Съвет за покупка на нов ноутбук.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Съвет за покупка на нов ноутбук.

Мнениеот muns61 » Пет 04 май 2012 14:00

Налага ми се покупка на ноутбук за жена ми. Ще се ползва за сърфиране, обработка на снимки [без фотошоп], сглобяване на клипчета, текстообработка и такива подобни - жената е учителка. Лаптопа е малко тежичък за носене.
Интересува ме колко горе-долу могат да работят различните модели на батерия и да споделите впечатления за надеждност.
Вариантите за купуване са 2 - от България, или от Англия - синът учи там.
Не ме интересуват втора употреба.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Съвет за покупка на нов ноутбук.

Мнениеот slimmer » Пет 04 май 2012 14:09

При тези условия бих заложил на нещо от сорта - ProBook. Заради бързите процесор и твърд диск и добрата изработка (опцията с 8ГБ хич не е лоша също). Ако много ще се ползва за видеообработка, по-добре някой от тази серия с Radeon-че, лошото е, че са с 5400rpm дискове (поне тези, които видях). Батерията трае 2-3 часа, мисля, не съм гледал точно тази му характеристика.
Онзи ден инсталирах и един Asus K53S с i7, но с бавен диск - много го спъва ей... Пък и е по-тежък, ама пак става като изработка. Капакът на екрана му е мек :(
Ако ти трябва по-дълготрайна батерия, имаше разни Acer TimeLine и Lenovo ThinkPad-ове. Но там се отива на по-високи пари (въпреки, че не си писал колко ще отделяш за покупката). Стар ThinkPad T60 ми е издържал повече от 4 часа в ръцете докато изгасне.

Има и доста теми с подобни запитвания, може би не е лошо да ги попрочетеш...

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пет 04 май 2012 14:21

В случай, че ти трябва нещо малко и леко, но все пак относително "способно" - горещо ти препоръчвам да погледнеш Sony Vaio VPCYB серията, например с AMD процесор (по-евтини са)!!

Изображение

11,6", лекичък (1,5кг), по-продуктивен от нетбуук и малко по-голям от 10", което го прави значително по-удобен за по-продължителна работа, HDMI изход (отделно видео!), батерията държи 4-5 часа.

Като цяло ти препоръчвам марката (след няколко потрошени лаптопа от различни марки съм изкл. доволен от Sony!), а приятелката ми има конкретно YB и също е мн. доволна. Преди това имаше Samsung Netbook - след 7-мия ремонт в рамките на 1 година го върна и си взе VAIO-то по моя препоръка и е мн доволна.

Недостатъка - като цяло VAIO са по-скъпички, но не е напразно ;)

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 04 май 2012 14:34

Имам наблюдение върху Dell - вкъщи има два, единия е на 5,5 години/Inspiron 1501/, другия на 3/Studio 1535/. И двата работят без проблеми, на стария батерията кара по 30 минути, на другия кара до 2 часа в момента.
Съквартиранта - Dell Latitude 13" - 4 години и бачка все още. Изгоря му видео картата наскоро, която незнайно защо се оказа на дъното, а не външна. Ремонтираха я за 120 лв.
Приятелско семейство - два Dell Inspiron-а, модели 1510 на около 4 години - работят без проблеми. И двата са със сменени екрани срещу заплащане, пукнаха се без причина! И двата вече ги няма никакви на батерия.
Всичките тия 5 лаптопа имат проблеми със записвачките към този момент, само единия от моите успява да запише диск.
В склада им в Тилбург ги попиляват от шутове, падат палета, падат единични бройки от лентите.... И по някакъв скапан начин това се отразява на "качеството" им!
Недеи си купува Dell.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Съб 05 май 2012 9:25

Това също трябва да се види,цената му е доста справедлива за това което предлага IdeaPad S205
AMD Dual Core E-300,ntegrated AMD Radeon HD 6310M,2gb DDR3 ram,500GB 5400rpm,
The S205 comes with a six-cell battery that lasted 5 hours and 40 minutes on our battery test

1.48 kg
http://www.lenovoonline.bg/les/home.nsf/Product.xsp?pID=538026E51BC9C07BC225799F003611BC

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 05 май 2012 21:36

По лесно ще е да се предложи нещо ако напишеш поне някакви елементарни изисквания, като размер на екрана, тегло, цена. Да има или да няма дисково устройство.
Не знам какво имаш в предвид под обработка на снимки, но си мисля че трудно става на 10" монитор :roll:
Масовите нетбуци са с intel atom процесор и 1 или 2гб рам което пък ми се вижда недостатъчно за обработване на клипчета.
Леново имат хубави модели с 13" монитор, някои от тях имад и dvd записвачка, но пък цената е по-висока.
Acer Timeline, не го препоръчвам защото ми се струва че често създават проблеми.

