Кой лаптоп да избера

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
kompresor
Автомобил: Audi 8D Avant
Двигател: AEB 1996
Контакти:

Кой лаптоп да избера

Мнениеот kompresor » Вто 22 окт 2013 15:33

Здравейте, пичове. Тепърва съм пред избора на лаптоп. Решил съм марката да е категорично Dell безкомпромисно, процесора да е Intel Core i7, Рам паметта да бъде не по малко от 8GB и да бъде с външна видеокарта, а не с дънна вградена. Нямам претенции относно дали да бъде 15 или 17 инча, даже предпочитам по - малкия - 15-ката. Нямам и претенции относно дисковото пространство сега съм с 80 така че и 500 гб ми стигат.
Колебая се между два лаптопа и по - точно се колебая защото единият е с видео карта Nvidia 1gb а другия е с видео карта AMD RADEON 2gb.

Това е първия с AMD RADEON HD 8730M 2gb http://www.technopolis.bg/b2c/details/512738/P11010101/Prenosim-kompyutar-DELL-INSPIRON-3521

Това е втория с NVIDIA GEFORCE GT 525M 1gb http://www.technopolis.bg/b2c/details/511797/P11010101/Prenosim-kompyutar-DELL-INSPIRON-N5110

Доста компютри съм сменил и съм по-доволен от марката Intel и Nvidia. Интересно ми е как процесор Интел е комбиниран с видео карта Амд радеон ? Кой от двата лаптопа бихте препоръчали ? Има ли разлика между издръжливостта на Nvidia и Radeon видео картите ? И 1гб видео памет ми стига и 2 гб видео памет също, но повече ме интересува качеството на Нвидиа или Радеон ?

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Кой лаптоп да избера

Мнениеот slimmer » Сря 23 окт 2013 9:52

Първият има двуядрен процесор и наглед по-мощна видеокарта (не съм гледал сравнения, колегите да се изказват по въпроса).
Вторият е с четириядрен, т.е. се предполага, че ако се изисква за игри, горният е по-добър избор. Ако ти трябва процесора повече - мисля, че вторият по-добра работа ще ти свърши.
Успех с покупката и си "тероризирай" добре твърдия диск първите две-три седмици, за да си проличи дали има дефекти (не че е някаква гаранция за в бъдеще...).

П.п. Аз също харесвам Dell-овете (имам си един вкъщи втора ръка многогодишен), но не точно Inspiron. Малко са ми кекавки откъм изработка и чаркове.
А относно издръжливостта... при лаптопите най-важното е охлаждането да е направено добре. Марката няма значение. Ако прегряват и за двете няма да има спасение. Затова е по-добре да е "бизнес" модел (за Dell това значи Latitude, примерно, но те са... :scare3 откъм цена), защото там не би трябвало да има компромис с това. Та поогледай за review-та на модела по интернет за прегрявания и дефекти преди да се хвърляш "на дълбоко".
Между другото, ако трябваше да купя нещо стабилно, подходящо за всякакви товарещи неща (и игри), за тези пари, бих предпочел нещо такова:
http://laptop.bg/laptops-hp-Probook_450-hp_probook_450_H6P53EA
Хем бизнес модел (по-добра изработка), хем 4 ядра, хем добро видео (наглед, пак казвам, не съм се задълбочавал). Но това е само за пример де, не за "навиване".

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Чет 24 окт 2013 9:54

Препоръчвам ти да се ориентираш към i5 процесор, понеже 7-ците греят доста повече, а охлаждането е еднакво. :wink
Освен това за лаптоп по-добрия вариант е Radeon видеокарта - по принцип са по-студени и по-дълговечни.

Потребителски аватар
soaring
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот soaring » Чет 24 окт 2013 10:05

Какво да ти кажа... Сменил съм три Dell-а. Не съм очарован, особено от последния - N5110.
Wypre mnogoto РАМ и 1 TB диск, си остава бавен, все едно е на въглища (ползвам го за CAD системи).
Купих един нискобюджетен LENOVO и направо съм очаровам!!!
Супер бърз ( 4 GB RAM и 750 GB диск). CAD програмите вървят супер, зарежда по-бързо, а е едва 690 лева. Ти решавай!

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 24 окт 2013 14:53

За какво ще се ползва лаптопа?
За толкова пари аз никога не бих взел екран с резолюция 1366x768

и7-3537 e по-ново поколение - с много по-ниска консумация
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_i7_microprocessors#.22Haswell-MB.22_.28quad-core.2C_22_nm.29

radeon 8730е на приблизително на нивото на НВ640 - доста по-бърза от 525

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 24 окт 2013 15:31

Най-добре кажи какъв е бюджета за лаптопа.

Потребителски аватар
Ivo.B
Автомобил: VW GOLF 3 GTI Color Concept
Двигател: 2.0 GTI 115

Мнениеот Ivo.B » Пет 25 окт 2013 16:38

Вземи DELL :bowdown няма да съжаляваш

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 25 окт 2013 20:21

kompresor написа:...Доста компютри съм сменил ...

Колко от тях са били Делл? И виждал ли си 1366 резолюция на 15ка дисплей, да не говорим на 17ка?

Няма изисквания, които да не можеш да намериш в същата или по-добра окомплектовка при Леново или HP, освен ако водещите критерии не са цена и/или графична карта. За съжаление /или за щастие, въпрос на гледна точка/ ти тръгваш точно с графиката напред и нискобюджетни "сапунерки" (няма лошо, ако човек знае какво иска). Така че при така поставената рамка Дел е точния избор.

Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Мнениеот palikari » Съб 26 окт 2013 8:02

Аз да добавя нещо от скромния ми опит-много е важно за какво ще го ползваш.Ползвам и двете карти и ако е повече за гледане на филми и игри евентуално Radeon има по добри цветове,Nvidia силата и е по скоро за работа.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”