Samsung Series 5 Ultrabook проблем

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Samsung Series 5 Ultrabook проблем

Мнениеот plamikcho » Сря 14 май 2014 13:37

Колеги, имам проблем с въпросния "лаптоп" на един познат. Модела е NP535U3C-A020BG с Windows 8. Проблемите са следните:
- не работи клавиатурата му, абсолютно никаква реакция. С външна клавиатура всичко е наред (след зареждане на Windows-а).
- не мога да вляза в BIOS по никакъв начин. Според това, което пише из нета, би трябвало с F2 да стане. Пробвах с неговата (неработещата?) клавиатура, както и с външната (която работи, но само след зареждане на Уин-а). Пробвах с всички известни на мен начини да прекъсване на буут процеса. Пробвах и на 3-те USB порта с външната клавиатура, нищо.

Има ли някакъв трик, заключване или нещо друго, което не знам? Забелязах, че външната клавиатура инициализира късно (нъмлока започва да действа след 5-6 сек., но тогава е късно за BIOS-a, защото е включен fast boot + uefi). Като гледам, май е за сервиз, но все пак ми е интересно дали е софтуерен проблема и дали все пак може да се влезе в този BIOS и да видя работи ли клавиатурата му.

П.П. Действа F4 - Recover Windows, но не предоставя никакви други опции. Засега не мисля да затривам всичко, самия Уиндоус си работи нормално с външната клавиатура. Все още не мога да вляза в тъпия биос. В официалната им документация пише, че се влиза с F2...

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Samsung Series 5 Ultrabook проблем

Мнениеот slimmer » Сря 14 май 2014 14:02

Ако не става с F2, Esc, Del, F10, сигурно клавиатурата на лаптопа явно не работи по някаква хардуерна причина - дефект или прекъснат кабел (надали има копче, което да я изключва цялата). Другата започва да работи късно поради съответната настройка в BIOS... Т.е. сервиз (или поглеждане дали случайно не се е откачило кабелчето, ако не е в гаранция и имате способности) :)
Другото е евентуално с Fn+F2 да се пробва, на някои лаптопи има такава настройка - дали да приема мултимедийните клавиши и тези за управление на безжична мрежа, стендбай и т.н. или F-клавишите по подразбиране... ама ми се струва, че надали ще е от това.

Отностно П.п.-то - f4 с външната ли работи? Ако да, пак няма да можеш да влезеш с BIOS. Ако не - в Windows абсолютно никое копче ли не работи на лаптопската (и главно F2)?

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 14 май 2014 14:09

Вече се отказах. Явно BIOS-a e заключен. Само F4 на външната работи и пуска recovery-то. Пробвах и с Fn - не става. Не е и FnLock-a. Собствената му клавиатура е мъртвец - или е откачен кабела, или по-зле. Ще се носи на сервиз, гаранционен е и е ползван някъде около месец. Благодаря за инфото :beer ! Още като го почнах ми намирисваше, че няма да може да се влезе в BIOS-a :bishop

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 14 май 2014 16:52

Колеги, имам ново питане :question Клавиатурата е ясна, има си гаранция за тази работа. Обаче заключения БИОС хич не ми хареса. Не успях по никакъв начин да го накарам да буутне от нещо друго (флашка). Не може и в БИОС-а да се влезе и картинката става неприятна. Има ли начин да се "отключи" БИОС-а или поне да може да зарежда от USB (някакво буут меню поне да се извади), не само от харда? Без да се отваря, обаче :exclaim

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 15 май 2014 7:08

Няма начин - за да влезеш в BIOS ти трябва работеща клавиатура. Има вероятност ако му махнеш батерията, която пази настройките на BIOS, да започне да се включва по-рано USB клавиатурата, ако инженерите са помислили за това като са правили настройките по подразбиране, но за целта ти трябва да го отваряш донякъде - батерийката е някъде по дъното, понякога на лесно място, понякога трябва да "разхвърлиш" целия лаптоп.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Чет 15 май 2014 7:39

Тя и външната е работеща (правих експерименти и F4 recovery-то си действа), проблема си е заключения БИОС. Заради гаранцията не може да се отваря и надеждата остава в тези от сервиза.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 15 май 2014 8:12

Как разбра, че БИОС е заключен?
Мисля, че е по-добре да правиш заключения за него, след като оправите клавиатурата.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Чет 15 май 2014 9:33

plamikcho написа:Вече се отказах. Явно BIOS-a e заключен. Само F4 на външната работи и пуска recovery-то. ...

Не четеш, myrshavija :a045 . Ще повторя пак малко по-ясно, тъй като не съм се изразил добре явно.
Как разбрах, че е заключен БИОС при неработеща клавиатура? Включвам външна клавиатура и преди да започне стартирането на Уиндоус, натискам F4. Стартира recovery-то на Уин-а. Всеки път. Изключвам външната клавиатура и пробвам същото от собствената му - нищо не се случва. Изпробвах всички известни на мен начини за влизане в БИОС с външната клавиатура и нито един от тях не сработи. Но самата външна клавиатура работи, тъй като имам работещ F4, тоест имам и другите клавиши, но не мога да ги ползвам поради забрана за влизане в БИОС. На този модел в БИОС се влиза с F2 (според userguide).