Тошиба също стават :) Примерно това:
http://www.technocenterbg.com/p11495_laptop-toshiba-satellite-l735-13t--8g.html

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 05 май 2012 22:30

за надежност-Lenovo пред Sony Vaio,за справка-продавалника е пълен с вайота на части
за процесор-intel пред AMD
за видео-NVIDIA пред ATI
за батерия-зависи от видеото и процесора, и какво ще се прави,но да знаеш,че батериите като навършат годинка и си тръгват повечето.
за мнение и съвет-slimmer,гледам чче с това си вади хляба сякаш.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 05 май 2012 22:48

Iezekil написа:за надежност-Lenovo пред Sony Vaio,за справка-продавалника е пълен с вайота на части

:lol: Да ти имам логиката - то в продавалника няма никакви резервни части за Бентли... те явно са абсолютно неразвалими :Mr Green Fun mhihi
Леново отдавна държат висок индустриален стандарт за надеждност конкретно и само с Т-серията си. Това идва за сметка на липса на всякакъв дизайн, елегантност, размер и често - тегло.
"За справка" - имам и Vaio и Lenovo T - бизнес сериите на Vaio са на нивото на Lenovo T по надеждност, но притежават и доста повече от това.

Статистика за честотата на дефектиране на различни марки - 2010:

Изображение

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 05 май 2012 23:08

дам,преди 2 години разлика от 4%...а за У класа кво ще кажеш?А че е пълно с Вайо на части си е плашещо,Бентли няма щото го няма и по улиците твърде.

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Съб 05 май 2012 23:10

Точно преди 2 години си купих втора ръка Lenovo X60. Да, личи, че вече не е IBM - клавиатурата му се излъска и олющи (но аз бая пописвам на него), капакът на дисплея е мек и по плаката на екранчето има следи, но аз съм го мъкнал къде ли не...
обаче:
батерията, с която го купих (9 клетъчна), беше на 250 цикъла и доскоро ме караше по над осем часа, през цялото време с включен видеоплеър. При включен и безжичен модем караше по около 7 часа и половина. Сега батерията навъртя пробег (над 500 цикъла) и вече е под 3 ч издръжливост, но все пак...
Та накратко:
плюсове:
- отлична издръжливост с най-голямата батерия (ако е нова!)
- сравнително лек(мисля, че с най-голямата батерия е към кило и половина)
- сравнително малък (дисплеят е 12", няма CD/DVD, само четец на карти)
минуси:
- последния ред от плюсовете mhihi
- максималната резолюция на дисплея е 1024х768 (ако е с интелското видео). За 12" може и да излишна по-висока резолюция, ама все пак...
- дисплеят работи само на 50 Хц и нз дали си внушавам, ама понякога ми трепти...

Ако ви хареса, с малко повечко дебнене ще го намерите за около 300 лева. За тия пари е екстра!

:beer

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 05 май 2012 23:20

Iezekil написа:дам,преди 2 години разлика от 4%...а за У класа кво ще кажеш?А че е пълно с Вайо на части си е плашещо,Бентли няма щото го няма и по улиците твърде.

А Леновото е "народния" лаптоп така ли? :))

4% или не (аз щото до колкото мога да броя са къде 5%!) - важното е кой на кое място е все пак, 5% означава че от 100 - 5 лаптопа повече дефектират при Леново от колкото при Vaio :idea: А класацията за 2011 не е много по-различна, само дето в нея и Toshiba е зад Sony.

Но за да сравняваш две марки трябва да сравняваш сходни серии. Т.е. ако визираш надеждността на Lenovo ThinkPad, вземи за сравнение и Sony Vaio S, Z и Y (бизнес сериите).

А и пак казвам - имам и от двете, и позлвам от години и съм еднакво доволен от надеждността и на двете. Леновото е по-индустриално, по-здраво, но и по-тежко, грозно и голямо, VAIO-то е елегантно, тънко, леко и функционално, а здравината е на много сходно ниво. Неслучайно на едното се спрях за "личен" а на другото за "служебен", сам се сети кое кое е ;)

Но да не се отклоняваме от темата - човекът е задал конкретен въпрос, дадох конкретно предложение. Ако можеш да предложиш и ти нещо конкретно го направи пък нека сам си избере или пита ако има въпроси.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Нед 06 май 2012 14:58

В крайна сметка какво излезе освен статистиката за надеждност на марките?
Освен наблюдения на пазара има ли лични впечатления от конкретен модел?
Нали се търси предложение за марка и модел
а не кой доколко е надежден според бумагите
:screwy

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 06 май 2012 15:08

Да уточня малко - не е необходим голям хард. На лаптопа харда е 320 и са заети 245. CD жената не ползва, всичко е на флашки. Днес информативно гледах един 10 - инчов, малък е май...

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Нед 06 май 2012 15:29

Колега, първото и най-важно нещо с което трябваше да започнеш е парите които би отделил за въпросния лаптоп. Иначе мой познат скоро купи някакво Сони, което беше 15 инча и около 2 кг и отговаря на условията ти, но цената беше около 2000 лв.(ако те устройва като цена утре ще проверя какъв беше модела). Иначе като гледам 13 инчовите ще вършат добра работа.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Нед 06 май 2012 16:05

над 12 инча работиш леко, ама псуваш, като го метнеш на рамото :twisted:
до 12 инча е обратното.

Кое е по-важно - лесен за носене или удобен за работа?

ПП: Чукча не читатель... Чак сега видях, че не щеш втора употреба; доколкото знам, нови Х60 вече няма. Остава ти да търсиш нещо малко с най-голямата възможна батерия (ако целта е максимална издръжливост). Впечатленията ми са само от един модел, т.е. аз бях дотук :Mr Green Fun

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”