Охлаждане на едноядрен Athlon става ли за двуядрен Athlon X2
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Охлаждане на едноядрен Athlon става ли за двуядрен Athlon X2
Здравейте. Налага ми се смяна на процесора с по-мощен и питането ми е дали ще мога да използвам старото охлаждане или ще ми трябва друго. Сега съм едноядрен Athlon 64 3200+ със стандартно боксово охлаждане. Не съм го виждал да вдига повече от 50* при разни тестове. Компа е на сокет AM2 и се използва само за сърфиране и facebook on-line игри, не го пържа. Новия процесор ще е Athlon 64 X2 Dual-core 5000+ 2.6 GHz s.AM2 или малко по-слаб около 4200/4400. Предполагам със захранването няма да има ядове, но със охлаждането не съм наясно дали ще мога да използвам старото боксово от едноядрения ?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Охлаждане на едноядрен Athlon става ли за двуядрен Athlo
Виж колко вата мощност са двата. По-новите процесори са по-икономични откъм захранване и респ.отделят по-малко топлина.
Едноядреният го дават 59Вата, двуядреният - 65, може да се позадъха охлаждането, другият вариант е да работи на по-високи обороти перката, когато се понатовари, така ще имаш по-шумен компютър. Най-добре го сложи и тествай с програма Prime95 или подобна, която товари на 100 процента процесора. Ако там работи ОК и не загрява прекомерно си го карай с тоя охладител.
Едноядреният го дават 59Вата, двуядреният - 65, може да се позадъха охлаждането, другият вариант е да работи на по-високи обороти перката, когато се понатовари, така ще имаш по-шумен компютър. Най-добре го сложи и тествай с програма Prime95 или подобна, която товари на 100 процента процесора. Ако там работи ОК и не загрява прекомерно си го карай с тоя охладител.
- Каспър
Да, това е консумацията на процесорите 59W на едноядрения срещу 65W за двуядрения. Шумната перка при натоварване не ми е проблем, защото и сега едноядрения почти не се товари за целите за които използвам PC-то, тоест новия ще се товари още по-малко. Просто почна да забива откакто си смених Sempron-а с едноядрен Athlon (предполагам има някаква повреда) и затова реших да сменя процесора, а не виждам смисъл да слагам пак едноядрен.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Ползвай си старата перка.
Последна промяна от radi_nrj на Пон 27 окт 2014 20:23, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: ABD 1994
Преди години направих подобен експеримент. Това което получих беше приятно отопление на стаята, без да давам пари на топлофикация.
До колкото знам новите процесори отделят по-малко количество топлина и имат по-малки радиатори. Под стар имам предвид наистина стар.
Според мен няма да има никакъв проблем. Някой да ме поправи ако греша, но почти всички процесори не вървят ли с охлаждане при покупка?

До колкото знам новите процесори отделят по-малко количество топлина и имат по-малки радиатори. Под стар имам предвид наистина стар.
Според мен няма да има никакъв проблем. Някой да ме поправи ако греша, но почти всички процесори не вървят ли с охлаждане при покупка?
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Няма да имаш никакви проблеми с това охлаждане, абсолютно еднакви са стоковите за двуядрените и и едноядрените АМ2, като изключим първите ядра двуядрени които бяха много горещи. 59W или 65W това е макс. TPD, може да се приеме че идвата средно разсейват около 40 вата.
- Каспър
Благодаря колеги. Ще използвам старото боксово охлаждане.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Има и двуядрени ядро Windsor на s.AM2 дето са над 80W, но повечето са 65W.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”