Налага ми се покупка на ноутбук за жена ми. Ще се ползва за сърфиране, обработка на снимки [без фотошоп], сглобяване на клипчета, текстообработка и такива подобни - жената е учителка. Лаптопа е малко тежичък за носене.
Интересува ме колко горе-долу могат да работят различните модели на батерия и да споделите впечатления за надеждност.
Вариантите за купуване са 2 - от България, или от Англия - синът учи там.
Не ме интересуват втора употреба.
Съвет за покупка на нов ноутбук.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Re: Съвет за покупка на нов ноутбук.
При тези условия бих заложил на нещо от сорта - ProBook. Заради бързите процесор и твърд диск и добрата изработка (опцията с 8ГБ хич не е лоша също). Ако много ще се ползва за видеообработка, по-добре някой от тази серия с Radeon-че, лошото е, че са с 5400rpm дискове (поне тези, които видях). Батерията трае 2-3 часа, мисля, не съм гледал точно тази му характеристика.
Онзи ден инсталирах и един Asus K53S с i7, но с бавен диск - много го спъва ей... Пък и е по-тежък, ама пак става като изработка. Капакът на екрана му е мек
Ако ти трябва по-дълготрайна батерия, имаше разни Acer TimeLine и Lenovo ThinkPad-ове. Но там се отива на по-високи пари (въпреки, че не си писал колко ще отделяш за покупката). Стар ThinkPad T60 ми е издържал повече от 4 часа в ръцете докато изгасне.
Има и доста теми с подобни запитвания, може би не е лошо да ги попрочетеш...
Онзи ден инсталирах и един Asus K53S с i7, но с бавен диск - много го спъва ей... Пък и е по-тежък, ама пак става като изработка. Капакът на екрана му е мек

Ако ти трябва по-дълготрайна батерия, имаше разни Acer TimeLine и Lenovo ThinkPad-ове. Но там се отива на по-високи пари (въпреки, че не си писал колко ще отделяш за покупката). Стар ThinkPad T60 ми е издържал повече от 4 часа в ръцете докато изгасне.
Има и доста теми с подобни запитвания, може би не е лошо да ги попрочетеш...
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
В случай, че ти трябва нещо малко и леко, но все пак относително "способно" - горещо ти препоръчвам да погледнеш Sony Vaio VPCYB серията, например с AMD процесор (по-евтини са)!!

11,6", лекичък (1,5кг), по-продуктивен от нетбуук и малко по-голям от 10", което го прави значително по-удобен за по-продължителна работа, HDMI изход (отделно видео!), батерията държи 4-5 часа.
Като цяло ти препоръчвам марката (след няколко потрошени лаптопа от различни марки съм изкл. доволен от Sony!), а приятелката ми има конкретно YB и също е мн. доволна. Преди това имаше Samsung Netbook - след 7-мия ремонт в рамките на 1 година го върна и си взе VAIO-то по моя препоръка и е мн доволна.
Недостатъка - като цяло VAIO са по-скъпички, но не е напразно

11,6", лекичък (1,5кг), по-продуктивен от нетбуук и малко по-голям от 10", което го прави значително по-удобен за по-продължителна работа, HDMI изход (отделно видео!), батерията държи 4-5 часа.
Като цяло ти препоръчвам марката (след няколко потрошени лаптопа от различни марки съм изкл. доволен от Sony!), а приятелката ми има конкретно YB и също е мн. доволна. Преди това имаше Samsung Netbook - след 7-мия ремонт в рамките на 1 година го върна и си взе VAIO-то по моя препоръка и е мн доволна.
Недостатъка - като цяло VAIO са по-скъпички, но не е напразно

