Омазан MBR
Омазан MBR
При win инсталация hdd не се вижда и процеса прекъсва. Иначе диска бачка като се върже към друг комп. Пробвах триене, създаване, форматиране на партиции, нови mbr и кво ли не ... При опит компа да бутне дава от нормалното на пръв поглед non system disk до екзотики като вирус и некви други грешки 5500 и т.н, според Гугъл всичко има общо с MBR, за това питам как най-добре може да се оправи този проблем и с кой sw. пробвах няква стара версия на hirens и класики като fdisk, ама не се получи или аз нещо не правя като хората. Какви партиции и как да проверя дали точно сектор 1 на диска не е дал фира?
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Re: Омазан MBR
Айде да съм първи аз - какъв диск, какъв компютър и какъв уиндовс са замесени в кримито?
Не мислех, че е от значение, иначе Говорим за лаптоп hp, диска е сата от друг hp, който известно време се ползваше като външен usb без да се затрива стария ос. Сега като го вързах на "новия" комп, не поиска да тръгне, но като го вържа като външен усб си работи. Ос-а е ХР от оригинален hp диск, забива след като се натисне enter за нова инсталация
- Чудомир
Дискът на ХР от лаптопа, на който инсталираш ли е? Активиран ли е Сата съпорт в биоса?
Какъв е модела на лаптопа?
Какъв е модела на лаптопа?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Ако смяташ че е от МБР-а, сложи му това http://www.softpedia.com/get/System/Bac ... ator.shtml
Иначе, си мисля, че ако влезеш в биоса като сложиш новия хард с проблемите и смениш режима от SATA на AHCI ще ти направи инсталацията чистата. С инсталацията от старата конфигурация не мисля че ще тръгне, особено ХР, драйверите са различни и ред други неща. Седмица е възможно да я праснеш от един комп на друг, ама ХР е мисия невъзможна.
Най- добрия вариант е да си свалиш от тоя диск важната информация, с акронис от хиренса изтрий всички партишъни, създай си два дяла и ги форматирай в НТФС и тогава инсталирай уиндоуса наново. Ако не стане.... ще го мислиме
Иначе, си мисля, че ако влезеш в биоса като сложиш новия хард с проблемите и смениш режима от SATA на AHCI ще ти направи инсталацията чистата. С инсталацията от старата конфигурация не мисля че ще тръгне, особено ХР, драйверите са различни и ред други неща. Седмица е възможно да я праснеш от един комп на друг, ама ХР е мисия невъзможна.
Най- добрия вариант е да си свалиш от тоя диск важната информация, с акронис от хиренса изтрий всички партишъни, създай си два дяла и ги форматирай в НТФС и тогава инсталирай уиндоуса наново. Ако не стане.... ще го мислиме
така, ще внеса още малко разяснения и отговори на въпросите
компа на който се опитвам да подкарам диска е hp nc6320 (имах стара тема за него). Този диск е от друг nc63xx. По бегъл спомен и преди съм го местил от компа на комп и май работеше. Но след като го ползвах около година като усб ХДД сега не ща да запали. Инфото си го спасих и след това започнах гаврата с диска. Затрих всичко, правих нови партиции, променях активните, пробвах фат32/нтфс, че по едно време и фат12 се появи. Всичко това с най-различни туулове, от чисто досовски, до някои със собствен интерфейс като акронис и PQmagic. При старт на компа и буут през хдд, в зависимост от използвания sw ми дава от "не системен диск" до" ВИРУС! бла бла" и няква грешка 5500, която имаше отношение точно към последния запис в сектор 1 на диска и тн. Резултат zero, всеки път забива на едно и също място при инсталацията, с грешка, че няма намерен HDD на компа. Като се замисля обаче, щото нещата са в нас, диска от който инсталирам май не е от точно от този лаптоп, нo пак е hp 6xxx нещо си. Ползвал съм го и за десктоп машини и там си работи.
относно БИОС-а, на този комп е малко странен, никъде няма инфо за детектнат хдд, но тъй като стария също беше сата, го ресетнах на дифолт насртойките и все си мисля, че би трябвало да го подкарам така. Ще пробвам да видя това което вие ми казахте.
Все пак имам въпрос, с кой sw мога да приведа диска във възможно най-затрито положение, имам спомен, че май delpart.com правеше подобно затриване, после какви са стандартните стъпки през които да мина, за да го подкарам ?
