разделяне на ел.система на две на къща на два етажа

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Persin
Автомобил:
Двигател:

разделяне на ел.система на две на къща на два етажа

Мнениеот Persin » Вто 14 май 2013 21:00

колеги помагайте,къщата е на 2 етажа с един електромер,искам да отделя първия етаж на друг електромер.как и какво мога да направя?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: разделяне на ел.система на две на къща на два етажа

Мнениеот bobocamaro » Вто 14 май 2013 21:03

"Другия" етаж да си открие партида, да си плати таксите и да дойдат да му го свържат.
Ако питаш за техническата част, то това прави второ "бушонно" табло с електромер вързан преди него. Твой си на етажа, или законен на улицата.

Потребителски аватар
Persin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Persin » Вто 14 май 2013 21:08

към първия етаж има друг електромер,на магазин които не се ползва,мисалта ми е първия етаж да се раздели от моя електромер и да се върже кам този в магазина,възможно ли е това

anton123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anton123 » Вто 14 май 2013 21:11

Ако нямаш втора партида ще ти е доста трудно откъм документална и финансова част.Скоро имах същия проблем.Успех.

Потребителски аватар
Persin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Persin » Вто 14 май 2013 21:14

anton123 написа:Ако нямаш втора партида ще ти е доста трудно откъм документална и финансова част.Скоро имах същия проблем.Успех.

имам втора партида,как да свържа първия етаж с тази втора партида,която не се използва в момента но я има

anton123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anton123 » Вто 14 май 2013 21:51

необходимо е да откриеш захранващите проводници за втория етаж и да ги свържеш към електромера.

anton123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anton123 » Вто 14 май 2013 21:54

много си далеч иначе щях да дойда и да ти го направя-занимавам се профисионално с това.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 15 май 2013 7:55

Намираш кабелите в бушонното табло - тези които захранват втория етаж.Правиш ново табло бушонно или ако има място за други предпазители в твоето слагаш и ги преместваш на тях.Може да се наложи удължаване на кабелите ако правиш ново табло.Захранване взимаш от таблото на електромера на магазина и захранваш новото табло/или предпазителите които си сложил в твоето -новите/.Отива се в енергото и се сменя собствеността на партидата с нотариален акт или друг подобен документ.
Енергото не ги интересува какво става след електромера.Важно е преди него да не пипаш.

P.s Пиша общо понеже не знам как стоят нещата-продаден ли е този етаж,под наем ли ще се ползва и т.н.
Играл съм го това ,като взех партидата/електромера/ на гаража и към него включих тавана/ателие/ а гаража го вързах към апартамента.
Становището на енергото беше това което го писах по горе.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 15 май 2013 9:04

Да, ама пропускате нещо - втората партида на магазина е на маааалко по-скъпи тарифи. Ако е обявен като обект магазин би трябвало да се тарифира по цени за промишлен ток! Освен ако някой не е направил някаква врътка. Но на промишлен ток според мен няма да са много на далавера, че не си откриват партида.
Има два варианта:
- ако знаеш, че горния етаж няма да те изпорти и ще си плаща тока можеш да им сложиш само КОНТРОЛЕН електромер, а твоя да продължи да отчита общата сметка. Така те ще плащат показанията на контролния, а ти ще допълваш до сумата, която е отчела твоя електромер. Това става ако къщата я делите роднини в ДОБРИ отношения.
- ако искаш всичко да е отделно с Нотариалния акт втория етаж отива в ЕБН, ЧЕЗ и т.н. да си открие партида. Ония ще им сложат безплатен електромер, но пък ще трябва да платят такса присъединяване, която беше от порядъка на 696 лева в случай, че НЕ СЕ НАЛАГА да вложат повече от 15м кабел до електромера, който те ще поставят на улицата пред вас и оттам насетне собствениците на партидата си изграждат каквато искат мрежа. Това вече е варианта ако не искаш да имаш никакви сметки за уреждане с горния етаж било то с наематели, с роднини или който и да е.

Потребителски аватар
Persin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Persin » Сря 15 май 2013 18:18

колеги мен ми трябва за свържа първия етаж към табпото на магазина,а тока в магазина беше с промишлена енергия но я корегирахме с енергия за бита

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Сря 15 май 2013 19:04

При електромера на къщата трябва да се провери кои проводници захранват първия етаж и кои втория.
Тези за втория етаж си остават към този електромер , а тези за първия с кабел се захранват от електромера на магазина.
Ако инсталацията на къщата има повече от една връзка между първи и втори етаж струва ми се мисията е невъзможна.
Пожелавам успех с начинанието.

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Сря 15 май 2013 20:33

Намери си кадърен човек да ти раздели инсталацията,т.е.да върже долния етеж за ел.мера на магазина.Откриване на нова партида струва към 1000лв.и се чака към година.Дори тогава двата вече ел.мера,или по точно трите ще бъдат изнесени в табло на стълба и до вътре ще бъдат опънати кабели,но и те ще влизат във вече съществуващото табло.И ако не си разделил инсталациите,така остават.Но,този ел.мер на магазина може да няма нощна енергия,от което губиш.Може да е със заведена промишлена енергия,и да му се начислява такса мощност всеки месец.Така е при нас в ЧЕЗ.УСПЕХ.

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 16 май 2013 15:53

ел.техника написа:Намери си кадърен човек да ти раздели инсталацията,т.е.да върже долния етеж за ел.мера на магазина.Откриване на нова партида струва към 1000лв.и се чака към година.Дори тогава двата вече ел.мера,или по точно трите ще бъдат изнесени в табло на стълба и да вътри ще бъдат опънати кабели,но и те ще влизат в вече съществуващото.И ако не си разделил инсталациите,така остават.Но,този ел.мер на магазина може да няма нощна енергия,от което губиш.Може да е със заведена промишлена енергия,и да му се начислява такса мощност всеки месец.Така е при нас в ЧЕЗ.УСПЕХ.

Цяла година? Вие в Северозапада направо сте построили комунизма!
Тука ЕВН ми искат 94 лв за разглеждане на предварителен договор и 696 лв за окончателния договор и всичко е ОК. Срок по-малко от месец между двата договора. Само че не съм готов с АКТ 16 та ще мине време.

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Чет 16 май 2013 16:06

Така е тука.Знам го щото там работя.Може и да са понамалили сроковете,не съм сигурен,ама надали.Кожодери са,затова народа иска... :beat_butt2 .А за ком....ма,тука винаги е било червено,затова никой не строи и нищо ново. :death Само сме донори на гласове.Жалко,много.

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 16 май 2013 17:18

@ел.техника: Да, така е, извинявам се ако съм те обидил за комунизма. Не е било насочено лично към теб, колега.

Премахнал съм си коментара след като толкова пречи на автора, успех с начинанието и ако от тези обяснения не му се изясни му предлагам да плати на някой 20-30 лева за да не стане сакатлък :th_up

Последна промяна от azrod на Пет 17 май 2013 13:01, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”