Въпроса за програма за сайт
Въпроса за програма за сайт
Интересува ме сайтове с търсачки от сорта на мобилето с коя програма се правят?
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпроса за програма
aз ги правя с Adobe Illustrator. При мен бачка. Дано да стане и при теб
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Notepad++ 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
джумла
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Сайт, който е голям колкото mobile.bg се прави от екип от програмисти, които работят с години по него. Не се използва програма, а по-скоро технология или най-точно различни технологии, които изискват квалифицирани програмисти с години обучение и опит.
Най-лесният начин да направиш сайт с търсачка (която е една много малка част от всичките функционалности на мобиле.бг) е да платиш на някоя уеб фирма да ти го изработи.
Ако пък искаш да не плащаш - търсиш готови платформи, които има в интернет и търсиш кой да ти инсталира и конфигурира платформата.
Ако пък наистина искаш да го напраиш като хората, намираш доста свободно време и започваш да се учиш на PHP/MySQL и след около година вече можеш да пишеш що годе прилични простички сайтове.
Най-лесният начин да направиш сайт с търсачка (която е една много малка част от всичките функционалности на мобиле.бг) е да платиш на някоя уеб фирма да ти го изработи.
Ако пък искаш да не плащаш - търсиш готови платформи, които има в интернет и търсиш кой да ти инсталира и конфигурира платформата.
Ако пък наистина искаш да го напраиш като хората, намираш доста свободно време и започваш да се учиш на PHP/MySQL и след около година вече можеш да пишеш що годе прилични простички сайтове.
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Adnan написа:Notepad++
Vlad го е написал преди мене горе.
Няма нищо сложно в изпълнението на това задание.
Тук не се нуждаят толкова знания като програмиране а база от данни.
Като най същественото е как ще се организира релацията между таблиците, индексиране на колоните и разбира се подръжката на самата (събиране на статистики, партишване на големите таблици).
Цялото търсене което се вижда в сайта е фактически един голям селект който трябва да се покаже на екрана.
Пример :
Код: Избери всички
select c.* from
Cars c inner join car_models m
on c.car_model = m.car_model
where
c.car_name = $x( 'Car_Name' )
and m.has_ac = 1
and m.has_electric_window = 1
and m.dour_count = 4
Няма да обястнявам селекта ако искаш давай на лично.
Също така от голямо значение ти е инпут формата на колите или продуктите.
MqSql'a не е подходящ за такъв сайт, хубаво е да бъде на някой истински сървър като Ms Sql или Оракле.
Adnan написа:Vlad го е написал преди мене горе.
Няма нищо сложно в изпълнението на това задание.
Тук не се нуждаят толкова знания като програмиране а база от данни.
Като най същественото е как ще се организира релацията между таблиците, индексиране на колоните и разбира се подръжката на самата (събиране на статистики, партишване на големите таблици).
Цялото търсене което се вижда в сайта е фактически един голям селект който трябва да се покаже на екрана.
Пример :Код: Избери всички
select c.* from
Cars c inner join car_models m
on c.car_model = m.car_model
where
c.car_name = $x( 'Car_Name' )
and m.has_ac = 1
and m.has_electric_window = 1
and m.dour_count = 4
Няма да обястнявам селекта ако искаш давай на лично.
Също така от голямо значение ти е инпут формата на колите или продуктите.
MqSql'a не е подходящ за такъв сайт, хубаво е да бъде на някой истински сървър като Ms Sql или Оракле.
Далеч съм от идеята да правя нещо повече от мобилето, дори и колкото него(просто същия принцип - обяви и търсенето им по зададени критерии). Хрумна ми една идея и искам да я реализирам ДО КОЛКОТО МОГА сам. Щях да питам и някакви учебници, от който да се направят първите стъпки, но като чета долу-горе се насочвам. Защото когато ми го направят при всяка промяна ще се доплаща постоянно за всяка промяна. Абсолютно съм сигурен, че няма да е лесно, но с четене, помощ се надявам да стане. Някакви книги в тази област може ли да ме насочите, ориентировъчно до около 50-60лв. Когато има от къде да го чета не ме мързи. Всяко ново нещо може да е полезно.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Въпроса за програма за сайт
Като начинаещ ти препоръчвам да следиш курсовете на Телерик.
http://academy.telerik.com
Един от тях започва през октомври:
http://academy.telerik.com/student-cour ... ript/about
Този курс е перфектен, защото поставя основите на уеб разработката, като те учи как да работиш с HTML и CSS. След като се научиш да правиш статични сайтове можеш да преминеш към изучаване на MySQL и работа с PHP.
