Търся линукс дистро оптимирано за асус eee pc

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Търся линукс дистро оптимирано за асус eee pc

Мнениеот icefire » Съб 19 яну 2013 22:24

Колеги, мой приятел ми даде едно старо eee pc 701 с 4GB SSD и intel celeron процесор с нормална честота от 900MHz, но "заводски" underclock-нат на 630 за повече battery life.

Инсталирах на SSD-то едно winXP, което си орязах така, че заедно с програмите, които ми трябват под xp (най-важната разбира се VCDS) имам 2GB free space. Първоначалната идея беше да ползвам машинката само за диагностика на колата, но много ми допада идеята да ѝ сложа и някое от оптимираните за eee pc линукс дистрибуции, които си имат вградени всичките драйвери и работят out of the box. Гледах различни опции - eeebuntu, puppeee и какво ли не още, но нещо не намирам даунлоуд линк - или линковете са невалидни, или изобщо не съществуват.

Та, молбата ми е, да ми дадете някаква идея какво да сложа на възкръсналото лаптопче, че да става не само за диагностика, ами и за друго :)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Re: Търся линукс дистро оптимирано за асус eee pc

Мнениеот icefire » Нед 20 яну 2013 11:50

Ами vcds ще си работи под xp - тази инсталация няма да я пипам. Само че понеже машинката жестоко се мъчи с windows ми се искаше да използвам оставащите 2GB от ssd-то, както и една sd карта, за нещо линукс базирано...

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пон 21 яну 2013 8:51

icefire, точно на такова преди година инсталирах ArchLinux. Имаше 8ГБ SD карта, която използвах за /home (не знам колко си на "ти", но това е нещо като "My Documents", или по-скоро "Documents and settings" за XP)
Какви бяха подробностите:
1. Имаше разни допълнителни програмчета, които да обслужват някои от функциите на лаптопа, които трябваше да се компилират на самата машина (но това става лесно с "yaourt" в archlinux).
2. Трябваше да направя малко специални настройки за това да проверява дали има SD или не. Защото без /home е кофти :)

Доколкото си спомням и с KDE си хвърчеше по-бързо от Windows, но ако искаш лекота и да се събере на 2ГБ, може би нещо като LXDE среда ще ти трябва. Има една дистрибуция ArchBang, която го предлага това. Cinnarch също изглежда интереснa и по-леснa за инсталация, но не съм я пробвал. Crunchbang-ът също е добър вариант, но не съм го пробвал. Знам, че е ArchBang, но с Debian-ска основа, което си има плюсове и минуси.
Ако ти се чете и имаш проблеми:
https://wiki.archlinux.org/index.php/ASUS_Eee_PC_701

Успех! :)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 21 яну 2013 19:06

Благодаря за изчерпателното инфо ;)

Досега тествах (от live USB) eeebuntu 2 и 3, съответно базирани нa ubuntu, SliTaz, което е базирано на LXDE и Openbox и Peppermint 3, което е също базирано на убунту. Всичките работят out of the box, но засега пепърминт ми харесва най-много, защото работи изцяло от RAM-a и е доста бързо. Мисля да тествам именно Archlinux и crunchEEE, само че засега реших да направя друг експеримент.

Разделих ssd-то на 2 партишъна с по 2ГБ. WinXP, заедно с драйверите, акробат рийдър, хром и vcds ми излиза 1,4 GB, така че това ми е на единия партишън. На другия мисля да сложа пепърминт, за видим как ще работи от харда. Ясно, че самото ОС се зарежда в Рама, само че като чете файлове или недай си боже трябва да запише нещо става много бавно.. Ще пиша после какво се е получило...

PS. Мислех и за нормално убунту или crunchbag, само че тия, дето са специално оптимирани за еее си имат всички драйвери, всичко си работи (вкл. и fn-копчетата) и са оптимирани за мизерна резолюция..

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Вто 22 яну 2013 8:46

Това със записа е много досадно, наистина. Особено под XP. Под Линукс поне може да си сложиш временните и кеш дяловете в RAM (както прави автоматично ArchLinux донякъде). И което за да работи с що-годе нормална скорост е необходимо. Ако имаш някакви проблеми, пиши, може да имаме идеи :)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 26 яну 2013 12:32

Значи, пробвах да инсталирам Peppermint 3 на флашка, само че останах изненадан от резултата - след full installation на флашката, системата работеше много по-бавно, отколкото от live USB. Предполагам грешката ми беше там, че форматнах флашката като ext4... което сигурно е лошо, понеже заради journaling-a постоянно се пише и чете от флашката, а там скоростта на писане е допотопна. Сега тествам EasyPeasy, след това мисля да преформатирам въпросната флашка с ext2 и да видя какво ще стане...

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пон 28 яну 2013 10:09

Пробвай така, не е нужно да правиш първото (демек форматирането), май...
http://fenidik.blogspot.com/2010/03/ext ... urnal.html
Това с fstab data=writeback май не е много желателно, по-добре defaults да си е само.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 28 яну 2013 17:31

Точно unetbootin ползвах, другото няма всички дистрота в списъка, докато при unetbootin само указваш пътя до исо-то...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”