Прекратяване договор с МТел в 7 дневен срок от сключването

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Прекратяване договор с МТел в 7 дневен срок от сключването

Мнениеот AmW » Сря 17 окт 2012 11:16

Здравейте колеги,
Пак става въпрос за моята любима фирма Мтел....
Плащайки интернета (за който имам договор) брат ми е подписал договор за интернет на по ниска цена и цифрова телевизия... знаем как действат в магазините на мтел (а и не само).
Та въпроса ми е мога ли да го прекратя в 7 дневен срок или това важи само за договорите за телефон?
Склонен съм да прибегна и до адвокат (дори и да ми излезе по скъпо)... не желая да имам нищо общо с Мтел а вече и с Мегалан...
Правото на разтрогване в 7дневен срок съм ползвам из Английско но тук всичко е скапана байганьовщина...
Попълних молба за възражение но имам лошото усещане, че може да не бъде уважена и да си плащам за нещо което не искам 2 години.
Коментари от сорта "Вината е в брат ти, оправяй се" не са много полезни, тъй като ми е известно, че е така... но въпроса е мога ли да прекратя този договор ?

Благодарско предварително...

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Прекратяване на договор в 7дневен срок ?

Мнениеот KirilGeorgiev » Сря 17 окт 2012 11:20

В договора би трябвало да пише какви са ти правата по него :roll:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Сря 17 окт 2012 11:25

В договора има 2 точки със задълженията ми към тях...
Интересува ме има ли закон позволяващ разтрогване на договори в 7 дневен срок. Информацията която намирам е само за мобилни телефони и карти

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 17 окт 2012 12:32

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ

Член 228, алинея 6

(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 29.12.2011 г.) Индивидуалният договор при общи условия влиза в сила в 7-дневен срок след сключването му, освен ако абонатът изрично не е заявил писмено желание договорът да влезе в сила незабавно.
(4) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 29.12.2011 г.) Липсата на заявено желание на абоната по ал. 3 за незабавно влизане в сила на договора не може да бъде основание предприятието да откаже сключване на договор. Изключение от това изискване се допуска в случаите, когато при подписване на договора се предоставят и крайни устройства.
(5) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 29.12.2011 г.) В срока по ал. 3, когато е приложим, абонатът има право едностранно да прекрати договора, без да дължи неустойки.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Сря 17 окт 2012 16:35

Общи условия за взаимоотношения между “Мегалан Нетуърк” ЕАД и потребителите на широколентов достъп до интернет чрез обществена електронна съобщителна фиксирана мрежа за пренос на данни
Изменени и допълнени във връзка с изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, /ДВ бр. 105 от 29.12.2011 г., в сила от 29.12.2011 г./

...
II. ДОГОВОР ЗА УСЛУГИ
6. Мегалан сключва с лицата, желаещи да ползват Услуги писмен договор, наричан по-долу Договор за услуги.Договорът при общи условия влиза в сила в 7-дневен срок след сключването му, или незабавно, ако абонатът изрично е заявил писмено желание договорът да влезе в сила незабавно. Договорът влиза в сила незабавно във всички случаи когато Мегалан предоставя на Потребителя Крайно устройство, както и в случаите, когато услугите по договора са свързани с ползване на Крайно устройство, предоставено от Мегалан или в случаите на продажба от разстояние, за които се прилага редът, предвиден в Закона за защита на потребителите.
6.а.Потребителите имат възможност за сключване на договор за услуги с първоначален срок, не по-дълъг от две години. Потребителите имат възможност да сключат и договор за услуги със срок от една година.
6.б.В 7-дневния срок по т. 6., когато е приложим, Потребителят има право едностранно да се откаже от ползване на услуги, без да дължи неустойки. Отказът от ползване на услуги се извършва в писмена форма и се представя в някой от магазините на Мегалан.
...

https://www.megalan.bg/about-13.html

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Сря 17 окт 2012 19:13

Развитието до момента...
Според КЗП ако не съм получил крайно устройство (за тв приемник става въпрос) мога да разтрогна договора в 7 дневен срок.
С много зор успях да се добера до договора, а не до приложението към него (само него бяха дали) получих неподписан от брат ми договор, нито точка 6.6 която трябва да се подпише задължително ако клиента иска 7 дневния срок да отпадне и договора да влезе в сила моментално.
Утре съм пак в мтел да видя какво ще ми бъде обяснено ако не... Комисия за регулиране на съобщенията чака молбата ми...

