Дистанционното на уредбата спря да работи ?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Дистанционното на уредбата спря да работи ?

Мнениеот Каспър » Съб 01 ное 2014 21:29

Здравейте. Имам една стара уредба Panasonic SA-AK 200. От известно време дистанционното й управление спря да работи и не мога да използвам доста от функциите й. Сменях батерии, чистих сензора на тялото и този на дистанционното, но нищо не помага. Като гледам дистанционното през камерата на телефона се вижда, че свети при натискане на бутон и затова се чудя дали проблема е в него или в сензора на уредбата. Ако е в дистанционното лесно ще го сменя или заменя с универсално, но ако е във сензора какво следва ?

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Дистанционното на уредбата спря да работи ?

Мнениеот anonym0us » Съб 01 ное 2014 21:31

Според мен е в сензора! Щом свети окото в камерата! Караш я на ремонт, или да сменят окото, ама излиза скъпичко. Аз моята я ползвам 2 години без дистанционно, заради подобен дефект. Панасоник ми е у-та! :c020

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 02 ное 2014 0:26

Това че свети ИР светодиода на дистанционното е предпоставка, но не 100% гаранция, че работи. Един що годе грамотен техник би решил проблема в рамките на лев-два като косумативи.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Нед 02 ное 2014 10:56

Консумативите за сензора ли ще бъдат или за дистанционното и какво би направил що годе грамотния техник ? Ако съм сигурен, че проблема е в дистанционното ми е по-лесно да го сменя отколкото да се ремонтира.

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Нед 02 ное 2014 11:47

Техникът има устройство, с което да провери дали дистанционното подава сигнал въобще. Поне ще разбереш дали проблема е в него или уредбата

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 02 ное 2014 16:40

Каспър написа: и какво би направил що годе грамотния техник ?

Първото, което ще направи що-годе грамотния техник ще е да отвори дистанционното, да свали батерийката и да топне всичко (най-вече платката!) в купичка с топличка вода.
След като се поразмекнат мизериите (пот от ръцете, сокче, останало след като децата са излели 2 чаши в/у него, трохи, пепел от цигари, конфитюр от... май от малини беше и какво ли не още съм намирал в такива устройства :mhihi ), та след това вземаш една по-дебела четка за рисуване и хубаво изпираш платката с веро или течен сапун.
Не използвай обикновен сапун - остават трудно разтворими парченца при натъркването.
Същото правиш и с бутоните, а и с кутийката, че да ти е чистичка
Накрая плакнеш с топла течаща водичка от чешмата всичко, сушиш, сглабяш и си щракаш на воля!
В 99% от случаите дистанционното заработва.
В останалия 1% се налага да възстановиш някоя кородирала писта, ако изброените мизерии са седели достатъчно дълго.
Не знам случайност ли е, но до сега не съм имал случай някое дистанционно да не тръгне след приложената процедура. А хич не са били малко.
Разбира се, би могъл да използваш и спирт (по-бързо се изпарява после), но установих, че не всичко се измива с него :rolleyes

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 02 ное 2014 16:45

А дали пък е възможно самото дистанционно да си е променило с времето честотата на която излъчва :gruebel
И от това да не могат да се разпознаят с уредбата?

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 02 ное 2014 17:26

Имал съм случаи дистанционното да свети на камерата на телефона, но все пак да не работи. Най-често се оказва мръсотия по чипа около пиновете на кварца, а също и дефектен кварц с много променена честота.
Какво да направи техника, едва ли е работа на клиента да му каже. Но може да проследи с осцилоскоп примерно на кое място се губят или омазват пакетите на сигнала.

Как се прави почистването Ради го описа много добре. Водичка с измиващ, не много активен препарат, например сапун или веро е най-добре. Спирта понякога не е истински етилов и разлага бои и разни тоководещи покрития по платките.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Нед 02 ное 2014 18:05

Тоест да разбирам, че за вас е по-вероятно проблемът да е в дистанционното отколкото в сензора на уредбата ?
Дистанционното не е ползвано много както и уредбата. Не е заливано, цапано, изпускано и т.н. При натискане на всички бутони си свети окото отпред. Единствено може да е прашно отвътре. Преди време когато този проблем тепърва се появяваше, дистанционното както не работеше с доближаване до сензора се оправяше, но вече това не помага.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 02 ное 2014 22:00

Статистически погледнато е така, по-често дефектира дистанционното. Ако имаше от къде да вземеш друго за проба....

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пон 03 ное 2014 17:48

Ще пробвам да намеря същото, ако не успея универсално дистанционно би трябвало да свърши работа.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”