лаптоп Asus K53SD

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

лаптоп Asus K53SD

Мнениеот DimitarBT » Пет 28 сеп 2012 7:53

Колеги....абе няколко месеца се рових из нета....обикалях магазини и търсех подходящия за мен комп...Преди няколко дена се сдобих с такъв а именно Asus K53SD.Характеристиките му не са последна дума на техниката,но в сравнение със стария ми десктоп е пушка.На кратко:
процесор Intel Core i5
RAM|:6GB DDR3 1333MHz
вградена видео карта:Intel HD Graphic със памет 256мб
GPU:NVidia GeForce 610M с 2GB DDR3 свобствена памет (уж)
HDD:750GB
Не съм го купувал специално за игри....то те бяха едно от изискванията ми.Това което ме озадачава е,че нещо игрите не вървят като за 2BG видего д'ge :( Инсталирам примерно Crysis 2.Играл съм я преди на десктопа с 320mb видео пак NVidia.На лаптопа сякаш не вървят така гладко нещата.Влизам в контрол панела на картата,правя настройките там.Адвам играта,посочвам за GPU процесор Nvidia и нещо нъц...
Та въпроса ми е към колегите по-запознати от мен и по на ти с хардуера....Аджеба тези 2GB видео 2 ли са или не са 2...или нещо Windowsa не използва ресурсите както трябва....или птосто на компа са му толкова възможностите(дано да не е така)

Последна промяна от DimitarBT на Пет 28 сеп 2012 9:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: лаптоп Asus K53SD

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 28 сеп 2012 9:02

Три видеокарти, нещо се бъркат, къде обаче не знам :oops:

Потребителски аватар
DimitarBT
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Пет 28 сеп 2012 9:09

Не са три....две са.Едната е вградена.Другата е на PCI слот NVidia.....

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 28 сеп 2012 9:09

Да нямаш хардуерно превключване между 2-те карти т.е. бутон някъде по лаптопа?

Потребителски аватар
DimitarBT
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Пет 28 сеп 2012 9:14

Ми няма...четох тук-там и пише,че за да се използва ресурса на NVidia за дадена игра,трябва да се адне в контрол панела на картата....уж го правя това...ама нещо не вървят гладко игрите.Пробвах да не инсталирам драйвера на инегрираната карта(интелската) обаче,при рестарта настройките на NVidia за резолюция и т.н. не искат да се апп-нат.Нещо не мога да се оправя с тая щайга....за 2GB видео игрите не трябва изобщо да се замислят....Аааа да добавя,че съм актуализирал драйвера на NVidia и пак нищо....

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 28 сеп 2012 11:46

DimitarBT написа:Не са три....две са.Едната е вградена.Другата е на PCI слот NVidia.....

Мисля от второто поколение нататък I5 и 7 имат видео чип вграден или нещо такова

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 28 сеп 2012 11:51

К.Одаджийски написа:
DimitarBT написа:Не са три....две са.Едната е вградена.Другата е на PCI слот NVidia.....

Мисля от второто поколение нататък I5 и 7 имат видео чип вграден или нещо такова

Така е и при него това е основното видео, има и още едно на PCI express слота. Трето видео вградено в северния мост няма ;)

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 28 сеп 2012 12:04

A в BIOS-a имаш ли опция да посочиш да ти ползва само картата на PCIeX и другата да й дадеш Disable. Да не би да се опитва на вградения Интел да ги пуска и оттам да се получава това бозене.

BTW: За игри не се купува лаптоп, най-малкото, че той се мъчи по всякакъв начин да powersave-ва и не може да се охлажда правилно. Също така картата ти е с DDR3 64bit, което не е много удачно. Що-годе нормална карта пак с CUDA ядро, например 560Ti e 10 пъти по-бърза карта, но цената й също е друга 350-400 лева, а аналози на този 610м за стационарни машини са под 100 лева. За какъв гейминг говорим тогава на лаптоп ?

http://www.geforce.com/hardware/noteboo ... ifications -> 610m
http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications -> 560Ti

Потребителски аватар
DimitarBT
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Пет 28 сеп 2012 15:51

azrod написа:A в BIOS-a имаш ли опция да посочиш да ти ползва само картата на PCIeX и другата да й дадеш Disable. Да не би да се опитва на вградения Интел да ги пуска и оттам да се получава това бозене.