Нова информация: познатия ми има друг ултрабук, същия като този, но с работеща клавиатура. Положението с БИОС-а е същото - не може да се буутне от друго устройство и не може да се влезе в БИОС вече при работеща собствената клавиатура на ултрабука :banghead.

Причината да търся начин да се буутне от USB не е за преинсталация или смяна на оригиналния лицензиран Уиндоус 8 (пц-тата са фирмени и лиценза е важен) , а в случай на повреда да могат се спасят данните, без да се отваря. В момента това не може да стане - ако се прецака load-ера и умре, няма начин да се достъпи диска за копиране :banghead .

П.П. Дадоха ми идея, че времето за натискане на F2 за този модел е твърде кратко и е възможно външната клавиатура да не е налична в подходящия момент. Но тогава как F4 е наличен на 1-та секунда? Това за нъмлока беше просто разсъждение, но не е вярно. Като стартирам веднага (< 1 сек) даже преди светването на екрана с логото съм натиснал F4 и екрана светва със задействана опция recovery (тоест, имам мигновена реакция от клавиатурата). Това се потвърждава и от факта, че и на здрав ултрабук пак не сработва F2 :death Правих си всякакви експерименти с други лаптопи и няма никаква разлика от външна или собствена клавиатура - влизам си в БИОС-а без проблем...

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 15 май 2014 11:16

Както писах по-горе - няма как да влезеш в BIOS с външна клавиатура, защото тази опция явно е изключена (ако въобще я има /на лаптопи рядко съм виждал/) и USB устройствата като клавиатури и мишки се включват СЛЕД BIOS. Затова ти работи и F4 от външната... вероятно е опция на Windows, а не на BIOS.
А защо не може да се влезе в BIOS с работеща негова клавиатура е отделен въпрос, който се отнася точно до времето за натискане на клавиша и до откриването на това кой е той (в случая явно е f2 според изписаното в Интернет). Няма начин да не може да се стигне до BIOS-а ако всичко друго работи.
И понятието заключен BIOS значи друго - ако имаш парола за BIOS, примерно.

kanevgeorgi
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: 1.9 TDi 2001

Мнениеот kanevgeorgi » Чет 15 май 2014 11:42

При мен клавиатурата на лаптопа в даден момент спря да работи по необясними причини.
Решението което я накара да проработи:

1. Изключваш лаптопа.
2. Махаш го от зарядното.
3. Махаш батерията.
4. Задържаш Power бутона за 30-40 секунди без да го пускаш.

Да знам и на мен му прозвуча смешно когато го открих в 02.45 часа през ноща, но станах, пробвах и WOW проработи :banghead

Пиши дали има резултат :smile

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Чет 15 май 2014 11:43

Не съм съгласен :exclaim Може да се влезе в БИОС с външна клавиатура. Мога да ти снимам клипче с нетбук. Мога да опитам на поне още 2-3 лаптопа, които са ми подръка и знам какъв ще бъде резултата. Клавиатурата е устройство с висок приоритет и се включва възможно най-рано, дори и USB такава (която не работи като другите USB устройства). На устройствата, който се продават с Windows-и, boot/recovery менютата може да са опции на БИОС, не на Windows (ако са на windows, би означавало да за записани на харда). Веднага пример с цитирания по-горе нетбук MSI U135, закупен с Windows 7 starter. При напълно заличен хард (изтрит Windows recovery partition, нов MBR) и разделен и форматиран наново, опциите за recovery са налични в буут меню от БИОС заедно с опциите за влизане в БИОС. Естествено, когато избера съответната опция, няма никой, защото харда не е това, което се очаква да бъде. Мога да направя и снимка, ако е необходимо. Относно понятието "заключен" БИОС - поправям се, нека не е заключен, а със премахнат достъп примерно.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 15 май 2014 13:20

Няма нужда от клипчета... просто някои лаптопи/компютри са направени така (автоматично разпознават USB и ги пускат по време на пускането на BIOS), някои иначе (USB клавиатура/мишка трябва да са изрично "пуснати"). Аз явно съм попадал повече на "иначе" направени, виждал съм и някои, които по default си пускат USB устройствата заедно с BIOS. В конкретния случай не мога да съм сигурен, просто предполагам - нямал съм досег до такъв лаптоп.
Успех по-натам!

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Чет 15 май 2014 13:39

Благодаря! Макар и да не съм срещал пц-та, на които да заработва по-късно клавиатурата, предположих, че може и да има. Ще напиша решението на случая (ако има такова).

kanevgeorgi
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: 1.9 TDi 2001

Мнениеот kanevgeorgi » Чет 15 май 2014 15:31

Опитай това което ти написах моля и сподели резултата.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Чет 15 май 2014 17:29

kanevgeorgi написа:При мен клавиатурата на лаптопа в даден момент спря да работи по необясними причини.
Решението което я накара да проработи:

1. Изключваш лаптопа.
2. Махаш го от зарядното.
3. Махаш батерията.
4. Задържаш Power бутона за 30-40 секунди без да го пускаш.

Да знам и на мен му прозвуча смешно когато го открих в 02.45 часа през ноща, но станах, пробвах и WOW проработи :banghead

Пиши дали има резултат :smile

Точка 3 не е приложима за този модел, защото батерията му е под капака и е в гаранция. Ако можех да го отворя, отдавна да съм опитал това, както и още няколко неща :c020 .

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”