Въпрос за локална мрежа и Wi-Fi.
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Въпрос за локална мрежа и Wi-Fi.
Здравейте. Имам служебен комп вързан в локална мрежа чрез лан кабел с други компове. По мрежата се споделя инфо за програма свързана с работата ми. Същия този комп има и интернет пак през този кабел и тази мрежа. Лан кабела е свързан към компа чрез стандартна лан карта. Въпроса е как да направя така, че този комп да излъчва приемания от него нет, за да може да се ползва Wi-Fi на мобилни устройства ? Пробвах с рутер, но когато сигнала минава първо през рутера останалите компове в локалната мрежа не виждат този комп за да му изпратят инфо. Мислех за вариант със суйч при който главния кабел влиза в суйча, а от него излиза един кабел за компа и един за рутера. Или втори вариант с usb wi-fi card. Кой вариант е по-добър според вас ?
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Re: Въпрос за локална мрежа и Wi-Fi.
Интернета влиза в рутера и и от там им правиш всичко да е в една работна група примерно WORKGROUP .
- Каспър
Нямам право да променям съществуващата мрежа. Аз съм само работник, който иска да има wi-fi мрежа, а човека който поддържа мрежата не е наясно как да го направи. Интересува ме вариантите описани по-горе ще решат ли проблема и по-конкретно това с usb wi-fi картата ?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Сменете тоя, който ви поддържа мрежата. 