BTW: За игри не се купува лаптоп, най-малкото, че той се мъчи по всякакъв начин да powersave-ва и не може да се охлажда правилно. Също така картата ти е с DDR3 64bit, което не е много удачно. Що-годе нормална карта пак с CUDA ядро, например 560Ti e 10 пъти по-бърза карта, но цената й също е друга 350-400 лева, а аналози на този 610м за стационарни машини са под 100 лева. За какъв гейминг говорим тогава на лаптоп ?

http://www.geforce.com/hardware/noteboo ... ifications -> 610m
http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications -> 560Ti

не бе хора...не съм го купувал за игри...просто не мога да си обясня с тея дрисливи измислени 2ГБ видео защо ми сечат игрите....сечат е пресилено но не вървят като хората.В биоса не съм се ровил подробно.Само направих боот настройките.Ще разгледам и там.Пак казвам...не очаквам от това чекмедже чудеса...но на десктопа съм с NVidia GTS8800 XFX и вече 5 готини тази карта прави чудеса....навремето дадох за нея само 560лв.

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Пет 28 сеп 2012 18:16

ако не си разбрал още 8800гтс е на светлинни години пред 610,па ако ще и 8гб да е,знаеш ли още колко параметри има даден компонент,тая памет не е нищо друго освен маркетингов трик
чукни в ютуб играта и видеото и сравни с твойта щайга

Потребителски аватар
DimitarBT
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Съб 29 сеп 2012 8:36

vinixxx написа:ако не си разбрал още 8800гтс е на светлинни години пред 610,па ако ще и 8гб да е,знаеш ли още колко параметри има даден компонент,тая памет не е нищо друго освен маркетингов трик
чукни в ютуб играта и видеото и сравни с твойта щайга

знам,че има още параметри...ама поне да не лъжат така хората.Е значи толкова са му силиците на компа.Благодаря все пак на всички за отговорите.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Съб 29 сеп 2012 9:11

azrod можеш ли да пообясниш това CUDA по-подробно,защото от нещата в нета,разбрах,че става въпрос за нещо от сорта на да ползва нейната памет и да си клъвка от рамта...Така ли е ?

Моя лаптоп е с G102M CUDA видео карта,като по случайност съм го закупил с такава,изобщо не знаех какво значи даже... Най-интересното е,че тоя лаптоп до сега,три години го ползвам НИКОГА не е загрявал,а пера ЛОЛ постоянно...

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Съб 29 сеп 2012 9:47

Накратко CUDA ти разтоварва процесора от изчисления, които видео-чипа може да направи и подобрява връзката GPU-CPU. Считай го като нещо като допълнителен процесор за някои неща. Използването на паметта е дотолкова, доколкото трябва да се копират разни неща от главната RAM в тази на видеокартата и обратно след изчисленията, което понякога си е причина за забавяне на практика.
За някоя конкретна игра може да си направиш тестове дали е по-добре, или не е (ако въобще може да се включва/изключва тази система, не ми е попадал подобен хардуер наскоро). Примерно за Flight Simulator, където има мноооого изчисления от страна на процесора, може и да помогнат тези работи. Но ако процесорът не се затруднява много, може би CUDA по-скоро би забавила нещата (малко, зависи какъв тип е основната памет - честота, най-вече).

А за главния проблем, колега, пробвал ли си да:
- изключиш windows aero докато играеш?
- да пуснеш компютъра в режим Performance и видеокартата също, от настройките ѝ - т.е. да си е на NVidia-та постоянно докато играеш?

Потребителски аватар
DimitarBT
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Съб 29 сеп 2012 17:33

slimmer написа:А за главния проблем, колега, пробвал ли си да:
- изключиш windows aero докато играеш?
- да пуснеш компютъра в режим Performance и видеокартата също, от настройките ѝ - т.е. да си е на NVidia-та постоянно докато играеш?

Аерото не съм го изключвал.А иначе в контрол панела на видеокартата на Preformance има опция да аднеш играта която играеш,и още няколко допълнителни настойки.Така играта дърпа ресурса на NVidiata а не на Intel.Но....примерно като дам една резолюция по-малка от максималната играта върви без да се замисля.Всичко друго е на максимално,но резолюцията е една по-малка от максимума.И те така.

Потребителски аватар
DimitarBT
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Пет 23 ное 2012 9:41

Колеги...на някой случвало ли му се е...без да се пипа компа примерно маркера е в адресното поле на браузера и изведнъж почва да се изписва само символа "q" :010: Мислех,че нещо боклук се е заместил под въпросния бутон...купих флакон с въздух под налягане...духах,духах,духах....засинях се и пак от време на време си го прави.Аз си мисля,че проблема най-вероятно е хардуерен...Въпроса ми е...възможно ли е проблема да е софтуерен.. :sly

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”