А за сайта, като цяло, щом ще имаш публикуване на обяви трябва да имаш и потребителски профили. Това пък налага да имаш потребителски панел. За да имаш такъв панел ти трябва и сигурност, контрол на достъпа и т.н. База данни с потребители, база данни с обяви, база данни с марки и модели, връзки между тях, функции, с които се управляват от потребителите и т.н. Всяка обява трябва да може освен да се публикува, да се редактира или трие. Освен това трябва да има и някаква валидност на тези обяви.
Като цяло разработката на един такъв сайт не е шега работа и може да отнеме на един програмист с опит от дизайна до пускането му няколко месеца. Виждал съм доста програмисти и имам представа за какво говоря. Ако си безработен и няма какво друго да правиш - успех с начинанието! Нужда от програмисти винаги ще има.
При всички случаи обаче ако не намериш готова платформа от някъде и решиш да го правиш сам, без чужда помощ, ще са ти нужни поне 18 месеца, за да стигнеш до функциониращ сайт без бъгове от нивото, на което си в момента.
http://academy.telerik.com
Един от тях започва през октомври:
http://academy.telerik.com/student-cour ... ript/about
Този курс е перфектен, защото поставя основите на уеб разработката, като те учи как да работиш с HTML и CSS. След като се научиш да правиш статични сайтове можеш да преминеш към изучаване на MySQL и работа с PHP.
А за сайта, като цяло, щом ще имаш публикуване на обяви трябва да имаш и потребителски профили. Това пък налага да имаш потребителски панел. За да имаш такъв панел ти трябва и сигурност, контрол на достъпа и т.н. База данни с потребители, база данни с обяви, база данни с марки и модели, връзки между тях, функции, с които се управляват от потребителите и т.н. Всяка обява трябва да може освен да се публикува, да се редактира или трие. Освен това трябва да има и някаква валидност на тези обяви.
Като цяло разработката на един такъв сайт не е шега работа и може да отнеме на един програмист с опит от дизайна до пускането му няколко месеца. Виждал съм доста програмисти и имам представа за какво говоря. Ако си безработен и няма какво друго да правиш - успех с начинанието! Нужда от програмисти винаги ще има.
При всички случаи обаче ако не намериш готова платформа от някъде и решиш да го правиш сам, без чужда помощ, ще са ти нужни поне 18 месеца, за да стигнеш до функциониращ сайт без бъгове от нивото, на което си в момента.
Vlad777 написа:безработен и няма какво друго да правиш - успех с начинанието! Нужда от програмисти винаги ще има.
Което е точно нула. Не съм безработен(все още), но съм амбициозен.
Благодарности

Ще направя всичко възможно да присъствам.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
velinsl написа:Което е точно нула. Не съм безработен(все още), но съм амбициозен.
Ако искаш да да учиш в свободното си време, тоест понякога вечер след работа, уморен и т.н., съм над 90% сигурен, че ще си загубиш времето. Имам няколко примера с познати около себе си. Ако ти липсва много силно желание и интерес, ако просто тази седмица си се "зарибил по идеята"... няма смисъл. Самоубочението предполага силно вътрешно желание. Не го казвам да те обезкуражавам, а просто да прецениш за себе си.
maxpayne написа:...
Приемам съвета ти. За сега не мисля да се отказвам от сайта. От курса обаче ми е невъзможно 2 пъти седмицно, защото предполагам това няма да е събота и неделя. Още повече, че до колкото прочетох ще се преподава на английски. Не го владея обаче до такова ниво.
TiL написа:Ако на курса ще те учат на HTML и CSS и ще ти искат пари... ЗАЕБИ! Ще ти трябва да научиш малко HTML и доста php, а това става с много четене и много свободно време. Ако искаш мога да ти пратя няколко не много нови книжки в pdf формат за да видиш горе-долу за какво става дума. След като ги прегледаш и решиш да четеш, то ще ти се наложи или да си купиш книги в хартиен форматили да метнеш тези де съм ти пратил на някакъв ебуук рийдър, защото от компа ще ти заминат очите...
Видях днес един курс в Пловдив - има и за начинаещи. Живот и здраве само да изляза отпуска ще се опитам да намеря време да го посетя. Ще съм ти благодарен за книгите в ПДФ-формат. Мейла ми е velinrivanov@abv.bg
Днес си викнах двата тома на тази книжка

от тук http://www.book.store.bg/p6734/programi ... ramor.html
Искам да попрочета малко за да не отивам абсолютно бос в материята.
Огромно "БЛАГОДАРЯ" на колегите vwfena и TiL за помощните материали и на всички отзовали се в темата колеги.
Казано честно не вярвах, че съфорумци ще ми помогнат толкова много.
Благодаря още веднъж.
Казано честно не вярвах, че съфорумци ще ми помогнат толкова много.
Благодаря още веднъж.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”