Имам наблюдение върху Dell - вкъщи има два, единия е на 5,5 години/Inspiron 1501/, другия на 3/Studio 1535/. И двата работят без проблеми, на стария батерията кара по 30 минути, на другия кара до 2 часа в момента.
Съквартиранта - Dell Latitude 13" - 4 години и бачка все още. Изгоря му видео картата наскоро, която незнайно защо се оказа на дъното, а не външна. Ремонтираха я за 120 лв.
Приятелско семейство - два Dell Inspiron-а, модели 1510 на около 4 години - работят без проблеми. И двата са със сменени екрани срещу заплащане, пукнаха се без причина! И двата вече ги няма никакви на батерия.
Всичките тия 5 лаптопа имат проблеми със записвачките към този момент, само единия от моите успява да запише диск.
В склада им в Тилбург ги попиляват от шутове, падат палета, падат единични бройки от лентите.... И по някакъв скапан начин това се отразява на "качеството" им!
Недеи си купува Dell.
Съквартиранта - Dell Latitude 13" - 4 години и бачка все още. Изгоря му видео картата наскоро, която незнайно защо се оказа на дъното, а не външна. Ремонтираха я за 120 лв.
Приятелско семейство - два Dell Inspiron-а, модели 1510 на около 4 години - работят без проблеми. И двата са със сменени екрани срещу заплащане, пукнаха се без причина! И двата вече ги няма никакви на батерия.
Всичките тия 5 лаптопа имат проблеми със записвачките към този момент, само единия от моите успява да запише диск.
В склада им в Тилбург ги попиляват от шутове, падат палета, падат единични бройки от лентите.... И по някакъв скапан начин това се отразява на "качеството" им!
Недеи си купува Dell.
Това също трябва да се види,цената му е доста справедлива за това което предлага IdeaPad S205
AMD Dual Core E-300,ntegrated AMD Radeon HD 6310M,2gb DDR3 ram,500GB 5400rpm,
1.48 kg
http://www.lenovoonline.bg/les/home.nsf/Product.xsp?pID=538026E51BC9C07BC225799F003611BC
AMD Dual Core E-300,ntegrated AMD Radeon HD 6310M,2gb DDR3 ram,500GB 5400rpm,
The S205 comes with a six-cell battery that lasted 5 hours and 40 minutes on our battery test
1.48 kg
http://www.lenovoonline.bg/les/home.nsf/Product.xsp?pID=538026E51BC9C07BC225799F003611BC
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
По лесно ще е да се предложи нещо ако напишеш поне някакви елементарни изисквания, като размер на екрана, тегло, цена. Да има или да няма дисково устройство.
Не знам какво имаш в предвид под обработка на снимки, но си мисля че трудно става на 10" монитор
Масовите нетбуци са с intel atom процесор и 1 или 2гб рам което пък ми се вижда недостатъчно за обработване на клипчета.
Леново имат хубави модели с 13" монитор, някои от тях имад и dvd записвачка, но пък цената е по-висока.
Acer Timeline, не го препоръчвам защото ми се струва че често създават проблеми.
Тошиба също стават
Примерно това:
http://www.technocenterbg.com/p11495_laptop-toshiba-satellite-l735-13t--8g.html
Не знам какво имаш в предвид под обработка на снимки, но си мисля че трудно става на 10" монитор

Масовите нетбуци са с intel atom процесор и 1 или 2гб рам което пък ми се вижда недостатъчно за обработване на клипчета.
Леново имат хубави модели с 13" монитор, някои от тях имад и dvd записвачка, но пък цената е по-висока.
Acer Timeline, не го препоръчвам защото ми се струва че често създават проблеми.
Тошиба също стават

http://www.technocenterbg.com/p11495_laptop-toshiba-satellite-l735-13t--8g.html
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
за надежност-Lenovo пред Sony Vaio,за справка-продавалника е пълен с вайота на части
за процесор-intel пред AMD
за видео-NVIDIA пред ATI
за батерия-зависи от видеото и процесора, и какво ще се прави,но да знаеш,че батериите като навършат годинка и си тръгват повечето.
за мнение и съвет-slimmer,гледам чче с това си вади хляба сякаш.
за процесор-intel пред AMD
за видео-NVIDIA пред ATI
за батерия-зависи от видеото и процесора, и какво ще се прави,но да знаеш,че батериите като навършат годинка и си тръгват повечето.
за мнение и съвет-slimmer,гледам чче с това си вади хляба сякаш.
- Haralampi
Iezekil написа:за надежност-Lenovo пред Sony Vaio,за справка-продавалника е пълен с вайота на части

Леново отдавна държат висок индустриален стандарт за надеждност конкретно и само с Т-серията си. Това идва за сметка на липса на всякакъв дизайн, елегантност, размер и често - тегло.
"За справка" - имам и Vaio и Lenovo T - бизнес сериите на Vaio са на нивото на Lenovo T по надеждност, но притежават и доста повече от това.
Статистика за честотата на дефектиране на различни марки - 2010:

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
дам,преди 2 години разлика от 4%...а за У класа кво ще кажеш?А че е пълно с Вайо на части си е плашещо,Бентли няма щото го няма и по улиците твърде.
- simo
- Автомобил: VW Passat B2 1986
- Двигател: DT 1600
Точно преди 2 години си купих втора ръка Lenovo X60. Да, личи, че вече не е IBM - клавиатурата му се излъска и олющи (но аз бая пописвам на него), капакът на дисплея е мек и по плаката на екранчето има следи, но аз съм го мъкнал къде ли не...
обаче:
батерията, с която го купих (9 клетъчна), беше на 250 цикъла и доскоро ме караше по над осем часа, през цялото време с включен видеоплеър. При включен и безжичен модем караше по около 7 часа и половина. Сега батерията навъртя пробег (над 500 цикъла) и вече е под 3 ч издръжливост, но все пак...
Та накратко:
плюсове:
- отлична издръжливост с най-голямата батерия (ако е нова!)
- сравнително лек(мисля, че с най-голямата батерия е към кило и половина)
- сравнително малък (дисплеят е 12", няма CD/DVD, само четец на карти)
минуси:
- последния ред от плюсовете
- максималната резолюция на дисплея е 1024х768 (ако е с интелското видео). За 12" може и да излишна по-висока резолюция, ама все пак...
- дисплеят работи само на 50 Хц и нз дали си внушавам, ама понякога ми трепти...
Ако ви хареса, с малко повечко дебнене ще го намерите за около 300 лева. За тия пари е екстра!

