции - Debian. Има разни дистрибуции, които се базират на Debian - antix, който е специално направен за това (колега го е препоръчал по-горе, предполагам върши работа).
Аз лично (ако едно време го имаше) бих се хвърлил на ArchLinux (ArchBang ми се струва добър избор като за начало; това си е ArchLinux с лека графична среда). Има доста добро wiki, откъдето да си четеееш, форумът им също е на ниво. И програмите в него обикновено са последна версия. Началната настройка си е доста играчка и това не се харесва на "новобранците", но веднъж като го настроиш... Работният си компютър не съм му пипал нищо от 2-3 години, само обновяване.
То да си харесаш линукс си е малко като да си харесаш автомобил: Трудно, ама като го харесаш веднъж...
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Изтеглих всички предложени версии и ще поразгледам кое, какво и как и през уикенда мисля да се позабавлявам. Мерси още веднъж за предложенията. 

- amigoto777
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:

Последна промяна от amigoto777 на Вто 27 ное 2012 21:10, променено общо 1 път.
Аз преди 2-3 години успях да подкарам на една машина с 256Mb RAM, без хард диск, само с флашка едно Ubuntu. Обаче беше доста стара версия. Беше ми изгорял на стария комп харда, и това чудо успя да се инсталира на флашката( 4Gb ). Биоса поддържаше флаш памети като хард-диск. После не можех да правя кой знае какво, но подкарах интернетя и с моцилата ставаше за браузване. Алтернативата ми беше ХР, обаче за него сетупа се оплакваше че няма хард диск 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Пробвай и SliTaz GNU/Linux, http://www.slitaz.org/
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”