- Каспър
Евала
Този благ спамец много ми помогна 

- besriworld
- Автомобил:
- Двигател:
Най-лесно и евтино ще стане с USB WiFi карта. В ebay се намират по 2-5 $ .Другия вариант е ако имаш смартфон с wifi . 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Аз съвсем сериозно го написах. Ако някой от двата ми съвета сработи, спокойно можеш да му кажеш да ме почерпи от неговата заплата (ако му давате такава за поддръжката):
1. С усб адаптер, който поддържа AP режим и шерване на интернета от лан-картата към него би следвало да се получи.
2. С рутер - функцията DMZ мисля би свършила работа в случая. Тая функция в общи линии прави така, че дадена машина зад него да се вижда, все едно него го няма (т.е. с ИП-адрес получен по ВАН-интерфейса).
1. С усб адаптер, който поддържа AP режим и шерване на интернета от лан-картата към него би следвало да се получи.
2. С рутер - функцията DMZ мисля би свършила работа в случая. Тая функция в общи линии прави така, че дадена машина зад него да се вижда, все едно него го няма (т.е. с ИП-адрес получен по ВАН-интерфейса).
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
USB Wi-Fi адаптера не го харесвам като вариант, въпреки че ще е по-евтино.
За предпочитане е суича, както е предположил колегата. Така ще се запази топологията на мрежата до служ.комп, а рутера трябва да се свърже с допълнителен кабел от суича към WAN-порта на рутера (вход интернет). Рутера обаче мисля, че няма да може да раздава динамични адреси (DHCP) в същата мрежа (диапазона трябва да е извън основната мрежа), и затова може да се настрои да раздава адреси в друга мрежа за устройствата, свързани с рутера.
Пример:
Сървър IP 192.168.0.1 / раздава адреси от 192.168.0.2 до 254 (целия диапазон, последни цифри на ИП)
Сл.комп IP 192.168.0.xxx
Ruter IP 192.168.1.1 / Gateway 192.168.0.1 / DNS 192.168.0.1, DHCP 192.168.1.2 - 192.168.1.254 (целия диапазон)
Ако Сървъра не раздава в целия диапазон, а само частично, примерно от 2 до 100, то тогава рутера може да е в същата мрежа с IP 192.168.0.100 (примерно) и да раздава по DHCP адреси от 0.101 до 0.254
За предпочитане е суича, както е предположил колегата. Така ще се запази топологията на мрежата до служ.комп, а рутера трябва да се свърже с допълнителен кабел от суича към WAN-порта на рутера (вход интернет). Рутера обаче мисля, че няма да може да раздава динамични адреси (DHCP) в същата мрежа (диапазона трябва да е извън основната мрежа), и затова може да се настрои да раздава адреси в друга мрежа за устройствата, свързани с рутера.
Пример:
Сървър IP 192.168.0.1 / раздава адреси от 192.168.0.2 до 254 (целия диапазон, последни цифри на ИП)
Сл.комп IP 192.168.0.xxx
Ruter IP 192.168.1.1 / Gateway 192.168.0.1 / DNS 192.168.0.1, DHCP 192.168.1.2 - 192.168.1.254 (целия диапазон)
Ако Сървъра не раздава в целия диапазон, а само частично, примерно от 2 до 100, то тогава рутера може да е в същата мрежа с IP 192.168.0.100 (примерно) и да раздава по DHCP адреси от 0.101 до 0.254
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Взимаш един рутер, закачваш се за него с кабел в някой от лан портовете, това може и във вас да го направиш на компютъра, създаваш му безжичната мрежа както искаш да се казва и паролите които искаш да има, после търсиш DHCP и го забраняваш/спираш и слагаш една лепенка на WAN порта за да не го ползваш. Отиваш в службата с един малък пач кабел, кабела който в момента ти влиза в служебния компютър го слагаш примерно във ЛАН-1, пач кабела от ЛАН-2 до лан картата на настолния комп и си готов.
Това е начина да направиш рутера да играе ролята на "безжичен суич"
Сега, ако двата рутера са еднакви като модел, на този твоя който ще ползваш трябва освен да му спреш DHCP сървъра преди това да му зададеш друго ИП, примерно 192.168.1.1 ако е на главния рутер, на твоя го променяш на 192.168.0.1
Това е начина да направиш рутера да играе ролята на "безжичен суич"
Сега, ако двата рутера са еднакви като модел, на този твоя който ще ползваш трябва освен да му спреш DHCP сървъра преди това да му зададеш друго ИП, примерно 192.168.1.1 ако е на главния рутер, на твоя го променяш на 192.168.0.1
- filipov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз ако съм на мястото на администратора и разбера, че някой се опитва да включи външно устройство към мрежата, ще те предложа за наказание.
Представи си админа да дойде и да ти прави промени по твоята работа без твоето знание! Wi-fi пароли се разбиват по-лесно от колкото да се закачиш по Lan и да имаш достъп до цялата вътрешна информация.
Преди да правиш промени по мрежата - уведоми администратора, може и да ти помогне.
Представи си админа да дойде и да ти прави промени по твоята работа без твоето знание! Wi-fi пароли се разбиват по-лесно от колкото да се закачиш по Lan и да имаш достъп до цялата вътрешна информация.
Преди да правиш промени по мрежата - уведоми администратора, може и да ти помогне.
- Каспър
filipov системата няма админ. Има един възрастен човек който не е особено наясно с поддръжката на мрежи защото се занимава с друго във фирмата, но го използват и за това за да не се плаща за админ. Лично той се опита вчера да върже рутера към системата (след моя молба) с две лан карти (тази на дъното и допълнителна на PCI слот)и кръстосан лан кабел, а после и с прав кабел, но не можа да го настрой. Затова търся помощ тук. Никой не е решил да хаква вътрешната мрежа, а просто да има безжичен нет. Когато не си напълно наясно с нещо не бързай да правиш неправилни изводи.
Благодаря колеги за предложените варианти. Разбрах това което ме интересуваше. Избрах вариант за реализация. Смятам темата за приключена
Благодаря колеги за предложените варианти. Разбрах това което ме интересуваше. Избрах вариант за реализация. Смятам темата за приключена

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Колегата по-горе имаше предвид, че през нововъведения Wi-Fi може външен случаен човек, не някой от фирмата да хакне паролите....
Ако е баничарница и се води отчета и на хартия- няма проблем, но ако е банка
.
Ако е баничарница и се води отчета и на хартия- няма проблем, но ако е банка

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”