Проблем с PC-то - криптиране.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Проблем с PC-то - криптиране.

Мнениеот buller » Пон 26 фев 2007 11:09

Сам се набутах в сложна ситуация: след преинсталиране на Windows част от файловете не искат да се отварят: достъпът е отказан, защото съм ги криптирал :oops:
И сега са неизползваеми - нито мога да ги отворя, нито да ги копирам, нито да ги изтрия :twisted:
Пробвах всичко, за което можах да се сетя: под DOS не става - аз съм на NTFS, а DOS разпознава FAT32. Ако пробвам да трансформирам някой дял на HDD Partition Magic ме предупреждава, че криптираните файлове ще се загубят, а имам много снимки :cry:
Пробвах и да преинсталирам Windows-а със стария username, но има уникален код, който не ми позволява да боравя с криптираните файлове.
Осъзнавам, че грешката е изцяло моя, ама сега търся начин да я поправя. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или има идея как да се оправи - да каже!
Сега ще търся някакъв software за разбиване на криптирането...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 26 фев 2007 11:17

От My Computer -> избираш "Tools" от менюто-> Folder Options -> View -> тук махаш отметката на "Use simple file sharing"

После отваряш харддиска и върху папката, която не иска да ти отвори - с десен клик избираш "Sharing and Scurity" - отиваш на таба "security", избираш "advanced" -> "Owner" - там ще има няколко юзъра, избираш настоящия администратор и отдолу чекваш "Replace ownership" и ОК и би трябвало да имаш достъп до папката.

За всички подпапки повтаряш същата процедура.

Потребителски аватар
buller

Мнениеот buller » Пон 26 фев 2007 11:23

musura написа:...

Проблемът не е в папките, а във файловете: например *.jpg или *.mp3, или *.doc не се отварят. Самите имена са в зелено, а ако се опитам да махна отметката на encrypted в Properties ми дава отказан достъп. Но ще пробвам и това, пък дано се получи! Thanks!

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 26 фев 2007 11:26

Smeagol написа:

Проблемът не е в папките, а във файловете: например *.jpg или *.mp3, или *.doc не се отварят. Самите имена са в зелено, а ако се опитам да махна отметката на encrypted в Properties ми дава отказан достъп. Но ще пробвам и това, пък дано се получи! Thanks!

Незнам дали ще помогне, ама пробвай да заредиш някой линукс от лайв сиди и да отвориш някой файл (ъмнява да успееш, все пак си струва да пробваш)

Потребителски аватар
buller

Мнениеот buller » Пон 26 фев 2007 11:29

buFka написа:...

Това не се бях сетил! Ще пробвам довечера!

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Пон 26 фев 2007 12:28

НЕ прави нищо!
Като се прибера у нас ще ти кажа името на една програма която върши работа.

Файловете са ти криптирани а не само с ограничени права за достъп.
Тяхното съдържание е криптирано с доста голям стринг базиран на старите ти юзернейм и парола ( по-скоро на ключ базиран на юзернейма и паролата ). Най-лесният начин да си ги декриптираш е да ги "оключиш", но 100% сигурен че не си си експортнал ключа от старта инсталация :).
Затова ще трябва да използваш допълнителен софтуер. Та както казах като се прибера от работа ще ти кажа името на програмата с която аз си спасих един куп файлове.

Бтв.. дори и криптирани ( зелени ) файловете би трябвало да могат да бъдат изтрити.. затова няма да е зле все пак да си провериш и правата ( виж какво ти е написал Мусура ).

Потребителски аватар
buller

Мнениеот buller » Пон 26 фев 2007 12:37

Колега Muncho, точно в момента търся програмки за "справяне" с проблема.
Ще изчакам отговор от теб, че вече си препатил...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 26 фев 2007 12:53

Smeagol написа:

Правиш това, което съм ти написъл върху файловете. С предния уиндоус си си направил файловете достъпни само за твоя юзър и сега трябва да вземеш "ownership" отново с новия юзър :idea:

Потребителски аватар
buller

Мнениеот buller » Пон 26 фев 2007 12:56

Довечера ще пробвам!!!
Всякакви съвети приемам, защото съм в задънена улица. Това, което казваш изобщо не съм го пробвал, така че дано даде резултат. Ще пиша пак като има развитие...
10х

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Пон 26 фев 2007 13:09

musura написа:
Smeagol написа:

Правиш това, което съм ти написъл върху файловете. С предния уиндоус си си направил файловете достъпни само за твоя юзър и сега трябва да вземеш "ownership" отново с новия юзър :idea:

Това едно на ръка.. заради това не може да ги изтрие, преименува и т.н... но след като са и зелени значи са и криптирани.. като дори да си върне оунършипа няма да може да ги отвори.

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Пон 26 фев 2007 14:41

Advanced EFS Data Recovery

http://www.elcomsoft.com/aefsdr.html

Потребителски аватар
buller

Мнениеот buller » Вто 27 фев 2007 10:17

Muncho написа:Advanced EFS Data Recovery

http://www.elcomsoft.com/aefsdr.html

Вчера ударих на камък с други подобни програми, но тази изглежда по-солидна :roll: Привечер ще я пробвам.
Thanks!

Anitoo
Автомобил: VW Golf 3
Двигател:

Re: Проблем с PC-то - криптиране.

Мнениеот Anitoo » Нед 02 юни 2013 14:44

Моля помагайте и аз имам същия проблем. Нямам мн знания за компютрите. Не знам как се използва дадената програма. Наистина много ще съм благодарна ако някой ми помогне да си отворя снимките( много са и са важни). :scare3

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Нед 02 юни 2013 16:16

С какво са криптирани?

Потребителски аватар
buller

Мнениеот buller » Пон 03 юни 2013 8:48

Ако си преинсталирала Windows-a и нямаш "кода" - забравяш за тях...
Единственото, което успях да направя с горепосочените програми е да преместя "заключените" файлове на дял от диска, който не форматирам при преинсталация.
Беше ми казано, че криптирането "пада" след 5 години :Mr Green Fun - няма такъв филм.

АКо при теб Windows-a не е преинсталиран - викни някой, който разбира от компютри и ще ги отключите :

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”