... на всичкото от горе... момичето в магазина ( която вече съм разплаквал с подобни посещения) се опита да ми обясни как автоматично договора влиза в сила и трябва изрично да се упомене, че клиента иска 7 дневен срок... опитах да обясня, че е точно обратното но явно не беше достатъчно запозната или пък беше страшен артист..

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Сря 17 окт 2012 22:16

В договорите на сВиваком е упоменато авоматично,че влиза в сила веднага(сложено е тик-че по дифолт),Не зная как е на Ментел :shock

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Сря 17 окт 2012 22:49

Тръгнал си по моя път, но с друг проблем, при тези измекяри.Виждам, че си начетен и силно се надявам да не се откажеш от намерението си, за гонене до дупка.Ти в случея си, в правото си и го отстоявай докрай.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Прекратяване договор с МТел в 7 дневен срок от сключването

Мнениеот AmW » Чет 18 окт 2012 19:15

Днес ги посетих отново...
Но понеже не съм особено симпатичен на момичето с което разговарях до днес, тя се скри и се наложи да извикам управилтел/суперваизър или квото е там...
Разказах аз цялата интересна история наново, обясних кво, що имам като инфо от кзп, крс и тн. и помолих да ми дадат договора който е подписал брат ми... шанс, договор няма... бил в архива. А в действителност брат ми се е подписал само на приложението към договора, не на самия договор...
Та свърза се суперваИзора с отдела който преглежда молбите и обяснил ситуацията... щели да го прегледат по бързо молбата.
Та до тука ме е... във въздуха. Комисията ще разгледа молбата на 8мия ден и ще я отхвърли и аз ставам отново клиент на мтел за 2 години....
Почват да ми се въртят резервните варианти в главата и сигурно ще пробвам поне по нисък месечен абонамент или поне някоя промоция...

Като цяло се изчерпаха нещата... както казах байганьовщина до ушите...
Всеки дефинира закона както иска, и ако мине номера мине.
За съжаление обаче аз нямам време да се разправям повече, и най вероятно ще опитам да се възползвам максимално...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 18 окт 2012 19:27

Не им подавай молба. Подай им отказ от договора. Няма значение на какво се е подписал. Дано само няма клауза в договора, че влиза в сила веднага.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 19 окт 2012 0:00

По закон за да влезе договора в сила веднага, тоест да се откажеш от 7 дневния срок трябва да се съгласиш и подпишеш допълнително...
Само, че всеки си прави договорите както му изнася на него... например (в случая) ако искаш да имаш право на 7 дневен срок трябва да се подпишеш под точка 6.6 от договора иначе той влиза в сила веднага...

pmidas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pmidas » Пет 19 окт 2012 2:11

Здравей,
Аз имам намерение да се възползвам от промоцията с телевизията, интернета и телефона. На пръв поглед ми изглежда доста примамлива. Има ли нещо нередно?

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 19 окт 2012 19:27

И завършека на историята...
Благодарение на един известен форумен член известен като "Майстор Сечко" получих ясна информация какво се случва с договора, молбата ми и тн. разбрах изходящия номер на молбата... която за моя изненада беше уважена scare.
Та в момента мога да прекратя или променя договора когато искам...

Благодарности на всички за коментарите.
Санто бате, имам много да черпя... благодарско много.

pmidas написа:Здравей,
Аз имам намерение да се възползвам от промоцията с телевизията, интернета и телефона. На пръв поглед ми изглежда доста примамлива. Има ли нещо нередно?

Добра е да, според мен и според познатите работещи в мтел. Но не трябва да си ползвал и-нет на мегалан последните 3 месеца на адреса.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”