Remote Видеонаблюдение и комп, зaбит през 3 рутера :(

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Remote Видеонаблюдение и комп, зaбит през 3 рутера :(

Мнениеот chefito » Вто 04 дек 2012 16:32

Колеги, след 2 дни борба с мечки, успях да си пусна видеонаблюдението. Всичко работи, остава да се настрои сървърът, за да се гледа дистанционно. Гледам го за сега с TeamV, но не е много удобно. Проблемът е, че компът, на който е качено наблюдението е зад точно 3 рутера! Повтарям 3 рутера. Схемата е следната: Първи безжичен рутер, в който е вкаран главният лан кабел от доставчика. От безжичният рутер, през първия порт отива към wan на един обикновен рутер /тук има качени 2 компа/ и след това от този обикновен рутер отива до друг обикновен рутер, на който има вързани 3 други компа. Единият от тези е видеонаблюдението. Не ме питайте каква е тази лудост, не съм я правил аз. Заварено положение. Докато опъна нови кабели ще трябва да го карам така. Знам как да правя пренасочване на IP-то. Имам някаквиа грамотност, но в случая съм пас. В задачата се пита: Как да пренасоча статичното IP от доставчика, до компа с наблюдението?! Възможно ли е? TeamViewer си стига до него, значи има път. death

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Re: Remote Видеонаблюдение и комп, зaбит през 3 рутера :(

Мнениеот chefito » Вто 04 дек 2012 16:49

Сега се замислих нещо. Никога не съм имал работа с хъб и суич. Мисля, че тези двете, които не са безжичен рутер са точно такива. Опитах се д се логна в тях, за да търся и там някви пренасочвания, но дори не знам как да се логна в тях. Приличат на нови модели. Утре ще погледна моделите им :(
Опитах да ги слушам на 192.168.X.X, но ги няма. Прескача ги и двата и отива в настройките на wireless рутера.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 04 дек 2012 17:41

Явно това са суичове.Щом не чуват 192.168.х.х давай .

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 04 дек 2012 19:32

Вероятно вторият е рутер, а третият е нещо пасивно. Утре ще видя точните модели, че е малко кофти достъпа.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 04 дек 2012 20:10

Значи има някакви ядове с връзката, първия рутер е ок, от неговия ЛАН към втория рутер ако отиде във ВАН порта не виждам как ще станат нещата, макар че може да му е зададен като доставчик първия рутер с някакво статично ИП, но е безпредметна работата, по- добре да се настрои ако е рутер да си бачка като суич. А щом можеш само в главния рутер да влизаш в неговите настройки запази ИП адрес на МАК адреса на машината с видео наблюдението, после би трябвало да стане с отпушване на порта като при торент клиентите.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Вто 04 дек 2012 21:52

chefito написа:Сега се замислих нещо. Никога не съм имал работа с хъб и суич. Мисля, че тези двете, които не са безжичен рутер са точно такива. Опитах се д се логна в тях, за да търся и там някви пренасочвания, но дори не знам как да се логна в тях. Приличат на нови модели. Утре ще погледна моделите им :(
Опитах да ги слушам на 192.168.X.X, но ги няма. Прескача ги и двата и отива в настройките на wireless рутера.

за да работи схемата ако имаш 3 рутера и 3те трябва да са в различни мрежи 192.168.0.1,192.168.1.1 ...
първо вземи разгледай кой кабел къде отива и после ще разбереш какво да правил, ти може да гледаш рутери ама 2та може да за с изключени дхцпта и да се ползват за суичове само, тъй че първо виж каква е топологията.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 04 дек 2012 22:27

В тоя ред на мисли, ето какво сбъгрихме леко полеко с един колега в службата, суича на доставчика е на улицата, а това което в схемата е описано като безжичен суич са рутери с изгорели ВАН портове, със спряно DHCP, всички ИП-та ги раздава основния рутер който е първи след суича на доставчика. Така има и 3 безжични мрежи които покриват доста сериозен район с хубав сигнал. Тоя с видео наблюдението обаче не съм го пробвал да го гледам от външен компютър иначе вътре в мрежата ако му е пуснат сървъра на програмата се гледа от всички компютри. У дома мрежата ми е подобна, но само с 2 рутера.
Да не ми се смеете само на схемата, ама с пейнт набързо - толкова
Изображение

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 05 дек 2012 17:17

Едното е TL-R460 http://www.tp-link.com/en/products/deta ... el=TL-R460

Другото е TL-SF1005D (http://www.tp-link.com/en/products/deta ... TL-SF1005D)

Значи сега пътят е: IP -> Безжичен рутер + форуард към.... :|

Потребителски аватар
quattro^^

Мнениеот quattro^^ » Сря 05 дек 2012 19:38

щом е така няма нищо сложно в тая система кво се филмирате, значи първо фиксираш ай пи-то на сървъра с видеото като слагаш някое което да не попада в дхцп обхвата, примерно ко ти раздава от 192.168.100 до 150 примерно ти слагаш 192.168.1.99 да речем, после влизаш в рутера и пренасочваш портовете които ти трябват към адреса който вече си дал на сървъра(не ти препоръчвам да пренасочваш всичките) обикновенно видеото ползва 3 порта тъй че не е много за писане и не на последно място ако някой ползва скайп в мрежата ти си смени 80 порт на сървъра с някой друг щото иначе ще стане фал некой ден.
и на последно място пиши кво е станало

Потребителски аватар
quattro^^

Мнениеот quattro^^ » Нед 09 дек 2012 13:21

ко стана оправи ли се?

Потребителски аватар
vihren1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vihren1 » Нед 09 дек 2012 18:42

Аз бих ползвал DMZ

Потребителски аватар
sp_konsulov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sp_konsulov » Пон 10 дек 2012 12:12

Да ако рутерите поддържат DMZ ще стане, но с пренасочване портовете ми се струва по-елегантно.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”