компа на който се опитвам да подкарам диска е hp nc6320 (имах стара тема за него). Този диск е от друг nc63xx. По бегъл спомен и преди съм го местил от компа на комп и май работеше. Но след като го ползвах около година като усб ХДД сега не ща да запали. Инфото си го спасих и след това започнах гаврата с диска. Затрих всичко, правих нови партиции, променях активните, пробвах фат32/нтфс, че по едно време и фат12 се появи. Всичко това с най-различни туулове, от чисто досовски, до някои със собствен интерфейс като акронис и PQmagic. При старт на компа и буут през хдд, в зависимост от използвания sw ми дава от "не системен диск" до" ВИРУС! бла бла" и няква грешка 5500, която имаше отношение точно към последния запис в сектор 1 на диска и тн. Резултат zero, всеки път забива на едно и също място при инсталацията, с грешка, че няма намерен HDD на компа. Като се замисля обаче, щото нещата са в нас, диска от който инсталирам май не е от точно от този лаптоп, нo пак е hp 6xxx нещо си. Ползвал съм го и за десктоп машини и там си работи.
относно БИОС-а, на този комп е малко странен, никъде няма инфо за детектнат хдд, но тъй като стария също беше сата, го ресетнах на дифолт насртойките и все си мисля, че би трябвало да го подкарам така. Ще пробвам да видя това което вие ми казахте.
Все пак имам въпрос, с кой sw мога да приведа диска във възможно най-затрито положение, имам спомен, че май delpart.com правеше подобно затриване, после какви са стандартните стъпки през които да мина, за да го подкарам ?
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Може би трябва да се обърнеш към сайт на производителя, там трябва да е препоръчан best tool за low level format. В смисъл те са ползвали този тул още при производството, за да запишат "нули" по повърхностите буквално.
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Бая хардове съм оправил с подобен проблем със софта дето го е дал К.Одаджийски.Ако с него не става има нещо гнило.Пробвал ли си да му пуснеш една Виктория или HDD Regenerator Под дос да видиш дали не е заминал ?
- Чудомир
0. Hirens открива ли диска, като е вързан като "вътрешен"? Ако да - иди на 2+3. Ако не - пробвай 1 и после пак от 0. И кажи какъв е резултата.
1.
В Биоса пробвай да преместиш настройката за SATA, както обясни TiL
System configuration -> Device configuration -> Enable Disable SATA Native mode (намерено тук)
2.
Погледни с този тоол какво ти показва, като го вържеш като външен усб диск, и евентуално го "зачисти".
viewtopic.php?p=3542997#p3542997
3.
След това бих го форматирал/партиционирал с уиндовс форматирането, като го вържеш през УСБ
1.
В Биоса пробвай да преместиш настройката за SATA, както обясни TiL
System configuration -> Device configuration -> Enable Disable SATA Native mode (намерено тук)
2.
Погледни с този тоол какво ти показва, като го вържеш като външен усб диск, и евентуално го "зачисти".
viewtopic.php?p=3542997#p3542997
3.
След това бих го форматирал/партиционирал с уиндовс форматирането, като го вържеш през УСБ
мерси за съветите, довечера ще ги пробвам всичките (вкл и софта на Одата) и ще пиша какво как е станало.
-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
Какви са тези съвети за Low Level Format и HDD Regenerator 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
По принцип няма лошо в лоу левъл формата, ако се направи със заводската програма на производителя на диска, но отнема мноооооооооооого време. Все пак се ползва при вече отишъл да си заминава към вечните ловни полета диск, лоши сектори и така нататък, тоя случай обаче едва ли е такъв. Просто имам чувството че нещо е омазано с контролерите при това прехвърляне на ЮСБ и т.н.т
такаа, понеже и аз знам, че лоу левъл формата се ползва в много екстремни случаи, вчера, докато преглеждах темата, нета и тууловете, които препоръчахте, боднах едно ЦД с линукс за проба, и инсталацията взе че тръгна. Изкарах я докарай. Всичко точно. След това боднах друго ЦД с XP, пак заби на същото място, накрая му нахаках едно с Windows7, и там всичко мина ОК. Нямам идея какъв му е проблема на XP-то с MBR на диск, който е бил ползван преди това като USB, но повече не смятам да го ръчкам, ще кара с windows 7-цa.
Мерси на всички за съветите, попълних си колекцията с полезни туулове, които дано повече никога да не ми потрябват
)
ПП>> Иначе на друг комп с инсталиран и работещ XP, диска с XP инсталацията си тръгва
Мерси на всички за съветите, попълних си колекцията с полезни туулове, които дано повече никога да не ми потрябват

ПП>> Иначе на друг комп с инсталиран и работещ XP, диска с XP инсталацията си тръгва
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
Проблема ти не е с MBR-а а със сата контролера
а от къде се оправя това и как (и става дума само за XP и SATA така ли, няма драйвери или какво), предполагам през БИОС-а, там съм задал default settings, с които би трябвало да работи, защото оригиналния диск също беше САТА и нямаше проблеми.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”