обаче:
батерията, с която го купих (9 клетъчна), беше на 250 цикъла и доскоро ме караше по над осем часа, през цялото време с включен видеоплеър. При включен и безжичен модем караше по около 7 часа и половина. Сега батерията навъртя пробег (над 500 цикъла) и вече е под 3 ч издръжливост, но все пак...
Та накратко:
плюсове:
- отлична издръжливост с най-голямата батерия (ако е нова!)
- сравнително лек(мисля, че с най-голямата батерия е към кило и половина)
- сравнително малък (дисплеят е 12", няма CD/DVD, само четец на карти)
минуси:
- последния ред от плюсовете

- максималната резолюция на дисплея е 1024х768 (ако е с интелското видео). За 12" може и да излишна по-висока резолюция, ама все пак...
- дисплеят работи само на 50 Хц и нз дали си внушавам, ама понякога ми трепти...
Ако ви хареса, с малко повечко дебнене ще го намерите за около 300 лева. За тия пари е екстра!

- Haralampi
Iezekil написа:дам,преди 2 години разлика от 4%...а за У класа кво ще кажеш?А че е пълно с Вайо на части си е плашещо,Бентли няма щото го няма и по улиците твърде.
А Леновото е "народния" лаптоп така ли?

4% или не (аз щото до колкото мога да броя са къде 5%!) - важното е кой на кое място е все пак, 5% означава че от 100 - 5 лаптопа повече дефектират при Леново от колкото при Vaio

Но за да сравняваш две марки трябва да сравняваш сходни серии. Т.е. ако визираш надеждността на Lenovo ThinkPad, вземи за сравнение и Sony Vaio S, Z и Y (бизнес сериите).
А и пак казвам - имам и от двете, и позлвам от години и съм еднакво доволен от надеждността и на двете. Леновото е по-индустриално, по-здраво, но и по-тежко, грозно и голямо, VAIO-то е елегантно, тънко, леко и функционално, а здравината е на много сходно ниво. Неслучайно на едното се спрях за "личен" а на другото за "служебен", сам се сети кое кое е

Но да не се отклоняваме от темата - човекът е задал конкретен въпрос, дадох конкретно предложение. Ако можеш да предложиш и ти нещо конкретно го направи пък нека сам си избере или пита ако има въпроси.
- simo
В крайна сметка какво излезе освен статистиката за надеждност на марките?
Освен наблюдения на пазара има ли лични впечатления от конкретен модел?
Нали се търси предложение за марка и модел
а не кой доколко е надежден според бумагите

Освен наблюдения на пазара има ли лични впечатления от конкретен модел?
Нали се търси предложение за марка и модел
а не кой доколко е надежден според бумагите

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Да уточня малко - не е необходим голям хард. На лаптопа харда е 320 и са заети 245. CD жената не ползва, всичко е на флашки. Днес информативно гледах един 10 - инчов, малък е май...
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Колега, първото и най-важно нещо с което трябваше да започнеш е парите които би отделил за въпросния лаптоп. Иначе мой познат скоро купи някакво Сони, което беше 15 инча и около 2 кг и отговаря на условията ти, но цената беше около 2000 лв.(ако те устройва като цена утре ще проверя какъв беше модела). Иначе като гледам 13 инчовите ще вършат добра работа.
- simo
над 12 инча работиш леко, ама псуваш, като го метнеш на рамото
до 12 инча е обратното.
Кое е по-важно - лесен за носене или удобен за работа?
ПП: Чукча не читатель... Чак сега видях, че не щеш втора употреба; доколкото знам, нови Х60 вече няма. Остава ти да търсиш нещо малко с най-голямата възможна батерия (ако целта е максимална издръжливост). Впечатленията ми са само от един модел, т.е. аз бях дотук

до 12 инча е обратното.
Кое е по-важно - лесен за носене или удобен за работа?
ПП: Чукча не читатель... Чак сега видях, че не щеш втора употреба; доколкото знам, нови Х60 вече няма. Остава ти да търсиш нещо малко с най-голямата възможна батерия (ако целта е максимална издръжливост). Впечатленията ми са само от един модел, т.е. аз бях дотук

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”